Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Κατέβασαν τα μολύβια! Πανελλαδικές: 150.000 γραπτά αδιόρθωτα. Αγριο ψαλίδι στις αμοιβές των βαθμολογητών


Εφημερίδα: ΤΑ ΝΕΑ

 
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς το ένα μετά το άλλο τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας σταματούν κάθε διαδικασία διόρθωσης, βαθμολόγησης και ταξινόμησης των γραπτών μετά την αιφνιδιαστική μείωση της αμοιβής (αποζημίωση) των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε αυτές.
Υπολογίζεται ότι παραμένουν αδιόρθωτα περίπου 150.000 γραπτά (κυρίως στα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία κ.λπ.), ενώ δεν έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν καταχωριστεί οι βαθμολογίες περίπου του 50% των διορθωμένων γραπτών!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο του υπουργείου Παιδείας προβλεπόταν ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των περίπου 600.000 γραπτών έως τα μέσα αυτής της εβδομάδας ώστε την επομένη να γίνουν οι ταξινομήσεις και οι έλεγχοι από τα μέλη των βαθμολογικών κέντρων και αμέσως μετά από τις λυκειακές Επιτροπές των σχολείων των υποψηφίων όλης της χώρας. Ωστόσο στα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα δεν έχει ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση των γραπτών καθώς χιλιάδες βαθμολογητές και τα μέλη των Επιτροπών απέχουν από κάθε διαδικασία.

Οι καθυστερήσεις στη διόρθωση των γραπτών άρχισαν όταν η ΟΛΜΕ αποφάσισε να καλέσει τους βαθμολογητές να απέχουν από τα βαθμολογικά κέντρα την Παρασκευή 28 Μαΐου, καθώς πρώτη φορά το υπουργείο Παιδείας καθυστερούσε να ανακοινώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τις αμοιβές των εμπλεκομένων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η συνάντηση
Κατά τη συνάντηση της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό κ. Πανάρετο δόθηκε η διαβεβαίωση από τον τελευταίο ότι υπέγραψε την ΚΥΑ και την απέστειλε για υπογραφή στον υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα, γνωστοποίησε το ύψος των αμοιβών των εκπαιδευτικών. Ετσι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ανέστειλε την αποχή από τα βαθμολογικά κέντρα, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία υπογραφής της ΚΥΑ δεν είχε ολοκληρωθεί.

Ωστόσο καθώς η ΚΥΑ δεν είχε ανακοινωθεί έως τις 8 Ιουνίου, η ΟΛΜΕ με νέα ανακοίνωσή της κάλεσε τους βαθμολογητές και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα βαθμολογικά κέντρα της χώρας να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι να υπογραφεί η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, προκειμένου να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται ή απασχολήθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Την Τετάρτη 9 του μηνός ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος δημοσιοποίησε στην προσωπική του ιστοσελίδα (!) την ΚΥΑ, όπου όμως προβλέπονται σοβαρές μειώσεις (από 5% έως και 63%!) στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλές καθώς είναι παγωμένες εδώ και τέσσερα χρόνια- από το 2006.

ΟΛΜΕ: Εμπαιγμός
Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της κατηγορεί ευθέως τον υφυπουργό Παιδείας για εμπαιγμό και αναφέρει ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ακολούθησε παρελκυστική τακτική απέναντι στους εκπαιδευτικούς, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Εξετάσεων και των βαθμολογήσεων απρόσκοπτα και χωρίς να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί τις περικοπές που είχαν αποφασιστεί», Παράλληλα καλεί τους βαθμολογητές και όσους εκπαιδευτικούς εργάζονται στα βαθμολογικά κέντρα «να συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι το υπουργείο Παιδείας να χορηγήσει τις αμοιβές αυτές χωρίς περικοπές και να πληρωθούν άμεσα όλοι οι εκπαιδευτικοί το σύνολο του ποσού, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια». Οι εργασίες στα περισσότερα βαθμολογικά κέντρα έχουν σταματήσει με αποτέλεσμα να μένει σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση της καταχώρισης της βαθμολογίας των 90.000 υποψηφίων, ενώ σε λίγες ημέρες αρχίζει ο δεύτερος κύκλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων με τα ειδικά μαθήματα, στα οποία συμμετέχουν συνολικά περίπου 30.000 υποψήφιοι.

Η Νέα Δημοκρατία πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ελληνική οικογένεια


Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι προς τους Γραμματείς του κόμματος, ξεκαθάρισε ότι, από τη στιγμή που ο Ελληνικός λαός σηκώνει ένα τόσο βαρύ φορτίο στην καθημερινότητά του -αυτό το φορτίο που έχει βάλει στους ώμους του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας η οικονομική κρίση- η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να σταθεί ακόμη πιο κοντά στην Ελληνική οικογένεια.
Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς τις Κομματικές Οργανώσεις και προς τους Γραμματείς του κόμματος, που προΐστανται, είναι να παρεμβαίνουν καθημερινά σε όλα τα θέματα που συγκροτούν αυτή τη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας, για να μπορεί η Νέα Δημοκρατία να είναι, όσο γίνεται, περισσότερο χρήσιμη.
Να αφουγκραζόμαστε προβλήματα, να καταγράφουμε προβλήματα, να παρεμβαίνουμε προτείνοντας λύσεις και, πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο, χρήσιμοι για τον Ελληνικό λαό ».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010: " ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ"



Η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ και το ΤΕΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, πραγματοποιούν από κοινού ΗΜΕΡΙΔΑ για την Οδική Ασφάλεια στις 23 Ιουνίου 2010, με διακεκριμένους ομιλητές.
Στόχος μας η ευαισθητοποίηση πολιτών και φορέων με μοναδικό σκοπό την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων

5.30-6.00 Προσέλευση ( Εγγραφές)
6.00- 6.15 Καλοσώρισμα

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
1. 6.15- 6.35: Τ.Ε.Ε.
«ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

2.6.35- 6.45: Νικολόπουλος Φώτης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Διοικητής Τροχαίας Ρόδου
" Τροχαία Δυστυχήματα-Επικίνδυνα σημεία στο Οδικό Δίκτυο Ρόδου"
3.6.45-7.00: Στέφος Στάθης, Πρόεδρος Α΄ΕΛΜΕ Δωδ/σου
«Η κυκλοφοριακή αγωγή στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πραγματικότητα και προοπτικές».

4.7.00- 7.20: Φραγκίσκος Χανιώτης, Μηχανολόγος Μηχανικός
«Σύγχρονες Τεχνολογίες Οδικής Σήμανσης»


7.20- 7.40 ΔΙΑΛΛΕΙΜΑ

5. 7.40- 8.00: Manuel João Ramos, President of the Associação de Cidadãos Auto-Mobilizados
(A CA-M; Association of Self-Organized Citizens).
« Road Risk Reduction: Global and local approaches from the standpoint of NGOs ».
Μείωση του ρίσκου στο δρόμο, παγκόσμιες και τοπικές προσεγγίσεις από την άποψη των Μ.Κ.Ο


6. 8.00-8.20: Γεώργιος Κανελλαΐδης, Καθηγητής ΕΜΠ Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής
« Η κυκλοφοριακή αγωγή στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα, 2011-2020 και τα στοιχεία του »

7. 8.20- 8.40: Jean-René RUEZ, Commissaire divisionnaire (Chief Superintendent)
Attaché de sécurité intérieure (police Attaché) Ambassade de France en Grèce (French embassy-Greece)
« ROAD SAFETY IN FRANCE»
ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ.

8. 8.40- 9.00 Brigitte Chaudhry, President European Federation of Road Traffic Victims and Founder & President of RoadPeace (UK)

«Recommendations to Governments - from NGOs advocating for road victims and road safety - for the Decade of Action for Road Safety» The NGO 'Brussels Declaration

« Συστάσεις στις Κυβερνήσεις από τις Μ.Κ.Ο υποστηρίζοντας τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων -Οδική Ασφάλεια- δεκαετείς δράσεις για την Οδική Ασφάλεια.
Μ.Κ.Ο, ψήφισμα Βρυξελών».

9.00-9.30: Συζήτηση-Τέλος Ημερίδας

Ποιες ακριβώς είναι οι μειώσεις αποδοχών των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές - ανακοίνωση ΟΛΜΕ



Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η Κοροϊδία πάει σύννεφο - άλλα λεφτά έταξαν, άλλα δίνουν - ψίχουλα η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές - αποχή από τη βαθμολόγηση


Ομογένεια προς Διαμαντοπούλου: Η διατήρηση και αναβάθμιση των σχολείων μας είναι θέμα εθνικό και όχι οικονομικό!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ
Αξιότιμη κ.Υπουργέ.

Σεβόμενοι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Πατρίδα μας και αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνει ο Ελληνικός Λαός, να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, θεωρήσαμε, ότι... δεν θα έπρεπε ακόμη μια φορά να σας ενοχλήσουμε, για τα πολλά και ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στη Γερμανία.

Δεν περιμέναμε όμως ποτέ, ότι δεν θα δώσετε καθόλου σημασία στις επιστολές μας, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τις απορίες και τα ερωτήματα των Γονέων του Απόδημου Ελληνισμού, και όχι μόνο.
Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να σας υπενθυμίσουμε ότι...συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των Ελλήνων εκπαιδευτικών ενάντια στα σχέδια επαγγελματικής τους υποβάθμισης, ηθικής απαξίωσης και οικονομικής εξαθλίωσης, τα οποία η κυβέρνησή μας κατεργάζεται και προτάσσει ως εύκολη λύση σε χαλεπούς καιρούς.
Η κατάργηση και η συρρίκνωση τμημάτων, σχολικών μονάδων και Διευθύνσεων, η αβεβαιότητα γονέων και δασκάλων και η εργασιακή τους ομηρία, οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων και στο μαρασμό της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

Σας θυμίζουμε:
- Η διατήρηση και αναβάθμιση των σχολείων μας είναι θέμα εθνικό και όχι οικονομικό.
- Ο χειρισμός εθνικών θεμάτων όπως αυτό με λογιστικά κριτήρια, ιστορικά έχει ντροπιάσει κατ’ επανάληψη τους υπευθύνους.
- Η ευθύνη των αποφάσεων καθώς και οι διοικητικοί θώκοι δεν αποτελούν πνευματική κατάκτηση και σωματική προέκταση των αρμοδίων, αλλά τους ανατέθηκαν προσωρινά από τον ελληνικό λαό.
- Το δικαίωμα μας να μετέχουμε της ελληνικής παιδείας και να φέρουμε στη συνείδησή μας ταυτότητα ελληνική αποτελεί για μας κατάκτηση, δεν μας απονεμήθηκε.
Καλούμε:
- Τους ιθύνοντες των αρμοδίων υπηρεσιών που αναλαμβάνουν να καταστρώσουν πλάνα για το μέλλον της Ελληνόγλωσσης Παιδείας, να σκύψουν πρώτα ευλαβικά μπροστά στην τρισχιλιόχρονη ιστορία της.
- Τους επί συμβάσει κλειδοκράτορες των Αρχών, να μην πετούν στον Καιάδα το πανάρχαιο και πανίσχυρο όπλο της Ελληνόγλωσσης μαθητείας ως άχρηστο και χρηματοβόρο, επειδή έτσι τους υπέδειξαν οι λογιστές και οι χορηγοί τους.
- Τους μπροστάρηδες της μάχης για το μέλλον των σχολείων και των κοινοτήτων μας (Υπουργεία, Προξενικές αρχές και Ομοσπονδίες), να μην λιποψυχούν τόσο εύκολα μπροστά στην συγκυρία και να μη σηκώνουν ψηλά τα χέρια όπως τους βολεύει, αλλά να σηκώσουν ψηλά τα μανίκια για δουλειά όπως μας υποσχέθηκαν και όπως οφείλουν να πράξουν.
- Τον Ελληνισμό της διασποράς, να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες και να ριχτεί στη μάχη για την υπεράσπιση της ορθής Ελληνόγλωσσης αγωγής των παιδιών του.

Για να σηκώσουμε στα χέρια μας το λίκνο της συνείδησης που λέγεται ελληνικό σχολείο.
Για να φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το λιμάνι της ξενητιάς που λέγεται ελληνικό σχολείο.
Για να πισωδρομήσουν και να κατεβάσουν τ` ανάξια χέρια τους από πάνω του, όσοι αγόγγυστα μηχανεύονται το μέλλον του χωρίς ποτέ να έχουν περάσει την πόρτα του.

Για όλους αυτούς και για τη γλώσσα μας έγραψε προφητικά ο Γ. Σεφέρης:
“ Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας πάνω σε καταστρώματα καταλυμένων καραβιών μουρμουρίζοντας σπασμένες σκέψεις από ξένες γλώσσες;“…




Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_5167.html#ixzz0qOajVO8I

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ


Του Χρήστου Κάτσικα - εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Μέσα στο α΄ 15νθήμερο του Ιουνίου αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείου Παιδείας η Εγκύκλιος η οποία θα καλεί για κατάθεση αιτήσεων για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση.
Στην Εγκύκλιο ορίζονται οι προθεσμίες, τα δικαιολογητικά, ο τρόπος ελέγχου τους, ο αριθμός των δηλώσεων προτίμησης, η διαδικασία κατάρτισης και οριστικοποίησης των πινάκων αναπληρωτών και ωρομισθίων, τα όργανα πρόσληψης και τοποθέτησης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών φέτος θα έχουμε μείωση του αριθμού των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών κατά 70% (για τους μόνιμους η αντίστοιχη περικοπή φτάνει το 50%). (ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ - ΒΛΕΠΕ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ)

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΦΕΤΟΣ
 
Φέτος οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν με βάση όσα ορίζονται στο νέο ν. 3848/2010 για τη μεταβατική περίοδο 2010/11 και 2011/12.
Οι ενιαίοι πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010 και ισχύουν μέχρι την κατάρτιση των πινάκων Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Π.Ε.Ε.Π.Δ.Ε που θα καταρτιστούν το 2012 μετά το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά την περίοδο έως και το σχολικό έτος 2011-2012 γίνονται από τους ενιαίους πίνακες προσωρινών εκπαιδευτικών οι οποίοι έχουν τροφοδοτηθεί με στοιχεία μέχρι και 30 Ιουνίου 2010. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνουν από φέτος και οι προσλήψεις στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, καθώς και στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και στα γενικά εκκλησιαστικά λύκεια.
Στην εξαιρετική περίπτωση της εξάντλησης ενός ή περισσότερων από τους προηγούμενους ενιαίους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών πινάκων συντάσσονται αντιστοίχως πίνακες με σειρά κατάταξης βάσει του χρόνου κτήσης του πτυχίου και, εφόσον ο χρόνος αυτός συμπίπτει για περισσότερους υποψηφίους, λαμβάνονται υπόψη διαδοχικά ο βαθμός του πτυχίου και η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π.. 

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΠΌ ΤΟ 2012
 
Μετά τη μεταβατική περίοδο 2010/11 και 2011/12 οι προσλήψεις προσωρινών αναπληρωτών και αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν με βάση όσα ορίζονται στο νέο ν. 3848/2010. 

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 5 του νέου νόμου προβλέπονται τα εξής:
 
Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτησή τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Αν οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα ώρες διδασκαλίας και ασκήσεων στο ίδιο σχολείο της ίδιας πόλης ή περιοχής μετάθεσης είναι περισσότερες από τέσσερις και λιγότερες από δεκαέξι και δεν δικαιολογούν το διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού, προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με μειωμένο ωράριο διδασκαλίας.
Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται με βάση πίνακες κατάταξης, οι οποίοι συντάσσονται ανά κλάδο ή ειδικότητα για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι ανωτέρω πίνακες συντάσσονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν οι εκπαιδευτικοί στους τελικούς πίνακες και τις δηλώσεις προτίμησής τους. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού συντάσσονται από το Α.Σ.Ε.Π., κατά κλάδο και ειδικότητα, οι τελικοί πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Πίνακες Επιλογής Εκπαιδευτικών για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Π.Ε.Ε.Π.Δ.Ε.), στους οποίους εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό αυτόν ή σε έναν τουλάχιστον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς. Η σειρά κατάταξης των μετεχόντων στον τελικό πίνακα προσδιορίζεται από τις μονάδες που συγκέντρωσαν στο διαγωνισμό, από ακαδημαϊκά κριτήρια, από την προϋπηρεσία τους ως εκπαιδευτικών και από κοινωνικά κριτήρια.
Αν οι εγγεγραμμένοι στον ως άνω πίνακα δεν επαρκούν, η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γίνεται με βάση συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στον οποίο κατατάσσονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, κατά τη σειρά που έχουν στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π.(Η συνολική βαθμολογία προκύπτει από το μέσο όρο βαθμολογίας σε όλες τις θεματικές ενότητες. Η βαθμολογική βάση επιτυγχάνεται εφόσον ο υποψήφιος συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας τουλάχιστον πενήντα πέντε μονάδες με βαθμολογική κλίμακα από το ένα έως το εκατό και λαμβάνει τουλάχιστον πενήντα μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα.) Για τη σειρά κατάταξης υπολογίζονται οι μονάδες στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες αντικειμενικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την πρόσληψη προσωρινού αναπληρωτή σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προσλαμβάνονται, με αίτησή
τους, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται με βάση ενιαίο πίνακα ωρομισθίων που συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος κατά περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και στον οποίο κατατάσσονται οι εκπαιδευτικοί κατά τη σειρά που έχουν στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί έχουν υποβάλει αίτηση για πρόσληψη στην περιοχή όπου πραγματοποιείται η πρόσληψη.
Αν οι εγγεγραμμένοι στον ως άνω πίνακα δεν επαρκούν, η πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνεται με βάση συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος συντάσσεται για κάθε σχολικό έτος και στον οποίο κατατάσσονται οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ κατά τη σειρά που έχουν στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π.. Για τη σειρά κατάταξης υπολογίζονται οι μονάδες στους τελικούς πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η υπηρεσία που προσφέρθηκε με την ιδιότητα του αναπληρωτή ή του ωρομισθίου σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λογίζεται ως πραγματική δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία και λαμβάνεται υπόψη μετά το μόνιμο διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη.
Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (Σ.Δ.Σ.Τ.Ε.) για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της από τους τελικούς πίνακες κατάταξης 

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
 
Είναι φανερό ότι οι νέοι όροι πρόσληψης των εκπαιδευτικών «πατάνε» πάνω στην οικονομική κρίση αλλά κυρίως χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για την ανατροπή του εργασιακού τοπίου στην εκπαίδευση. Η σχολική εκπαίδευση μόνο τα επόμενα δυο χρόνια (που θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος) θα προσλάβει περίπου 15.000 λιγότερους αναπληρωτές ή με τη νέα ονομασία αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου.
Πως σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από το γεγονός της μεγάλης μείωσης μονίμων αλλά ιδιαίτερα αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών; Το Υπουργείο Παιδείας θα χρησιμοποιήσει τρεις βασικούς τρόπους με τους οποίους πιστεύει ότι θα ελαχιστοποιήσει τα κενά :
  • Πρώτον δείχνει το δρόμο της επιστροφής στα σχολεία πάνω από 5.000 εκπαιδευτικών που μέχρι πέρσι τους χρησιμοποιούσε για να καλύπτει πραγματικές ή πλασματικές ανάγκες σε διάφορους φορείς του Υπουργείου, όπως την κεντρική Υπηρεσία, τις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης, τον ΟΕΕΚ, την Ακαδημία Αθηνών, τις Βιβλιοθήκες, τα Πανεπιστήμια, κλπ. Οι δραστικότερες μειώσεις αποσπασμένων θα γίνουν στον ΟΕΕΚ ενώ εξοικονόμηση εκπαιδευτικών θα υπάρχει και με τη συγχώνευση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνα και τον Οργανισμό Επιμόρφωσης (ΟΕΠΕΚ) αλλά και με τον περιορισμό των αποσπάσεων σε Βουλευτικά γραφεία, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών κλπ.
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι η συγκρότηση τμημάτων με πάνω από 25 μαθητές στην τάξη. Η πλειονότητα των σχολείων σήμερα λειτουργεί με τμήματα που έχουν 22 - 25 μαθητές οπότε είναι σίγουρο ότι με τη νέα διάταξη σε κάποια σχολεία θα γίνει συγχώνευση τμημάτων με συνέπεια την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών. Η προοπτική των πληθωρικών τάξεων έχει ανησυχήσει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επισημαίνουν ότι θα δυσκολέψει η εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Ο τρίτος τρόπος είναι η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, οι μετακινήσεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια (π.χ. καθηγητές ειδικοτήτων) και η καθιέρωση δεύτερης ειδικότητας του εκπαιδευτικού (π.χ ένας κοινωνιολόγος που έχει και πτυχίο φιλολογίας να παίρνει ως δεύτερη ανάθεση φιλολογικά μαθήματα)                                

το στοίχημα της Διαμαντοπούλου


Φόβους για κύμα φυγής δασκάλων και καθηγητών από τη δημόσια εκπαίδευση, ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν φέτος αίτηση για συνταξιοδότηση αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 10.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι πέρυσι 6.000 δάσκαλοι και καθηγητές άνοιξαν την πόρτα της «εξόδου», ενώ έως και το 2006 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 3.000-3.500 ετησίως.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση μετά τη λήξη του σχολικού έτους και συγκεκριμένα τέλος Ιουνίου έως 10 Αυγούστου. 

Σενάριο

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για το «σενάριο» της μαζικής φυγής δασκάλων και καθηγητών, προγραμματίζοντας την κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς που βρίσκονται αποσπασμένοι σε γραφεία και οργανισμούς ή πλεονάζουν σε σχολεία του εξωτερικού. «Θα φέρω τον κόσμο πάνω - κάτω μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία» διαβεβαίωσε η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη στο Mega. Και πρόσθεσε: «Θα έρθουν άνθρωποι από το εξωτερικό οι οποίοι δεν έπρεπε να είναι εκεί.
Προεκλογικά, αυξήθηκαν αδικαιολόγητα κατά 20% οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχουμε 9.000 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε υπηρεσίες από τους οποίους το 50% -περίπου 4.000- θα επιστρέψει στα σχολεία». Τα ευρήματα εσωτερικής έρευνας του υπουργείου είναι ενδεικτικά: μόνο στην κεντρική υπηρεσία έχουν αποσπασθεί 1.013 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 300 τοποθετήθηκαν με διαδικασίες «εξπρές» με απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Πέρυσι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν σε σχολεία του εξωτερικού αυξήθηκε αδικαιολόγητα σε 2.400 από 1.965 που ήταν το 2008 και 1.650 που ήταν το 2004. 

«Στοίχημα»

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τον Σεπτέμβριο και κάλεσε τις ομοσπονδίες να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια. Διέψευσε δε, τους ισχυρισμούς περί συγχωνεύσεων σχολείων και αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 30, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» που αποσκοπεί στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. 

Τα κενά και πώς θα καλυφθούν
 
6.000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έφυγαν πέρυσι με σύνταξη
10.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης
150.000 εκπαιδευτικοί υπηρετούν συνολικά σε δημοτικά και γυμνάσια , λύκεια, επομένως, θα αποχωρήσει περί το 7%
9.000 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι και θα επιστρέψουν στα θρανία οι 4.500
20% αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που πήγε σε σχολεία του εξωτερικού.
Αυτοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Η αξιοπιστία και η τήρηση των συμφωνηθέντων δεν αποτελούν φαίνεται προτεραιότητες του "Νέου Σχολείου" - Ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για τα δεδουλευμένα των πανελλαδικών


Ο Χ. Κόκκινος γραμματέας εκπαιδευτικών ΝΔ

Το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. Χαράλαμπος Κόκκινος συμμετείχε στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. καταθέτοντας υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης (Ε.Κ.Ο.) Εκπαιδευτικών. Στην εκλογική διαδικασία που ακολούθησε εκλέχτηκε πρώτος σε ψήφους στο νέο Δ.Σ. και στη διαδικασία συγκρότησής του προτάθηκε ομόφωνα και αποδέχθηκε να τοποθετηθεί στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Ε.Κ.Ο. Εκπαιδευτικών.
Σε δηλώσεις του ο κος Κόκκινος αφού ευχαρίστησε τα μέλη της οργάνωσης για την τιμητική εκλογή του, αναφέρθηκε στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. :
 «Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες των χιλιάδων μελών της Ν.Δ. δίνουν νέα δυναμική στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα νέα εκλεγμένα συμβούλια στις ΝΟΔΕ και τις ΕΚΟ θα συνδυάσουν την ανανέωση με την εμπειρία , θα σφυρηλατήσουν την ενότητα και θα βοηθήσουν τη Ν.Δ. στην επάνοδο της στην εξουσία και στη νέα δημιουργική πορεία με συνοδοιπόρο τον ελληνικό λαό.
Με την ξεκάθαρη ιδεολογική τοποθέτηση στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, με σύγχρονο πολιτικό λόγο, με παρεμβάσεις στα κοινωνικά ζητήματα , με αγωνιστική διάθεση και αντίσταση στις αντιλαϊκές και επικίνδυνες πολιτικές για τον τόπο που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη της Ν.Δ. θα συμβάλλουν καθοριστικά στο νέο πρωταγωνιστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.
Το 8ο συνέδριο της Ν.Δ. θα επικυρώσει την ομοψυχία και την αποφασιστικότητά μας.
Η Ν.Δ. αλλάζει και προχωρά».
 πηγη: www.newskosmos.com

Διαμαντοπούλου εναντίον ΔΟΕ (Μπράτης) και ΟΛΜΕ (Πεππές) - Μέρος Β'



Διαμαντοπούλου εναντίον ΔΟΕ (Μπράτης) και ΟΛΜΕ (Πεππές) - Μέρος Α'




Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός - Απόσπασμα από τη βαυσήμαντη ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην πολυθεματική προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας


................................................................................................................................................................
Φίλες και φίλοι,
Στην προεκλογική διαδικασία για την εκλογή νέου αρχηγού ειπώθηκαν πολλά. Θυμίζω ότι τότε είχα επιμείνει:
-- Να προβάλουμε τις δικές απόψεις, τις δικές μας αξίες, τις δικές μας αρχές.
Είχα πει ότι είναι άλλο πράγμα να προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία για τις απόψεις τις δικές μας. Κι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα – και απόλυτα ολέθριο – να προσχωρούμε στις χρεοκοπημένες απόψεις των αντιπάλων μας, για να κερδίσουμε τον «ταλαντευόμενο» ψηφοφόρο.
Αυτές τις μέρες, οι ίδιοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν περιέλθει σε απόλυτη σύγχυση διαφωνώντας μεταξύ τους για την εφαρμογή του Μνημονίου. Δείχνοντας στο Πανελλήνιο και κατηγορώντας ο ένας τον άλλο – ότι δεν ήξεραν τι ψήφιζαν στη Βουλή!
Φανταστείτε, λοιπόν, να είχαμε υπερψηφίσει κι εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε τη χώρα μας για τέσσερα χρόνια, χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει.
Διερωτώμαι: τι έχουν να μας πουν σήμερα, τα λίγα «εξαπτέρυγα» του κ. Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου Μνημονίου;
Φίλες και φίλοι,
* Όποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να κρύψουμε το πρόσωπό μας για να κερδίσουμε την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, υποτιμούν και προσβάλλουν την ιδεολογία μας! Γιατί οι ιδέες μας εκφράζουν αυθεντικά την ελληνική κοινωνία. Είναι οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού:
Ο οποίος αποτολμά σύνθεση του Κοινωνικού και του Προσωπικού. Αποτελεί «χρυσή τομή», του συλλογικού και του ατομικού.
-- Είναι «Φιλελευθερισμός», γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την από-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και την υπέρβαση του παρασιτισμού.
-- Και είναι «Κοινωνικός», γιατί παραπέμπει στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους, και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών. Ιδιαίτερα των πιο αδύναμων και των πιο ευπαθών κατηγοριών.
Δεν έχει καμία σχέση με το Σοσιαλισμό. Γιατί θέλει το κράτος-ρυθμιστή των αγορών, Όχι «παραγωγό», ούτε «δυνάστη» των αγορών.
Και δεν έχει καμία σχέση με το Νεοφιλελευθερισμό γιατί επιμένει στο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Δεν το θέλει ανύπαρκτο, «κράτος-νυχτοφύλακα».
Και ασφαλώς, δεν έχει καμία σχέση με το… «Σοσιαλιστικό Νεοφιλελευθερισμό» που μας σερβίρει τελευταία το ΠΑΣΟΚ!
Το οποίο έταζε σε όλους «ότι λεφτά υπάρχουν», για να φτάσει λίγους μήνες μετά να κόβει μισθούς και συντάξεις, για να καταπολεμήσει τη «σπατάλη» όσων βρίσκονται… κάτω από το όριο της φτώχειας!
Όχι, ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός δεν έχει καμία σχέση με αυτόν τον εφιάλτη.
Ο κοινωνικός Φιλελευθερισμός δεν είναι «μηχανιστική» ιδεολογία. Γιατί δεν βλέπει τους ανθρώπους σαν «γρανάζια» μιας μηχανής, όπως η Ιδεολογία της Αριστεράς ή ο Νεοφιλελευθερισμός. Είναι ανθρωποκεντρική Ιδεολογία. Γιατί έχει στο επίκεντρο, την προσωπικότητα του Ανθρώπου, την Ευθύνη, τις Ανάγκες και τις Σχέσεις των Ανθρώπων. Τη συλλογική και ατομική Ταυτότητά τους. Τις κοινωνίες και την παράδοσή τους.
Οι αρχές του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού ενυπάρχουν αυτονόητες και αυτοφυείς μέσα στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία: Δεν χρειάζεται να τις «εμφυτέψουμε» απ’ έξω.
Οι αρχές της Ελευθερίας, της Ανταγωνιστικότητας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας, της Αξιοκρατίας, της Αξιοπρέπειας, η Αγάπη για την Πατρίδα. Όλα αυτά είναι μέσα στην παράδοση του Ελληνικού λαού. Και προμετωπίδα όλων των αγώνων του, παλαιότερων και πρόσφατων.
-- Η προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή, στη Δημοκρατία και την τήρηση των νόμων, στο δημόσιο συμφέρον που είναι πάνω από τις συντεχνίες, πάνω από τα μεγάλα συμφέροντα των ισχυρών, πάνω από το πολιτικό κόστος.
-- Ο σεβασμός του δικαιώματος όλων να εκφράζονται ελεύθερα, αλλά και ο σεβασμός στη γνώμη της πλειοψηφίας.
-- Η αγάπη για την Ειρήνη, αλλά και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Ελευθερία, δεν υπάρχει Ειρήνη χωρίς Ανεξαρτησία.
Όλα αυτά δεν είναι ιδέες που τάχα «διώχνουν» τον ελληνικό λαό από κοντά μας. Είναι ιδέες που εκφράζουν τον ελληνικό λαό απόλυτα! Δεν είναι ιδέες, που αν τις πούμε θα «απομακρύνουμε» δήθεν κάποιους. Είναι ιδέες που αν δεν τις πούμε, δεν θα πείσουμε κανένα! Κι αν δεν τις προασπιστούμε με πείσμα και με συνέπεια, δεν θα κερδίσουμε ξανά την αξιοπιστία μας ως Παράταξη.
Άλλωστε η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα λαϊκό, όχι ταξικό. Απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας, κάθε οικονομικής θέσης, στα μεσαία στρώματα και τους αγρότες. Απευθύνεται στην κοινωνία. Εκπροσωπεί τις ανάγκες της, τους φόβους της, τις φιλοδοξίες της. Κι όλα αυτά είναι η ψυχή και η συνείδησή της κοινωνίας. Αυτά πρέπει να αφουγκραστούμε και να τα εκφράσουμε θαρραλέα. Όχι να αυτολογοκρινόμαστε…
Φίλες και φίλοι,
Κάποιος θα πει ότι οι λέξεις Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισονομία και Ανταγωνιστικότητα είναι ωραίες, μεν, αλλά χιλιοειπωμένες! Σωστό! Όλοι τις επικαλούνται. Όλοι ορκίζονται στο όνομά τους. Αλλά οι περισσότεροι τις προδίδουν.
Εμείς οφείλουμε να δείξουμε ότι δεν είμαστε το ίδιο, ούτε ότι εννοούμε το ίδιο πράγμα:
-- Όταν μιλάμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη, δεν εννοούμε ισοπέδωση των πάντων, εννοούμε ευκαιρίες για όλους. Όχι ισότητα στη μιζέρια. Ισότητα στις ευκαιρίες.
-- Όταν μιλάμε για Ελευθερία, δεν εννοούμε ασυδοσία για οργανωμένες μειοψηφίες, εννοούμε σεβασμό στα δικαιώματα όλων.
-- Όταν μιλάμε για Ισονομία, δεν εννοούμε να είναι όλοι μόνο τυπικά ίσοι. Δεν εννοούμε στην πραγματικότητα κάποιοι να παραμένουν… «πιο ίσοι από τους άλλους». Εννοούμε ότι οι ίδιοι νόμοι θα ισχύουν για όλους. Και οι ίδιες κυρώσεις, όταν παραβιάζονται οι νόμοι. Κι ότι όποιος διαπράττει τροχαία παράβαση, είτε είναι ιδιώτης είτε υπουργική λιμουζίνα, την ίδια κλίση θα παίρνει.
-- Όταν μιλάμε για Αξιοκρατία, δεν εννοούμε να ελέγχουν τα πάντα τα «κυκλώματα». Εννοούμε να σπάσουν τα «κυκλώματα» παντού, και να έχουν ευκαιρίες όλοι και δυνατότητες διάκρισης οι καλύτεροι.
-- Όταν μιλάμε για Περιφερειακή πολιτική, δεν εννοούμε να μεταφέρουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή στην Περιφέρεια. Αλλά να φέρουμε ευκαιρίες, επενδύσεις, ανταγωνιστικότητα, υποδομές και επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια. Και αρμοδιότητες. Και πόρους. Όπως αυτές που δεν απέκτησε ποτέ ο «Καλλικράτης».
-- Όταν μιλάμε για Εξωτερική Πολιτική, δεν εννοούμε «κόκκινες γραμμές» που υποτίθεται ότι δημόσια υπερασπιζόμαστε, αλλά παρασκηνιακά παραβιάζουμε. Εννοούμε να διεκδικήσει η Ελλάδα ρόλους, συγκλίσεις και συνέργειες παντού. Και να προωθεί τα συμφέροντά της, εντός και εκτός Ευρώπης, με όλους τους πιθανούς εταίρους και με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εννοούμε «κόκκινες γραμμές» που τις υπερασπιζόμαστε και «γαλάζιες γραμμές» που τις προωθούμε. Κι ότι είμαστε αξιόπιστοι και στις πρώτες και στις δεύτερες.
-- Όταν μιλάμε για Ανάπτυξη, δεν εννοούμε στατιστικούς δείκτες που «ευημερούν». Εννοούμε ανταγωνιστικότητα παντού, επενδύσεις σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ευκαιρίες για όλους και διάχυση ευκαιριών σε όλους.
Με δύο λόγια ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός μπορεί να κερδίσει όλη την Κοινωνία, γιατί είναι η ίδια η Ψυχή και η Συνείδηση της χώρας: Διότι μεταξύ άλλων, καταργεί όλα τα ψεύτικα διλήμματα που έφεραν την Ελλάδα σε αδιέξοδα όλα αυτά τα χρόνια.
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψευτοδίλημμα:
-- Ανάπτυξη ή Κοινωνική Δικαιοσύνη. Θέλει Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη! Γιατί χωρίς Ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν θέσεις εργασίας για όλους και «δίχτυ προστασίας» για τους αδύναμους. Αυτό είναι ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός!
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψευτοδίλημμα:
-- Ελευθερία ή Δημόσια Ασφάλεια. Θέλει Ελευθερία με Δημόσια Ασφάλεια! Γιατί χωρίς Δημόσια Ασφάλεια, κανείς δεν νιώθει ελεύθερος. Χωρίς Δημόσια Ασφάλεια οργιάζει ο φόβος - δεν ανθεί η Ελευθερία.
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψευτοδίλημμα:
-- Εξωτερική Πολιτική Ειρήνης ή Εξωτερική πολιτική Εθνικού συμφέροντος. Απαιτεί μιαν Εξωτερική Πολιτική που εξασφαλίζει την Ειρήνη επειδή ακριβώς εγγυάται το εθνικό συμφέρον. Επιδιώκουμε ειλικρινά, την έντιμη φιλία με τους γείτονές μας. Αλλά έντιμη φιλία δεν μπορεί να στηρίζεται σε casus belli . Κι όταν ενθαρρύνουμε εμείς οι ίδιοι όσους μας απειλούν, δεν φέρνουμε την Ειρήνη. Αποθρασύνουμε την απειλή που στρέφεται εναντίον μας. Δεν βρίσκουμε φίλους. Χάνουμε πιθανούς συμμάχους. Διότι κανείς δεν στηρίζει όποιον πρώτος αρνείται να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψεύτικο δίλημμα:
-- Ελλάδα ή Ευρώπη. Θέλει μιαν υπερήφανη Ελλάδα μέσα σε μιαν Ενωμένη Ευρώπη! Κανείς Μιτεράν, κανείς Σαρκοζί, Καμία Μέρκελ, κανένας Ντελόρ, δεν δέχθηκε και δεν θα δεχθεί ποτέ, να γίνει η χώρα του Νομαρχία μιας υπερεθνικής Αυτοκρατορίας. Συμμετέχουμε ισότιμα σε μια σύγκλιση λαών εθνικών κρατών, εθνικών πολιτισμών και εθνικών συμφερόντων. Αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Όχι η ισοπέδωση των διαφορετικών εθνών. Ενωμένη Ευρώπη είναι εθελοντική σύγκλιση με Ελευθερία και Δημοκρατία.
Η κοινωνία δεν δέχεται το δίλημμα:
-- Η δεχόμαστε την Ευρώπη ως έχει ή την απορρίπτουμε! Επιλέγει τη συμμετοχή και τη διεκδίκηση μέσα στην Ευρώπη. Απαιτεί αταλάντευτη ευρωπαϊκή στρατηγική, αλλά και θαρραλέα κριτική στις αδυναμίες της Ευρώπης. Στην Ευρώπη δεν συμμετέχουμε ως «επιδοτούμενοι παρίες». Συμμετέχουμε διεκδικώντας το μέλλον το δικό μας, και το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης:
Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα η ανεπάρκεια των Ευρωπαϊκών πόρων.
Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα το γεγονός ότι κάποιοι επιθυμούν περισσότερη Ευρώπη με λιγότερα χρήματα!
Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα το γεγονός ότι ο ισχυρότερος μηχανισμός ενοποίησης της Ευρώπης - ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός της - είναι σήμερα η «Αχίλλειος πτέρνα» της: Μόλις το 1% του ΑΕΠ της!
Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα. Είναι αδυναμία ολόκληρης της Ευρώπης, το γεγονός, ότι δεν είχε ως πρόσφατα μηχανισμούς στήριξης σε ώρες κρίσης. Κι αυτό τραυμάτισε το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της. Δεν είμαστε εμείς οι μόνοι που πληρώνουμε αυτό το έλλειμμα αλληλεγγύης. Και δεν είμαστε οι μόνοι που διεκδικούμε να αλλάξουν όλα αυτά. Για να προχωρήσει η Ευρώπη.
Δεν μας αρέσει να μας θεωρούν «αδύνατο κρίκο» της Ευρώπης. Δεν μας αρέσει να θεωρούν τη χώρα μας μόνιμα «αφερέγγυα». Αλλά και από την άλλη πλευρά, δεν μας αρέσει να προσβάλλουν και να διασύρουν τη Ελλάδα όσοι από τα ελλείμματα χωρών όπως εμείς, «έχτισαν» τα δικά τους εμπορικά πλεονάσματα.
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψευτοδίλημμα:
-- Ανάπτυξη ή Κοινωνική Συνοχή. Θέλει ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει Κοινωνική Συνοχή σε μιαν οικονομία που βουλιάζει και συρρικνώνεται. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει Ανάπτυξη σε μια κοινωνία που σπαράσσεται και δεν δίνει ευκαιρίες σε όλους, δεν ανταμείβει τους άξιους και δεν προστατεύει τους αδύναμους. Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε Ανάπτυξη ούτε Κοινωνική Συνοχή, όταν κόβονται οι συντάξεις στα 480 ευρώ.
Αυτό καμιά λογική δεν το χωράει. Καμία οικονομία δεν το αντέχει, και καμία κοινωνία δεν το αποδέχεται. Ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή! Αυτό είναι Κοινωνικός Φιλελευθερισμός.
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψευτοδίλημμα:
-- Έμφαση στα δικαιώματα ή στις υποχρεώσεις των πολιτών. Θέλει δικαιώματα για όλους με αντίστοιχες υποχρεώσεις απ’ όλους. Γιατί δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, δεν είναι δημοκρατικά δικαιώματα είναι αντιδημοκρατικά Προνόμια! Και γιατί όσο περισσότερα προνόμια υπάρχουν για κάποιους, τόσο υπονομεύονται τα δικαιώματα των πολλών.
Η κοινωνία δεν δέχεται το ψευτοδίλημμα:
-- Πατριωτισμός ή Ανάπτυξη. Θέλει καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, γιατί αγαπά τον τόπο της. Μόνο όποιος αγαπά την Πατρίδα του επενδύει στον τόπο του, σέβεται τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του, προασπίζεται την Ελευθερία και το εθνικό συμφέρον, υποτάσσεται στο δημόσιο συμφέρον. Όποιος δεν αγαπά τον τόπο του, δεν σέβεται τίποτε, λεηλατεί το Περιβάλλον, κλέβει τους φόρους, «λαδώνει» τους δημόσιους λειτουργούς, αρπάζει ότι προλάβει!
Αρπάζει, δεν παράγει. Λεηλατεί, δεν δημιουργεί πλούτο…
Μια κοινωνία «αρπακτικών» δεν αναπτύσσεται, τρώει τις σάρκες της. Μόνο μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών και ελεύθερων δημιουργών μπορεί να αναπτυχθεί με Αειφορία, με ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή.
Όλα αυτά είναι Κοινωνικός φιλελευθερισμός. Κι όσοι αυτά υπερασπίζονται δεν έχουν ανάγκη να κάνουν ειδική προσπάθεια προκειμένου να κερδίσουν το χώρο του Κέντρου ή της Δεξιάς ή της Αριστεράς. Εκφράζουν ολόκληρη την κοινωνία!
Εκφράζουν τις ανάγκες της, τις αγωνίες της, αλλά και τις φιλοδοξίες της. Αναζητούν τη μεγάλη υπέρβαση με τις αναγκαίες συνθέσεις, πέρα από ξεπερασμένα ιδεολογικά τείχη.
Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός αυτό ακριβώς κάνει: Καταργεί τα ψεύτικα διλήμματα και αναδεικνύει τις μεγάλες συνθέσεις. Που έχει ανάγκη η Ελλάδα.......... 

Πόθεν έσχες ή υποψήφιοι σολοικιστές


Η κα Υπουργός Παιδείας (αποφεύγω το φανφαρονικό «δια βίου μάθησης») ασφαλώς γνωρίζει τι θα πει «πόθεν έσχες»
Εκείνα τα παλιά τα χρόνια είχε μάθει καλά ελληνικά από την Α’ Δημοτικού. 
Εξάλλου στην φορολογική της δήλωση (αξίζει να την μελετήσουμε) ελληνικότατα φανερώνει τα όχι ευάριθμα κτήματα και διαμερίσματά της στην Ελλάδα και στο Βέλγιο.
Το λοιπόν, το ένα παιδί της Α’ Δημοτικού (αλλά και όλων των τάξεων) θα προλάβει να μάθει τι σημαίνει «πόθεν έσχες»;  
Μάλλον όχι. 
Αφού θα διδάσκεται από την Α’ τάξη ξένες γλώσσες και θα το λέει στα Αγγλικά. Α, ναι από παλιά η κα Υπουργός ήταν υπέρ της καθιερώσεως της Αγγλικής ως επίσημης γλώσσας των Ελλήνων.  
Σύμπλεγμα;  
Μάλλον. 
Μπορεί και πλήρης άγνοια της...
παιδικής ψυχολογίας και για το τι σημαίνει μητρική και πατρική γλώσσα. 
Το εξάχρονο παιδάκι όταν αρχίζει να διαβάζει και να γράφει το «μαμά» - «μητέρα», «μπαμπάς» - «πατέρας», το «θεία» - «θείος», το «γιαγιά», το «παππούς», κτλ., δηλ. λέξεις – έννοιας που τις βιώνει μες στο σπίτι και τις ξαναβιώνει στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, γράφοντάς τες και διαβάζοντάς τες, θα υποχρεώνεται να λέει και mother/mere, father/pere, grandmother – grand-mer, once, uncle κτλ. 
Αχταρμάς, λοιπόν. Αλαλούμ. Μύλος.
Στ’ αλήθεια, δεν ξέρω αν σε κάποια άλλη χώρα το παιδάκι των έξι χρόνων αναγκάζεται να διδάσκεται δύο γλώσσες. 
Είναι μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία. 
Έτσι αντί για διαμαντόπουλα θα παράγουμε ανθρακόπουλα. 
Πρώτη ύλη για καύση. 
Παρανάλωμα πυρός η ελληνική, μητρική μας γλώσσα.
Τώρα ξαναθυμάμαι τον Σόλωνα.  
Αυτός, λέει, βρέθηκε στην Κιλικία. Εκεί ίδρυσε μια πόλη που της έδωσε όνομα από το όνομά του. 
Την είπε «Σόλους»
Σ’ αυτήν είχε βάλει μερικούς Αθηναίους να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους. Αλλά οι Αθηναίοι που ζούσαν εκεί με τον καιρό, «την φωνήν αποξενωθέντες», ξέκοψαν από την γλώσσα τους. 
Τα Ελληνικά τους δεν ήταν πια Ελληνικά. 
Έγιναν σόλοικα, αφού αυτά φύτρωσαν σε μια πόλη που λεγόταν «Σόλοι»
Το ’νιωσε ο Σόλων και - όντας νομοθέτης, ποιητής και πολιτικός – εφρόντισε για την γλώσσα τους. 
Τι άλλο μπορεί να είναι οδυνηρότερο από την απώλεια της μητρικής γλώσσας; 
«Τους λευτέρωσα», γράφει, «όλους, όσους έχουν ξεχάσει την ελληνική γλώσσα», που πάει να πει: «Ξανάδωσα στους συμπολίτες μου την γλώσσα τους»
Αυτό είναι ισοδύναμο με το: «Τους ξανάδωσα την πατρίδα τους».
Ελευθερία και μητρική γλώσσα ξαναβρέθηκαν και οι δύο έννοιες μαζί – απ’ όσο ξέρω – μόνο στου Σολωμού και στου Οδυσσέα Ελύτη τη σκέψη από τότε στον τόπο μας. 
Το «μήγαρις άλλο έχω στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», και το «μονάχη έγνοια η γλώσσα μου…» δεν φαίνεται να πολυσυγκινούν το Υπουργείο Παιδείας. 
Αυτό μοιάζει να επαίρεται για την βαβελική, γλωσσική πανσπερμία στα μυαλουδάκια των εξάχρονων παιδιών. 
Αυτή θα γίνει το «μέγα πνίγος» τους θα τα κάνει μελλοντικούς σολοικιστές.
Το λοιπόν, πόθεν όλοι μας (με πρώτη την κα Υπουργό) έχουμε το δικαίωμα να νοθεύουμε κι άλλο με τις ξύλινες εξυπνάδες μας «την γλώσσα που μας την έδωσαν ελληνική»;
Του Γιάννη Μόνιου - πηγή: ΕΜΠΡΟΣ ΔΡΑΜΑ

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ημερίδα: "Οι Φορητοί Υπολογιστές στην Εκπαίδευση" του Πανεπιστημίου Αιγαίου


ΔΗΛΩΣΗ ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά από 9 μήνες στο υπουργείο Παιδείας, η υπουργός μόλις σήμερα αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κλίμα αναστάτωσης στην εκπαίδευση. Ίσως, αν σταματήσει την τακτική των τηλεοπτικών μονολόγων και των ψευδεπίγραφων διαβουλεύσεων να καταφέρει και να ακούσει τις κραυγές των εκπαιδευτικών, που βλέπουν το έργο τους να απαξιώνεται και την επαγγελματική τους θέση να επιδεινώνεται τραγικά.
Μεγαλεπήβολοι πειραματισμοί, χωρίς καμία υποδομή να τους υποστηρίζει. Παλινόρθωση του κομματικού κράτους, με πρακτικές που θυμίζουν τις πράσινες κλαδικές του 1981. Αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους εκπαιδευτικούς, που τιμωρούνται για την προσπάθειά τους να στηρίξουν την εκπαίδευση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας και της ομογένειας.
Ο Σεπτέμβρης είναι πλέον δραματικά κοντά. Αν η ηγεσία του υπουργείου δεν αντιληφθεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την εκπαίδευση, η νέα σχολική χρονιά θα είναι χαμένη πριν καν αρχίσει».

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Τάκης Μιχαήλου: 1405, 54,86% και Γιώργος Αλεξίου: 1156, 45,14%..Τα τελικά αποτελέσματα από την Εφορευτική Επιτροπή


Nea_Demokratia_1

Το τελικό αποτέλεσμα από την Εφορευτική επιτροπή μετά από επανακαταμέτρηση με ακύρωση αριθμού ψηφοδελτίων διαμορφώνεται ως εξής: Μιχαήλου Τάκης 1.405 και ποσοστό 54,86% και Αλεξίου Γιώργος 1156 και ποσοστό 45,14%.

Τα συγχαρητήριά μας στον Τάκη Μιχαήλου για την εκλογή του. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο του. 

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ - ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Χρήστου Κάτσικα - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ"


Με το νέο ν. 3848/2010 καθορίστηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει το 2011 η επιλογή περίπου 23.000 διευθυντών και υποδιευθυντών σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα η επιλογή θα αφορά περίπου 11.000 θέσεις διευθυντών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, πάνω από 3.000 θέσεις διευθυντών Γυμνασίων και Λυκείων, περίπου 500 θέσεις διευθυντών της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ). Επίσης για 8.000 περίπου θέσεις υποδιευθυντών σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης.
Στην επιλογή αυτή η οποία προβλέπεται να γίνει την Άνοιξη - Καλοκαίρι του 2011 αναμένεται να πάρουν μέρος πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί των δυο εκπαιδευτικών βαθμίδων. Η θητεία όλων των στελεχών της εκπαίδευσης που θα επιλεγούν λήγει ταυτόχρονα την 31.7.2015.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο τύπου της Υφυπουργού Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου μέσα στο καλοκαίρι το Υπουργείο Παιδείας θα προκηρύξει τις θέσεις των Προϊσταμένων Διευθύνσεων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης με βάση τα κριτήρια του ν. 3848/2010.
  Αντίθετα οι κρίσεις / επιλογές των Διευθυντών των 158 Γραφείων  Πρωτοβάθμιας και των 81 Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα γίνουν αργότερα (πιθανόν το 2011) καθώς θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο «Καλλικράτης» που φέρνει μαζί του, κατά βάση στην περιφέρεια, συγχωνεύσεις Γραφείων /βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσουν οι κρίσεις / επιλογές των Διευθυντών Σχολείων, οι οποίες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, θα γίνουν λίγο πριν τη λήξη της θητείας τους.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους διευθυντές σχολείων

Σύμφωνα με το ν. Ν.3848-2010 ΦΕΚ 71 τ. Α΄ 19-5-2010 «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις» για την πλήρωση των θέσεων διευθυντών σχολείων θα επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης με βάση αξιολογικούς πίνακες επιλογής που θα καταρτιστούν και θα ισχύουν για τέσσερα έτη.

Προϋποθέσεις επιλογής

Ως διευθυντές σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Α΄ και οκταετή, τουλάχιστον, εκπαιδευτική υπηρεσία στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί πέντε τουλάχιστον έτη, από τα οποία τουλάχιστον τρία σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας.
Ειδικότερα:
α) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
β) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Σ.Ε.Κ. μπορεί να είναι:
ØΓια θέσεις διευθυντών γυμνασίων, γενικών λυκείων, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ. εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20.
ØΓια θέσεις διευθυντών Σ.Ε.Κ. εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20.
ØΓια θέσεις διευθυντών των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του κλάδου δασκάλων, εκπαιδευτικοί του π.δ. 323/1993 και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των αντίστοιχων προς τα διδασκόμενα γνωστικά αντικείμενα κλάδων, εφόσον έχουν τα προσόντα τοποθέτησης και διορισμού σε θέσεις προσωπικού των Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή υπηρετούν με οργανική θέση στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ..
ØΓια θέσεις διευθυντών στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις λυκειακές τάξεις, που λειτουργούν εντός των Ειδικών Καταστημάτων Κράτησης Νέων, εκπαιδευτικοί που έχουν ασκήσει επί τρία τουλάχιστον έτη εκπαιδευτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα που λειτουργεί σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.
γ) Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών των παρακάτω τύπων σχολικών μονάδων μπορεί να είναι:
ØΓια θέσεις διευθυντών των Σ.Μ.Ε.Α.Ε εκπαιδευτικοί που έχουν τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή υπηρετούν με οργανική θέση σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και έχουν υπηρεσία τριών τουλάχιστον ετών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ..
ØΓια θέσεις διευθυντών στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί κάτοχοι τίτλου ξένης
Øγλώσσας, κατά προτίμηση της χώρας προέλευσης της πλειονότητας των μαθητών, σε επίπεδο τουλάχιστον Β2.
ØΓια θέσεις διευθυντών στα μουσικά ή καλλιτεχνικά σχολεία εκπαιδευτικοί που έχουν τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την τοποθέτηση στα σχολεία αυτά.
ØΓια θέσεις διευθυντών των πειραματικών σχολείων των πανεπιστημίων εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν τα προσόντα άσκησης καθηκόντων διευθυντή στα λοιπά σχολεία αντίστοιχης βαθμίδας και τα προσόντα τοποθέτησης σε θέσεις εκπαιδευτικών στα ανωτέρω σχολεία.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. αποτιμώνται ως εξής:
Το κριτήριο της επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης αξιολογείται με 24 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο,
Το κριτήριο της υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας αξιολογείται με 14 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο, οι οποίες κατανέμονται ως εξής:
α) Υπηρεσιακή κατάσταση: 8 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
β) Διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία: 6 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
γ) Προσωπικότητα - γενική συγκρότηση: 15 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο.
δ) Συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο: 12 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο. Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με βάση τις αξιολογικές εκθέσεις του υποψηφίου που προβλέπονται κατά νόμο.

Κρίση και επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ.

Τα αρμόδια συμβούλια επιλογής καταρτίζουν πίνακα υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων και Σ.Ε.Κ. με βάση τα κριτήρια επιλογής και τις υποβληθείσες δηλώσεις προτίμησης. Οι καταρτιζόμενοι πίνακες αναρτώνται στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν εγγράφως ένσταση κατά των ως άνω πινάκων εντός πέντε ημερών από την ανάρτησή τους. Ύστερα από την κρίση του συμβουλίου επί των ενστάσεων και την αναπροσαρμογή των πινάκων, οι πίνακες αυτοί υποβάλλονται στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης από τον οποίο κυρώνονται και ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου του έτους κατάρτισης μέχρι την 31η Ιουλίου κάθε τέταρτου έτους. 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Βασικές προϋποθέσεις επιλογής
8 χρόνια εκπαιδευτική  προϋπηρεσία (δημόσια και ιδιωτική), 5  έτη άσκηση διδακτικών καθηκόντων και 3 έτη άσκηση διδακτικών καθηκόντων στον τύπο του σχολείο που διεκδικεί θέση Πιστοποιητικό επιστημονικής ή διοικητικής επάρκειας
(δεν ισχύει κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου)
Πιστοποίηση  επιπέδου 1 στις Νέες Τεχνολογίες
(δεν ισχύει κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου)
Στερούνται του δικαιώματος συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής όσοι με δική τους υπαιτιότητα δεν συμμετείχαν σε διαδικασίες αξιολόγησης
(δεν ισχύει κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου)
Κριτήρια επιλογής
1. Επιστημονική και Παιδαγωγική συγκρότηση (έως 24 μονάδες)
Διδακτορικό Δίπλωμα στον τομέα των επιστημών αγωγής ή της οργάνωσης-διοίκησης εκπαίδευσης : 6 μονάδες Μεταπτυχιακός τίτλος στον τομέα των Επιστημών Αγωγής ή της οργάνωσης-Διοίκησης εκπαίδευσης: 4 μονάδες. (Σε περίπτωση που υπάρχει διδακτορικό και μεταπτυχιακό στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο μοριοδοτείται μόνο το διδακτορικό) Μετεκπαίδευση σε διδασκαλείο: 3 μονάδες Πτυχίο Α.Ε.Ι ή  Τ.Ε.Ι: 3 μονάδες Πτυχίο ΤΕΙ πριν την υπαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση: 1 μονάδα
Πτυχίο Παιδ. Ακαδημίας ή σχολής Νηπιαγωγών εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε για διορισμό: 1 μονάδα. ΣΕΛΔΕ , ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΕΛΕΤΕ : 1 μονάδα Νέες τεχνολογίες, 1 επίπεδο: 2 μονάδες Νέες τεχνολογίες, 2 επίπεδο: 3 μον ( σε περίπτωση κατοχής τίτλων  των δύο επιπέδων 1 και 2 μοριοδοτείται μόνο το επίπεδο 2 ) Ξένες γλώσσες: επίπεδο Β2: 1,5 μον , επίπεδο ανώτερο  του Β2: 2,5 μονάδες. (σε περίπτωση κατοχής δύο ή περισσοτέρων τίτλων στην ίδια γλώσσα, μοριοδοτείται η ανώτερη). Δεύτερη ξένη γλώσσα μοριοδοτείται κατά το ήμισυ.
Υπηρεσιακή κατάσταση – καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (έως 14 μονάδες)
Υπηρεσιακή κατάσταση (έως 8 μονάδες)  0, 50 μονάδα για κάθε έτος πέραν των 8 ετών εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας που είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στη διαδικασία Καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (έως 6 μονάδες)
Αναλυτικά:
α. άσκηση καθηκόντων Παρέδρου επί θητεία στο Π.Ι,  Περιφερειακού Δ/ντή, Δ/ντή Εκπαίδευσης, Προϊσταμένου Γραφείου, Δντή Σχολείου, Υποδιευθυντή σχολείου, Προϊσταμένου Εκπαιδευτικών Θεμάτων,  Προϊσταμένου Δνσης ή τμήματος ΥΠΕΠΘ: 0,50/ ανά έτος και συνολικά  max 4 μονάδες
Συνέντευξη  (έως 15 μονάδες)
Η διαδικασία περιλαμβάνει : Εισήγηση από μέλος του Συμβουλίου σχετικά με το φάκελο του υποψηφίου και προετοιμασία- παρουσίαση από τον υποψήφιο , ενώπιον του Συμβουλίου, ενός θέματος ( μελέτη περίπτωσης). Το Συμβούλιο συνεκτιμά ακόμη:
Α.  στοιχεία από το βιογραφικό του υποψηφίου τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύονται με παραστατικά.
Β. Υπόμνημα του υποψηφίου το οποίο περιλαμβάνει έκθεση αυτοαξιολόγησης και προγραμματισμό του έργου του σε περίπτωση επιλογής του.
Συμβολή στο Εκπαιδευτικό έργο  (έως 12 μονάδες)
Το κριτήριο αυτό αποτιμάται με βάση τις αξιολογικές εκθέσεις και δεν λαμβάνεται υπόψη  κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου.
Πηγή: Χρήστος Κάτσικας, Ανάλυση και επεξεργασία του ν. 3848/2010και Γιάννης Λογοθέτης Αιρετός ΠΥΣΠΕ Β΄ Αθήνας

Υποδιευθυντές Σχολικών Μονάδων
Προϋποθέσεις:
α. Οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία και
β. Να  υπηρετούν κατά τον χρόνο επιλογής με οργανική θέση στη σχολική μονάδα, την οποία αφορά η επιλογή .
Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς εκπαιδευτικός υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.
Κριτήρια επιλογής
·   Η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου
·   Η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από
α)την επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και 
β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου, αλλά και την προϋπηρεσία οε άσκηση διοικητικού έργου.

Μήνυμα του Στάθη Στέφου με πολλούς αποδέκτες

Οι εκλογές για τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ενώ σήμερα εκλέγεται και ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Τα στελέχη που θα επανδρώσουν τους κομματικούς μηχανισμούς της ΝΔ στα Δωδεκάνησα έχουν να επιτελέσουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο: την ανοικοδόμηση μιας παράταξης που ηττήθηκε κατά κράτος στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ταυτόχρονα πρέπει να ελέγχουν την εξουσία όχι μόνο κριτικάροντας την κυβέρνηση και τις άλλες παρατάξεις αλλά προτείνοντας ταυτόχρονα εφικτές λύσεις στα προβλήματα όπως πρέπει να κάνουν τα ενεργά στελέχη ενός κόμματος που προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι πρέπει και μπορεί να επανέλθει στην εξουσία.
Τόσο οι νεοδημοκράτες όσο και όλοι οι λογικά σκεπτόμενοι πολίτες απαιτούν μια αντιπολίτευση ενωμένη και δυνατή που δεν θα επιτρέπει στο εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα να ξεπερνά την εντολή που του έχει δώσει ο λαός. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει από σήμερα το βράδυ να ξεχαστούν όλες οι – αναμενόμενες σε μια τέτοια εσωκομματική διαδικασία – συγκρούσεις και όλοι μαζί εκλεγμένοι και μη εκλεγμένοι να δώσουν τη μάχη για το καλό της παράταξης και του τόπου. Οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι που έκαναν την τιμή στους υποψηφίους να προσέλθουν στις κάλπες και να τους ψηφίσουν περιμένουν από αυτούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια κρίσιμη καμπή τόσο για τα Δωδεκάνησα όσο και για ολόκληρη τη χώρα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Οι Εξελίξεις Δικαιώνουν το «ΟΧΙ» Σαμαρά στα Μέτρα



Λίγες μόνο εβδομάδες έχουν περάσει από την ψήφιση των μέτρων για την εφαρμογή στήριξης της ελληνικής οικονομίας, και η στάση που τήρησε η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς ήδη δικαιώνεται από τις εξελίξεις:
α. Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του προσχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, το οποίο δεν συνάδει με το υπογραφέν μνημόνιο. Η τρόικα ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ, φρόντισε να το υπενθυμίσει με κυνικό τρόπο στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος προσπαθεί με μελοδραματισμούς να πείσει την κοινή γνώμη ότι κάνει απεγνωσμένο αγώνα να περιοριστεί το όριο των ετών για πλήρη συνταξιοδότηση στα 37 χρόνια. Ένα στημένο σκηνικό, κατόπιν εορτής, καθώς στο ήδη ψηφισθέν μνημόνιο αναφέρεται ότι απαιτούνται 40 έτη εργασίας για παροχή πλήρους συνταξιοδότησης.
Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώνεται πλήρως όταν εφιστούσε την προσοχή στην κυβέρνηση ότι η συμφωνία με τη τρόικα απαιτούσε τουλάχιστον ενδελεχή μελέτη και εξαντλητική διαπραγμάτευση. Τίποτε από αυτά δεν έγιναν.
Η κυβέρνηση προσήλθε στις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές μας με κραυγαλέα και απαράδεκτα ηττοπαθή λογική, γιατί όπως δήλωνε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος: «κόκκινες γραμμές βάζει όποιος διαπραγματεύεται από θέση ισχύος» ( MEGA 24.04.10).
β. Επιπλέον, ενώ στην Ελλάδα ασκήθηκε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά για το «όχι» στο μνημόνιο, στην Ισπανία, για μέτρα πολύ ηπιότερα από εκείνα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα όχι μόνον δεν συναίνεσε στην πολιτική της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αλλά ζήτησε ακόμη και την παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Θαπατέρο.
Τα μέτρα στην Ισπανία προβλέπουν, για παράδειγμα, μείωση των μισθών στο δημόσιο 5% για το 2010, ενώ η επιδιωκόμενη προσαρμογή σε βάθος τριετίας φτάνει στο 5% του ΑΕΠ της χώρας (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 28.05.10). Παράλληλα, το ίδιο «το ΔΝΤ προτείνει αναπτυξιακά μέτρα στην παραγωγική διαδικασία και στην αγορά των ακινήτων καθώς επίσης και να μπει στοπ στην ανεργία» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24.05.20). Η Ισπανία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ανεργία που έχει ανέλθει στο 20%, όσο δηλαδή προβλέπει ο υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ ότι θα ανέλθει και στην Ελλάδα στο τέλος του 2010.
γ. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ανέλαβε εξολοκλήρου την ευθύνη, μαζί βεβαίως και με όλους αυτούς που υπερψήφισαν τα μέτρα, για τις επιπτώσεις που θα έχει το μνημόνιο στην ελληνική κοινωνία : για την ύφεση, την ανεργία, τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, που πλέον όλοι προβλέπουν αλλά και διαπιστώνουν.
Προβλέψεις που, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, τις είχαν διατυπώσει και ακαδημαϊκοί διεθνούς κύρους, όπως ο Joseph Stiglitz , συνομιλητής του πρωθυπουργού ( BBC 04.05.10).
Το ΠΑΣΟΚ βέβαια συνέχιζε όλο αυτό το διάστημα να μιλάει για «μονόδρομους» και να κωφεύει στις εκκλήσεις του Αντώνη Σαμαρά για λήψη αναπτυξιακών μέτρων. Όταν η Ν.Δ. πρότεινε ήδη από τις 18.02 τα 23 μέτρα-ανάσες, τα οποία με μηδενικό ή ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, θα στήριζαν την ανάπτυξη, ο Γιώργος Παπανδρέου αρχικά τα αγνόησε, για να υιοθετήσει κάποια από αυτά με τεράστια καθυστέρηση (π.χ. άρση καμποτάζ στις 21.04).
Και ιδού τα θλιβερά, για τον ελληνικό λαό, αποτελέσματα!
Όταν η Νέα Δημοκρατία καταψήφιζε το μίγμα μέτρων που συμφώνησε η κυβέρνηση στο μνημόνιο συμφωνίας με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. το ΠΑΣΟΚ την κατηγορούσε για έλλειμμα εθνικής υπευθυνότητας.
Σήμερα που αποκαλύπτεται η σκληρή πραγματικότητα για την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών πως πρέπει να χαρακτηριστεί η στάση της κυβέρνησης εκτός από κοντόφθαλμη και επιπόλαια;