Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ: Αναζητείται λύση

Απάντηση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, στη Βουλή, με αφορμή επιστολή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας

- Έχει συγκροτηθεί άτυπη επιτροπή εξέτασης των εν λόγω μετατάξεων. Στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι μετατάξεις αυτές, διατυπώθηκαν προτάσεις και στην ανωτέρω άτυπη επιτροπή εξέτασης του θέματος. Οι εν λόγω προτάσεις είναι υπό εξέταση προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη, ορθή και ωφέλιμη λύση, στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ έχει ήδη διενεργηθεί έλεγχος της μοριοδότησης των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση υποχρεωτικής μετάταξης.

- Οι υποχρεωτικές μετατάξεις πραγματοποιήθηκαν σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 11 του άρθρου82 ν.4172/2013 και μέχρι σήμερα μετατάχθηκαν 3.655 εκπαιδευτικοί από τη Β/θμια στην Α/θμια. Από την έκδοση της πρώτης απόφασης μετατάξεων υπήρξαν διαμαρτυρίες, ενστάσεις αι δικαστικές προσφυγές των εκπαιδευτικών για τη διαδικασία αυτή και παρά τις διορθωτικές προσπάθειες που έγιναν το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

- Σημειωτέον ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έξι φάσεις μετατάξεων και έχουν εκδοθεί συνολικά δέκα υπουργικές αποφάσεις και μάλιστα έχουν υποβληθεί ενστάσεις και κατατεθεί δικαστικές προσφυγές ακόμα και μετά και τις τελευταίες μετατάξεις που πραγματοποιήθηκαν (ΦΕΚ 1780/Γ).

- Επιπλέον, οι εν λόγω μετατάξεις δημιούργησαν εκτός των άλλων πρόβλημα στους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16 που ήδη υφίσταντο στην Α/θμια καθώς μετατάχθηκαν στην Α/θμια εκπαιδευτικοί της Β/θμιας. Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος έγινε σύσταση θέσεων σε συγκεκριμένους κλάδους (ΦΕΚ 1719/Β/17-08-2015). Επί των θέσεων αυτών πραγματοποιήθηκαν οι μεταθέσεις έτους 2014-15, διαδικασία κατά την οποία μετατέθηκαν 946 εκπαιδευτικοί της Α/θμιας, επιλύοντας εν μέρει το πρόβλημα.

Ετήσια έκθεση ΟΟΣΑ: Από τους πιο γερασμένους κακοπληρωμένους είναι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί


Γερασμένο και κακοπληρωμένο είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ελλάδα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, «Education at a Glance».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με το γηραιότερο προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι το 40% των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, όπως όμως και στη Γερμανία, αλλά και την Ιταλία είναι τουλάχιστον 50 ετών, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο (30%) στις χώρες του ΟΟΣΑ. Καθώς δε, οι διορισμοί έχουν «παγώσει» ελλείψει κονδυλίων, η ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί άπιαστο στόχο για τα επόμενα πολλά χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του 2016 συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για την Παιδεία. Ο μεγάλος «χαμένος» αυτής της μείωσης είναι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου τα κονδύλια σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2015 μειώνονται κατά 65.000.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι Έλληνες καθηγητές είναι από τους πιο κακοπληρωμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την κατάταξη, η οποία στηρίζεται στον αρχικό μισθό, το μισθό μετά από 15 χρόνια υπηρεσίας και τον τελευταίο, η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση από το τέλος.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σε δείγμα 34 χωρών, η Ελλάδα και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές στις οποίες έγιναν περικοπές στους μισθούς των καθηγητών, καθώς κατά μέσο όρο στις υπόλοιπες αυξήθηκαν οι απολαβές. 

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ: Πιθανόν ηλεκτρονικά φέτος


Πολύ πιθανόν να γίνουν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις φετινές μεταθέσεις. Αν και οι συσκέψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί θα αποστείλουν τις αιτήσεις από το "σπίτι τους".








 
 
 
 
 
 
 
 

Σχετικά με την μετακίνηση καθηγητών στα ΙΕΚ



Μετακινούν συναδέλφους χωρίς αίτησή τους, χωρίς αίτηση των εκπαιδευτικών

Αυταρχική απόφαση της νέας μνημονιακής κυβέρνησης

Επειδή τα ΙΕΚ έχουν καθυστερήσει να λειτουργήσουν οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν από τις διευθύνσεις στα ΙΕΚ να συμπληρώσουν τις χαμένες ώρες του εξαμήνου του ΙΕΚ σύμφωνα με το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα των ΙΕΚ. Αυτό σημαίνει ότι θα διδάξουν πολλές περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο ωράριό τους.

Καταγγέλλουμε την πολιτική των περικοπών, των συγχωνεύσεων, της κατάργησης των ολιγομελών τμημάτων που ακολουθεί το υπουργείο παιδείας, επιδιώκοντας να δημιουργήσει πλεονάσματα καθηγητών για να καλύψει την ανεπάρκεια των διορισμών.  Είναι μια τακτική της οποίας οι συνέπειες αποτυπώνονται στην υποβάθμιση των μορφωτικών διαδικασιών μέσα  στις τάξεις αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

- Καμία διάθεση στα ΙΕΚ εκπαιδευτικών της Β/θμιας, υποχρεωτικά, χωρίς αίτησή τους.  

- Διατήρηση όλων των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων που ισχύουν στη Β/θμια Εκπ/ση (ωράριο, άδειες, διακοπές, κ.ά.) για όσους συναδέλφους επιλέξουν να μετακινηθούν στα ΙΕΚ.

Εξελίξεις με το θέμα της απεργίας


Η ΓΣΕΕ έβγαλε απεργία για τις 3 Δεκέμβρη και νομίζω ότι η ΑΔΕΔΥ θα ακολουθήσει στην ημερομηνία αυτή. Όπως σου είχα πει η ΑΔΕΔΥ σχεδιάζε να βγάλει 24ωρη απεργία μεταξύ 10 και 16/12. Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ θα έχουμε 24ωρη απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 3/12/2015.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι Γενικές Συνελεύσεις θα πάρουν χαρακτήρα ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα, καθώς δεν θα υπάρχει και εισήγηση από τις παρατάξεις που τις αποφάσισαν. Υπάρχει πρόβλημα επίσης και με τη Γενική Συνέλευση των προέδρων καθώς την αποφάσισαν για τις 5/12 (ημερομηνία μετά την απεργία)!!!.

Τους είχαμε τονίσει αυτή την πιθανότητα και παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ λέγανε ότι μπορεί να γίνει και ας είναι και μετά την απεργία!!!

Γενικές Συνελεύσεις χωρίς καμία εισήγηση (έτσι κουβέντα να γίνεται)!!! Και Γενική Συνέλευση των Προέδρων μετά την απεργία χωρίς να έχει τίποτα να ψηφίσει αφού δεν θα υπάρχει πλαίσιο και πρόγραμμα που να έχει ψηφίσει στις Γενικές Συνελεύσεις που θα έχουν γίνει πριν την απεργία!!!

Το απόλυτο μπάχαλο και αυτές οι παρατάξεις θέλουν αν λένε ότι αυτά τα κάνουν προς το συμφέρον των συναδέλφων. Ποιών συναδέλφων που μας έχουν γυρίσει την πλάτη και κάνουμε γενικές συνελεύσεις με 3 και 10 άτομα. Ούτε διευρυμένα ΔΣ δεν τα λες!!!

Ο απόλυτος εκφυλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος. Με τεράστιες ευθύνες στις παρατάξεις του μπάχαλου ΣΥΝΕΚ, Παρεμβάσεις και ΠΑΜΕ (οι τελευταίοι τουλάχιστον το λένε καθαρά ότι δεν εκπροσωπούν καμία ΕΛΜΕ και Ομοσπονδία παρά μόνο το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ).