Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Ποια είναι η προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας; Η λειτουργία των πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού σε Ρόδο και Ρέθυμνο ή η κατ΄ εξαίρεση και με συνοπτικές διαδικασίες εισαγωγή προσφύγων και παράνομων μεταναστών, που προωθεί, σε σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου;»

6 Αυγούστου 2015

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Σύρο.

Ο Βουλευτής ερωτά τον Υπουργό Παιδείας για το γεγονός ότι ενώ ακύρωσε στην πράξη την ίδρυση δύο πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού σε Ρόδο και Κρήτη, με αγγλόφωνα και ελληνόφωνα τμήματα, δείχνει ιδιαίτερο ζήλο για να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για την κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή, άνευ εξετάσεων, προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Θέτει, επίσης, το ζήτημα αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που θα πρέπει να ταυτιστεί με το αναπτυξιακό πρότυπο της περιοχής. Ο Μάνος Κόνσολας εκτιμά ότι αυτό το πρότυπο μπορεί να υπηρετηθεί μόνο μέσα από τη δημιουργία των τμημάτων διοίκησης τουρισμού αλλά και με τη δημιουργία αγγλόφωνου τμήματος διοίκησης τουρισμού, με δίδακτρα, προκειμένου να προσελκύσει πολύτιμα έσοδα για τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης, αλλά και για να αποτελέσουν τα δύο Πανεπιστήμια τους πυλώνες της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας, επισημαίνει:
«Λυπάμαι για το γεγονός ότι δεν αντιλαμβανόμαστε που βρισκόμαστε.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει παραπέμψει στις καλένδες και έχει ακυρώσει στην πράξη την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού στη Ρόδο και στην Κρήτη και των δύο αγγλόφωνων τμημάτων, με καταβολή διδάκτρων, στα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Κρήτης. Μια προοπτική για την οποία όλοι αγωνιστήκαμε και έγινε και νόμος στη Βουλή.
Με την ίδια ευκολία, όμως, ετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την κατ΄ εξαίρεση και άνευ εξετάσεων εισαγωγή προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες σε σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίο και τη Σύρο.
Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας;
Όταν η ίδρυση και λειτουργία των ελληνόφωνων και αγγλόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού αποτελούν καθολική απαίτηση των φορέων και των πολιτών της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, είναι δυνατόν κάποιοι να προσπερνούν αυτή την απαίτηση;
Όταν στη Ρόδο δεν έχει λυθεί το ζήτημα της φοιτητικής στέγης, όταν υπάρχουν φοιτητές που αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο;
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του βουλευτή, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας; Η ίδρυση και λειτουργία των ελληνόφωνων και αγγλόφωνων πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού σε Ρόδο και Ρέθυμνο ή η κατ΄εξαίρεση και άνευ εξετάσεων εισαγωγή προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου με νομοθετική ρύθμιση;

Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, προσανατολίζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετά από πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την κατ΄ εξαίρεση εισαγωγή και άνευ εξετάσεων, προσφύγων ή παράνομων μεταναστών που αιτούνται άσυλο, στις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Σύρο.
Τίθεται ζήτημα, πλέον, ορθολογισμού αλλά και των προτεραιοτήτων που θέτει το Υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αν το Υπουργείο Παιδείας οχυρωθεί πίσω από το επιχείρημα ότι η νομοθετική ρύθμιση για την κατ΄ εξαίρεση και άνευ εξετάσεων είσοδο προσφύγων σε σχολές αποτελεί πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οφείλει να εξηγήσει και να απαντήσει για ποιο λόγο προσπέρασε και απαξίωσε τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση και λειτουργία του ελληνόφωνου και αγγλόφωνου τμήματος διοίκησης τουρισμού.
Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η συγκεκριμένη επιλογή αν τη συγκρίνουμε με την επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει, στην πράξη, και να παραπέμψει στις καλένδες τη νομοθετική ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων διοίκησης τουρισμού, ενός ελληνόφωνου και ενός αγγλόφωνου με καταβολή διδάκτρων, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.
Τίθενται, όμως, και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως:
- Η γλώσσα. Οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να ενταχθούν παράλληλα και σε τμήματα εκμάθησης της γλώσσας, κάτι που σημαίνει νέες δαπάνες. Ποιος θα τις καλύψει, τη στιγμή που όλα σχεδόν τα ΑΕΙ αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα;
- Η φοιτητική στέγη. Που θα διαμένουν όλοι αυτοί, με δεδομένο ότι στερούνται της οικονομικής δυνατότητας; Είναι δυνατόν τη στιγμή που δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης στη Ρόδο και οι Έλληνες φοιτητές να αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο, το Υπουργείο Παιδείας να θέτει άλλες προτεραιότητες;
- Ο κίνδυνος να λειτουργήσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ως πόλος έλξης για να έρθουν στη χώρα μας χιλιάδες νέοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.
- Η έλλειψη στρατηγικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα για την μετατροπή της Ελλάδας σε πυλώνα της τουριστικής εκπαίδευσης και στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, με δίδακτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων μας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για την κατ΄ εξαίρεση και με συνοπτικές διαδικασίες εισαγωγή προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
2.Εάν θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία των ελληνόφωνων και αγγλόφωνων τμημάτων διοίκησης τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

-