Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

ΔΑΚΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


ΘΕΜΑ : ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

 
Η αύξηση του ΦΠΑ  στα νησιά αρχής γινομένης από τη Ρόδο, σε συνδυασμό με τους πολύ χαμηλούς μισθούς  των εκπαιδευτικών παρά τις αντίθετες προεκλογικές υποσχέσεις, θα δημιουργήσει ασφυξία  και επιπλέων αποκλεισμό  των εκπαιδευτικών  στα νησιά. 

Τα  Δωδεκάνησα  συγκεντρώνουν  κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών. Στην πλειονότητα τους, οι εκπαιδευτικοί  προέρχονται από την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νησιά σε αντίθεση  με μια γεωγραφική ή διοικητική περιφέρεια του ηπειρωτικού χώρου, όπου υπάρχει  συνέχεια του εδάφους,  η διαμονή σε νησί δυσχεραίνει σημαντικά την εύκολη μετακίνηση στους τόπους καταγωγής ή μόνιμης διαμονής των εκπαιδευτικών. Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, το κακό συγκοινωνιακό δίκτυο παραμένει και χειροτερεύει, ενώ, σε συνδυασμό με το ακριβό κόστος των εισιτηρίων, ο εκπαιδευτικός αναγκάζεται να μένει μακριά από την οικογένεια του με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις, οικονομικές και κοινωνικές. Οι ακόμα υψηλότερες τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης επιβαρύνουν  περισσότερο το υψηλό κόστος διαβίωσης στα νησιά εξαιτίας του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, των μικρών αγορών και των μονοπωλιακών καταστάσεων που διαμορφώνονται, σε αυτά.

Η αύξηση του ΦΠΑ  έφερε στην επιφάνεια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο μια σοβαρή έλλειψη  πολιτικής  για τα νησιά. Η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση προτείνοντας στους Ευρωπαίους την κατάργηση του, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού στη Ρόδο, παρέδωσαν τα νησιά μας στη πυρά. Αγνόησαν ότι ο μειωμένος ΦΠΑ ούτε ισχύει χαριστικά, ούτε επιλεκτικά, ούτε δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων,  αλλά αντισταθμίζει τα έξοδα που καταβάλλονται για τη μεταφορά προϊόντων από και προς την ηπειρωτική Χώρα, το περίφημο «θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο». Αγνόησαν την  γενική παραδοχή ότι η οικονομική δομή των κοινωνιών αυτών, βρίσκεται σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, εξαιτίας του υψηλού κόστους μεταφοράς, αφού τα νησιά του Αιγαίου είναι απόλυτα εξαρτημένα από τις μεταφορές των προϊόντων σε αυτά, όταν στις γειτονικές μας χώρες δημιουργούνται αφορολόγητες τουριστικές ζώνες με εμπορικά καταστήματα εστιατόρια  κ.ο.κ. που   έχουν μηδενική φορολογία.

 

ΤΟ  Δ.Σ. ΔΑΚΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ