Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Κοινή απεργία ΔΟΕ - ΟΛΜΕ στις 4 Μάη. Ο αγώνας συνεχίζεται

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

"ΣΥΝΕΒΗ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ" - Δηλώσεις Σαμαρά


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συνέβη τελικά εκείνο που δεν έπρεπε:
Αιφνιδιασμένος και χωρίς κανένα Σχέδιο για το αύριο, ο κ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταθέσει σε άλλους τις δικές του ευθύνες και δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στο προσωπικό του “κατόρθωμα”, που λέγεται οικονομική εξάρτηση του τόπου μας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ούτε κατάλαβε γιατί οι αγορές “δεν ανταποκρίθηκαν” όλο το τελευταίο τετράμηνο: γιατί είχαν, απλούστατα, χάσει την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνησή του, τις αντιφατικές επιλογές της, την παροιμιώδη διγλωσσία της και τις απίστευτες καθυστερήσεις της.
Το χειρότερο: ο κ. Παπανδρέου χρωμάτισε το μέλλον μας απολύτως απαισιόδοξα, μιλώντας για νέες “Οδύσσειες”, που ένας Θεός ξέρει πόσο καιρό ο ίδιος προβλέπει να κρατήσουν.
Όμως, ας γνωρίζει ο Ελληνικός λαός, ότι, όπως έγκαιρα προτείναμε άλλο μίγμα οικονομικής πολιτικής για την κρίση, έτσι και τώρα, θα προωθήσουμε λύσεις και πολιτικές που θα βγάλουν μιαν ώρα αρχύτερα την Ελλάδα από τον ασφυκτικό έλεγχο του Δ.Ν.Τ.
Η Ελλάδα έχει και τα μέσα και τους πόρους και τους ανθρώπους, να βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις. Και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ξένων αγορών, αλλά και των ίδιων των πολιτών της στο μέλλον της.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είχε Σχέδιο εξ αρχής.
Ούτε στη συνέχεια απέκτησε.
Ούτε τώρα έχει.
Το μόνο που ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι να πλήξει τη ΝΔ.
Θυμίζω ότι εγώ είχα το θάρρος να μιλήσω εξ αρχής για τις δικές μας ευθύνες, από τις δικές μας πολιτικές. Που, πράγματι, δεν θεράπευσαν την κρίση του ελλείμματος…
Αλλά η κρίση δανεισμού είναι αποκλειστικό “κατόρθωμα” του ΠΑΣΟΚ…
Όμως, το ΠΑΣΟΚ είναι πια το μικρότερο από τα προβλήματά μας.
Το πιο σημαντικό είναι να βγούμε από την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις μιαν ώρα αρχύτερα.
Το μπορούμε και θα τα καταφέρουμε…».

Απάντηση της ΟΛΜΕ για την Αυτοαξιολόγηση - Να μη συμμετάσχει κανείς


Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η Αλήθεια για το Έλλειμα - Πώς το ΠΑΣΟΚ το ανέβασε σχεδόν 5 μονάδες μέσα σε τρεις μήνες


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Ανακοινώθηκαν σήμερα, από την EUROSTAT τα στοιχεία για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, στις χώρες της Ευρωζώνης για το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το έλλειμμα της Ελλάδος, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, εκτιμάται σε 13,6% του ΑΕΠ, μια ποσοστιαία μονάδα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση και πάλι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι αυτή η ανακοίνωση της EUROSTAT δεν αλλάζει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πρόσφατα, σε όλα τα δελτία ειδήσεων, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, συνάδερφων σας, αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα, απαντούσε πως δεν μιλάμε για τέτοιου είδους αλλαγές. Και όμως έγιναν! Παράλληλα συνέχιζε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του 2010 για έλλειμμα 8,7% παραμένει ακέραιος και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Συνεπώς, ας αποφασίσει η κυβέρνηση ποιος είναι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το 2010. Στόχος για 4 μονάδες το 2010 ή στόχος για 8,7% το 2010; Και τα δύο, πλέον, δεν γίνονται. Οι δύο στόχοι πλέον δεν είναι ποσοτικά ίσοι. Αν ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, το 2010, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% το 2012. Εκτός και αν ληφθούν και άλλα επώδυνα μέτρα. Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος;
Ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του, στην Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό του 2010, είπε πως- σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία η νέα κυβέρνηση κατάθεσε τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το έτος θα κλείσει με 12,7% έλλειμμα.
Ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το πόρισμα σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων- Επιτροπή την οποία συνέστησε το ίδιο το Υπουργείο- τόνιζε πως “πρώτο μέλημα ήταν η καταγραφή της κατάστασης. Είπαμε στους πολίτες το πραγματικό μέγεθος”.
Ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του, σε αμερικάνικη εφημερίδα, στις 9/3/2010, υπογράμμιζε ότι προκάτοχοί του έκρυβαν το πραγματικό μέγεθος. Παράλληλα, η ίδια η ανεξάρτητη Επιτροπή υπογράμμιζε, αναφορικά με το επίπεδο του ελλείμματος του 2009, ότι εάν υπάρξουν αποκλίσεις, εκτιμάται ότι αυτές θα είναι πολύ μικρές. Και τελικά ήταν μία ποσοστιαία μονάδα. Συνεπώς, σήμερα αποδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θέλω να μου πείτε το όνομα αυτού του ψεύτη, που είπε στον κ. Σαμαρά ότι το ΠΑΣΟΚ φουσκώνει το έλλειμμα και το πάει στο 12%, ενώ το έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο και σήμερα εσείς κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ ότι το παρουσίασε μικρότερο απ΄ ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Πρέπει να έχει όνομα αυτός που ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς δεν ήτανε στο Οικονομικό Υπουργείο της Κυβέρνησης. Άρα πρέπει να είναι ένας από τους τρεις, ή ο πρώην πρωθυπουργός Καραμανλής ή ο πρώην Υπουργός Παπαθανασίου ή ο πρώην Υπουργός Αλογοσκούφης.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ : Λοιπόν, όπως είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου, σήμερα ανακοινώθηκαν από την EUROSTAT τα στοιχεία για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στις χώρες της Ευρωζώνης για το 2009. Σ΄ αυτές τις εκτιμήσεις θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεταβολή σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά σας λέω ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την Ιρλανδία ήταν για 12,5% του ΑΕΠ και είναι 14,3% του ΑΕΠ. Και ενδεικτικά σας λέω ότι για την Πορτογαλία, πριν από 3 μήνες, ήταν για 8% του ΑΕΠ και είναι 9,4% του ΑΕΠ. Άρα μεταβολές είχαμε και σε άλλες χώρες.
Δεύτερη παρατήρηση: Μιλούσαμε και μιλάμε για εκτιμήσεις.
Τρίτη παρατήρηση: Αυτό που είπαμε και έχουμε επαναλάβει πολλές φορές είναι ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο, θα μπορούσε να είναι στο 9%, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε σε λογιστικές πρακτικές, σε λογιστικές ακροβασίες, επιζήμιες για τη χώρα. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Αν διαβάσετε συνέντευξη του κ. Παπαντωνίου, τον Ιανουάριο, θα διαπιστώσετε ότι λέει ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να ήτανε 3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο το 2009 εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε έγκαιρως επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό. Και μην ξεχνάτε ότι, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είχαμε υστέρηση εσόδων της τάξεως των 2 δις ευρώ. Άρα το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα 2/3 της συνολικής υστέρησης των εσόδων του 2009.
Μια επίσης παρατήρηση, στη μελέτη της EUROSTAT που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010, όταν έγινε η πρώτη μεταβολή και η εκτίμηση για την πρώτη μεταβολή του ελλείμματος, αναφέρει χαρακτηριστικά- είναι στη σελίδα 3 συγκεκριμένα-ότι ευθύνεται η Οικονομική κρίση, όπως και οι λογιστικές επιλογές της κυβέρνησης.
Άλλο ένα σημείο: Χθες, ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οριστικά αποτελέσματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αποδεικνύεται ότι το μείγμα των μέτρων είναι αναποτελεσματικό. Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογίας, με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική, ροκανίζει τα εισοδήματα, οδηγεί σε βαθιά, σε παρατεταμένη ύφεση, στεγνώνει την Αγορά, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις. Το μείγμα των μέτρων όμως, αποδεικνύεται ότι είναι και ελλιπές. Απουσιάζουν οι αναπτυξιακές ανάσες, τα μέτρα τόνωσης της Αγοράς. Χωρίς αυτές- και αποδεικνύεται από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού- ένα μεγάλο μέρος από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, δεν πιάνει τόπο. Απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι, ενώ έχουμε απανωτές αυξήσεις των συντελεστών στην έμμεση φορολογία, τα έσοδα από το ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2010. Έτσι, συνολικά τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι στα καθαρά έσοδα, έχουμε μια αύξηση κατά 9, 7 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ήταν για 11,7% μονάδες. Αν αφαιρέσουμε δε, την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, ύψους 732 εκατ. ευρώ και την επιστροφή των φόρων, τότε η αύξηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2010, ήταν 0% όταν ο αντίστοιχος στόχος ήταν για 10%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, ποιο ήταν το έλλειμμα που παρέδωσε από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Η εκτίμηση του ελλείμματος για το τέλος του 2009, θα ήταν για 9%, εάν η κυβέρνηση έπαιρνε τα μέτρα τα οποία εμείς είχαμε ήδη προγραμματίσει- ημιυπαίθριους χώρους, ξυστό λαχείο- και αν η πορεία των εσόδων ήταν αντίστοιχη αυτής των πρώτων 9 μηνών.

Η Υπουργός βάλλει εναντίον μας - Ας της δώσουμε την Απάντηση

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δεν Είμαστε Μόνοι στον Αγώνα - Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Δωδεκανήσου




Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές ανεπίσημες συζητήσεις ανάμεσα στους συναδέλφους καθηγητές, με θέμα τις προσεχείς κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ: Στην ουσία το ερώτημα είναι ένα: Αν η υπουργός δεν κάνει πίσω, τότε εμείς θα πρέπει να πάμε ή να μην πάμε σε απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Και ενώ η καρδιά μας ματώνει στην αδικία και μας υποδεικνύει το δρόμο του αγώνα, ο φόβος που βαφτίστηκε λογική μας στυλώνει τα πόδια.
«Μα δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών», «μα δεν πρόκειται να μας στηρίξει κανείς, το παιχνίδι είναι στημένο», «μα όλοι έχουν βολευτεί και δεν πρόκειται να ξεβολευτούν παρά μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι». Τέτοιες φράσεις ακούγονται καθημερινά στα γραφεία των καθηγητών.
Όσο για μας τους συνδικαλιστές, βλέποντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, το Δημήτρη τον Πεππέ, να υφίσταται όλο αυτό το διάστημα ανελέητους φραστικούς προπηλακισμούς από «καταξιωμένους» δημοσιογράφους στα τηλεοπτικά παράθυρα, φτάσαμε να αναρωτηθούμε μήπως τελικά το παιχνίδι είναι όντως στημένο.    
Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Τετάρτη 21 Απριλίου 2010, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου της κ. Διαμαντοπούλου είναι τόσο πρόχειρο που θα πρέπει να επιστραφεί στο συντάκτη του, ώστε να συμπληρωθεί και να μπορέσει να τεθεί υπό σοβαρή διαβούλευση από Σεπτέμβρη και μετά. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στηρίζει κάθε μορφή κινητοποίησης των εκπαιδευτικών και θεωρεί υπεύθυνους για το κοινωνικό κόστος τους ιθύνοντες του Υπουργείου. Χαρακτηρίζει, δε, το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ως μία απόπειρα εκβιασμού των εκπαιδευτικών.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο αγώνας μας δεν είναι ούτε τόσο περιθωριακός, ούτε τόσο ακραίος και κοινωνικά ανάλγητος, όσο κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα εξουσίας και όχι κάποιο εξτρεμιστικό γκρουπούσκουλο που απειλεί να τινάξει την κοινωνία στον αέρα. Είναι μια παράταξη που απεχθάνεται τις περιττές συγκρούσεις, απεχθάνεται όμως και τις βίαιες, κακοσχεδιασμένες αλλαγές, σαν αυτή που μαγείρεψε και ετοιμάζεται να σερβίρει το Υπουργείο Παιδείας. Στις τάξεις της περιλαμβάνει και πλήθος γονέων που τα παιδιά τους θα διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν έχει κανένα λόγο να δυσαρεστήσει όλη την κοινωνία για να υποταχθεί σε ένα στενό συντεχνιακό συμφέρον, εκτός αν εκτιμά ότι τα αιτήματα του κλάδου μας θα βρουν ευρύτερη απήχηση στην καταπληγωμένη από τα σκληρά οικονομικά μέτρα ελληνική κοινωνία. 
Ο αγώνας των καθηγητών είναι αγώνας αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσαλαπατήσουν το κύρος του δημόσιου εκπαιδευτικού. Αντίθετα, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγώνα μας για να αναδείξουμε τη βούλησή μας για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου μας, για την αναβάθμιση της εθνικής μας Παιδείας.

ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Πράπας                                                                                       Νίκος Καντιμοίρης

Η ΟΛΜΕ για το ωράριο των εκπαιδευτικών


πηγη: Α ΕΛΜΕ Δωδεκανησου

Νέα Δημοκρατία: "Να αποσυρθεί το πρόχειρο Νομοσχέδιο"


Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ζήτησα από την Υπουργό Παιδείας να αποσύρει το προς κατάθεση νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, καθώς είναι προφανές ότι δεν έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και δεν έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εξάλλου, η χρονική στιγμή που επιλέγεται μετά από έξι μήνες καθυστέρηση –λίγες μόλις ημέρες πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις- ουσιαστικά λειτουργεί εκβιαστικά για τους εκπαιδευτικούς, τους οποίους το Υπουργείο «ωθεί», είτε να αποδεχτούν αμαχητί το νομοσχέδιο, είτε να δυναμιτίσουν τις εξετάσεις, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με τους μαθητές και τους γονείς τους. 

Εκβιασμοί στην Παιδεία δεν χωρούν από καμία πλευρά. Για μία ακόμα φορά, καλούμε την Υπουργό να μην καταθέσει το Σχέδιο Νόμου, να προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση και να επανέλθει με ολοκληρωμένο Νόμο –πλαίσιο, για το σύνολο των θεμάτων που έχει εξαγγείλει, από τη νέα σχολική χρονιά, αντί να καταφεύγει σε “μπαλώματα” και πρόχειρες προτάσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αναστάτωση που θα προκαλέσει ». 



Η ΟΛΜΕ διαμαρτύρεται για μεθοδεύσεις που αφορούν το ωράριο των καθηγητών

Νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές ενωμένοι στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε την εισήγησή της προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ - Διαβάστε την

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού και Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255 Αθήνα, 19/4/2010
FAX: 210 32 27 382

ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος στις πανεργατικές
και πανδημοσιοϋπαλληλικές απεργίες και στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν αυτή την περίοδο
από τα συνδικάτα στη χώρα μας, για να εκφράσουμε την αντίδρασή μας σε αυτή την αντιλαϊκή
πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, ανηλεούς επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και
ξεθεμελιώματος των κατακτήσεων των εργαζομένων εδώ και ένα αιώνα!

Η κυβέρνηση και το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας «κήρυξαν τον πόλεμο» σε όλα τα
επίπεδα. Εγκαταλείφθηκαν πολύ γρήγορα ακόμη και αυτές οι ελάχιστες προεκλογικές δεσμεύσεις
της κυβέρνησης. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση και στο όνομα των προβλημάτων της
οικονομίας, με το «νέο πρόγραμμα σταθερότητας» που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή
Ένωση, καλούμαστε και πάλι οι εργαζόμενοι να πληρώσουμε τα σπασμένα για μια κρίση που δεν
δημιουργήσαμε εμείς. Η συνεχής λήψη περιοριστικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων θα κάνει
αβάσταχτη την κατάσταση για τους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα θα προσφέρει νέα κέρδη στις
επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση αναμένεται τελικά να
κερδίσουν και από τη διαχείρισή της!
Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία Λιθουανία κ.λπ.), με την
εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας, επιχειρείται να αποδομηθεί ό,τι απέμεινε από το
κοινωνικό μοντέλο, από το μεταπολεμικό πρότυπο απασχόλησης και το ρυθμιστικό πλαίσιο
προστασίας της εργασίας, και να διασφαλιστεί φτηνή εργατική δύναμη για την εργοδοσία.
Η ένταξη της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) όχι μόνο θα φέρει κι άλλα,
επώδυνα για τους εργαζόμενους μέτρα, αλλά θα ισοπεδώσει κυριολεκτικά όλες τις εργατικές
κατακτήσεις. Η ακραία λιτότητα, το γκρέμισμα του ασφαλιστικού συστήματος, οι απολύσεις και οι
αλλαγές των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,, η πλήρης κατάργηση των
συλλογικών συμβάσεων εργασίας, είναι πια στην ημερήσια διάταξη των ελεγκτών του ΔΝΤ, της
Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Α. Εισοδηματική πολιτική
Με το ν. 3833/10 που ψήφισε η κυβέρνηση με τη μορφή του κατεπείγοντος (μέσα σε μια μέρα!)
μειώνει τους μισθούς όλων των δημόσιων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, περικόπτει στους
εκπαιδευτικούς:
· κατά 12% τα επιδόματα (εξωδιδακτικής απασχόλησης και διδακτικής προετοιμασίας) και
τα επιδόματα που λαμβάνουν ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών (προβληματικών και
παραμεθόριων περιοχών, μειονοτικών και ειδικών σχολείων, διευθυντικά επιδόματα),
· κατά 30% τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων καθώς και το επίδομα άδειας,
· την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του επιδόματος εξωδιδακτικής απασχόλησης
(που και φέτος αναμενόταν ότι θα αυξηθεί σύμφωνα με τον επίσημο ετήσιο τιμάριθμο -1,2%,
περίπου- κατά 4,27 € το μήνα), δηλ. η συνολική ετήσια μείωση θα είναι 51 €.
Με βάση τα παραπάνω, οι εκπαιδευτικοί έχουμε ονομαστική μείωση του μισθού μας από 1.305
€ (νεοδιόριστος/-η) ως 1.715 € (στα 35 χρόνια υπηρεσίας). Αυτό σημαίνει ετήσια μείωση των
αποδοχών μας από 5,7% ως 6,3%, χωρίς να υπολογίσουμε την παραπέρα μείωση της αγοραστικής
αξίας του εισοδήματός μας μετά το πάγωμα μισθών που έγινε την περσινή χρονιά (2009). Δηλαδή,
συνολική επιβάρυνση ενός μηνιαίου μισθού, στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών μας, μόνο από την
εισοδηματική πολική.
Επιπρόσθετα, με το άρθρο 7 ίδιου νόμου, προετοιμάζεται το έδαφος για το ψαλίδισμα των
αμοιβών όσων συμμετέχουμε στις πανελλήνιες εξετάσεις. Συγκεκριμένα, η εξουσιοδότηση των
αρμόδιων υπουργών για το ύψος των αμοιβών βρίσκεται κάτω από το γενικό τίτλο «μείωση
αμοιβών για συμμετοχή σε συλλογικά όργανα».
Η κυβέρνηση έδειξε καθαρά με τις επιλογές της, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις της για τη
στήριξη της εκπαίδευσης και των λειτουργών της, ποιους τομείς στηρίζει. Με τροπολογία που
κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο εξαίρεσε από την περικοπή επιδομάτων τους
στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους φύλακες κ.λπ. Ο στρατός και η
αστυνομία είναι η προτεραιότητα και όχι η παιδεία!

Ο Πάνος Παναγιωτοόπουλος για την προσφυγή στο ΔΝΤ, το δανεισμό του Δημοσίου και της συνέντευξη Παπακωνσταντίνου


Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ Δ.Ν.Τ.
ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ:
Ο Πρωθυπουργός παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατίας κρίση χρέους και ελλείμματος και τη μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού. Αυτό το πρόβλημα πληρώνει η Ελλάδα, αυτή τη δύσκολη περίοδο. Η επικείμενη προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. επισφραγίζει την πλήρη αποτυχία των χειρισμών του Πρωθυπουργού. Είναι φανερό, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός στοχεύει, έχει σκοπό, να μετατοπίσει την ευθύνη στην 5ετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όχι στους καταστρεπτικούς χειρισμούς, που έκανε ο ίδιος, ως επικεφαλής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τους τελευταίους 6,5 μήνες. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, αυτό το άλλοθι δεν πρόκειται να του το δώσουμε.
Εκείνοι που βλέπουν το Δ.Ν.Τ. ως εναλλακτικό μηχανισμό άντλησης φθηνού δανεισμού, είναι εκτός πραγματικότητας. Οι όροι του Δ.Ν.Τ. είναι εκείνοι που μετράνε, όχι το επιτόκιό του. Άλλωστε, τα δάνεια δίνονται από το Δ.Ν.Τ., μόνο εφόσον ικανοποιούνται οι όροι που βάζει το συγκεκριμένο ταμείο από χώρα σε χώρα. Και η εμπειρία από την προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. διαφόρων χωρών δείχνει ότι οι όροι που έβαλε στις χώρες αυτές είχαν δραματικές συνέπειες στην κοινωνική τους συνοχή.
Όπως γνωρίζουμε, σήμερα, περατώθηκε η διαδικασία δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου από δημοπρασία εντόκων γραμματίων και αντλήθηκε ποσό 1,95 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι όλα πήγαν καλά με το δανεισμό αυτό, μέσω εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, είναι θετικό. Βεβαίως, σημειώνουμε ότι το επιτόκιο ανήλθε στο 3,65%, έναντι του 1,67% στην τελευταία ανάλογη δημοπρασία.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ 6,5 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Έχει κάνει δηλώσεις, κάνοντας έναν απολογισμό των 6,5 μηνών παρουσίας του στο Υπουργείο Οικονομικών ο αρμόδιος Υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στις δηλώσεις αυτές θα απαντήσει, αμέσως μετά, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Εγώ θα κάνω μια δήλωση μόνο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Στατιστικής Αρχής, η ανεργία εκτινάχθηκε το Γενάρη του 2010, στο 11,3%. Η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, συγκεκριμένα στο 11,3% -σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας της Στατιστικής Αρχής- δείχνει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα απασχόλησης πάει τη χώρα μας από το κακό στο χειρότερο.
Επανειλημμένως, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε ρωτήσει τον Πρωθυπουργό τι έκανε στους 6,5 μήνες, που κυβερνάει τη χώρα, για να προωθήσει την απασχόληση, για να υπερασπίσει τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν ή χάνονται και για να χτυπήσει την ανεργία. Η απάντηση είναι «δυστυχώς τίποτα».
Ως Νέα Δημοκρατία- μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων, που δείχνουν ότι η εκτόξευση της ανεργίας την καθιστά, πλέον, το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελληνικής καθημερινότητας- καλούμε, και πάλι, τον Πρωθυπουργό να υιοθετήσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, που του έχει προτείνει, εδώ και πολύ καιρό, ο Αντώνης Σαμαράς. Για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βυθιστεί η Ελληνική οικονομία σε περαιτέρω ύφεση, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε καταστρεπτικά αποτελέσματα στον τομέα της Απασχόλησης, τροφοδοτώντας νέα εκτίναξη των ποσοστών της ανεργίας.
Θα υπάρξει, στη συνέχεια, σχετική, αναλυτική ανακοίνωση του κ. Χρ. Σταϊκούρα, για τις δραματικές επιπτώσεις που έχει η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση του κατασκευαστικού και οικοδομικού κλάδου.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, στο συγκεκριμένο κλάδο, δηλ. κατασκευές και οικοδομές, είχαμε απώλεια πάνω από 40.000 θέσεων απασχόλησης. Αλλά -όπως είπαμε- αναλυτικές δηλώσεις για τα θέματα αυτά θα γίνουν σε λίγο από τον κ. Σταϊκούρα.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. = Εταιρεία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων


Η Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α., η Εταιρία Υποστήριξης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός, Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας. Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Θύματα των Τροχαίων Ατυχημάτων (Federation Europeene de Victimes de la RouteF.E.V.R.) που είναι και ειδικός σύμβουλος του Ο.Η.Ε.
Στη Ρόδο λειτουργεί παράρτημα της Ε.Υ.ΘΥ.Τ.Α. - Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας. Οι δράσεις μας συγκεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς:
  • Στήριξη των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων από ομάδα συμβούλων (νομικών, ιατρών, μηχανικών, ειδικών εμπειρογνωμόνων και ψυχολόγων).
  • Ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων.
  • Διερεύνηση των αιτίων των τροχαίων ατυχημάτων στο τρίπτυχο άνθρωπος-δρόμος-όχημα.
  • Αλλαγή οδικής συμπεριφοράς σε θέματα που άπτονται τον Κ.Ο.Κ.
  • Εκπαίδευση-ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, αλλά και των οδηγών του τόπου μας.
  • Συνεργασία με την Πολιτεία και τον Α' και Β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχετικά θέματα.
  • Συνεργασία με την Τροχαία Ρόδου για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής.
  • Συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς και στήριξη του έργου μας.

Μπορείτε να διαβάσετε το μπλογκ της ΕΥΘΥΤΑ πατώντας το σύνδεσμο:  ΕΥΘΥΤΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΙΣ ΜΙΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ + ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ… ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ!


            Τουλάχιστον ως επικίνδυνη και απαράδεκτη μπορεί να θεωρηθεί η ανακοίνωση των συναδέλφων της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών μετά τη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νέο πολυνομοσχέδιο που επίκειται να ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα και επιχειρεί σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εκπαιδευτικών. Τη στιγμή που ο τρόπος πρόσληψής μας στο δημόσιο σχολείο από εδώ και στο εξής θα γίνεται με το τετράπτυχο επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ – ακαδημαϊκά τυπικά προσόντα – προϋπηρεσία – κοινωνικά κριτήρια και με προϋπόθεση το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης, τη στιγμή που η προϋπηρεσία κυριολεκτικά εξαλείφεται με τη νέα μοριοδότηση της και χιλιάδες ωρομίσθιοι και αναπληρωτές συνάδελφοι που χρόνια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του δημόσιου σχολείου πετιούνται εκτός σχολείου, εισάγεται το καθεστώς του «δόκιμου εκπαιδευτικού» και του «μέντορα» - αξιολογητή – μπαμπούλα με τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης να επικρέμεται πάνω από το κεφάλι μας, η ΠΕΑ, μακριά και πέρα από τις ανάγκες μας, συνδιαλέγεται και κάνει βρώμικες διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι με το Υπουργείο. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κάνει λόγο για θετικό κλίμα μεταξύ αυτής και του Υπουργείου. Όχι ότι εκπλησσόμαστε…

            Χρόνια  τώρα η ΠΕΑ χειροκροτεί την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση. Άλλωστε με τη τελευταία νομοθετική ρύθμιση με το 24μηνο και το 30μηνο κατάφερε τουλάχιστον να διοριστεί το τότε Δ.Σ. της. Άξιες λοιπόν οι υπηρεσίες τους. Οδηγώντας τον κλάδο στην ύπνωση, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι το Υπουργείο ανταμείβει μόνο όσους δεν το ενοχλούν και δεν αντιπαλεύουν την κυρίαρχη πολιτική του, παίζοντας το «τα καλά και συνετά παιδιά» που έρπουν στους διαδρόμους του και παζαρεύουν συντεχνιακές μικρορυθμίσεις δεν έχουμε καμία αμφιβολία για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Έτσι κι αλλιώς πάντοτε η ΠΕΑ προσπαθούσε να αποδυναμώνει την αγωνιστική διάθεση του κόσμου, να λειτουργεί πυροσβεστικά και να διαφημίζει τα σχέδια του Υπουργείου.

            Ακόμη και την ύστατη αυτή στιγμή που διαλύεται το δημόσιο σχολείο, κατακρεουργούνται τα εργασιακά δικαιώματα και η προϋπηρεσία μας, θεσπίζεται το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης και αμφισβητούνται οι μόνιμοι διορισμοί με το μοντέλο του δόκιμου εκπαιδευτικού, καλούμε τους συναδέλφους της ΠΕΑ να εγκαταλείψουν τον κατήφορο που έχουν επιλέξει. Τους καλούμε σε κοινή συμμετοχή στις κοινές γενικές συνελεύσεις των αδιόριστων – ωρομισθίων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών  με στόχο να μην κατατεθεί – να μην ψηφιστεί - να αποσυρθεί το νέο πολυνομοσχέδιο. Το Υπουργείο με επικεφαλής την αδιάλλακτη και κυνική κ. Διαμαντοπούλου δεν σκοπεύει, αν δεν πιεστεί από μαζικές, ανυποχώρητες, μαχητικές κινητοποιήσεις για οποιεσδήποτε υποχωρήσεις. Οι όχθες είναι ξεκάθαρες και όσοι θέλουν να παίξουν το ρόλο του Εφιάλτη, ας το κάνουν χωρίς περιστροφές. Εμείς πάντως δε σκοπεύουμε να μείνουμε οι 300!




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
adioristoi.blogspot.com – 6994027752

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
www.oromisthioi.gr – 6970139038

Η πρώτη συνάντηση του προέδρου του κόμματος κ. Σαμαρά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο




Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος το νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:



ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Την κρίση του πολιτικού συστήματος και την αναξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων εμείς την αντιμετωπίζουμε με ανατροπές μέσα στο ίδιο το κόμμα μας. Αυτό που τολμήσαμε για το κόμμα, το κάναμε πράξη και με τη Νεολαία.

45.000 νέα παιδιά έβγαλαν τον καινούργιο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ.

Θέλω να συγχαρώ και τον Ανδρέα και τους ανθυποψηφίους του για μια καταπληκτική, πολλών εβδομάδων, περιπέτεια προς το αύριο, η οποία, είμαι σίγουρος ότι θα βγάλει τα καλύτερα αποτελέσματα και την πιο δυνατή ελπίδα για τα νέα τα παιδιά.

Συγχαρητήρια, πραγματικά.

ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και συγχαρητήρια απ’ όλους.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Μεγάλη συμμετοχή στον καθαρισμό της παραλίας Λάμπη στην Κω

Πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, του στρατού, του λιμενικού και του ναυτικού κλιμακίου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΖΟΕΚ και συμβολικά καθάρισαν ένα τμήμα της παραλίας στη Λάμπη. Θλίψη προκαλούν τα πολλά σκουπίδια και η ανευθυνότητα αυτών που τα πετούν. Τονίζουμε ότι τέτοιες ακτές όπως και οι περισσότερες της Κω δεν μπορούν να καθαριστούν με μηχανήματα. Η χειρωνακτική εργασία είναι απαραίτητη.
Στη φωτογραφία διακρίνεται το γνωστό στέλεχος της ΔΑΚΕ - και στενός φίλος -  Φίλιππος Παπανικολάου, πάντα πρωτοπόρος σε θέματα που αφορούν τα κοινά και την προστασία του περιβάλλοντος. Προτρέπουμε όλους τους φίλους μας να επισκεφθούν το εξαιρετικό ιστολόγιο "Οικολογισμοί" http://filpap.blogspot.com/  του Φίλιππου.

Αφισέτα της ΟΛΜΕ για την απεργία της Πέμπτης

Απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο για τα ιδιαίτερα μαθήματα των καθηγητών του Δημοσίου


Κύριε Καμπουράκη και κάθε "κύριε Καμπουράκη": Όταν κατηγορείτε τους εκπαιδευτικούς του δημοσίου για τα ιδιαίτερα μαθήματα, να έχετε υπόψην σας ότι χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό.
Τι εννοούμε;
Διαβάστε, παρακαλώ, το παρακάτω άρθρο από την εφημερίδα Αυγή, για να καταλάβετε πως το κράτος ανέχθηκε και συχνά υπέθαλψε τον "θεσμό" της παραπαιδείας:


Η ιστορία και ο παραλογισμός του φροντιστηρίου
  Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/02/2010
Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ*

Ως κοινωνικό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο το φροντιστήριο εμφανίζεται ουσιαστικά το 1922 μετά την ψήφιση του Ν. 2905 (περί οργανισμού του Αθήνησιν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου) με τον οποίο θεσπίζονται εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι αθηναϊκές εφημερίδες κατακλύζονται από καταχωρήσεις φροντιστηρίων που διαλαλούν τις επιτυχίες τους.
Το 1933, η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, αδυνατώντας να ικανοποιήσει τα μισθολογικά τους αιτήματα, επιτρέπει στους «καθηγητές της μέσης» να διδάσκουν ιδιαίτερα μέχρι και τρεις ώρες τη βδομάδα για να συμπληρώσουν το μισθό τους. Όσο διογκώνεται το φροντιστήριο, εκπληρώνει τριπλή λειτουργία: απασχόλησης πτυχιούχων «καθηγητικών» σχολών, ενίσχυσης των εισοδημάτων των διορισμένων εκπαιδευτικών και δραστικό μέσο μη ενασχόλησης με τα «κοινά». Γιατί να διεκδικήσει κάποιος συλλογικά μία αβέβαιη και γλίσχρη μισθολογική αύξηση, όταν μπορεί να βγάλει, γρήγορα και «μαύρα», τα πολλαπλάσια;
Η ακατανόητη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων μεταπολεμικά, μέχρι το 1981, να μην υιοθετήσουν τη διεθνή τάση μαζικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια συγκυρία οικονομικής ανάπτυξης, τροφοδότησε τόσο τη λεγομένη φοιτητική μετανάστευση στο εξωτερικό όσο και την αστυφυλία, καθώς πολυάριθμοι κάτοικοι μετακινήθηκαν από την επαρχία στην Αθήνα, για να δώσουν στα παιδιά τους περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές.
Ο συγκριτικά μικρός αριθμός των εισακτέων (4.000 κοντά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και 15.000 στα τέλη του 1970), σε μία περίοδο έντονης οικονομικής ανάπτυξης και διόγκωσης των κρατικών υπηρεσιών, εξέθρεψε την αναπαράσταση για το πτυχίο ως το κατεξοχήν κριτήριο αποτίμησης της προσωπικής διαδρομής. Ενισχυμένη από την απουσία οριζόντιας κινητικότητας στο σχολείο και συμπληρωματικών μορφών πρόσβασης στα ΑΕΙ, η εν λόγω αναπαράσταση ξαναζωντάνεψε δοξασίες του 19ου αιώνα, που ήθελαν τον Έλληνα ζηλωτή του σχολείου και των γραμμάτων, πρόθυμο για κάθε θυσία, προσωπική και οικογενειακή, για να προκόψει.
Παραδόξως, η «εξύμνηση» του σχολείου οδήγησε στην απονέκρωσή του. Η άνιση ανάπτυξη των κρατικών υπηρεσιών στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 δεν οδήγησε στη θεμελίωση ενός «κράτους-πρόνοιας», αλλά κατέστησε δυνατή τη γρήγορη απορρόφηση της πλειονότητας των αποφοίτων ΑΕΙ, κατά πρώτο λόγο των «ημετέρων». Έτσι, ενισχύθηκε κι άλλο η εικόνα του πτυχίου-διαβατηρίου για την ανοδική κοινωνική κινητικότητα, η οποία, με τη σειρά της, ανατροφοδότησε τη ζήτησή του. Συνέπεια; Ισχνή συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της χώρας, προσκόλληση στο παρελθόν, διαιώνιση των απαρχαιωμένων σχολικών δομών.
Όλα αυτά εξέθρεψαν το «αναγκαίο κακό», τα φροντιστήρια τα οποία επέτειναν τη διάλυση του δημόσιου σχολείου και δημιούργησαν σειρά από φαινομενικά παράδοξες καταστάσεις, που δεν μπορούν να ερμηνευτούν με όρους αγοράς, κόστους/οφέλους ή προσφοράς/ζήτησης. Θα περίμενε κανείς ότι ο τετραπλασιασμός των εισακτέων τα τελευταία 30 χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των μαθητών, θα οδηγούσε στην αποδυνάμωσή τους. Κάθε άλλο.
Με το χρόνο ο αριθμός των μαθητών στα φροντιστήρια αυξάνει. Μπορεί κάποιες κυβερνητικές πολιτικές, όπως η «μεταρρύθμιση Αρσένη», να συνέτειναν σ' αυτό, δεν εξηγούν, όμως, το φαινόμενο. Πώς γίνεται να κάνουν φροντιστήριο, και μάλιστα περισσότερο από τους άλλους, οι μαθητές των «καλύτερων» και «ακριβότερων» γυμνασίων και λυκείων της χώρας; Πώς γίνεται να κάνουν τα παιδιά φροντιστήρια, ακόμη κι από το νηπιαγωγείο, το οποίο με τη σειρά του σχολειοποιείται;
Είναι προφανές ότι ο κόσμος του φροντιστηρίου συνιστά ένα σύμπαν με δικούς του κανόνες και κώδικες αμοιβαίας αλληλο-αναγνώρισης (η υψηλή τιμή μαρτυρά τον καλό φροντιστή και συνάμα την ευμάρεια της οικογένειας), από το οποίο σύμπαν ζουν χιλιάδες άνθρωποι. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί εύκολα να το διαλύσει, και ενδεχόμενα δεν θα είχε λόγο να το αγγίξει, αν δεν υπομόνευε το δημόσιο σχολείο, τις αρχές και τους ρυθμούς του. Ενδεικτικά, το φροντιστήριο φαντάζει ως θεσμός πιο φιλελεύθερος, λιγότερο καταθλιπτικός και λιγότερο αυστηρός.
Τα προαναφερθέντα δεν είναι από μόνα τους κακά, εφόσον κάποια θα μπορούσε να τα κάνει κτήμα του και το δημόσιο σχολείο, για να καταπολεμήσει την πλήξη και την απώθηση που αισθάνονται πολλά παιδιά γι αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς τα όρια ανάμεσα στους δύο θεσμούς είναι διαπερατά, λόγω κυρίως της εμπλοκής των εκπαιδευτικών και στους δύο, το σχολείο παραχωρεί όλο και περισσότερο αρμοδιότητές του υπέρ του φροντιστηρίου (όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός), ουσιαστικά δηλαδή αυτό-ακυρώνεται. Έτσι, απονευρώνονται και απο-νομιμοποιούνται μέτρα ορθά, όπως η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και το Ολοήμερο.
Γιατί δεν αντιδρούν εντονότερα οι γονείς που πληρώνουν ένα τεράστιο τίμημα; Οι λόγοι είναι πολλοί, αρχής γενομένης από την προαναφερθείσα αναπαράσταση του πτυχίου. Ως σημαντικότερο θεωρώ την κοινωνική πίεση, που οδηγεί τους γονείς, ακόμη και τους πιο άπορους, να ταυτίσουν το φροντιστήριο με την τύχη των παιδιών τους και να πιστεύουν ότι αν δεν τα στείλουν τα αφήνουν στη μοίρα τους και τα καταδικάζουν στην αποτυχία. Εδώ ακριβώς έγκειται ο παραλογισμός του φροντιστηρίου.
Ξέρουμε ότι το σχολείο αναπαράγει σε μεγάλο βαθμό τις κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το φροντιστήριο, το οποίο λειτουργεί με βασικό γνώμονα το κέρδος: οι εύποροι, οικονομικά και γνωστικά, μαθητές, ιδιαίτερα των αστικών κέντρων, μαθητεύουν στα καλά φροντιστήρια και τους ακριβούς φροντιστές, οι λιγότερο εύποροι στα ανάλογα. Με τον τρόπο αυτό αναδιπλασιάζονται οι αρχικές ανισότητες. Το φροντιστήριο, με άλλα λόγια, δεν βοηθά όλους τους υποψήφιους να μπούνε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα, διευρύνει τις πιθανότητες αυτών που έχουν ήδη τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν. Έτσι, νομίζω ότι μπορούμε να κατανοήσουμε και τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
Κανένα σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν θα περιορίσει από μόνη του δραστικά τις κοινωνικές ανισότητες και δεν θα καταλύσει τα φροντιστήρια. Μπορεί, όμως, να κάνει δύο πράγματα: να συμβάλλει ώστε να βγουν οι γονείς από το δίλημμα «μη φροντιστήριο = εγκατάλειψη των παιδιών»∙ και να μην ιεραρχεί θεσμούς και επαγγέλματα, όπως ακριβώς κάνει το ισχύον σύστημα εισαγωγικών με την επικουρία των φροντιστηρίων, οδηγώντας έτσι τους νέους και τις νέες σε επιλογές ασύμβατες με τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους.

*Ο Παντελής Κυπριανός διδάσκει ιστορία της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Το μπαλάκι στα χέρια του κράτους, προκειμένου να καταστήσει ΣΥΝΟΛΙΚΑ μη αναγκαία την παραπαιδεία. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μόνο φθηνά, απεχθή, αστυνομοκρατικά μέτρα...

Εκλογές ΟΝΝΕΔ


Σήμερα, η νεολαία του κόμματος έχει την τιμητική της. Οι νέοι κάτω των 32 ετών καλούνται να εκλέξουν τον επόμενο ηγέτη τους, με τις ίδιες πρωτοπόρες διαδικασίες που χρησιμοποίησε η Παράταξη για να εκλεξει Πρόεδρο στις 29 του περασμένου Νοέμβρη. 
Εμείς ευχόμαστε οι εκλογές της ΟΝΝΕΔ να αναδείξουν τον καλύτερο και να ενδυναμώσουν την αγωνιστικότητα και την ενότητα της γαλάζιας γενιάς.