Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Η πρόταση της ΔΑΚΕ Δωδεκανήσου για τη συγκρότηση του Δ.Σ. της Α ΕΛΜΕΔ


ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε.                             ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ                               
             12dake.blogspot.com


 

 Ρόδος, 01/02/2010


ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ Δ.Σ. Α΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Για ακόμη μία φορά οι εκπαιδευτικοί της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου εμπιστεύτηκαν τη ΔΑΚΕ δίνοντάς της την πρώτη θέση στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την 28/01/2010. Στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που η ΔΑΚΕ κατέλαβε πάλι την πρώτη θέση, οι άλλες δύο παρατάξεις που εξέλεξαν εκπροσώπους στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, η ΠΑΣΚ και η ΑΕΚΚ, αρνήθηκαν να δώσουν τη θέση του προέδρου σε στέλεχος της παράταξής μας ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορεί ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ να πρόσκειται σε φιλοκυβερνητική παράταξη. Όμως, ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 η χώρα κυβερνάται από το ΠΑΣΟΚ.
Παρότι εδώ και τέσσερις μήνες η κυβερνητική πολιτική τόσο στο χώρο της εκπαίδευσης όσο και στο χώρο της οικονομίας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς δέχεται να παραμένει στη θέση του προέδρου στηριζόμενος στις ψήφους της κυβερνητικής πια ΠΑΣΚ. Η αγαστή συνεργασία ΠΑΣΚ – ΑΕΚΚ στην Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου συνεχίστηκε αν και σε κεντρικό επίπεδο ο Συνασπισμός κατηγόρησε τον περασμένο Νοέμβρη την ΠΑΣΚ για κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ΑΔΕΔΥ (http://syn12.pblogs.gr/2009/12/deltio-typoy-27-11-09-toy-diktyoy-syndikalistwn-rizospastikhs-ar.html).
Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες στο πλαίσιο της «κεντροαριστεράς» παρουσιάζεται καθαρά στο blog της Νομαρχιακής Επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του Συνασπισμού ως εξής: «…Ο ΣΥΡΙΖΑ, επανειλημμένα, έχει αποσαφηνίσει ότι η Ριζοσπαστική Αριστερά βρίσκεται στον αντίποδα της  ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και είναι βασικός πολέμιος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είτε από τις δυνάμεις της Δεξιάς είτε από τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας. Συνεπώς οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες ή εκκλήσεις  για συνεργασίες στη λογική της «κεντροαριστεράς»  ή για «εθνική συνεννόηση» και «κοινωνική συναίνεση», είναι  ριζικά αντίθετες με την λογική μας και τους πολιτικούς μας στόχους….»(http://syn12.pblogs.gr/2010/01/gia-tis-100-prwtes-meres-ths-diakybernhshs-pasok.html), Για τις 100 πρώτες μέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 10:25 μμ).Σε ποια, λοιπόν, προγραμματική σύγκλιση στηρίζεται ο εναγκαλισμός ΠΑΣΚ – ΑΕΚΚ; Πώς είναι δυνατόν η καταγγέλλουσα αριστερά να δέχεται τη θέση του προέδρου με στήριξη από τον καταγγελλόμενο;
Η παράταξη της ΔΑΚΕ δεν μπαίνει σε παιχνίδια συνδικαλιστικού αμοραλισμού που έχουν σαν μοναδικό στόχο τις καρέκλες και προτείνει ενωτικό, διαπαραταξιακό, αναλογικό προεδρείο σύμφωνα με τη σειρά των ψήφων που έλαβε η κάθε παράταξη στις πρόσφατες εκλογές. Πρόταση, η οποία κατατέθηκε και από την Αγωνιστική Συνεργασία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 01/09/2009 για «άμεση ανασυγκρότηση του προεδρείου της ομοσπονδίας σε αντιπροσωπευτική – λειτουργική βάση (μία θέση στο προεδρείο σε κάθε παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ, ανάλογα με τη σειρά των ψήφων που έλαβε στο τελευταίο συνέδριο…)» (http://www.agonsyn.gr/ epiker/anasygrotii.htm).
Καλούμε την ΠΑΣΚ και την ΑΕΚΚ να σταθούν προ των ευθυνών τους και να μην απαξιώνουν πια τις διαδικασίες και τη βούληση των συναδέλφων. Να μην ξεχνάμε ότι αυτός ο δρόμος οδήγησε στη σταδιακή μείωση των προσερχόμενων στις κάλπες στις τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απογοήτευση που αισθάνθηκαν όταν είδαν να εκλέγεται πρόεδρος ο επικεφαλής της τρίτης κατά σειρά παράταξης στις εκλογές και όχι αυτός που οι ίδιοι επέλεξαν με την ψήφο τους. Δεν είναι ηθικά αποδεκτό, το Δ.Σ. ενός κατεξοχήν επιστημονικού και καταξιωμένου κοινωνικά κλάδου να μεθοδεύει μικροπολιτικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι προσβάλλοντας έτσι την βούληση των ψηφοφόρων που επί τριετία επιμένουν – παρά τις συμπαιγνίες – να φέρνουν τους υποψηφίους της ΔΑΚΕ στην πρώτη θέση.
Η ΔΑΚΕ καταθέτει δημόσια την πρότασή της για αναλογικό προεδρείο προκειμένου να αξιολογηθεί από τους συναδέλφους και να φέρει στο φως πρακτικές που αμαύρωσαν το συνδικαλιστικό χώρο τα προηγούμενα χρόνια. Η παράταξή μας απαιτεί καθαρές λύσεις παραμένοντας αταλάντευτα στο πλευρό του αγωνιζόμενου, μάχιμου εκπαιδευτικού. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η ΔΑΚΕ καλεί τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση. Στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης απαντάμε δυναμικά:
·         Να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας.
·          Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα που μας υπόσχονται. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που ποτέ δεν πλήρωσαν.
·         Όχι στο πάγωμα μισθών. Καθιέρωση εκπαιδευτικού μισθολογίου. Να αναγνωριστεί ή ιδιαιτερότητα του εκπαιδευτικού έργου.
·         Καμία αλλαγή στο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών. Να παραμείνει το ισχύον σύστημα, που δοκιμάστηκε και κρίθηκε επιτυχές (60% ΑΣΕΠ, 40% προϋπηρεσία).
·         Άμεση καταβολή της ειδικής παροχής των 176 ευρώ.  Η κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων.
·         Να μην επιβληθεί η τριετής παραμονή στην οργανική θέση.
·         Αύξηση του επιδόματος παραμεθορίων και δυσπρόσιτων περιοχών
·         Καθορισμός ικανοποιητικού ποσοστού επί των επιλεγόμενων στα προπτυχιακά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΕΑΠ για του εκπαιδευτικούς που εθελοντικά θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν σε παραμεθόρια ή δυσπρόσιτα σχολεία επί τριετία.
·         Άμεση ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων από τον Προϋπολογισμό.
·         Να ασφαλιστούν στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου όλοι, όσοι εργάζονται στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση.
Η ΔΑΚΕ Δ.Ε με αίσθημα ευθύνης καταθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις της. Καλεί όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούν μαζί της προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του ΔΣ της Α΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.