Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Παράνομη η μείωση μισθών εκπαιδευτικών

(ΠΗΓΉ: alfavita, αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Παράνομη είναι η μείωση μισθών στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως ζήτησαν οι ιδιοκτήτες σχολείων θεωρώντας ότι μπορούν να το πράξουν κατά τα πρότυπα της μείωσης που θα υποστούν οι εκπαιδευτικοί του δημόσου τομέα. Αυτό δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Ηδη, ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας κ. Μιχάλης Κοντογιάννης με έγγραφό του προς τους περιφερειακούς διευθυντές ζήτησε τον έλεγχο των μισθολογικών καταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων μέχρι τις 26 Μαρτίου. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι οποιαδήποτε περικοπή μισθού αντίκειται στη νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «η μη καταβολή ή η περικοπή του 14ου μισθού συνιστά παραβίαση της νομιμότητας και επιφέρει κυρώσεις, καθώς στερεί από τους εργαζομένους νομοθετημένες απολαβές και από τα ασφαλιστικά ταμεία νομοθετημένους πόρους. Το υπουργείο και οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί με διεξοδικούς ελέγχους στις ατομικές συμβάσεις και στους όρους εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα εξασφαλίσουν την πλήρη και εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία». Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) κ. Μ. Κουρουτός, πάντως, ανέφερε χθες ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός έχει κάνει μυστική συμφωνία με τους ιδιοκτήτες σχολείων «να μην αντιδράσει στη μείωση των μισθών εάν οι ιδιοκτήτες δεν αντιδράσουν στο πάγωμα των διδάκτρων». «Να παραιτηθεί ή να το διαψεύσει» ζήτησε από τον κ. Κομνηνό ο κ. Κουρουτός. Ειδικότερα, η ΟΙΕΛΕ ανέφερε ότι πολλά θα κριθούν στις 26 Μαρτίου, όταν τα ιδιωτικά σχολεία θα υποβάλουν στις περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τις μισθολογικές καταστάσεις του προσωπικού. Από αυτές θα φανεί ποια σχολεία θα μειώσουν τις αποδοχές των εκπαιδευτικών. «Η ΟΙΕΛΕ έχει ζητήσει την επαγρύπνηση των εκπαιδευτικών προκειμένου με την εξουσιοδότησή τους να ασκήσει αγωγές κατά των ιδιοκτητών που θα παραβούν τον νόμο» ανέφερε χθες το δ. σ. της ομοσπονδίας. Και καταλήγει: «Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα καθορίσει και τις συνδικαλιστικές της ενέργειες».

Εναρμόνιση με τα δημόσια σχολεία

Οι ιδιοκτήτες σχολείων υποστήριξαν ότι επρόκειτο να προχωρήσουν σε μείωση αποδοχών των εκπαιδευτικών τους διότι, βάσει του νόμου, έπρεπε να εναρμονισθούν οι μισθοί τους με εκείνους των εκπαιδευτικών στα δημόσια. Ομως, συμπλήρωσαν ότι δεν θα γίνει πραγματική μείωση αποδοχών αφού θα φρόντιζαν η περικοπή να εμφανιστεί μόνο στις μισθολογικές καταστάσεις ή να αντισταθμισθεί με μπόνους.

Τέλος, χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) δήλωσε ότι λόγω των περιορισμένων προσλήψεων από την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρξουν σημαντικά κενά στα σχολεία. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ μετά το Πάσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων.