Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πενθήμερη στον τόπο σου ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΕΣ

 

Της ΝΑΤΑΣΣΑΣ ΜΠΕΡΗ

«Μείνετε Ελλάδα» συστήνουν στο υπουργείο Παιδείας οι Ελληνες επαγγελματίες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διαρροή μαθητών - τουριστών, που και αυτή πλήττει την ελληνική οικονομία.
Με επιστολή της, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ζητεί από την υπουργό Παιδείας να ενθαρρύνει τη διεξαγωγή σχολικών εκδρομών σε ελληνικούς προορισμούς, αφού ο θεσμός τους «αποτελεί ένα σημαντικό στήριγμα των τουριστικών περιοχών της χώρας, ιδιαίτερα κατά τις λεγόμενες "νεκρές" τουριστικά περιόδους».

Με την πρόταση συμφωνεί και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης η οποία, με την ευκαιρία, ζητεί να καταβληθούν άμεσα τα οδοιπορικά που στερούνται οι εκπαιδευτικοί μήνες τώρα.

«Είναι πράγματι σωστό αυτό. Αυτές τις δύσκολες οικονομικά μέρες θα πρέπει να δοθεί βάρος στους ελληνικούς προορισμούς...» μας λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, ο οποίος, όμως, αποκαλύπτει ότι τις επόμενες ημέρες θα εισηγηθεί (στο Διοικητικό Συμβούλιο) να σταματήσουν τις συνοδείες οι εκπαιδευτικοί, αφού δεν έχουν πληρωθεί τα οδοιπορικά τους από πέρυσι!

Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη!

Ο λόγος που οι εξωτερικοί προορισμοί έχουν ανέβει στις προτιμήσεις των μαθητών τα τελευταία χρόνια, εκτιμούν οι εμπλεκόμενοι, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης κινούνται... παράλληλα.

Αν κατ' άτομο η πενθήμερη στη Ρόδο (μεταφορές και διαμονή 5 ημερών) στοίχιζε 300 ευρώ , το ίδιο ποσό λίγο-πολύ θα χρειαζόταν ένας μαθητής για να πάει με το σχολείο του στην Ιταλία, μας λέει -ενδεικτικά- ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), Γιώργος Τελώνης.

Και πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνουν αυτή την προτίμηση...

Σύμφωνα με αυτά που προκύπτουν από τις προγραμματισμένες διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες μετακινήσεις των μαθητών και των μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το χρονικό διάστημα από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2010, διαπιστώνεται ότι:

* Οι πολυήμερες εκδρομές της Γ' Λυκείου πραγματοποιούνται κατά 52% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και την Κέρκυρα) και κατά 48% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία).

* Συγκεντρωτικά, οι πολυήμερες εκδρομές όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διήμερες, τριήμερες και πολυήμερες) πραγματοποιούνται κατά 76% σε προορισμούς του εσωτερικού (με δημοφιλέστερους τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Χανιά) και κατά 24% σε προορισμούς του εξωτερικού (με δημοφιλέστερους την Ιταλία και την Ισπανία).

«Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αύξηση στον αριθμό των σχολείων που επέλεξαν ξένο προορισμό» μας λέει ο κ. Τελώνης. Το γνωστό: Τι Λωζάννη, τι Κοζάνη... επιβεβαιωνόταν. «Το κόστος ήταν σχεδόν το ίδιο και οι μαθητές μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα επέλεγαν έναν ξένο προορισμό, που ήταν και πιο ελκυστικός. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει... Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν μειωθεί».

«Αυτό που θα βοηθούσε σημαντικά», προσθέτει ο ίδιος «είναι να επιμηκυνθεί το διάστημα των σχολικών εκδρομών. Κι αυτό γιατί θα υπήρχε διασπορά και διάχυση των μαθητών και δεν θα γινόταν συνωστισμός μόνο σε δυο-τρεις τουριστικούς προορισμούς το προκαθορισμένο διάστημα.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη και χειμερινές ή καλοκαιρινές πενθήμερες σε άλλους προορισμούς, λιγότερο συνηθισμένους, όπως π.χ. στη Χίο, τη Σύρο, το Καρπενήσι, τον Εβρο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο κ.λπ. Ο αριθμός των προσφερόμενων κλινών θα ήταν αυξημένος, συνεπώς οι τιμές θα ήταν ανταγωνιστικές, οι προορισμοί θα αναπτύσσονταν ισόρροπα και όχι συγκεκριμένα και οι μαθητές θα είχαν περισσότερες επιλογές». *

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=14669