Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Παράταση για την υποβολή των αιτήσεων των αναπληρωτών

Σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων υποψήφιων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, που προβλέπεται στις αριθμ. 73441/Δ2/23-6-2010 και 73493/Δ2/23-6-2010 και Φ.361.1/162/73512/Δ1/23-6-2010 εγκυκλίους, θα παραταθεί έως τις 7-7-2010. Θα ακολουθήσει σχετική συμπληρωματική εγκύκλιος.

Δ/νση Προσωπικού Δ/θμιας Εκπ/σης
Τμήμα Α'- Διορισμών

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Αποσπάσεις στο Υπουργείο Παιδείας

ypepth-copy Ανακοινώθηκαν οι αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας για το σχολικό έτος 2010-2011.

Μπορείτε να τις πληροφορηθείτε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

αποσπάσεις_υπουργείο

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ο αντιπρόεδρος της ΔΑΚΕ Φίλιππος Παπανικολάου αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για γραφεία και διευθύνσεις εκπαίδευσης

Σύμφωνα με πολύ θετικές πληροφορίες που έχουμε από υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα γίνουν οι επιλογές των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Στην συνέχεια στα πλαίσια του «Καλλικράτη» θα δημιουργηθούν σε κάθε δήμο και ένα Γραφείο Εκπαίδευσης στο οποίο ο Προϊστάμενος θα ελέγχει και την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια και θα είναι ή Δάσκαλος ή Καθηγητής!!!!!!
Θα καταργηθούν τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής και Τεχνικής Εκπαίδευσης !!!!!
Αυτά ετοιμάζει η κ. Διαμαντοπούλου και μάλλον τα διαδίδει για να δει τις αντιδράσεις!!!!!!
Βέβαια ως μη έχουσα την παραμικρή αίσθηση για την έννοια της νησιωτικότητας ίσως ιδρύσει και γραφεία Νισύρου, Τήλου, Αστυπάλαιας και Καστελόριζου.

πηγή: ΟΙΚΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Η ΟΛΜΕ ζητάει από τον κ. Πανάρετο να πληρωθούν οι καθηγητές to 1/30 του μισθού τους για την υποχρεωτική εργασία τους σε ημέρα θερινής άδειας

viewer

Το Υπουργείο ζητάει όλος ο σύλλογος καθηγητών να βρίσκεται στο σχολείο, την ημέρα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών

ΘΕΜΑ: “Παραμονή εκπαιδευτικού προσωπικού στα  Λύκεια μετά τις 30-6-10”

                    Σας ενημερώνουμε ότι:

       1. Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) θα ανακοινωθούν σε όλα τα Λύκεια την Τρίτη 6-7-2010. Γι αυτό το λόγο τα μέλη των Λυκειακών Επιτροπών των ΓΕΛ που ήταν εξεταστικά κέντρα θα πρέπει να παρευρίσκονται στα Λύκεια την Τρίτη 6-7-2010 για να ελέγξουν τα βαθμολογικά  στοιχεία των υποψηφίων. Την ίδια μέρα οι Διευθυντές των ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) θα παραλάβουν και θα ελέγξουν τα βαθμολογικά στοιχεία των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (εκτός των μαθημάτων ειδικότητας).

Επίσης, την ίδια ημέρα πρέπει να παρευρίσκονται σε όλα τα ΓΕΛ τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων για να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης.

       2. Στα Γενικά Λύκεια όλης της χώρας θα παραμείνουν στις 8 και 9 Ιουλίου μόνο δύο εκπαιδευτικοί, (ο διευθυντής ή ο υποδιευθυντής του Λυκείου και ο χειριστής του συστήματος ΕΠΑΦΟΣ), για τη διεκπεραίωση όλων των ενεργειών (έλεγχος των βαθμολογικών καταστάσεων, χορήγηση Βεβαίωσης Πρόσβασης κ.λ.π.), που αφορούν στη διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων των μαθητών.

       3. Οι Δ/ντές όλων των Γενικών Λυκείων της χώρας εκτός των Δ/ντών ΓΕΛ που έχουν υποψηφίους στις επαναληπτικές εξετάσεις, παρακαλούνται στις 9 Ιουλίου ώρα 13.00-14.00 μ.μ να παραδώσουν στον οικείο Δ/ντή της Δ/νσης Δ.Ε ή στον οικείο Προϊστάμενο Γραφείου Δ.Ε τις  βεβαιώσεις πρόσβασης που τυχόν δεν θα έχουν παραληφθεί από κάποιους υποψηφίους. Ταυτόχρονα να αναρτήσουν ανακοίνωση στο προσφορότερο για τους υποψηφίους σημείο που να τους ενημερώνει ότι οι βεβαιώσεις πρόσβασης των συγκεκριμένων υποψηφίων θα παραλαμβάνονται από τις οικείες Δ/νσεις ή Γραφεία Δ.Ε.

       4. Στα Γενικά Λυκεια που εχουν υποψηφίους στις επαναληπτικές εξετάσεις ο Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής του Γενικού Λυκείου και ο χειριστής του συστήματος ΕΠΑΦΟΣ θα παραμείνουν στα Γενικά Λύκεια μέχρι τις 20-7-10 περίπου (πέρας κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων).

       5. Οι Δ/ντές των Δ/νσεων Δ.Ε και οι προϊστάμενοι των Γραφείων παρακαλούνται να έχουν τα τηλέφωνα, σταθερά και κινητά, όλων των Διευθυντών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους προκειμένου να αντιμετωπισθεί κάποιο έκτακτο θέμα.

                                                                                                                               Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                                                                 Ι.ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ.Ε. σε φορείς 2010-2011


Ανακοινώθηκαν προ ολίγου οι αποσπάσεις σε φορείς για το σχολικό έτος 2010-2011. Στο σύνδεσμο που σας δίνουμε παρακάτω, μπορείτε να βρείτε, να κατεβάσετε και να αποσυμπιέσετε ένα zip αρχείο που περιέχει σε ξεχωριστά έγγραφα τους αποσπασθέντες ανά είδος φορέα (π.χ. γραφεία, πανεπιστήμια, ΟΕΕΚ, κλπ.)
Ο σύνδεσμος είναι: APOSPASEIS_FOREIS
Θα χρειαστεί 1 λεπτό αναμονή πριν αρχίσει το δωρεάν κατέβασμα του αρχείου

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΧΕΙ..."ΑΥΡΑ"!

Έριξαν μπουκάλια και ...ρoχάλες στην Διαμαντοπούλου
Σκληρές ήταν οι αποδοκιμασίες και τα μπουκάλι που έφαγε η Άννα Διαμαντοπούλου κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στην Θεσσαλονίκη. Το τι "Αύρα" και "Λουτράκι" έπεσε στο κεφάλι της δεν λέγεται αλλά δεν έγινε θέμα γιατί η υπουργός είναι η ευνοούμενη των ΜΜΕ. Γιαυτό και πάλι θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα έτσι ώστε να δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου στο mega και να ζητάει το κλείσιμο των blogs.
Για την ιστορία τα μπουκάλια και τις ...ροχάλες έριξαν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην παρουσίαση του βιβλίου του πρύτανη ΑΠΘ.

Δεν απογράφονται οι εκπαιδευτικοί των οποίων η σύμβαση λήγει μέχρι τις 30-06-2010

  ….Η απογραφή και η καταχώρισή της στο http://apografi.gov.gr/  αποτελεί ατομική υποχρέωση κάθε αμειβομένου από το Δημόσιο. Υπόχρεοι προς απογραφή είναι όλοι οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ, οι αναπληρωτές, οι ωρομίσθιοι και οι εργαζόμενοι με σχέση μίσθωσης έργου. Οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καθώς και οι  καθαριστές-στριες με σχέση μίσθωσης έργου, των οποίων η σύμβαση λήγει έως τις 30/06/2010, δεν απογράφονται.

     Οι υπόχρεοι πρέπει να μπουν στην εφαρμογή και να απογραφούν, από την 1η Ιουλίου, με καταληκτικές ημερομηνίες που διαφέρουν ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους (αν το ΑΦΜ λήγει σε 1 μέχρι τις 12/07/2010, σε 2 μέχρι τις 13/07/2010, σε 3 μέχρι τις 14/07/2010, σε 4 μέχρι τις 15/07/2010, σε 5 μέχρι τις 16/07/2010, σε 6 μέχρι τις 19/07/2010, σε 7 μέχρι τις 20/07/2010, σε 8 μέχρι τις 21/07/2010, σε 9 μέχρι τις 22/07/2010 και σε 0 μέχρι τις 23/07/2010).

     Τα έγγραφα που πρέπει να έχει συλλέξει ο υπόχρεος για την ορθή συμπλήρωση των στοιχείων της απογραφής του είναι:

-      Ένα εκκαθαριστικό φορολογίας, οποιουδήποτε έτους, από το 2002 και μετά

-      Η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή το βιβλιάριο υγείας ή η επιστολή γνωστοποίησης ΑΜΚΑ. Εναλλακτικά, μπορεί να αναζητηθεί ο ΑΜΚΑ στο δικτυακό τόπο http://www.amka.gr στην Ενότητα «Έχω ΑΜΚΑ;»

-      Η αστυνομική του ταυτότητα

-      Ένας λογαριασμός ΔΕΗ της κατοικίας του

-      Ένα πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας

-      Οι τίτλοι σπουδών του

     Οι υπόχρεοι (εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, καθαριστές-στριες) που δεν δύνανται να απογραφούν μόνοι τους ή στο σχολείο που υπηρετούν, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση, συνοδευόμενη από το συμπληρωμένο Έντυπο Προετοιμασίας (το οποίο θα προμηθευτούν από το σχολείο τους).

     Οι υπόχρεοι μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την απογραφή από την ιστοσελίδα http://apografi.gov.gr/  (στην οποία υπάρχουν οι οδηγίες συμπλήρωσης της φόρμας και η ενότητα «Συχνές ερωτήσεις» http://apografi.gov.gr/faq.html), τον τηλεφωνικό αριθμό υποστήριξης 1500 (24ωρη εξυπηρέτηση) και την ομάδα υποστήριξης που έχει συσταθεί στη Διεύθυνσή μας. Η ομάδα υποστήριξης θα λειτουργεί σε δύο βάρδιες, από τις 7.30 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας θα σας κοινοποιηθούν άμεσα.

     Παρακαλούνται οι κ. κ. Διευθυντές των σχολείων

1.   να ενημερώσουν ενυπόγραφα όλους τους εκπαιδευτικούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις καθαρίστριες του σχολείου τους

2.   να τους παρέχουν

-   ένα πρόσφατο μηνιαίο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας τους και

-   ένα αντίγραφο του Εντύπου Προετοιμασίας, το οποίο επισυνάπτεται. Οδηγίες συμπλήρωσης της φόρμας απογραφής υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://apografi.gov.gr/docs/Odigies.pdf

πηγή: alfavita.gr

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση του υπουργείου για πιθανές μετατάξεις υπεραρίθμων

Στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης να λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά με το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με πλήρη εξοπλισμό και το διδακτικό υλικό έγκαιρα στη διάθεση των μαθητών και των διδασκόντων.

Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το θέμα των κενών θέσεων διοικητικού προσωπικού τόσο στην Κ.Υ. όσο και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπ/σης. Επειδή τα κενά αυτά λειτουργούν ανασταλτικά στο έργο της βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών στην Εκπ/ση, το Υπουργείο προγραμματίζει να προβεί σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να καλύψει κενές διοικητικές θέσεις με μετάταξη από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των μονάδων Διοίκησης της Εκπαίδευσης πλεονάζουν. Πριν την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης απαιτείται έγκριση του Γ.Λ.Κ. ότι οι μετατάξεις αυτές δεν δημιουργούν ανάγκη νέου διορισμού εκπ/κού όμοιας ειδικότητας και κατά συνέπειαν εγγραφή νέων πιστώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εντός δέκα ημερών με e-mail (ddpros1@ypepth.gr) πόσοι εκπαιδευτικοί πλεονάζουν στην Περιφέρειά σας κατά ειδικότητα, οι οποίοι αν μεταταγούν σε διοικητικές θέσεις δεν θα προκύψει ανάγκη εγγραφής νέων πιστώσεων για διορισμό αντίστοιχων ειδικοτήτων εκπαιδευτικού προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.


Παρακαλούμε επίσης στις απαντήσεις σας να λάβετε υπόψη και να μας γνωστοποιήσετε, τον αριθμό των εκπαιδευτικών που έχουν οργανική θέση στην Περιφέρειά σας και:
α) Απουσιάζουν με απόσπαση σε διοικητικές θέσεις και για πόσο χρονικό διάστημα ,
β) αν η απουσία τους δημιουργεί την ανάγκη αναπλήρωσής τους με αναπληρωτή εκπ/κό ή ωρομίσθιο ( και κατά συνέπειαν εγγραφή σχετικών πιστώσεων) και
γ) αν η αναπλήρωσή τους με ορθολογικότερη αξιοποίηση του εκπ/κού δυναμικού δύναται να αποφευχθεί.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΛΑΪΔΗΣ

μήπως έφτασε η ώρα να της “εθελουσίας εξόδου” από την τάξη για ορισμένους ατυχείς συναδέλφους μας; Ας παρακολουθήσουμε λίγο στενότερα τις εξελίξεις, ιδίως όσοι δεν έχουν οργανική….

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

 

Απεργούμε!

* Επειδή μας έκλεψαν.

* Και διότι συνεχίζουν να μας κλέβουν.

* Και επειδή θα συνεχίσουν να μας κλέβουν.

* Επειδή πήγαν να μας φορτώσουν την ενοχή κι επειδή μας διέσυραν διεθνώς.

* Επειδή με το Μνημόνιο εγκαθίδρυσαν τη Δικτατορία των Τραπεζιτών και του Διεθνούς Κεφαλαίου, επειδή με το Μνημόνιο έθεσαν τη χώρα υπό την Κατοχή ξένου Διευθυντηρίου, επειδή με το Μνημόνιο υποθήκευσαν την περιουσία της χώρας κι επειδή πλέον η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο, απεργούμε!

* Απεργούμε

* Διότι χθες έσφαξαν τις συντάξεις, σήμερα σφάζουν και παγώνουν τους μισθούς, αύριο θα μας ζητήσουν κι άλλες (ανθρωπο)θυσίες.

* Απεργούμε, διότι έχουν κάνει κοινωνικό πραξικόπημα.

* Επειδή καταστρέφουν τη μητρότητα, επειδή στερούν από τους νέους και τις νέες την προοπτική της προκοπής και της δημιουργίας οικογένειας.

* Επειδή δεν δίνουν δίφραγκο για την Παιδεία του λαού και την Υγεία. Απεργούμε.

* Επειδή κόβουν τα φτερά της χώρας και την οδηγούν στην υπανάπτυξη και την υποτέλεια κι επειδή μας είπαν ψέματα. Απεργούμε.

* Επειδή συνεχίζουν να μας λένε ψέματα, επειδή θα συνεχίσουν να μας εξαπατούν, επειδή η διαφθορά, η σπατάλη και η διαπλοκή εξακολουθούν να θεριεύουν.

* Για όλα αυτά, και τόσα άλλα, που ο καθένας μας ως πρόσωπο κι όλοι μαζί ως τάξεις έχουμε υποστεί απ' αυτά τα ανδρείκελα των πλουσίων και Δυνατών, απεργούμε.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

ΠΗΓΗ: ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το σχέδιο για την απαλλαγή από το μνημόνιο


Δεσμεύσεις για το πώς θα κυβερνήσει ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο του 8ου τακτικού συνεδρίου: Παρουσίασε στρατηγική απαλλαγής της χώρας από το μνημόνιο, υποσχέθηκε πως θα αποκαταστήσει άμεσα -ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων του μνημονίου- τους χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ και πως θα καταργήσει το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ειδικότερα ότι στόχος του είναι να απαλλαγεί η χώρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, αφού δεν γίνεται να το καταργήσει μονομερώς.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία πριν από εννέα χρόνια ήταν επίσης στη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από όπου δεσμεύθηκε να τη βγάλει το 2003 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και -παρόλο που πολλοί τον ειρωνεύτηκαν- κέρδισε τις εκλογές και πράγματι τα κατάφερε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν αντιδικεί με το ΔΝΤ και χαρακτήρισε ανόητους όσους είχαν το θράσος να πουν ότι η Ν.Δ. κερδοσκοπεί πάνω στην καταστροφή της χώρας. Φωτογράφισε ειδικότερα την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι όταν υπογράφηκε το μνημόνιο που δημιουργεί βαθιά ύφεση και πυροδοτεί πρωτοφανή ανεργία, η Ν.Δ. διαχώρισε τη θέση της από την καταστροφή, κι όσοι προσυπέγραψαν την καταστροφή, έχουν το θράσος να την κατηγορούν κι από πάνω.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε μείωση των φόρων, για να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει όσο δένει τα χέρια της Ελλάδας το Μνημόνιο, όπως δεν μπορεί να ενισχυθεί ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση όσο υπάρχουν οι περιορισμοί του ΔΝΤ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική σταθερότητα όταν κόβουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Δεν είναι… «σπάταλοι» όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα φροντίσει για την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, το γρηγορότερο δυνατό, ακόμα και «κόβοντας απ’ αλλού», αν χρειαστεί.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός δεσμεύτηκε επίσης για την κατάργηση του «ασύλου της παρανομίας» και του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, καθώς και για την παράλληλη ανάδειξη του μεταναστευτικού σε κορυφαίο ζήτημα των ελληνοτουρκικών. «Αν θέλει η Τουρκία να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει να μάθει να σέβεται τους κανόνες δικαίου και τις υποχρεώσεις της. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο» πρόσθεσε.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε παράλληλα και πιο έντονο πολιτικο-ιδεολογικό χαρακτήρα, καθώς έδωσε έμφαση στην αμφίπλευρη και πολυεπίπεδη διεύρυνση της Ν.Δ., η οποία όμως δεν μετακινείται δεξιά-αριστερά για να προσελκύσει ψηφοφόρους, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία και την κερδίζει με τις ιδέες της και τις ξεκάθαρες θέσεις της. Και όρισε ως στόχο της Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε κεντροδεξιό κόμμα, το χτίσιμο ενός πλειοψηφικού ρεύματος, βάζοντας τέλος στη συζήτηση για περιχαράκωση.

«Η πολιτική μας δεν είναι μια… ομπρέλα θαλάσσης, που τη μετακινούμε στην ακρογιαλιά, πότε λίγο αριστερότερα για να ‘‘πιάσουμε’’ κάποιους που μας έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ και πότε λίγο δεξιότερα για να πιάσουμε κάποιους άλλους. Η πολιτική μας ανοίγει για να καλύψει όλους, προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μετακινούμε την πολιτική μας. Τη διευρύνουμε!» τόνισε χαρακτηριστικά.

“Η Πολιτική που θ’ ακολουθήσει η ΝΔ, πώς θα βγούμε από το ΔΝΤ το συντομότερο και η περίπτωση του Ερντογάν…” ένα ακόμη απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο

Η Πολιτική μας δεν είναι μια… ομπρέλα θαλάσσης,

που τη μετακινούμε στην ακρογιαλιά,

πότε λίγο αριστερότερα

για να «πιάσουμε» κάποιους που μας έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ

και πότε λίγο δεξιότερα για να πιάσουμε κάποιους άλλους.

Η Πολιτική μας ανοίγει για να καλύψει όλους,

προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν μετακινούμε την Πολιτική μας. Τη διευρύνουμε!

Εκφράζει το συμφέρον της κοινωνίας.

Και χωράει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας.

Κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση…

Κάνουμε πολύπλευρη και πολύ-επίπεδη διεύρυνση…

Δεν μετακινούμαστε λίγο προς τα δω ή λίγο προς τα κει.

Ανοιγόμαστε!

Στην κοινωνία…

Είμαστε κεντροδεξιό κόμμα. Και χτίζουμε τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

Και κάτι ακόμα: Χτίζουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα,

για να τα αλλάξουμε όλα στην Ελλάδα.

Αυτό λέμε στους πολίτες.

Είναι έτοιμοι να πειστούν.

Φτάνει να μη φερθούμε αλαζονικά.

Γιατί απ’ όλα τα ελαττώματα που σιχαίνεται ο κόσμος

στους παλιούς πολιτικούς,

το χειρότερο είναι η αλαζονεία!

Και το επόμενο χειρότερο, είναι τα «μισόλογα», τα «ήξεις-αφήξεις»…

Με καθαρές κουβέντες, με καθαρά επιχειρήματα…

Πάμε να τους πείσουμε και να τους κερδίσουμε!

Τι περιμένουν από μας;

Ένα πράγμα πάνω απ’ όλα:

Ελπίδα και Συνέπεια!

Όχι «ωραία λόγια»...

Στέρεες βάσεις!

Στέρεη Ελπίδα!

Τι άλλο περιμένουν από μας;

Δεσμεύσεις!

Όχι παχιά λόγια, για όσα δεν μπορούμε να κάνουμε.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις γι’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Και γι’ αυτά τα δύο θα σας μιλήσω τώρα:

Για την Ελπίδα που πρέπει να δώσουμε

και τις Δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουμε:

Πρώτα για την Ελπίδα:

Δεν μοιράζουμε εύκολες υποσχέσεις εμείς…

Δεν λέμε ότι είναι εύκολα τα πράγματα για να βγούμε από το Μνημόνιο.

Λέμε δύο άλλα πράγματα:

-- Πρώτον, ότι όσο είμαστε δεσμευμένοι από το Μνημόνιο,

η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες με πενιχρά αποτελέσματα.

Δεν το λέμε εμείς αυτό. Το λένε όλοι:

Ο ξένος τύπος, ξένες προσωπικότητες, Νομπελίστες Οικονομολόγοι, όλοι…

Προφανώς, δεν «κερδοσκοπούν» όλοι αυτοί

πάνω στην καταστροφή της Ελλάδας!

Βλέπουν το αδιέξοδο που κάποιοι δεν θέλουν να δουν εδώ...

-- Δεύτερον, εμείς λέμε ότι μπορεί να βγει η Ελλάδα από τις δεσμεύσεις της μιαν ώρα αρχύτερα, αν πιστέψει στις δικές της δυνάμεις,

-- Αν στηρίξει την οικονομία της για να μη καταρρεύσει,

Με μέτρα μηδενικού κόστους,

-- Αν αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία που είναι τεράστια και «κάθεται».

-- Κι αν αξιοποιήσει τα μεγάλα

ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Αν δηλαδή στηριχθεί στις δυνάμεις της…

Το πώς μπορεί να γίνει αυτό το χουμε πει ήδη πολλές φορές.

Και θα το πούμε και αναλυτικά τη μεθεπόμενη Τρίτη,

Με συγκεκριμένες προτάσεις και αριθμούς.

Θα προσθέσω μόνο ένα πράγμα:

Πριν εννέα χρόνια η Τουρκία ήταν κι αυτή στη στήριξη

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το 2003 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

κατέβηκε στις εκλογές με κεντρικό αίτημα

να βγει η Τουρκία από τους περιορισμούς

του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τον κορόϊδεψαν. Τον ειρωνεύθηκαν.

Του είπαν ότι τάζει ανέφικτα πράγματα.

Και τον πολέμησαν με κάθε τρόπο…

Κι όμως κέρδισε τις εκλογές!

Και σε λίγα χρόνια κατάφερε να βγάλει τη χώρα του από

το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου!

Και τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αναπτύσσεται με πολύ ταχείς ρυθμούς,

παρά τα σοβαρότατα προβλήματά της, και παρά τη διεθνή κρίση!

Αυτό που κατάφερε ο Ερντογάν στην Τουρκία,

υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, ασφαλώς,

μπορούμε να το καταφέρουμε και στην Ελλάδα.

“Κατά του λαϊκισμού – Υπέρ της Ιδεολογικής Συνέπειας” – απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο

 

Το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση δεν νοιαζόταν για το αύριο και το μεθαύριο,

ζήταγε κάθε τόσο εκλογές, πριν την ώρα τους,

χωρίς να ξέρει πώς θα κυβερνήσει.

Έταζε στους πάντες τα πάντα,

χωρίς να ξέρει που θα τα βρει για να τα δώσει.

Κραύγαζε «λεφτά υπάρχουν»,

ενώ ήξερε ότι η Ελλάδα,

όπως και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη,

αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος.

Πέρα από τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν

την προηγούμενη πενταετία,

πρόβλημα αποδεικνύεται πλέον ότι έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη.

Δεν κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία στην Ισπανία…

Κι αυτή έχει σοβαρό πρόβλημα ελλείμματος.

Δεν κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία στην Βρετανία…

Κι αυτή έχει μεγάλο πρόβλημα ελλείμματος.

Κατά σύμπτωση και στις δύο αυτές χώρες

κυβερνούσαν Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

Αλλά και η Ιταλία και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία

και η ίδια η Γερμανία,

έχουν προβλήματα ελλείμματος,

μικρότερα ή μεγαλύτερα,

πάντως σοβαρά.

Όλες αυτές πήραν μέτρα σκληρά.

Και τα πήραν έγκαιρα!

Αλλού η αντιπολίτευση συμφώνησε.

Αλλού διαφώνησε.

Όμως, σε καμία χώρα απ’ αυτές

δεν κραύγαζε η αντιπολίτευση «λεφτά υπάρχουν»!

Σε καμία χώρα απ’ αυτές

δεν ζητούσε η αντιπολίτευση να κυβερνήσει

τάζοντας λεφτά σε όλους.

Παντού υπάρχουν πολιτικές διαμάχες…

Παντού υπάρχει και κάποιος καιροσκοπισμός, αν θέλετε…

Αλλά πουθενά δεν υπάρχει τέτοια αναλγησία λαϊκισμού.

Όπως υπήρξε εδώ πέρσι:

Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας κρίσης, που εκτίναζε τα ελλείμματα παντού,

να έρχεται η Αντιπολίτευση να κυβερνήσει τάζοντας στον κόσμο

λεφτά, περισσότερα λεφτά κι ακόμα περισσότερα λεφτά!

Ας μη μας σπαράζει, λοιπόν, την καρδιά το ΠΑΣΟΚ…

κλαψουρίζοντας για τα σκληρά μέτρα που παίρνει,

Γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε ό,τιδήποτε για να κερδίσει τις εκλογές.

Και τις κέρδισε.

Δεν το ένοιαζε πως θα κυβερνήσει με τόσα ψέματα που είπε…

Κι αυτό πληρώνουμε όλοι σήμερα.

Όλη αυτή η φτηνιάρικη μικρο-Πολιτική χρεοκόπησε πια.

Μαζί με το πολιτικό σύστημα που την εξέθρεψε.

Όλο αυτό το όργιο υποκρισίας και καιροσκοπισμού

που έκανε τον κόσμο να σιχαθεί τους πολιτικούς,

χρεοκόπησε μαζί με τους «αστέρες» που ανέδειξε.

Εμείς, όμως, άλλη Πολιτική εκπροσωπούμε:

Την Πολιτική της Ευθύνης – όχι του λαϊκισμού

Την Πολιτική της Συνέπειας – όχι του καιροσκοπισμού

Την Πολιτική της Αλήθειας – όχι της εξαπάτησης

Την Πολιτική του συγκεκριμένου – όχι τις αερολογίες.

Την Πολιτική που προτείνει λύσεις – δεν στηρίζεται σε γενικολογίες,

ούτε οδηγεί σε αδιέξοδα

Την Πολιτική, δηλαδή της Ελπίδας – όχι των μονόδρομων προς την απελπισία

Την Πολιτική που θέλει να φέρει και στην Ελλάδα,

όλα τα αυτονόητα που ισχύουν παντού αλλού,

Δεν υπερασπίζεται τα αδιανόητα που δυναστεύουν τον Έλληνα.

Την Πολιτική που ξέρει να παίρνει ρίσκα,

όχι την μικροπολιτική των «σιγουρατζήδων».

Την Πολιτική που ξέρει να λέει πικρές αλήθειες,

όχι να χαϊδεύει αυτιά ή να κολακεύει

πάθη και ελαττώματα του εκλογικού σώματος.

Την Πολιτική που ξέρει να αντιστέκεται σε πιέσεις

και να συγκρούεται με ισχυρά συμφέροντα όταν χρειάζεται…

Η Πολιτική που εμείς πιστεύουμε, έχει δύο στέρεους άξονες:

* Από τη μια τη Συνείδησή μας, τις αρχές και τις αξίες μας.

* Από την άλλη το συμφέρον της Κοινωνίας.

Όταν πρέπει, ξέρουμε να είμαστε ευέλικτοι,

να αποφεύγουμε τις παγίδες και τις κακοτοπιές.

Ξέρουμε και να ισορροπούμε.

Έτσι είναι η Πολιτική: Πρέπει να είσαι ρεαλιστής.

Ένα πράγμα μόνο δεν κάνουμε ποτέ…

Δεν μετακινούμαστε από τις «σταθερές» μας:

-- Δεν παραβιάζουμε τις βασικές αρχές μας

-- Και δεν προδίδουμε το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Σε αυτά είμαστε άκαμπτοι.

Δεν κάνουμε συμβιβασμούς με τη συνείδησή μας,

ούτε με τα συμφέροντα της χώρας.

Όλα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε. Αυτά όχι!

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010


Με τη φράση «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο», κατά τη δευτερολογία του στο Συνέδριο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς σηματοδότησε την έναρξη των αλλαγών που θα επιχειρήσει σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση για το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από αυτό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για την Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Με το συνέδριό μας γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο, αποκαταστήσαμε τις ιδέες μας στην προμετωπίδα του κόμματος εκεί που τους ταιριάζει και όχι στο σεντούκι, προχωρούμε στην οργάνωση ενός σύγχρονου κόμματος όχι σε χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια, φέρνουμε νέο κόσμο χωρίς να περιφρονούμε τους παλιούς αγωνιστές, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Προβλήματα ενότητας έχει το ΠΑΣΟΚ κόμμα γεμάτο ρωγμές που δημιούργησαν οι αποφάσεις του. Μας λογάριαζαν τελειωμένους και τώρα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει τον χαρακτήρα του κόμματος και την αμφίπλευρη διεύρυνση εξηγώντας: «Η πολιτική μας δεν είναι ομπρέλα θαλάσσης που την μετακινούμε στην παραλία πότε αριστερότερα και πότε δεξιότερα για να αγγίξουμε πότε εκείνους που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και πότε κάποιους άλλους. Δεν μετακινούμε την πολιτική μας την διευρύνουμε, η πολιτική μας χωρά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Από αύριο βγαίνουμε από το καβούκι μας και μπαίνουμε στην μεγάλη μάχη, μιλάμε με τον λαό, όχι με ξύλινη γλώσσα και πλαστικά συνθήματα αλλά με επιχειρήματα. Δεν είναι εχθροί μας όσοι δεν ψήφισαν τη ΝΔ, πάμε να τους ακούσουμε. Δεν πάμε να πείσουμε μόνο τους κεντρώους, τους δεξιούς ή τους αριστερούς πάμε να μιλήσουμε με όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό».

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής».

«Όσο είμαστε δεσμευμένοι στο μνημόνιο η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιήσει την περιουσία της και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες του και για «τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο πόλεμος που μας κάνουν και τα δεκανίκια που επιστρατεύουν δείχνει τον φόβο τους για τη ΝΔ. Εκείνοι που υπέγραψαν το μνημόνιο λένε ότι δεν γινόταν τίποτε άλλο, γιατί όμως δεν έπαιρναν μέτρα ηπιότερα και αποτελεσματικότερα νωρίτερα και πριν παραδόσουν τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας;»

Φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Αυτοί που προσχώρησαν σε αυτή την πολιτική ως εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν τάχα ψήφος ευθύνης. Και τώρα λένε ότι δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Μόνο που τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπονταν στο μνημόνιο. Δεν ήξεραν τι ψήφιζαν; Η πολιτική δεν είναι καιροσκοπικοί θεατρινισμοί, φλύαρες δηλώσεις στα κανάλια, πλατιά χαμόγελα. Ευθύνη είναι να παίρνεις ρίσκα, για το καλό του τόπου, όχι να πηγαίνεις με τους πολλούς και να στρίβεις στα δύσκολα».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «όργιο καιροσκοπισμού και φτηνιάρικης πολιτικής» και ζήτησε να «μην μας σπαράσσουν την καρδιά, κλαψουρίζοντας». Προανήγγειλε, δε, ότι στις 7 Ιουλίου θα ανακοινώσει τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
www.in.gr

Απόσπασμα από την ομιλία του Γιάννη Μανώλη, γραμματέα συνδικαλιστικών φορέων της Νέας Δημοκρατίας, στο 80 Συνέδριο του κόμματος

 

…Όλα δοκιμάζονται, όλα κρίνονται στην πράξη. Είμαστε, λοιπόν, Κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού. Του Φιλελευθερισμού είμαστε έτσι και αλλιώς. Και δεν είμαστε μόνο εμείς. Όλα τα κόμματα έχουν δεχτεί, σε Ανατολή και Δύση ότι, ως προς την παραγωγή, ως προς την δημιουργία πλούτου και παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, ένα είναι το μοντέλο.

Εκεί που αρχίζει πια και γίνεται συζήτηση και πρέπει να γίνει μεγάλη συζήτηση είναι ότι αυτό που δημιουργεί το μοναδικό σύστημα που μπορεί να παράξει, πως μοιράζεται; Μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί και να υποφέρει η κοινωνία μας; Μπορεί να λέμε ότι έχουμε ανταγωνιστικότητα και να έχουμε ανεργία 20 και 30%; Μπορεί να λέμε ότι δημιουργούμε πλούτο και να διευρύνουμε τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες; Να έχουμε ανθρώπους που να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και μάλιστα σε ποσοστά 40 και 50%;

Μπορούμε να υπερηφανευόμαστε όταν αύριο το πρωί με το Μνημόνιο, με τα μέτρα που παίρνονται, προσέξτε για όσους ξέρουν το συνταξιοδοτικό, θα έχουμε μείωση των συντάξεων το επόμενο διάστημα στην ολοκλήρωσή του από 40 έως 60%. Όλα τα άλλα που λέει ο κ. Λοβέρδος και η κυβέρνηση είναι παραμύθια.

Και είναι τόσο ανάλγητη αυτή η κυβέρνηση που, αν διαβάσετε στο Μνημόνιο το ασφαλιστικό που κατατέθηκε χθες, προσέξτε τι κάνει. Λέει ότι δίνει μόνο μία βασική σύνταξη γιατί μόνο αυτή θα είναι υποχρέωση του κράτους, να δίνει ένα βοήθημα. Και από εκεί και πέρα «κόψτε το λαιμό σας». Ακόμα και στους ανασφάλιστους στα 65.

Έχει μέσα διάταξη –ακούστε το έλεγα χθες στον Λοβέρδο- που λέει ότι η αναπηρική σύνταξη, αυτοί που για ένα ατύχημα εργατικό ή για οποιονδήποτε λόγο μένουν ανάπηροι άμα είναι πάνω από 67% παίρνουν το 70% του βοηθήματος αυτού και άμα είναι κάτω από το 67% και πάνω από το 50% παίρνουν το 50%. Αν αυτό δεν είναι κοινωνική αναλγησία ενός κράτους, τότε τι είναι;

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα τι λέει το Μνημόνιο. Εμείς, ευτυχώς, πήραμε χαμπάρι τι λέει το Μνημόνιο. Και για αυτό, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, ο Αντώνης ο Σαμαράς δεν πιέστηκε, δεν δέχτηκε, δεν υπέκυψε και ψήφισε κατά του Μνημονίου, κατά των μέτρων.

Κάποιοι άλλοι ψήφισαν υπέρ. Σήμερα αντελήφθησαν ότι το Σεπτέμβριο, όσοι ψήφισαν στο Μνημόνιο «ναι» και στα μέτρα του μνημονίου, δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν στο δρόμο. Και προσπαθούν γρήγορα και έγκαιρα να απεγκλωβιστούν από αυτή την ψήφο τους. Να μας πούνε ότι θα καταψηφίσουν τα εργασιακά που είναι μέσα στο Μνημόνιο. Να μας πούνε ότι θα καταψηφίσουν τα ασφαλιστικά, που είναι μέσα στο Μνημόνιο. Γιατί άραγε; Δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν ή ψήφιζαν για να τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε κόντρα και αντίθετα στη Νέα Δημοκρατία;

Ό,τι και να συμβαίνει από τα δύο, θα το βρουν μπροστά τους. Βεβαίως η κοινωνία αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα. Λέω, λοιπόν, ότι σύντομα, το Σεπτέμβριο που ο κόσμος θα ψάχνει κάπου να ακουμπάει, να είστε βέβαιοι ότι θα ακουμπήσει σε εμάς, θα ακουμπήσει στη Νέα Δημοκρατία αν συνεχίσουμε να έχουμε τον ίδιο ρόλο, την ίδια τακτική, την ίδια θέση μέχρι τότε.

Γιατί, αν δεν ακουμπήσει σε εμάς, ο άνεργος, αυτός που του κόβεις τη σύνταξη, αυτός που απολύεται χωρίς αποζημίωση και όλα τα άλλα είναι παραμύθια. Αν δεν ακουμπήσει στην Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, τότε θα στραφεί αλλού. Θα στραφεί σε κόμματα και σε παρατάξεις που λειτουργούν σήμερα με τρόπο που είναι καταδικαστέος απ’ όλους μας.

Δεν μπορεί κανείς να συμφωνήσει, ούτε στο κλείσιμο του λιμανιού, ούτε σε ενέργειες που θίγουν τον Τουρισμό, που δημιουργούν πρόβλημα, που τρώνε τις σάρκες μας.

Αν, όμως, τότε -και εδώ είναι η σοφία του Αντώνη του Σαμαρά- αν εμείς είχαμε ψηφίσει το Μνημόνιο, τότε όλοι αυτοί, ακόμα και ο κόσμος ο δικός μας, θα ήθελε να εκτονωθεί, να φωνάξει, να αντιδράσει και με ευκολία θα στοιχίζονταν πίσω, είτε από το ΠΑΜΕ, είτε από άλλες παρατάξεις.

Και αυτό που είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος, χθες, είναι πολύ σημαντικό. Ότι αν διαλύσετε, κύριοι την οικονομία, δεν θα έχετε απέναντί σας το ΠΑΜΕ με αυτές τις μεθόδους που λειτουργεί. Θα έχετε απέναντί εμάς. Εγώ τονίζω και συνεχίζω. Αν διαλύσετε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, την οικονομία, διαλύετε και την κοινωνία. Και τότε η κοινωνία θα είναι απέναντί σας. Και μέτρα που δεν τα αντέχει η κοινωνία δεν μπορείτε να τα πάρετε.

Θέλω να κάνω μία αναφορά. Ακούω πολύ την λέξη «κρατισμός». Δεν πρέπει να είμαστε κρατιστές. Βεβαίως και δεν πρέπει να είμαστε κρατιστές. Αλλά μπορούμε να λέμε ότι είμαστε φιλελεύθεροι, αλλά παράλληλα να αποδεχόμαστε, να δεχόμαστε δίπλα μας, να λειτουργούν τα καρτέλ; Τι σχέση έχει ο οικονομικός φιλελευθερισμός με τα καρτέλ;

Μπορούμε να λέμε ότι είμαστε φιλελεύθεροι και δίπλα μας –προσέξτε- να υπάρχουν κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που παίρνουν τον ιδρώτα του Έλληνα πολίτη ως επιδοτήσεις, ως στηρίγματα για να μπορούν να έχουν τις επιχειρήσεις τους;

Ή είσαι φιλελεύθερος κοινωνιστής, γιατί εγώ απορρίπτω όλους τους άλλους όρους που ακούω περί λαϊκής δεξιάς κλπ. Είσαι με την κοινωνία, είσαι κοινωνιστής. Η κυρία Γιαννάκου μιλάει για την κοινωνική οικονομία, εδώ και χρόνια, που μιλάνε στην Ευρώπη. Αυτός είναι ακριβώς ο όρος.

Η οικονομία στην υπηρεσία της κοινωνίας. Αν η οικονομία είναι στην υπηρεσία των ολίγων, αν η οικονομία είναι να στηρίζει τα καρτέλ, να δίνει δάνεια σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τότε δεν είναι φιλελεύθερη οικονομία. Και απορώ που πολλοί, οι οποίοι επικαλούνται τον φιλελευθερισμό, πως δεν το διαχωρίζουν αυτό.

Πρέπει να πω, επίσης, επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για το συνδικαλισμό: Έχει αμαρτίες ο συνδικαλισμός, όπως έχει και η πολιτική. Αλλά οι αμαρτίες του συνδικαλισμού, ξέρετε ποιες ήταν; Ότι στοιχήθηκε πίσω από τα κόμματα, ότι τα κόμματα ουσιαστικά χειραγωγούσαν το συνδικαλιστικό κίνημα, ότι υπήρχε κυβερνητικός συνδικαλισμός, κομματικός συνδικαλισμός.

Και εκεί, λοιπόν, δεν μπορεί να τα βάζει κανείς με το συνδικαλιστικό κίνημα, εκτός -σας είπα- με τις λογικές που παράγουν κάποιοι, που -αν τους δείτε- είναι ταυτισμένοι με το Κόμμα τους. Αυτές οι λογικές, οι ακραίες, δεν είναι από ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα ή από ανεξάρτητη Παράταξη, είναι Παράταξη που λέει ότι «είμαστε σε αυτό το Κόμμα οργανωτικά δεμένοι».

Άρα, λοιπόν, μην κατηγορούμε με ευκολία τους συνδικαλιστές. Μπορούμε να κατηγορήσουμε τα αποτελέσματα που μπορεί να έρχονται στην κοινωνία, αλλά και λίγο προσοχή. Δεν φταίνε πάντα οι συνδικαλιστές. Αν το υπουργείο, η αρμόδια υπουργός ή το υπουργείο, έχει κλείσει τα αυτιά του, αν έρχονται αυτά τα μέτρα τα ανάλγητα που έρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τι περιμένετε να πούνε οι συνδικαλιστές; «Μπράβο, καλά μας κάνετε που μας μειώνετε 50% τη σύνταξη;»