Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ: "736 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ"

Το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη "Δήμητρα", παρουσιάζει ένα πρόγραμμα δράσεων για την άμβλυνση του κοινωνικού αποκλεισμού:

«736 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ»
ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ


Αξιότιμη /ε κυρία/ε,

Ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Οι δομές, οι πρακτικές και οι σχέσεις που δημιουργούν διακρίσεις και ανισότητες οδηγούν στη διάσπαση της ενότητας της κοινωνίας και στην περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων. Με τον όρο κοινωνικό αποκλεισμό δεν εννοούμε μόνο τη στέρηση υλικών αγαθών, αλλά κυρίως τη στέρηση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για  μία μεγάλη πληγή που ξεκινά κατά κύριο λόγο από την έλλειψη στην πληροφόρηση - ή ακόμη χειρότερα την κακή πληροφόρηση, τη δυσκολία στην εύρεση εργασίας, αλλά και την αδιαφορία για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούνται καθημερινά να λάβουν αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, σπάνια έρχονται σε επαφή μαζί τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μία τεράστια απόσταση μεταξύ τους. Σε μία προσπάθεια γεφύρωσης αυτού του χάσματος και επικοινωνίας των πολιτών με τους Ευρωβουλευτές, μία ομάδα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία & την Ελλάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης μίας δράσης που στόχο έχει την ανάδειξη του καίριου φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού και του τρόπου αντιμετώπισής του, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της δράσης πρόκειται να δημιουργηθούν και να συλλεχθούν ιδέες-έργα που θα έχουν ως θέμα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και προτεινόμενες λύσεις για την εξάλειψή τους και στη συνέχεια να απεικονισθούν σε καρτ ποστάλ.
Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, τα εν λόγω έργα θα παρουσιαστούν σε έκθεση στη Βαρκελώνη, ενώ θα συμπεριληφθούν και σε βιβλίο που θα δοθεί σε όλους τους Ευρωβουλευτές για την επαγρύπνησή τους, αλλά και για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων εκείνων που θα οδηγήσουν τελικά στη συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος.



Θα θέλαμε λοιπόν να σας προσκαλέσουμε να συμμετέχετε ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή. Η συμμετοχή σας έγκειται στο να εντοπίσετε τα άτομα αυτά που θα θελήσουν να εκφράσουν με ένα δημιουργικό τρόπο τον κοινωνικό
αποκλεισμό που υφίστανται μία ή και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, αλλά και τους ενδεδειγμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Ο τρόπος απεικόνισης των ιδεών δεν είναι ενιαίος, αλλά έγκειται στην επιλογή του καθενός. Ενδεικτικά, μπορεί να γίνει με φωτογραφία, με κείμενο (στην αγγλική γλώσσα), με κολάζ ή με ζωγραφική.
Η συμμετοχή μαθητών του σχολείου στη δράση αποτελεί μία ευκαιρία σημαντικής διάκρισής αυτού, καθώς και ανάδειξης της κοινωνικής του ευαισθησίας. Πράγματι, τα οφέλη που προκύπτουν για το σχολείο είναι τα εξής:
  1. Το σύνολο των έργων θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο που θα δοθεί στους Ευρωβουλευτές.
  2. Το σύνολο των έργων θα συμπεριληφθεί στο βιβλίο που θα δοθεί στους συμμετέχοντες από όλες τις χώρες.
  3. Σε κάθε έργο θα υπάρχει αναγραμμένο το όνομα του δημιουργού, καθώς και του σχολείου/φορέα από το οποίο αυτός προέρχεται.
  4. Οι δημιουργοί των 3 καλύτερων έργων από την κάθε συμμετέχουσα χώρα θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη Βαρκελώνη για δουν από κοντά την έκθεση του συνόλου των έργων που θα πραγματοποιηθεί στις 09 Μαΐου 2010, Παγκόσμια Ημέρα της Ευρώπης.
Επισυναπτόμενη θα βρείτε τη μεθοδολογία εργασίας για τη συμμετοχή σας στη δράση, καθώς και το σύνολο των κοινωνικών ομάδων που αναγνωρισμένα υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Τα έργα πρέπει να παραδοθούν στο ΚΕΣΣΑ «Δήμητρα», Φερρών 16 Αθήνα Τ.Κ. 10434 ή Παλαιολόγου 19 Λάρισα Τ.Κ. 41223, υπόψη της κ. Αλίκης Οβαδία μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2010.
Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά και για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 8838540 (κ. Αλίκη Οβαδία)  
Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού μας αφορά όλους και η εξάλειψή του μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το άθροισμα πολλών μικρών ενεργειών από όλους τους ανθρώπους.

Με εκτίμηση,
Νίκος Πιτσούλης

 Για τη μεθοδολογία εργασίας, μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου επιλέγεται το link ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ.


http://dide.dod.sch.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1621&Itemid=129