Σάββατο 1 Μαΐου 2010

ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ

ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ο μέντορας, η μετάταξη και η απόλυση!

Στο σ/ν «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» που παρουσίασε για πρώτη φορά, πριν από λίγες εβδομάδες (13/4), το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργικό Συμβούλιο και συγχρόνως έδινε στη δημοσιότητα επισημαίνονταν ότι η μονιμοποίηση του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού «θα γίνει μετά από αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει, σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας».
Συγκεκριμένα το ν/σ για το ζήτημα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού, της διετούς δόκιμης υπηρεσίας του και της αξιολόγησης από το Μέντορα κλπ έγραφε: «Ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός παραμένει επί δύο έτη ως “δόκιμος εκπαιδευτικός”. Η διετία αυτή αξιοποιείται για την καλύτερη προετοιμασία του εκπαιδευτικού να αναλάβει διδακτικό και παιδαγωγικό έργο. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού. Η μονιμοποίηση θα γίνει μετά από αξιολόγηση η οποία μπορεί να καταλήξει, σε πρόταση μονιμοποίησης ή σε πρόταση μετάταξής του σε άλλη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας».
(βλέπε: http://www.alfavita.gr/ank_b/ank13_4_10_0131.php)
Λίγες μέρες αργότερα, το ν/σ που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας στη Βουλή για ψήφιση για το θέμα αυτό έγραφε:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ - ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
Κάλυψη θέσεων και λειτουργικών αναγκών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Άρθρο 4 Διορισμός και τοποθέτηση των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών

8. Στο τέλος του δεύτερου έτους ο νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός αξιολογείται ώστε να κριθεί αν είναι κατάλληλος να μονιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικός. Τα όργανα, η διαδικασία και τα ειδικότερα κριτήρια μονιμοποίησης των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών καθώς και τυχόν αναγκαίες λεπτομέρειες καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
9. Στην περίπτωση νεοδιοριζόμενου που δεν κρίνεται κατάλληλος για μονιμοποίηση ως εκπαιδευτικός εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 5 και 6 του Κεφαλαίου Α του άρθρου 16 του ν. 1566/1985 (Α΄167).

Τι γράφουν όμως οι παραγράφοι 5 και 6 του Κεφαλαίου Α του άρθρου 16 του ν. 1566/1985;

Διαβάζουμε:

ν. 1566/1985

άρθρο 16

5. Εκπαιδευτικοί που κρίνονται, κατά τις αξιολογικές κρίσεις, ακατάλληλοι για την προσφορά διδακτικού έργου, μπορεί όμως να κριθούν ως επαρκείς για την άσκηση διοικητικού έργου, παραπέμπονται με απόφαση του νομάρχη στο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει σύμφωνα με τις διατάξεις της επόμενης παραγράφου.
6. Το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο εξετάζει όλα τα στοιχεία του φακέλου, καλεί σε ακρόαση τον κρινόμενο και μπορεί να εξετάζει κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο. Αν ο εκπαιδευτικός κριθεί απολυτέος με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων απολύεται για ανεπάρκεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Αν το κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο διαπιστώσει ότι ο κρινόμενος δεν είναι κατάλληλος για το έργο του εκπαιδευτικού ή έχει σοβαρούς λόγους υγείας, κρίνεται όμως επαρκής για την προσφορά διοικητικής υπηρεσίας, μπορεί να αποφασίσει τη μετάταξή του σε προσωρινή θέση διοικητικού προσωπικού των διευθύνσεων ή γραφείων της εκπαίδευσης, εφόσον έχει υπερεπταετή και δεν συμπλήρωσε εικοσιπενταετή πραγματική συντάξιμη υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται προσωρινή θέση διοικητικού προσωπικού με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, την οποία καταλαμβάνει ο μετατασσόμενος. Η θέση αυτή καταργείται με την αποχώρησή του από την υπηρεσία.

Δηλαδή, μετά από πτυχία, πιστοποιητικά παιδαγωγικής κατάρτισης, διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, μετά από του κόσμου τις κρισάρες για να νομιμοποιήσουν την ανεργία και για να έχουν τσακισμένο ηθικό όσοι προσληφθούν, θα μπορεί ένας μέντορας, ένας σύμβουλος και ένας διευθυντής σχολείου να κάνουν αρνητική αξιολόγηση και να απολύσουν το νεοδιόριστο εκπαιδευτικό ο οποίος βεβαίως δεν έχει ούτε υπερεπταετή πραγματική υπηρεσία ούτε συμπληρώνει εικοσιπενταετή συντάξιμη υπηρεσία.
Η ουσία βέβαια είναι ότι τρεις άνθρωποι, είναι αρκετοί είτε για να οδηγήσουν σε δουλεία το νεοδιόριστο είτε να τον απολύσουν.
Αλλά δεν πρέπει να διαφύγει από κανέναν και η παραπλάνηση που έγινε. Η Υπουργός Παιδείας σε πολλές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ με αθώο ύφος έλεγε ότι αν ο εκπαιδευτικός κριθεί αρνητικά εντάξει δεν χάνει τη θέση του απλά μετατάσσεται σε υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Χρήστος Κάτσικας -ALFAVITA

Η ΟΛΜΕ προσθέτει προτάσεις δράσεων προς τους συλλόγους των καθηγητών

ΠΗΓΗ: ALFAVITA

Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ:2103230073 – 3221255
FAX:2103227382

www.olme.gr

e-mail: olme@otenet.gr
Αθήνα, 30/4/2010

Προσθήκη στην εισήγηση προς τις ΓΣ για το πρόγραμμα δράσης το επόμενο διάστημα
Το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάρει όλα τα μέτρα για να ακυρώσει στην πράξη τις επιπτώσεις του «πολυνομοσχεδίου» για την παιδεία:



1. Αρνούμαστε την εφαρμογή της εγκυκλίου «Αυτοαξιολόγηση της Σχολικής Μονάδας».


2. Δεν παίρνουμε υποχρεωτικές υπερωρίες.


3. Εφαρμόζουμε στην πράξη από Σεπτέμβρη την απόφαση του κλάδου για δημιουργία τμημάτων με ανώτερο αριθμό τους 25 μαθητές, τους 20 στις κατευθύνσεις και στην Τεχνική Εκπαίδευση και τους 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.


4. Κανείς εκπαιδευτικός δεν αναλαμβάνει το ρόλο του μέντορα – αξιολογητή για τους νέους συναδέλφους μας.


Για να υλοποιηθούν οι παραπάνω αποφάσεις εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να προτείνει σχέδιο αποφάσεων που θα σταλούν σε όλους τους συλλόγους διδασκόντων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσουν υπογράφοντας αντίστοιχα πρακτικά.



Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Οι ρεαλιστικές ΄και πρακτικές προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά που προκάλεσαν αίσθηση - από τη χθεσινή ομιλία στο Economist





* Όλες οι σημαντικές επενδύσεις να περνάνε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και να ξεμπλοκάρουν αμέσως.Υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας
* Να υπάρχει η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που ξοδεύεται.
* Να μην υπάρξει ποτέ ξανά περίπτωση, όπως αυτή με το Ισπανικό κρουαζιερόπλοιο Zenith , που το διώξαμε ουσιαστικά από τον Πειραιά. Και μαζί του κινδυνεύουμε να χάσουμε και πολλαπλάσιους άλλους επισκέπτες φέτος, ίσα-ίσα τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αυτοκτονήσει μια χώρα. Το να διώχνει τους τουρίστες της την ώρα της μεγαλύτερης κρίσης της είναι ο χειρότερος. Κι εν πάση περιπτώσει, αυτή η χώρα δεν θέλει να αυτοκτονήσει…
* Οι αποφάσεις που παίρνονται να υλοποιούνται. Και να κοπεί όλη η γραφειοκρατία που μεσολαβεί ανάμεσα στη λήψη μιας απόφασης και την υλοποίησή της. Ένα απ’ αυτά για τα οποία δυσπιστούν οι αγορές απέναντί μας το τελευταίο διάστημα, είναι όχι για το αν θέλουμε να πάρουμε μέτρα, αλλά για το αν μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Πρέπει να τους δείξουμε, ότι πλέον μπορούμε.
* Να μη γίνονται μισές μεταρρυθμίσεις, γιατί κινδυνεύουν να μετατραπούνε σε… συνολική Απορρύθμιση! Όπως για παράδειγμα ο «Καλλικράτης», η διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται χωρίς πόρους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και με έντονη οσμή… «κομματικής κοπτορραπτικής» στη χωροταξία της. Υπάρχουν, όμως, τρεις τρόποι να ακυρώσεις μια μεταρρύθμιση εξ αρχής. Η Κυβέρνηση διάλεξε και τους τρεις…
Κι όλα αυτά χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τους δήμους. Εκείνοι που έκαναν «σημαία» τους τη δημόσια διαβούλευση εκεί που δεν χρειάζεται και επί μήνες παρέλυσαν το κράτος, καθυστερώντας τους διορισμούς Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, αρνήθηκαν κάθε διαβούλευση εκεί που ήταν πιο απαραίτητη!
Θα μπορούσα να συνεχίσω επ’ άπειρον αυτόν τον κατάλογο των πρακτικών ιδεών άμεσης εφαρμογής.
Προτιμώ να κλείσω με δύο παρατηρήσεις:
* Σήμερα που το σύστημα καταρρέει πολλοί προτείνουν «φρέσκες ιδέες». Όπως για παράδειγμα να μειωθεί η δύναμη της Βουλής σε 200 βουλευτές. Εγώ δεν δημαγωγώ. Ιδιαίτερα σε μιαν εποχή που και 50 βουλευτές να πρότεινες να έχει η Βουλή, θα σου έλεγε η Κοινωνία «μπράβο». Άλλωστε πολλά χρόνια πίσω, σε μιαν εποχή που δεν «μεσουρανούσα», είχα από τότε προτείνει Βουλή 200 βουλευτών.
Ας μην μπερδεύουν, λοιπόν, κάποιοι το λαϊκισμό με τα μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Ο λαϊκισμός βλάπτει την Πολιτική. Βλάπτει την Κοινωνία. Βλάπτει τη Δημοκρατία. Και πάνω απ όλα επιδεινώνει την κρίση…
* Τέλος, ακούγονται πολλές φωνές, που ζητούν μπροστά στην κρίση πολιτική υπευθυνότητα.
Άλλες είναι σοβαρές και καλόπιστες. Και πάντα σταθερές…
Άλλες προσπαθούν να τεκμηριώσουν τη συνενοχή των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου να συμπαρασυρθεί ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος στην κρίση.
Ξεκαθαρίζω λοιπόν: Ως υπεύθυνος πολιτικός οφείλω να είμαι ρεαλιστής. Γι’ αυτό εξ αρχής έκανα πράγματα δεν έχει ξανακάνει ποτέ κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Ζήτησα από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα εγκαίρως, πρότεινα αντιδημοφιλή μέτρα, υπέδειξα τι να κάνει και τι όχι, έβαλα πλάτη στις προσπάθειές της να επιτύχει την στήριξη των Ευρωπαίων και να αποκρούσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων.
Αλλά απέναντί μου έχω μια Κυβέρνηση, που με νοοτροπία ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, έβαλε συστηματικά την προπαγάνδα της, για να παρουσιάσει τη συναίνεση ως αδυναμία.
Γι’ αυτό δεν ασχολούμαι με την Κυβέρνηση και τις ανασφάλειές της.
Ασχολούμαι αποκλειστικά με το συμφέρον και το μέλλον του τόπου…

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά Στο Συνέδριο του Economist – 2010



Κυρίες και κύριοι,
Το φετινό Συνέδριο του Economist γίνεται σε συνθήκες αληθινά δραματικές:
Δραματικές, γιατί η Κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Δραματικές, γιατί η ίδια η Ευρώπη αναγκάζεται να συγκροτήσει βιαστικά και εκ των ενόντων ένα μηχανισμό στήριξης κράτους-μέλους της Ευρωζώνης. Κι ύστερα αναγκάζεται, επίσης βιαστικά, να λύσει όλα τα θεσμικά, νομικά και χρηματο-οικονομικά προβλήματα, για να τον θέσει σε κίνηση, με πολλούς, όμως, δισταγμούς εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της. Και μόνο αφού διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές και ότι κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ.
Δραματικές, ακόμα, διότι η ελληνική κρίση απειλεί τώρα να μεταδοθεί σε άλλες χώρες μέλη. Πράγμα που σημαίνει ότι τα αίτιά της δεν είναι αποκλειστικά «ελληνικά».
Δραματικές, τέλος, διότι ο αντίκτυπος της κρίσης γίνεται αισθητός, όχι μόνο πολύ πέρα από τα ελληνικά σύνορα, αλλά και πολύ πιο πέρα από την Ευρώπη.
Και γεννιέται το πρώτο εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν η κρίση μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από 2,5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, η δική της κρίση να έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο;
Είναι προφανές ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική. Ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε σε «αδύνατο κρίκο» μιας πολύ ευρύτερης κρίσης, την οποία η υπόλοιπη Ευρώπη τώρα μόλις έχει αρχίσει να υποπτεύεται.
Σήμερα, λοιπόν, θα προσπαθήσω να απαντήσω σε τέσσερα ερωτήματα:
-- Πρώτον, ποια είναι η ελληνική διάσταση της κρίσης;
-- Δεύτερον, ποια είναι η ευρύτερη, η ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης; Και γιατί η Ελλάδα έγινε αδύνατος κρίκος;
-- Τρίτον, τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση;
-- Και τέταρτον, ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από αυτή την δραματική εμπειρία;
Ποια, λοιπόν, είναι τα αίτια της κρίσης δανεισμού μιας χώρας;
Για να προκύψει μια τέτοια κρίση πρέπει να συντρέχουν τρία αίτια:
-- Πρώτον, υψηλό χρέος και υψηλό έλλειμμα. Αυτή είναι η δημοσιονομική προϋπόθεση. Το πρώτο που πρέπει να συμβαίνει για να προκαλέσει μια χώρα ανησυχία στους διεθνείς πιστωτές είναι ένα χρέος που τείνει να μεγαλώνει και δείχνει να αυτο-τροδοφοτείται από ένα διογκούμενο έλλειμμα. Αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι ικανή.
-- Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει πτώση της ανταγωνιστικότητας. Δεν αρκεί μια χώρα να έχει υψηλό έλλειμμα και υψηλό χρέος για να ανησυχήσουν οι πιστωτές της. Πρέπει και η ανταγωνιστικότητά της να εμφανίζει σημάδια σοβαρής συνεχούς επιδείνωσης. Έτσι αρχίζει να δημιουργείται αμφιβολία για τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της στο μέλλον.
-- Τρίτον, πρέπει, επίσης να εμφανίζεται αδυναμία της εκάστοτε κυβέρνησης να διαχειριστεί τα Οικονομικά μεγέθη και να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να εξουδετερώσει πιθανές αποκλίσεις από μια μακροχρόνια ισορροπία. Δεν χάνουν την υπομονή τους εύκολα οι διεθνείς πιστωτές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για χώρα-μέλος ισχυρής νομισματικής Ένωσης. Ακόμα και υψηλά ελλείμματα, ακόμα και υψηλό χρέος, ακόμα και χαμηλή ανταγωνιστικότητα δεν προκαλούν μεγάλες ανησυχίες, αν έχουν εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις έγκαιρα.
Όταν, όμως, χαθεί και αυτή η εμπιστοσύνη, τότε αρχίζει το καταστροφικό ντόμινο, που όλοι παρακολουθήσαμε τους τελευταίους μήνες με την περίπτωση της Ελλάδας. Και που πραγματικά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το παρακολουθήσουμε ξανά για καμία άλλη χώρα.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, μια αιτία. Υπάρχουν τρία-τέσσερα τουλάχιστον αίτια που πρέπει να συμπέσουν για να προκύψει κρίση δανεισμού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.
Και να η απόδειξη:

"δεν είναι αργία, είναι ΑΠΕΡΓΙΑ" - Η προκήρυξη του Εργατικού Κέντρου για την Πρωτομαγιά


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ
ΝΟΜ/ΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ ΔΩΔ/ΣΟΥ
2010
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι,
Η 1η Μάη 2010 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις μπαίνουν στη κλίνη του προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών.
ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ – ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε απευθύνουμε προσκλητήριο ενότητας και αγώνα στη μάχη για έναν κόσμο δικαιότερο, ειρηνικό, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση. Για έναν κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το μέγεθος της επίθεσης επιβάλλει σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος δημιούργησε την κρίση και τώρα ζητά τα ρέστα, επιχειρώντας να καταργήσει όσα με αγώνες και θυσίες κατακτήσαμε τα τελευταία 100 χρόνια!
Η κυβέρνηση κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους υιοθετεί και νομοθετεί άδικες, αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές, υποκύπτοντας στον εκβιασμό των «αγορών», των «δανειστών» και των Ευρωπαίων μονεταριστών.
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας είναι σε θέση μάχης, ώστε να αποκρούσουν αυτές τις συνταγές της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας, των ανατροπών των ασφαλιστικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων, την υποταγή της χώρας στα «θέλω» και στις απαιτήσεις των αγορών, στα συμφέροντα των ισχυρών της Ε. Ένωσης, των εργοδοτών και του Δ.Ν.Τ
Ενώ είναι γνωστό ότι για την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την εκτόξευση των εισαγωγών, το τεράστιο χρέος και τα ελλείμματα στα Ταμεία, δεν ευθύνονται οι μισθοί, οι συντάξεις, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου και της βιοπάλης, ωστόσο αυτοί στοχοποιούνται και από αυτούς ζητείται να κάνουν ΘΥΣΙΕΣ και περικοπές !
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ
Κατηγορηματικά αυτές τις παράλογες αντεργατικές και αντικοινωνικές συνταγές, που εξοντώνουν τους εργαζόμενους, εξαθλιώνουν την κοινωνία, διευρύνουν την ύφεση και την κρίση. Αυτές είναι καταστροφικές συνταγές και ψευτοεπιχειρήματα, ότι για να σωθεί η χώρα πρέπει να ακυρωθούν τα εργατικά δικαιώματα! Αυτά που πρέπει να ακυρωθούν είναι τα εργοδοτικά προνόμια.
Οι εργαζόμενοι οι απλοί πολίτες του μόχθου, οι Νέοι, οι Συνταξιούχοι, οι Άνεργοι, το σύνολο της κοινωνίας απαιτούν και διεκδικούν μια διαφορετική πολιτική, που θα έχει στο επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ΑΝΑΓΚΕΣ του και όχι τις ΑΓΟΡΕΣ και τα ΚΕΡΔΗ. Απαιτούν και διεκδικούν μια Ευρώπη των Πολιτών και όχι των Τραπεζιτών και των Εργοδοτών.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ
Να αποδεχθούμε «μέτρα» και «δεσμά» που μας επιβάλλουν οι «αγορές», η ΕΕ, το Δ.Ν.Τ και όλοι αυτοί που ασκούν εκβιαστική και κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος της χώρας, εν’ ονόματι του χρέους και των δανειακών αναγκών της.
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που δημιούργησαν οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές «τζογαδόροι» των οικονομιών και των λαών.
Την κρίση να πληρώσουν οι Έχοντες και Κατέχοντες και οι Υπεύθυνοι!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :
ανάπτυξη, δουλειές, ικανοποιητικές ΣΣΕ,
πραγματικές αυξήσεις μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ & ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
για να διευρύνουμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα,
όπως μας αξίζει!
Για την περιοχή μας απαιτούμε :
πλήρη σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης,
να μην υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ενόψει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»,
αποπληρωμή των οφειλομένων αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων και προστασία των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων,
άμεση πληρωμή των εργαζομένων στις προνοιακές δομές. Να απεμπλακούν αυτά τα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μετατραπούν σε υπηρεσίες των δήμων, να χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους και να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι,
μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των οικοδόμων,
άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων στην ΚΑΪΡ, (πχ για το χρονικό διάστημα που άσκησαν το νόμιμο δικαίωμα επίσχεσης εργασίας),
άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους του Δήμου Πεταλούδων
ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, δημιουργία κρατικού σώματος ιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας,
άμεση λύση στο κτιριακό πρόβλημα του ΙΚΑ,
στελέχωση του Γ. Νοσοκομείου με το απαραίτητο διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Δώστε με την καθολική σας συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μάη, την απάντηση που πρέπει, για να γίνουν οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες και τα αιτήματά τους οι καταλύτες και οι ρυθμιστές των εξελίξεων.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΡ,
Στεφάνου Καζούλη 30, στις 10.00 πμ.

Τα ματ του ΠΑΣΟΚ δέρνουν τους εκπαιδευτικούς - 29/4/2010

http://www.facebook.com/home.php?#!/photo.php?pid=12304728&id=886375034

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Βουλή: Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας στην αρμόδια επιτροπή


Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού και την καθιέρωση κανόνων αξιοκρατίας.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το νομοσχέδιο πραγματοποιεί την «επανάσταση του αυτονόητου», σημειώνοντας πως «στο σύνολό της, η συμμετοχή των βουλευτών αγκαλιάζει και υποστηρίζει τη λογική αυτή».
Στη διάρκεια της ακρόασης των ενδιαφερομένων φορέων, στην πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτριος Πεππές, εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, ζητώντας την απόσυρσή του. Υποστήριξε ωστόσο πως «οι εκπαιδευτικοί είναι οι τελευταίοι που θα έρθουν σε σύγκρουση με τους μαθητές τους».
«Εμείς είπαμε ότι ερχόμαστε να αντιδράσουμε σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε 20 μέρες πριν τις εξετάσεις και αισθανθήκαμε, όχι ότι εκβιάζουμε εμείς τους μαθητές μας, αλλά ότι εκβιαζόμαστε επειδή έχουμε τις εξετάσεις να μην αντιδράσουμε», ανέφερε.
«Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο। Επειδή το Δ।Σ. της ΟΛΜΕ έχει την ευθύνη του και επειδή δεν θέλουμε να είναι οι μαθητές αυτοί που θα την πληρώσουν, στην χθεσινή μας απόφαση, η εισήγησή μας είναι να μην υπάρχει καμία απεργιακή κινητοποίηση για τις εξετάσεις. Θα πάμε σε κινητοποιήσεις μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση που γίνεται στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων όλης της χώρας», πρόσθεσε.
Ο Αγώνας δεν τελείωσε.Μόλις τώρα ξεκινάει.Όλοι στις Συνελεύσεις και τις Απεργίες μέχρι τη μεγάλη ανατροπή

Το προσεχές απεργιακό πρόγραμμα της ΟΛΜΕ

Ελπίδα για τον Τόπο

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά Στη Συνδιάσκεψη της Ρόδου για τον Τουρισμό

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του πρόεδρου και αυριανού πρωθυπουργού της χώρας, εδώ στη Ρόδο. Για όσους δεν είχαν τη δική μας τύχη να την ακούσουν από κοντά

Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές.
Πολύ κρίσιμες…
Είχα προγραμματίσει να σας μιλήσω σήμερα αποκλειστικά για τον Τουρισμό και τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές του.
Αλλά η κρισιμότητα των στιγμών μου επέβαλε να αλλάξω το πρόγραμμα.
Η χώρα, λοιπόν, βρίσκεται σε σοβαρή κρίση.
Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του δανεισμού.
Είναι και το τέλος ενός πολιτικού συστήματος που στηρίχθηκε στο λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα, στην αναδιανομή δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με το κράτος και την κοινωνία.
Το οικονομικό σύστημα αναδιανομής δανεικών σε βάρος των παιδιών μας τέλειωσε.
Το πολιτικό σύστημα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού τέλειωσε.
Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» του 1989, ως το «υπάρχουν λεφτά» του 2009, η Ελλάδα χρεώθηκε και έφτασε ως το χείλος της αβύσσου.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι το πρόβλημα, δεν είναι η λύση του.
Όπως δεν έχει αντιληφθεί γιατί τα spreads των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν και σκαρφαλώνουν, κάνουν νέα ιστορικά υψηλά κάθε μέρα, παρά το μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης που δημιουργήθηκε, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν και παρά την προσφυγή της Ελλάδας σ’ αυτόν…
-- Διότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση, που παρομοιάζει την Οικονομία της χώρας με τον «Τιτανικό» κι ύστερα βγαίνει να δανειστεί.
-- Δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που αυξάνει η ίδια το έλλειμμα που παρέλαβε το 2009, καταργώντας εισπράξεις και προσθέτοντας δαπάνες και που ύστερα βγαίνει και… καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση!
-- Δεν εμπιστεύεται πια ένα Κόμμα, που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση απέρριψε τα πολύ ηπιότερα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, μόλις βγήκε τα κατάργησε, ύστερα αρνήθηκε να πάρει μέτρα, ύστερα ενέπλεξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα δεν ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και στο μεταξύ, ό,τι μέτρα κι αν έπαιρνε, δεν υποχωρούσαν τα spreads , γιατί είχε χαθεί η εμπιστοσύνη…
* Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, ίδιο με αυτό που είχαν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης…
* Και μέσα σε λίγους μήνες, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη.
-- Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να απαντήσει γιατί πρόβλημα δανεισμού δεν έχει η Ιταλία με χρέος μεγαλύτερο από το Ελληνικό, γιατί τέτοιο πρόβλημα δανεισμού δεν έχει η Ιρλανδία με έλλειμμα πλέον μεγαλύτερο από το Ελληνικό, γιατί μόλις πέρσι η Ελλάδα δανειζόταν με μέσο επιτόκιο 4,6%, ενώ φέτος το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε με πάνω από 6% και σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της αβύσσου…
-- Ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται για εναλλακτικό μηχανισμό δανεισμού, όπου προσφεύγουν οι χώρες όταν τα επιτόκια της αγοράς τους φαίνονται «πολύ υψηλά»…
Είναι ένα οργανισμός που επιβάλλει σκληρούς όρους, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-- Επίσης, δεν κατάλαβε ότι ο λόγος για τον οποίο αρνηθήκαμε την προσφυγή στο ΔΝΤ - όπως την αρνήθηκε και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού - είναι ότι ο έλεγχος του ΔΝΤ θα βάλει τη χώρα σε «φαύλο κύκλο» βαθύτερης ύφεσης, που θα προκαλέσει μεγαλύτερα ελλείμματα, που θα απαιτήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα και που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.
Απ’ αυτόν το φαύλο κύκλο προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την Ελληνική Οικονομία. Κι απ’ αυτόν το «φαύλο κύκλο» εμείς θα τη βγάλουμε.
Το πρόβλημά μας, λοιπόν, δεν είναι ο κ. Παπανδρέου.
Αυτός ήδη πληρώνει τα σφάλματά του, αλλά και τις ιστορικές αμαρτίες του κόμματός του.
Το βασικό μας πρόβλημα είναι να μην αφήσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης να μας παρασύρει στη απόλυτη κατάρρευση.
Να βγούμε από το φαύλο κύκλο.
-- Γι’ αυτό και προτείναμε έγκαιρα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους.
Προτείναμε μέτρα αντισταθμιστικά, μέτρα συμπληρωματικά της μείωσης του ελλείμματος. Για να αντέξει η Οικονομία το πικρό «φάρμακο»…
-- Προτείναμε, ακόμα, μέτρα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του κράτους. Μόνο η Περιουσία της ΚΕΔ, της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, χωροθετημένη και απόλυτα αξιοποιήσιμη, υπολογίζεται σε αντικειμενική αξία γύρω στα 300 δισεκατομμύρια! Και με πραγματική αξία πολύ υψηλότερη.
Μιλάμε για μέγεθος που ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο του χρέους μας. Και όμως αποδίδει ελάχιστα.
Δηλαδή η Ελλάδα έχει 300 δισεκατομμύρια χρέος, οι τόκοι του οποίου τη γονατίζουν πλέον, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει αξιοποιήσιμη περιουσία ίσου ποσού από την οποία δεν εισπράττει τίποτε!
Δίνουμε, λοιπόν, ελπίδα!
Η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια πλούσια χώρα. Είναι – κι αυτό είναι το παράδοξο – μια πλούσια υπερχρεωμένη χώρα!
Μικρό μόνο μέρος από την περιουσία της αν αξιοποιήσει, αρκεί για να βγει από τη δύσκολη θέση, να βγει από την κρίση, να βγει από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να μπει σε περίοδο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Βέβαια αυτό μπορεί να είναι μεσο-μακροχρόνια προοπτική.
Αλλά υπό έκτακτες συνθήκες μπορεί να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα πιο μεσοπρόθεσμα. Νωρίτερα απ’ ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Και πάντως για να γίνει όσο το δυνατό νωρίτερα, πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Φίλες και φίλοι,
Στόχος δικός μας, αλλά και ελπίδα του Ελληνικού λαού, είναι να βγούμε από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιαν ώρα αρχύτερα. Και μέχρι τότε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης. Να περιορίσουμε όσο μπορούμε τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας.
* Από οικονομική άποψη, προτεραιότητά μας είναι να σπάσουμε το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης όσο γίνεται πιο γρήγορα.
* Από πολιτική άποψη προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τη κοινωνική συνοχή.
Να περιορίσουμε την έξαρση της ανεργίας και την διάβρωση της μεσαίας τάξης.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας. Και θα τους επιτύχουμε με τη βοήθειά σας.
Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να επιδεινώσει την κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας.
-- Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή συγκυρία για να περάσει νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν παντού αλλού. Διάλεξε να το κάνει τη στιγμή που κορυφώνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση. Κι αυτό τινάζει στον αέρα την κοινωνική συνοχή.
-- Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να περάσει τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Που πέραν των άλλων προβλημάτων απαιτεί 4 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει, και η κυβέρνηση λόγω της κρίσης δεν έχει τα χρήματα αυτά. Κάνει διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα!
Δεν αλλάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απλώς προσπαθεί να την ελέγξει...
-- Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα έλθει στην Ελλάδα επικεφαλής του… μισού υπουργικού Συμβουλίου του! Τι ακριβώς θα συζητήσει μαζί του τέτοιες ώρες; Το έχει σκεφτεί; Έχει αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τι στιγμές ζει η χώρα;
Ο διάλογος ανάμεσα σε δύο γείτονες, δεν γίνεται ποτέ από θέση αδυναμίας. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας…
Φίλες και φίλοι,
Παρ’ όλα τα απίστευτα σφάλματά του και παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς τη σημερινή κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί.
Τα τραύματα της Οικονομίας μπορούν σχετικά εύκολα να επουλωθούν γιατί η χώρα διαθέτει πολλαπλά αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και ο Τουρισμός είναι ένα μόνο απ’ αυτά…
Αλλά τα τραύματα στην κοινωνική συνοχή είναι πολύ δυσκολότερο να επουλωθούν.
Γι’ αυτό και μέγιστο μέλημά μας είναι να σταθεί ο λαός όρθιος, να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να ξεπεράσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι μέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται πιο κρίσιμη.
Χθες ήλθε και η υποβάθμιση της χώρας μας από ένα Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης. Διάβασα προσεκτικά την έκθεσή τους. Δεν θα την κρίνω. Δεν θα χρησιμοποιήσω τους πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν πηγές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να χαρακτηρίσουν τις πρακτικές αυτών των Οίκων. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου.
Θα σας πω, όμως, ότι είναι απαράδεκτο ένας ιδιωτικός Οίκος να τορπιλίζει τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χώρας. Και είναι αδιανόητο για την παγκόσμια αλλά κυρίως για την Ευρωπαϊκή κοινότητα να παρακολουθεί αμήχανη τέτοιες δραστηριότητες που θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την υπόσταση των θεσμικών μηχανισμών της.
Όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες την 25η Μαρτίου, ζήτησα από του ηγέτες των συγγενών με τη Ν.Δ. ευρωπαϊκών κομμάτων να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος Ευρωπαϊκός Οίκος αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συμφώνησαν με την ιδέα πολλοί συνομιλητές μου. Αλλά το κακό δεν σταμάτησε. Κι είχαμε τη νέα υποβάθμιση προχθές.
Στην οποία συνέβαλε το γεγονός ότι οι εταίροι μας κωλυσιεργούν να μας απαντήσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και μερικοί μάλιστα θέτουν νέους σκληρότερους όρους.
Όταν αναγγέλθηκε η ίδρυση αυτού του μηχανισμού, στις 25 Μαρτίου, είχα προειδοποιήσει ότι δεν χρειάζονταν πανηγυρισμοί. Κι είχα εξηγήσει γιατί. Σήμερα οι τότε επιφυλάξεις μου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών βούλιαξε. Αλλά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Και όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μην βουλιάξει η Ελλάδα!
Σύντομα θα σταθεί στα πόδια της και θα βρει το βηματισμό της.
Σήμερα, βέβαια, ακραίες φημολογίες για τη δήθεν αναδιάρθρωση του χρέους μας αναστάτωσαν τις Αγορές. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή κάθε συνετού αναλυτή της σημερινής καταστάσεως και να πω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει καν επιλογή.
Και ότι ως εκ τούτου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει τέτοιες ανεύθυνες φήμες να δημιουργούν ψυχολογία πανικού.
Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα – και πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε και να το πιστέψουμε – είμαστε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες με μεγάλους αναξιοποίητους πόρους, με μεγάλη περιουσία, με μεγάλα αναξιοποίητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Όμως θέλω, εδώ από τη Ρόδο, να σας πως ότι δεν ήρθα μόνον για να σας μιλήσω, ήρθα και για να ακούσω.
Προβληματισμούς και παράπονα. Κυρίως όμως τις προτάσεις και τις ιδέες σας για τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
Γιατί κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τα προβλήματά σας.
Γνωρίζω ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα προβλήματα είναι πολλά. Και θέλω να σας ακούσω. Ώστε να βρούμε λύση!
Και θέλω να ακούσω για την ΕΤΑ!
Που δεν έχει κάνει ούτε σύμβαση για τον καθαρισμό των παραλιών.
Θέλω να ακούσω για το ΦΠΑ και το σπατόσημο, για το πρόβλημα με το λιμάνι και το Νοσοκομείο, θέλω να σας ακούσω για τις ιαματικές πηγές.
Αλλά και για τον Καλλικράτη. Ποιες, δηλαδή, αρμοδιότητες θα δώσει στους καινούργιους Δήμους για να παράγει ο καθένας τον δικό του πλούτο, μέσα από τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Είχα τη χαρά να συναντηθώ προηγουμένως με όλους τους Δημάρχους του νησιού. Κανείς δεν έχει ερωτηθεί και δεν ξέρει τι σχεδιασμό θα μπορεί να κάνει στο Δήμο του και τι δικαιώματα υλοποίησης θα έχει.
Πάντως είναι σίγουρα αφύσικο και περίεργο, ένας Δήμος να είναι ολόκληρη η Ρόδος, και από ένα Δήμο να αποτελούν πολύ μικρότερα νησιά όπως το Καστελόριζο.
Η ανάπτυξη της Ρόδου, της ναυαρχίδας του Ελληνικού τουρισμού, απαιτεί να υπάρξει διοίκηση στο νησί. Όπως και ο κάθε νέος Δήμος απαιτεί να γνωρίζει τι δικαίωμα θα έχει στο σχεδιασμό και των πόρων και των δαπανών του και τι δικαιώματα θα έχει στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του.
Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει τον Καλλικράτη. Θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων Δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες.
Και τώρα θα σας πω δύο λόγια, πολύ λιγότερα απ’ ό,τι είχα προγραμματίσει για ένα απ’ αυτά. Ίσως το σημαντικότερο: Τον Τουρισμό…
Φίλες και φίλοι,
Ο Τουρισμός δεν είναι απλά, από μόνος του, μια μεγάλη πηγή εσόδων και ανάπτυξης για την Ελλάδα.
-- Είναι ταυτόχρονα και «ατμομηχανή» της Οικονομίας, γιατί έχει πολλαπλές συνέργειες με άλλους κλάδους όπου η Ελλάδα διαθέτει ακαταμάχητα – και ανεκμετάλλευτα – ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά. Τομείς όπως ο Πολιτισμός, αλλά και η Πρωτογενής παραγωγή και οι Εξαγωγές, όλοι έρχονται και δένουν με τον Τουρισμό. Άλλωστε, ό καλύτερος τρόπος για να κατακτήσουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα ξένες αγορές, είναι να τα γνωρίσουν και να τα αγαπήσουν τα εκατομμύρια των ξένων που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο…
-- Είναι ταυτόχρονα και μοχλός για μια ευρύτερη στροφή του Ελληνικού Τουρισμού στην Ποιότητα. Και στην ανταγωνιστικότητα. Γιατί ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει μόνο μείωση του κόστους. Σημαίνει πριν απ’ όλα και άνοδο της ποιότητας και στόχευση σε ειδικά κοινά.
Αυτή τη μεγάλη στροφή που οφείλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα – τη στροφή στην Ποιότητα παντού – στην παραγωγή, στην Παιδεία, στην υπηρεσίες του Δημοσίου, στις ίδιες της κοινωνικές σχέσεις και στην πολιτική ζωή – πρέπει να τη σηματοδοτήσουμε και στη βιτρίνα της χώρας μας προς τα έξω: στο Τουριστικό μας προϊόν.
Όταν μιλάμε για Τουριστική Πολιτική πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό αυτές τις δύο έννοιες:
Τις «συνέργειες» με άλλους κλάδους, και τη «στροφή στην Ποιότητα».
Στροφή στην Ποιότητα σημαίνει πάνω απ’ όλα ότι στόχος μας είναι να κερδίσουμε την αγορά υψηλών τουριστικών εισοδημάτων. Κι αυτό σημαίνει τρία πράγματα: Εξειδίκευση σε θεματικό Τουρισμό και τις αντίστοιχες υποδομές. Συνεδριακό Τουρισμό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Ενάλιο Τουρισμό, Πολιτιστικό-Μορφωτικό Τουρισμό, Αθλητικό Τουρισμό, Αρχιπελαγικό Τουρισμό.
Θα μιλήσω έξω από τα δόντια:
Δεν θέλουμε χαμηλού επιπέδου επισκέπτες. Που αφήνουν λίγα ή τίποτε, μολύνουν το περιβάλλον, βγάζουν «κακό όνομα» για τον τόπο, και διώχνουν πολύ περισσότερους και πολύ πιο ευκατάστατους δυνητικούς επισκέπτες.
Θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο τουριστικό προϊόν στον κόσμο! Θέλουμε η επίσκεψη στη χώρα μας να είναι πολύτιμη εμπειρία ζωής για ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε διεθνώς το όνομα του καλύτερου τουριστικού προορισμού. Για την ακρίβεια να δημιουργήσουμε τη φήμη μοναδικού και απαράμιλλου τουρισμού, για όλα τα μέλη της οικογένειας: όπου συνδυάζεται η χαλάρωση και το κολύμπι, με μορφωτικές επισκέψεις, νυχτερινή ζωή, θαλάσσια σπορ, μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες και δυναμικές εμπορικές ζώνες για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια.
Αλλά για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, χρειάζονται επενδύσεις. Δημόσιες επενδύσεις, όπως μαρίνες, αφαλατωτές, αναβάθμιση μουσείων και αρχαιολογικών τόπων, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις: Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θαλάσσια πάρκα, κέντρα θαλάσσιων σπορ, διοργανώσεις θαλάσσιων αγώνων, υψηλής ποιότητας φεστιβάλ ή πολιτιστικές διοργανώσεις που συνδυάζουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
Χρειάζονται ακόμα και συνδυασμοί ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, οι λεγόμενες ΣΔΙΤ, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Όπου το δημόσιο βάζει τη γη και οι ιδιώτες βάζουν το κεφάλαιο. Και προκύπτει αμοιβαία επωφελής συνεργασία πάνω σε μια ολόκληρη ανεκτίμητη περιουσία που είναι σήμερα αναξιοποίητη, ή αξιοποιείται ελάχιστα, ή απαξιώνεται ταχύτατα…
Θέλουμε, ακόμα, σε κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, σε κάθε μεγάλο τουριστικό κέντρο, να μπορεί ο ξένος επισκέπτης να βρει τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα - το καλύτερο λάδι, το καλύτερο μέλι, το καλύτερα προϊόντα μαστίχας, την καλύτερη ποικιλία τυριών, κρασιών και αλλαντικών, τα καλύτερα προϊόντα λαϊκής τέχνης, τα καλύτερα και τα πιο αντιπροσωπευτικά ποιοτικά αντίγραφα των πολιτιστικών μας θησαυρών.
Θέλουμε κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και κάθε μεγάλο τουριστικό κέντρο να λειτουργεί ως έκθεση των καλύτερων και πιο αντιπροσωπευτικών ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.
Ώστε, φεύγοντας από τη χώρα, ο επισκέπτης να μην πάρει μόνο μαζί του, στην πατρίδα του, αναμνήσεις από μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Αλλά και τη συνήθεια να καταναλώνει ελληνικά προϊόντα, που θα τα αναζητήσει στη χώρα του.
Ο Τουρισμός προσφέρει σήμερα το 18%-20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μας και το 16% της απασχόλησης. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής φύσης, της Ελληνικής θέσης και της Ελληνικής Ιστορίας, μπορεί αυτά τα νούμερα, πολύ σύντομα, να πολλαπλασιαστούν. Ως ποσοστά κι ως απόλυτα μεγέθη…
Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ένα επίπεδο δημόσιας και ιδιωτικής οργάνωσης που όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά πήγε και πολλά βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα.
Η κυβέρνηση κατάργησε το υπουργείο Τουρισμού. Όπως κατάργησε και το υπουργείο Ναυτιλίας...
Σήμερα κινδυνεύουν πάλι να μείνουν τα νησιά της «άγονης γραμμής» απομονωμένα, χωρίς πρόσβαση, χωρίς νερό καν.
Αλήθεια, τι θα πει «άγονη γραμμή», σήμερα;
Μιλάμε, στις περισσότερες περιπτώσεις, για μικρούς επίγειους παραδείσους, που με κατάλληλες και σχετικά μικρού κόστους υποδομές, θα μπορούσαν να είναι αληθινοί «μαγνήτες» προσέλκυσης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.
Κι εμείς, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, όπως έχει για παράδειγμα η Κύπρος που έχει το ίδιο κλίμα εδώ με τη Ρόδο, μιλάμε δυστυχώς ακόμα για «άγονες γραμμές».
Και το σωτήριο έτος 2010, απειλούμε να τα αποκόψουμε ξανά από τον έξω κόσμο.
Φίλες και φίλοι,
* Έχουμε υποστηρίξει την ανάγκη να αξιοποιηθεί παραγωγικά η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ο Τουρισμός μας δίνει ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα: Φανταστείτε σε δημόσιες γαίες, παραθαλάσσιες ή ορεινές να δημιουργηθούν συγκροτήματα κατοικιών, μέσα σε αυστηρά πλαίσια χωροταξικών, οικιστικών και οικολογικών προδιαγραφών. Αυτά δεν θα ανταγωνίζονται τις τουριστικές μονάδες γιατί θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες κοινού, κατοίκους εξωτερικού, ομογενείς ή συνταξιούχους, οι οποίοι μπορούν να έρχονται και σε περιόδους πέρα από την κορύφωση, την «αιχμή», της τουριστικής περιόδου. Και μάλιστα να συμπαρασύρουν και επισκέπτες, φίλους και συγγενείς, που θα καταλύουν στα ξενοδοχεία.
Η κατασκευή τέτοιων συγκροτημάτων σε κάθε νησί θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουριστικό ρεύμα της περιοχής και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Δεν απαιτεί χρήματα από την πλευρά του Δημοσίου. Απλά αυστηρή εφαρμογή του χωροταξικών προδιαγραφών, για να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο της Ισπανίας που έκανε το σφάλμα να μετατρέψει τις παραλίες της σε τσιμεντουπόλεις. Αλλά θα δώσει ισχυρές υποδομές, μεγάλες συνέργειες, ποιοτική αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών και μεγάλη εισροή εισοδήματος.
* Ακόμα, η στρατηγική αναβάθμισης του ελληνικού Τουριστικού προϊόντος σε παγκόσμια ανταγωνιστικά επίπεδα, μπορεί να μετατρέψει τον έλληνα εργαζόμενο στον Τουρισμό όχι απλώς σε «γκαρσόνι», ή ιδιοκτήτη «ενοικιαζόμενων δωματίων»…
Αλλά σε σύγχρονο επιχειρηματία που είναι ταυτόχρονα υπερήφανος για τον τόπο του και την κληρονομιά του, που «μυεί» κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους επισκέπτες στις ομορφιές τις ελληνικής φύσης και στις αξίες της ελληνικής κληρονομιάς.
Οι αναπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, στελεχώνονται από ανθρώπους - επιχειρηματίες και εργαζόμενους - που αγαπάνε αυτό που κάνουν. Νιώθουν υπερήφανοι γι’ αυτό. Το ακτινοβολούν και το μεταδίδουν στους επισκέπτες του. Αυτή την αγάπη για τον τόπο και την κληρονομιά του, αυτή την ακτινοβολία και τον επαγγελματισμό θέλουμε να τη δούμε σε όλη την τουριστική Ελλάδα.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν όλους τους άλλους. Γιατί αυτό που κουβαλάνε, αυτό που παρουσιάζουν, ξεπερνά ο,τιδήποτε μπορεί να γνωρίσει ένας επισκέπτης οπουδήποτε αλλού.
* Τέλος δεν πιστεύουμε στον Τουρισμό-μονοκαλλιέργεια. Δεν θέλουμε νησιά που το μόνο που κάνουν είναι να πουλούν τουριστικά προϊόντα. Οι καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο παρουσιάζουν ταυτόχρονα και μεγάλη ποικιλία τοπικής Πρωτογενούς παραγωγής, όπως παράγουν και Πολιτισμό.
Το Αιγαίο είναι μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες του Πολιτισμού. Είναι η πρώτη Κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και σίγουρα μπορεί να καταπλήξει τους επισκέπτες με τα προϊόντα του και με την Πολιτιστική παραγωγή του, όπως και με τις ακτές και τις θάλασσες και με τις άλλες φυσικές ομορφιές του.
Έτσι η τουριστική Ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να συνδυαστεί με την Πολιτιστική αναβάθμιση, αλλά και με την αναζωογόννηση της Αγροτικής Οικονομίας. Ώστε το Τουριστικό Προϊόν να είναι πολύ-πρόσωπο. Ώστε να αφήνει την περισσότερη προστιθέμενη αξία στον τόπο. Κι ώστε η τοπική οικονομία να μην εξαρτάται μόνο από μία ασχολία.
Ο Τουρισμός μπορεί να γίνει ο μοχλός που θα αναβαθμίσει κι όλες τις άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής. Δεν θα την αφανίσει. Θα εμπλουτίσει την κοινωνική ζωή των νησιών. Δεν θα τα μετατρέψει σε εποχιακά θέρετρα…
Πραγματικός πλούτος σημαίνει ποικιλία πηγών εισοδήματος.
Και πραγματική κοινωνική ζωή και πολιτισμός σημαίνει πολυμορφία ασχολιών και δραστηριοτήτων. Σε ισορροπία μεταξύ τους και με το Περιβάλλον.
Φίλες και φίλοι,
Σας περιέγραψα τις βασικές γραμμές μια σύγχρονης αναπτυξιακής στρατηγικής για τον Τουρισμό.
Δεν «ανακαλύψαμε τον τροχό». Μαζέψαμε τις καλύτερες εμπειρίες από τα πιο επιτυχημένα τουριστικά υποδείγματα παντού στον κόσμο. Και μαζέψαμε και τις κακές εμπειρίες, ως παραδείγματα προς αποφυγήν.
Η Ελλάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν. Έχει ήδη αρχίσει μια ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος της. Η κρίση που περνάμε σήμερα και που ίσως επιδεινωθεί σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, δεν είναι απαραίτητο να επηρεάσει τον Τουρισμό. Εδώ μπορεί η ανάκαμψη να ξεκινήσει πολύ γρηγορότερα. Διότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ξεκινήσει στον υπόλοιπο κόσμο.
Βέβαια, εδώ έχουμε απέναντί μας την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους ΠΑΣΟΚ: Το οποίο όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση ζητούσε μείωση στο ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών, ενώ ως κυβέρνηση το αύξησε! Τη χειρότερη δυνατή στιγμή…
Κι αυτό δημιούργησε μεγάλη επιβάρυνση των ελληνικών τουριστικών μονάδων, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν συμφωνήσει τις φετινές τιμές με τους τουριστικούς πράκτορες πριν από την ανακοίνωση αύξησης του ΦΠΑ, που τώρα πρέπει ολόκληρη να την απορροφήσουν οι ίδιοι.
Ας είναι, όμως…
Είπαμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Είπαμε ότι στόχος της Πολιτικής μας είναι να βγούμε από την κρίση και να βγούμε από την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιαν ώρα αρχύτερα.
Κι ένας από τους πρώτους τρόπους για να το επιτύχουμε αυτό είναι να δώσουμε τη μάχη για τη συνεχή αναβάθμιση του Τουριστικού μας προϊόντος από σήμερα.
Φίλες και φίλοι,
Το μήνυμά μου παντού στην Ελλάδα είναι Ελπίδα. Αυτό έχει ανάγκη ο λαός μας σε δύσκολες στιγμές. Αυτό το μήνυμα μόνο η νέα Νέα Δημοκρατία μπορεί να φέρει.
* Πρώτον, διότι προέκυψε η ίδια και ο νέος της Αρχηγός από μια κινηματική διαδικασία. Όπου 800 χιλιάδες Έλληνες πολίτες πήραν μέρος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, αλλά και κάθε προγνωστικό, και ανέτρεψαν κατεστημένες νοοτροπίες μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία.
Νίκησαν την ηττοπάθεια κι έδωσαν ώθηση και προοπτική.
Σήμερα, παρά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία έχει τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη που είχε ποτέ κόμμα στην Ελλάδα.
* Δεύτερον, διότι η εντολή αυτών που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου ήταν να τα αλλάξουμε όλα και να προχωρήσουμε. Να σαρώσουμε το χθες. Κι ό,τι μας πίκρανε από το χθες. Κι ό,τι μας ντρόπιασε από το χθες. Κι ό,τι μας κρατάει πίσω, ό,τι μας κρατάει δεμένους με το χθες.
Και σε αυτή την εντολή εγώ θα υπακούσω.
Μας έδωσαν εντολή να σηκώσουμε ψηλά τις ιδέες μας και τις αξίες μας, τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Αυτό ξεκινήσαμε και κάνουμε σε αυτήν πορεία προς το Συνέδριο.
Ώστε, να ξανακάνουμε αυτή την παράταξη όχι μόνο δύναμη επανόδου στην εξουσία, αλλά και Ελπίδα για όλους τους Έλληνες.
* Τρίτον, διότι από την ώρα που αρχίσαμε την αναγέννηση της παράταξής μας, δείξαμε ότι είμαστε κόμμα υπευθυνότητας, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που είναι κόμμα λαϊκισμού. Και κόμμα αποφασιστικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφού υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, έφερε την χώρα στο χείλος της αβύσσου.
Αυτό το μίγμα υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, είναι αυτό ακριβώς που προσφέρει στήριγμα και Ελπίδα σε ένα λαό που δοκιμάζεται.
* Τέταρτον, πέρα από όλα αυτά, η νέα Νέα Δημοκρατία διαθέτει ξεκάθαρο Σχέδιο για την Οικονομία. Υπέβαλε έγκαιρα τις προτάσεις της. Πίεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει μέτρα και υπέδειξε και κάποια μέτρα. Ζήτησε συμπληρωματικά μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, για να μην κλατάρει η αγορά, για να είναι αποτελεσματική η μείωση του ελλείμματος. Προειδοποίησε έγκαιρα για το φαύλο κύκλο όλο και βαθύτερης ύφεσης, που θα οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα, που θα απαιτεί όλο και σκληρότερα μέτρα, που θα οδηγεί σε όλο και βαθύτερη ύφεση. Αυτόν το φαύλο κύκλο μοιάζουν να φοβούνται πλέον και οι ξένες αγορές. Που εκτινάσσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, παρά το μηχανισμό στήριξης που δημιούργησε η Ευρώπη και την προσφυγή της Ελλάδας σε αυτόν.
Αυτό το φαύλο κύκλο εμείς έχουμε Σχέδιο για να τον σπάσουμε.
* Πέμπτον, η νέα Νέα Δημοκρατία διαθέτει και όραμα για την Ελλάδα, για μια βιώσιμη Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και με στροφή στην ποιότητα παντού. Αυτό το μήνυμα περνάει από Συνδιάσκεψη σε Συνδιάσκεψη, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις της, ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις της με το παρελθόν, και δημιουργώντας νέα Σχέση Εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό.
-- Όταν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και λαϊκίζει αφόρητα, και πολεμάει με τα φαντάσματα του παρελθόντος, η νέα Νέα Δημοκρατία χαράζει το μέλλον.
-- Όταν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να σπέρνει τη μισαλλοδοξία και να διχάζει, η νέα Νέα Δημοκρατία ενώνει.
-- Όταν το ΠΑΣΟΚ σπέρνει το φόβο, η νέα Νέα Δημοκρατία δημιουργεί Ελπίδα και προοπτική.
Η Ελλάδα πέρασε πολλά κι έμεινε όρθια.
Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές και άντεξε.
Όρθια θα μείνει κι αυτή τη φορά. Κι από την κρίση θα βγει καλύτερη, δυνατότερη, μαθημένη από τα σφάλματά της κι αποφασισμένη να μην τα επαναλάβει.
Καλώ αυτή τη στιγμή όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφωνίες, να μείνουν όρθιοι, να μείνουν ενωμένοι. Να πιστέψουν στον εαυτό τους. Να πιστέψουν στις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου τους.
Να πιστέψουν σε αυτό που αποτελεί μάθημα από κάθε σελίδα της Ιστορίας μας: Ότι έχουμε πολλούς λόγους να τσακωνόμαστε, να γκρινιάζουμε, να διαφωνούμε. Αλλά έχουμε ένα μόνο λόγο να παραμένουμε μονιασμένοι: Ότι μπροστά στον κίνδυνο πάντα μονιασμένοι τα καταφέρνουμε. Πάντα μονιασμένοι νικάμε.
Θα μείνουμε μονιασμένοι κι αυτή τη φορά.
Θα βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας.
Θα βρούμε το δρόμο μας.
Θα ξεπεράσουμε την κρίση.
Και θα νικήσουμε.
Τελικά θα νικήσουμε.
Και σαν Ελλάδα.
Και σαν νέα Νέα Δημοκρατία.
Εμείς θα φέρουμε Ελπίδα στην Ελλάδα
Εμείς θα δώσουμε πνοή στην Περιφέρεια.
Εμείς θα σηκώσουμε όρθια την Πατρίδα
Και θα την κάνουμε καλύτερη, ισχυρότερη, πιο δίκαιη.
Μαζί να νικήσουμε.

Η Α΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Το Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία


Μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στο σύνδεσμο http://www.alfavita.gr/ank_b/ank26_4_10_01024.php

Αποτελείται από 6 κεφάλαια και 48 άρθρα, κατανεμημένα ως εξής:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α:  Άρθρα 1-9
ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ   
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: Άρθρα 10-29 
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: Άρθρα 30-32
ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: Άρθρα 33-38
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: Άρθρα 39-44
ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ 
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: Άρθρα 45-48
ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Σύμφωνα με την alfavita, εκκρεμούν κάποιες φιλολογικές διορθώσεις του κειμένου πριν κατατεθεί στη Βουλή.
Είναι σίγουρο, ωστόσο, ότι η καλλιέπεια δεν θα εξωραΐσει το περιεχόμενο. Οι ίδιες απαράδεκτες διατάξεις παραμένουν. 
Χρέος μας είναι η ανατροπή των σχεδίων του Υπουργείου, με κάθε πρόσφορο μέσο. 

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Ο Αντώνης Σαμαράς στο προσυνέδριο για τον τουρισμό την Πέμπτη 28 Απριλίου 2010 στις 4.00μμ στο «Rodos Palace» στη Ρόδο



Θα είμαστε όλοι εκεί.

Διαγραφή Παυλίδη από τη Νέα Δημοκρατία

Σήμερα, Τρίτη 27 Απριλίου 2010, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Σήμερα την 27η Απριλίου 2010 συνήλθε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του Προέδρου της κ. Ιωάννη Τραγάκη, κατόπιν του υπ’ αριθμ. 650/26-4-2010 εγγράφου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται στην Επιτροπή με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ο τέως βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης.
Η Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε ότι συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο ανωτέρω έγγραφο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή ότι με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης προκάλεσε και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κόμματος.
Κατόπιν τούτου, με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας διαγράφει οριστικά τον τέως Βουλευτή κ. Αριστοτέλη Παυλίδη από μέλος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

ΝΔ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ


Η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα ψέματα και οι επικοινωνιακές φιέστες τελείωσαν. Η κατάθεση του σχεδίου Νόμου, αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανέδειξε ολοκάθαρα την τεράστια απόσταση που την χωρίζει από την Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα το χώρο της εκπαίδευσης. Ρυθμίσεις ατάκτως ερριμμένες και αποσπασματικές σε ένα νομοσχέδιο ‘’σακούλα’’, που οδηγεί σε απαξίωση την εκπαίδευση και σε απόγνωση χιλιάδες ανθρώπους που, για χρόνια, προσέφεραν ουσιαστικές υπηρεσίες στη δημόσια εκπαίδευση. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο μόνο νύχτα μπορούσε να κατατεθεί».

ο Δεκάλογος του Σωστού Οδηγού - από την ΕΥΘΥΤΑ

 
1-Φοράω πάντα τη ζώνη ασφαλείας
2-Δεν οδηγώ υπό την επήρεια αλκοόλ
3-Κρατάω αποστάσεις ασφαλείας
4-Δεν ξεπερνώ το όριο ταχύτητας στην πόλη
5-Ξεκουράζομαι στις μεγάλες αποστάσεις
6-Παρακολουθώ συνεχώς την κυκλοφορία
7-Δεν μιλώ στο κινητό ενώ οδηγώ
8-Μεταφέρω παιδιά μόνο στο ειδικό κάθισμα
9-Φοράω πάντα κράνος όταν οδηγώ δίκυκλο
10-Προσέχω και σέβομαι τους πεζούς

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΑΠΜ | Δευτέρα, 26 Απριλίου, 7:30 μ.μ. στους Τρεις Μύλους στο Μαντράκι.



Στις 26 Απριλίου 1986, με την έκρηξη του  αντιδραστήρα 4 στον πυρηνικό σταθμό του  Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, ολόκληρο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο της Γης δέχθηκε ραδιενέργεια που αντιστοιχούσε σε 1.000 φορές περισσότερη από αυτήν που ακολούθησε τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, μία επίθεση που κανείς δεν τολμούσε να προβλέψει.
--
Δείτε περισσότερα για την σχετική ανοιχτή συναυλία
--
Εικοσιτέσσερα χρόνια μετά και ενώ  οι επιπτώσεις από εκείνη την καταστροφή εξακολουθούν να υφίστανται και να επηρεάζουν την υγεία εκατομμυρίων πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία των χωρών που επλήγησαν, βιώνουμε μιά πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης, ώστε να παρουσιαστεί η πυρηνική ενέργεια  ως απάντηση στην υπερθέρμανση του Πλανήτη και  την κλιματική αλλαγή. Οι ίδιες δυνάμεις που στο βωμό του κέρδους οδήγησαν στην αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων και έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, επιχειρούν να αυξήσουν τη γεωπολιτική και οικονομική τους θέση με την ενίσχυση της πυρηνικής βιομηχανίας.
Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο  της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου και το Διεθνές Δίκτυο Mediterranean No Nuclear Neighborhood-MN3  οργανώνουν την Δευτέρα 26 Απριλίου στις 7.30 το βράδι μια ανοιχτή συναυλία  στο μώλο των Μύλων στο Μαντράκι. Συμμετέχουν φιλικά  τα συγκροτήματα: Moodswings, Looney Tunes Band, Luis+Zaf, Fourffart, Τσίρκο Μπάχαλο. Παράλληλα θα γίνουν και τα εγκαίνια των γραφείων του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, που στεγάζονται στον 3ο μύλο.
Καλούμε όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους της  Ρόδου να δώσουν το παρόν.  Είναι  το χρέος που έχουμε στις επόμενες γενιές για να διασφαλίσουμε την ίδια τους την ύπαρξη. Ας βοηθήσουμε όλοι σε αυτή την προσπάθεια.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 - Ημέρα για την Ανακύκλωση στο Λύκειο Κρεμαστής



Εχει πλέον αρχίσει να γίνεται συνείδηση σ΄ όλους, ότι η ανακύκλωση κερδίζει έδαφος χρόνο με το χρόνο και αυξάνεται η ποσότητα των υλικών που τελικά ανακυκλώνεται, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπορούν να κερδίσουν αν αξιοποιήσουν σωστά την ανακύκλωση. Δηλαδή, μέσα από τα υλικά μπορούν να υπάρξουν έσοδα και κυρίως δεν πετιούνται στις χωματερές.
Σ΄ αυτή, μάλιστα, την προσπάθεια συμμετέχουν και βοηθούν πολλοί φορείς και Οργανισμοί, δείχνοντας πόσο μεγάλη σημασία έχει η ανακύκλωση.
Χαρήκαμε λοιπόν ιδιαίτερα, όταν πληροφορηθήκαμε, πως προγραμματίστηκε «ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», στο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ την  Παρασκευή  30 Απριλίου από 8:00-13:00, όπου θα συγκεντρωθούν στο χώρο του σχολείου μπαταρίες και χαρτί για ανακύκλωση. Οσοι λοιπόν διαθέτουν:
Βιβλία, τετράδια
Εφημερίδες-Περιοδικά
Διαφημιστικά φυλλάδια
Κόλλες αναφοράς – Φωτοτυπίες και
Χάρτινες Συσκευασίες
μπορούν να τα πάνε στον χώρο του Λυκείου!
-Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας παρακαλούνται όσοι συμμετάσχουν στην εκδήλωση να φέρνουν το χαρτί συσκευασμένο σε χαρτοκιβώτια,χάρτινες σακούλες ή σε δέματα (π.χ. με χαρτοταινία)
-Η συλλογή και μεταφορά θα γίνει αφιλοκερδώς απο τη μεταφορική εταιρία ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΣΙΜΕΝΙΔΗΣ ΑΕ

Στο Υπουργείο Υγείας άνοιξαν επιτέλους τα συρτάρια και ότι βρίσκουν από την προηγούμενη κυβέρνηση το παρουσιάζουν δικό τους



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τη δήλωση που έκανε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κωδικοποίηση των νόσων και διαγνώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το έργο “ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ - ICD – 10” εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση από ανάδοχη ένωση εταιρειών υπό την επιστημονική επίβλεψη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2009.
Εν συνεχεία είχε σχεδιαστεί να ακολουθηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή τους στο σύνολο των Μονάδων Υγείας Δημοσίου, αλλά και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην Ελληνική επικράτεια.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κυρία Υπουργό ότι μπορεί να αναζητήσει και να βρει έτοιμη και την κωδικοποίηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την κωδικοποίηση των αντιδραστηρίων.
Την ενημερώνουμε, επίσης, ότι έχει στο Υπουργείο έτοιμο το έργο υιοθέτησης και εφαρμογής των κλινικών πρωτοκόλλων – DRGs , το οποίο, από τον Ιούνιο του 2009, έχει κατατεθεί προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης από το Ε.Π Διοικητική Μεταρύθμιση.
Θα συμπληρώναμε -ενημερωτικά για την κυρία Υπουργό- ότι οι κωδικοποιήσεις οι οποίες αναφέρονται, είναι αναγκαίες και καθοριστικές για την υλοποίηση έργων, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο εθνικός φάκελος υγείας, τα οποία, εάν μπει στον κόπο να αναζητήσει, θα τα βρει και αυτά έτοιμα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η κυρία Υπουργός θα μπορούσε να είχε αποφύγει να εκτεθεί από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μέσα από το οποίο αποκαλύπτει, πως ούτε μετά από εξίμιση μήνες έχει ενημέρωση για ό,τι παρέλαβε στο Υπουργείο που προϊσταται».

Δελτίο τύπου ΝΟΔΕ


Με επιτυχία σφραγίστηκαν οι Δημοτικές Συνελεύσεις που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στους Δήμους Αφάντου, Αρχαγγέλου, Ιαλυσού και Καλλιθέας ενόψει της Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης για τον Τουρισμό, ενώ στις 7.30 σήμερα το απόγευμα, πραγματοποιείται η συγκέντρωση στελεχών της ΝΟΔΕ στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Ακταίον» στο δήμο Ροδίων.
Ειδικά στις κατά τόπους Συνελεύσεις, τα τοπικά μέλη και οι φίλοι του κόμματος, παραδέχθηκαν ότι είχαν να γίνουν τέτοιες συγκεντρώσεις μελών, εδώ και πολύ καιρό. Οι διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Βουλευτού Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μίκας Ιατρίδη, κλιμακίου από την Αθήνα και συγκεκριμένα, στελεχών της Γραμματείας Οργανωτικού με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού Γεωργίου Λουλουδάκη και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρήστο Κασαλιά, τον Τομεάρχη Ρόδου Νίκου Μπακογιάννη, της τομεάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου, του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Χαράλαμπου Κόκκινου και πλήθους στελεχών και μελών του κόμματος.
Αναπτύχθηκαν απόψεις, τόσο για την υποδοχή του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, όσο για θέματα οργανωτικά ενόψει Συνεδρίου και εκλογών στις 30 Μαϊου 2010, για τις Τοπικές και Νομαρχιακές Επιτροπές. Επίσης, τέθηκαν προτάσεις για την διεξαγωγή του Προσυνεδρίου του κόμματος με θέμα τον Τουρισμό, καθώς η Ρόδος χαρακτηρίζεται από την οικονομία της συγκεκριμένης μορφής. Ως γνωστόν, οι κατά τόπους Προσυνεδριακές Συνδιασκέψεις της Νέας Δημοκρατίας στην περιφερειακή Ελλάδα, διέπονται από θεματικές ενότητες που αφορούν άμεσα στην οικονομία και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός πρωταγωνιστεί, απειλώντας τα τελευταία χρόνια κλασσικούς τουριστικούς προορισμούς και ο προβληματισμός για την ανανέωση του προϊόντος, αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης στους τουριστικούς κύκλους.
Η Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύοντας ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα και έντονα, προχωρά σε διοργάνωση προσυνεδριακής συνδιάσκεψης με θέμα τον Τουρισμό. Και επειδή η «καρδιά του τουρισμού χτυπά στη Ρόδο», ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε τον τόπο αυτό, προκειμένου να αναλυθεί από τους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες το συγκεκριμένο ζήτημα.
Θα συζητηθεί η υφιστάμενη κατάσταση που βιώνει ο τόπος με την οικονομική κρίση και οι τρόποι ανανέωσης του τοπικού μας προϊόντος, με το δεδομένο ότι οι προορισμοί διακοπών έχουν διευρυνθεί, κερδίζει καθημερινά έδαφος ο τουρισμός εναλλακτικής και θεματικής μορφής που λειτουργεί προσθετικά σε αυτόν της μαζικής προσέλευσης, επομένως θα πρέπει άμεσα να αλλάξει και ο τρόπος προσέλκυσης των επισκεπτών μας.
Στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη του Τουρισμού υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 28 Απριλίου στις 4.00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Rodos Palace, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από εκτενή συζήτηση εξειδικευμένων φορέων, να παρακολουθήσουν τα υφιστάμενα προβλήματα, τους τρόπους επίλυσης αυτών, η εξέλιξη της πορείας του τουρισμού και η ανάγκη εφαρμογής προγράμματος διευρυμένης προβολής, βασισμένης σε συγκεκριμένη στρατηγική.
Η επιτυχία του Συνεδρίου θεωρείται σημαντική στην κρίσιμη αυτή φάση της οικονομικής ύφεσης, καθώς θα διεξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμα και καθοριστικής σημασίας για τα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας.

Γενική συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕΔ στις 29 Απρίλη

Αντώνης Σαμαράς: Τα βάρη και τα «βαρίδια» του παρελθόντος φεύγουν από το κόμμα


Στο τέλος της προσυνεδριακής διαδικασίας, που κορυφώνεται με το Συνέδριο, βρίσκεται η αφετηρία των μεγάλων ανατροπών, που απαιτείτε εσείς και η κοινωνία. Ανατροπές που θα ξαφνιάσουν! Σας το υπόσχομαι. Ανατροπές που θα απαλλάξουν το κόμμα από τα βάρη και τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Σχετικά με τις επόμενες κρίσεις στελεχών της εκπαίδευσης

Δείτε τι προβλέπει ακριβώς το νομοσχέδιο για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης όπως παρουσιάζεται στην εφημερίδα "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ" και αναδημοσιεύεται από το alfavita: