Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ


 

                                                                                         
            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει μία σειρά αντιλαϊκών, αντεργατικών, νομοθετικών πρωτοβουλιών με την ψήφιση του ασφαλιστικού. Με τις  διατάξεις αυτές όλοι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να εργαστούν περισσότερα χρόνια, για να εξασφαλίσουν τελικά πολύ χαμηλότερες συντάξεις.

            Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν πίστευε τίποτα από όσα διακήρυττε υπέρ των εργαζομένων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες και ψηφίζει σκληρότατα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε την Τρόικα και τους δανειστές και διαβεβαίωνε ότι ως κυβέρνηση θα έσκιζε τα μνημόνια. 

            Ιδιαίτερα πλήττονται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οι εκπαιδευτικοί. Η ειδική ρύθμιση, η οποία αναγνώριζε την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος και  προέβλεπε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια εργασίας και στο 60ο έτος ηλικίας είναι πλέον παρελθόν. Παρά την προσπάθεια του Δ.Σ της ΟΛΜΕ να διατηρηθεί η ειδική αυτή ρύθμιση, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης αρνήθηκε να μεταβιβάσει το αίτημα μας στους αρμόδιους Υπουργούς και το απέρριψε, με την αιτιολογία ότι υπάρχει πολιτική απόφαση εντός της κυβέρνησης να μην ισχύσει καμία ειδική ρύθμιση.

            Τώρα, ο κλάδος των εκπαιδευτικών πλήττεται για άλλη μία φορά. Είναι γνωστό, ότι για τις ανάγκες της υπηρεσίας, δεν επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτούνται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ είχε προτείνει και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στη σημερινή, ένα εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος του κλάδου. Συγκεκριμένα, προτείναμε ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός να κάνει δήλωση αποχώρησης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και να αναφέρει, πότε προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπηρεσία και να προχωρήσει στον απαραίτητο σχεδιασμό. Η δήλωση αυτή θα είχε απόλυτα δεσμευτικό χαρακτήρα για τον εκπαιδευτικό. Εναλλακτικά, προτείναμε να συνταξιοδοτούνται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Λύκειο στο τέλος του πρώτου τετράμηνου και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Γυμνάσιο στο τέλος του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου.

            Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρούσε  το αίτημα των εκπαιδευτικών απόλυτα λογικό και κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν το υιοθετούσε. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακόλουθος, σε σχέση με αυτά που πρέσβευε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν προέβη ως κυβέρνηση σε καμία διορθωτική κίνηση, ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου.

            Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία όλοι οι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, εγκλωβίζονται εντός της υπηρεσίας έως το τέλος Ιουνίου και οι συντάξεις τους θα είναι εμφανώς μειωμένες. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποσύρει η κυβέρνηση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που καταδικάζει τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς σε συντάξεις πείνας.
  • Να καταργηθεί το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που περιορίζει το δικαίωμα αποχώρησης- συνταξιοδότησης στους εκπαιδευτικούς.
  • Οι εκπαιδευτικοί που αποχωρούν τώρα να θεωρηθεί ότι αυτοδικαίως βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με την κατάθεση της αίτησης τους.
  • Να επανέλθει η ειδική ρύθμιση (30 χρόνια υπηρεσίας-  60ο έτος ηλικίας) που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ  ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

            E.E. ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε.


 


                  Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

             Δημήτρης Πεππές                               Νίκος Παπαχρήστος

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ




           

               Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης ανακοίνωσε στη Βουλή την απόσυρση του Υπουργικού Σχεδίου Νόμου για τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Η απόφαση αυτή αποτελεί μία μικρή νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος.

            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει την έντονη διαφωνία της στην επιχειρούμενη ρύθμιση, την οποία θεωρούσε άδικη, παράνομη και μη λειτουργική. Από την πρώτη στιγμή βάλαμε τα συμφέροντα των εργαζομένων πάνω από παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες. Συνεισφέραμε αποφασιστικά, ώστε η Ομοσπονδία να έχει μία πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση,   βιώσιμη, συνταγματικά αποδεκτή και λειτουργική. Για τη νομική θωράκιση της πρότασης της ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία συνεργάστηκε με έγκριτο νομικό, ο οποίος απέδειξε ότι το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου από τον Υπουργό ήταν καταφανέστατα αντισυνταγματικό στα εξής σημεία:

  • Υπήρχε διπλή μοριοδότηση ενός κριτηρίου (διπλή μοριοδότηση των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ 2006 και 2008).
  • Δεν υπήρχε νομική τεκμηρίωση για την επιλογή των δύο τελευταίων διαγωνισμών ΑΣΕΠ σε βάρος των επιτυχόντων προηγούμενων διαγωνισμών.
  • Η κλιμακωτή μοριοδότηση της προϋπηρεσίας αποτελούσε σαφέστατα αντισυνταγματική διάταξη (π.χ  ο έχων 15 μήνες προϋπηρεσίας, δηλαδή ο έχων το ένα τέταρτο της πριμοδοτούμενης προϋπηρεσίας, δεν ελάμβανε το ένα τέταρτο των μορίων).
     
    Οι προφανείς αντισυνταγματικές διατάξεις που περιλάμβανε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού επισημάνθηκαν από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και το νομικό μας σύμβουλο στη συνάντηση που έλαβε χώρα με το νομικό επιτελείο του Υπουργείου.  Είναι προφανές ότι η μεθοδικότητα, με την οποία έδρασε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ και η επισήμανση των αδυναμιών του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου συντέλεσαν στην απόσυρση της επιχειρούμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
          Από τη δήλωση του Υπουργού στη Βουλή προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Δεν πρόκειται να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για την επόμενη σχολική χρονιά.
  2. Ο ισχυρισμός του Υπουργού ότι θα γίνουν διορισμοί  με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά είναι έωλος, δεδομένου ότι σύμφωνα με την παραδοχή του το ζήτημα των μονίμων διορισμών θα ξεκαθαρίσει μετά το τέλος της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και εναπόκειται στην καλή θέληση των Δανειστών.
  3. Το σύστημα μόνιμων διορισμών και πρόσληψης αναπληρωτών παραμένει ανοιχτό και παραπέμπεται στο μέλλον.
     
    Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι με τη στάση της συνέβαλε τα μέγιστα στη στήριξη των συναδέλφων αναπληρωτών. Άλλωστε η  πλειοψηφία των άμεσα ενδιαφερόμενων συναδέλφων αναπληρωτών επικρότησε την πρόταση της ΟΛΜΕ που προέκυψε και με την αποφασιστική στήριξη της ΔΑΚΕ. Αποτελεί μνημείο υποκρισίας και τυχοδιωκτισμού η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων που επιχειρούν να καπηλευτούν τον αγώνα των αναπληρωτών για μόνιμη εργασία, τη στιγμή που με τις ενέργειες τους στράφηκαν εναντίων των συμφερόντων τους. Η στάση που τήρησαν το προηγούμενο διάστημα είχε ως στόχο την κομματική εκμετάλλευση του ζητήματος  και αποδοκιμάστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των αναπληρωτών συναδέλφων. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των Παρεμβάσεων θα τους θυμίσουμε το γνωστό αρχαίο γνωμικό: «το γάρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη».
     
                Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι το ζήτημα των μόνιμων διορισμών και της πρόσληψης αναπληρωτών θα μας απασχολήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.  Καλούμε τους συναδέλφους αναπληρωτές να παραμείνουν σε εγρήγορση και να συνεχίσουν να στηρίζουν τις θέσεις που εκφράζει το  Δ.Σ της ΟΛΜΕ.
     

ΔΑΚΕ Δ.Ε.


 


                  Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

             Δημήτρης Πεππές                               Νίκος Παπαχρήστος

 

Συνέχιση δυναμικών διεκδικήσεων της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. Συνάντηση με βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης για τα κενά και τους αναπληρωτές.


Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                  

Ταχ. Δ/νση : Αγ. Ιωάννου 54 (ΡΟΔΑ)                                                                   Ρόδος 21  Απρ. 2016

                     85100 Ρόδος                                                           

Τηλ κ’ Fax: 22410-32251                                                                  ΠΡΟΣ : ΜΜΕ

 

 

Συνέχιση δυναμικών  διεκδικήσεων της Α’ ΕΛΜΕ  Δωδεκανήσου. Συνάντηση με βουλευτές της κυβερνώσας  παράταξης για τα κενά και τους αναπληρωτές.

 

Μέσα στο πλαίσιο των δυναμικών διεκδικήσεων της  Α’ ΕΛΜΕ  Δωδ/σου πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  με τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης κ.κ. Σαντορινιό  Νεκ. και Γάκη Δημ.  καλώντας τους να μην υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου, για τους  αναπληρωτές. Το σχέδιο νόμου ουσιαστικά  δεν λαμβάνει υπόψη τα χρόνια προϋπηρεσίας των αναπληρωτών και την ταλαιπωρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ 1.450.000 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΦΠΑ.


 

Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αγ. Ιωάννου 54 (ΡΟΔΑ), 85133 Ρόδος
Τηλ -Fax: 22410-32251
Ρόδος 23 Μαρτίου 2016
 
ΠΡΟΣ : Συλλόγους Διδασκόντων

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  ΜΕ  ΘΕΜΑΤΑ, ΔΙΑΘΕΣΗ 1.450.000 ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ, ΦΠΑ.

 

 

Καίρια  και επείγοντος χαρακτήρα θέματα συζητήθηκαν στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με  Διοικητικό Συμβούλιο  της  Α  ΕΛΜΕ  Δωδ/σου με τον  Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκο. Ειδικότερα τα ζητήματα  που ετέθησαν  είναι:

  1. Ο έλεγχος και η  κατανομή της  Περιφέρειας για  τα 2.000.000  ευρώ που θα διατεθεί για την συντήρηση των σχολικών μονάδων της περιοχής  μας, προκειμένου  να  μεγιστοποιηθούν τα  οφέλη για την Εκπαιδευτική κοινότητα.
  2. Το κάλεσμα της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου σε συντονισμό με τους εκπαιδευτικούς για  να  ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο Παιδείας ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων για  να καλυφθούν  με μόνιμους διορισμούς τα  κενά που υπάρχουν  μέχρι σήμερα στη πιο δυσπρόσιτη γεωγραφικά περιφέρεια της χώρας
  3. Τη  μεσολάβηση της  Περιφέρειας  σε  ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρίες που