Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ANAKOINΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ & ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ


 

                                                                                         
            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών καταγγέλλει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει μία σειρά αντιλαϊκών, αντεργατικών, νομοθετικών πρωτοβουλιών με την ψήφιση του ασφαλιστικού. Με τις  διατάξεις αυτές όλοι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να εργαστούν περισσότερα χρόνια, για να εξασφαλίσουν τελικά πολύ χαμηλότερες συντάξεις.

            Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν πίστευε τίποτα από όσα διακήρυττε υπέρ των εργαζομένων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες και ψηφίζει σκληρότατα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, ενώ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε την Τρόικα και τους δανειστές και διαβεβαίωνε ότι ως κυβέρνηση θα έσκιζε τα μνημόνια. 

            Ιδιαίτερα πλήττονται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οι εκπαιδευτικοί. Η ειδική ρύθμιση, η οποία αναγνώριζε την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού επαγγέλματος και  προέβλεπε τη δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 30 χρόνια εργασίας και στο 60ο έτος ηλικίας είναι πλέον παρελθόν. Παρά την προσπάθεια του Δ.Σ της ΟΛΜΕ να διατηρηθεί η ειδική αυτή ρύθμιση, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Φίλης αρνήθηκε να μεταβιβάσει το αίτημα μας στους αρμόδιους Υπουργούς και το απέρριψε, με την αιτιολογία ότι υπάρχει πολιτική απόφαση εντός της κυβέρνησης να μην ισχύσει καμία ειδική ρύθμιση.

            Τώρα, ο κλάδος των εκπαιδευτικών πλήττεται για άλλη μία φορά. Είναι γνωστό, ότι για τις ανάγκες της υπηρεσίας, δεν επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να συνταξιοδοτούνται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ είχε προτείνει και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στη σημερινή, ένα εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος του κλάδου. Συγκεκριμένα, προτείναμε ο ενδιαφερόμενος εκπαιδευτικός να κάνει δήλωση αποχώρησης κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και να αναφέρει, πότε προτίθεται να συνταξιοδοτηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπηρεσία και να προχωρήσει στον απαραίτητο σχεδιασμό. Η δήλωση αυτή θα είχε απόλυτα δεσμευτικό χαρακτήρα για τον εκπαιδευτικό. Εναλλακτικά, προτείναμε να συνταξιοδοτούνται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Λύκειο στο τέλος του πρώτου τετράμηνου και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στο Γυμνάσιο στο τέλος του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου.

            Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρούσε  το αίτημα των εκπαιδευτικών απόλυτα λογικό και κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί δεν το υιοθετούσε. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακόλουθος, σε σχέση με αυτά που πρέσβευε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν προέβη ως κυβέρνηση σε καμία διορθωτική κίνηση, ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα του εκπαιδευτικού κόσμου.

            Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία όλοι οι εκπαιδευτικοί, που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, εγκλωβίζονται εντός της υπηρεσίας έως το τέλος Ιουνίου και οι συντάξεις τους θα είναι εμφανώς μειωμένες. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποσύρει η κυβέρνηση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που καταδικάζει τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς σε συντάξεις πείνας.
  • Να καταργηθεί το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, που περιορίζει το δικαίωμα αποχώρησης- συνταξιοδότησης στους εκπαιδευτικούς.
  • Οι εκπαιδευτικοί που αποχωρούν τώρα να θεωρηθεί ότι αυτοδικαίως βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με την κατάθεση της αίτησης τους.
  • Να επανέλθει η ειδική ρύθμιση (30 χρόνια υπηρεσίας-  60ο έτος ηλικίας) που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ  ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

            E.E. ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε.


 


                  Ο Πρόεδρος                                                   Ο Γεν. Γραμματέας

 

             Δημήτρης Πεππές                               Νίκος Παπαχρήστος