Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει μίγμα οικονομικών μέτρων

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ν.Δ.
05/02/10
ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΑΝΑΣΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η τακτική του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά να αγνοεί την οικονομική πραγματικότητα, τάζοντας τα πάντα στους πάντες και μετεκλογικά να αντιδρά νωθρά -σε πλαίσια απραξίας, αναβλητικότητας, καθυστερήσεων, παλινωδιών και εσωτερικής διγλωσσίας -είχε και έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία και την αξιοπιστία μας.

Η αποσπασματικότητα, η αοριστία, η έλλειψη πρόνοιας για στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα και κυρίως η παντελής έλλειψη προτάσεων ανάπτυξης καταδεικνύουν την λαθεμένη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπής με την προεκλογική στάση της ΝΔ, επιμένει στην πρόταση για συγκεκριμένο μίγμα οικονομικών μέτρων λέγοντας:
ΝΑΙ , στα μέτρα περιορισμού της κρατικής σπατάλης, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
ΟΧΙ , στα μέτρα αύξησης φορολογίας καυσίμων και ΦΠΑ που «ματώνουν» τους αδύναμους.
ΟΧΙ, στην αλόγιστη και κοντόφθαλμη φορολόγηση των ακινήτων (μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές, αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες) που «στραγγίζουν» την ελληνική οικονομία.
ΟΧΙ, στα μέτρα που οδηγούν στη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Με κριτήριο το συμφέρον του τόπου, η Αξιωματική Αντιπολίτευση στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς προειδοποιεί ότι η ύφεση θα βαθύνει και τα μέτρα θα καταστούν αναποτελεσματικά αν δεν υπάρξουν «ανάσες» ανάπτυξης για την οικονομία μας.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΝΔ προτείνει:
-> Πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς και αντίστοιχη αύξησή της μετά το πέρας της κρίσης.
-> Επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.
-> Επανενεργοποίηση των ΣΔΙΤ. (Το όφελος από τα ΣΔΙΤ είναι διττό. Πρώτον, η κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. Δεύτερον, τα πρόσθετα κρατικά έσοδα από φορολόγηση κερδών, παραγόμενου εισοδήματος, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ).
-> Κίνητρα για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας με μειώσεις επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
-> Άμεση εφαρμογή του προγράμματος κινήτρων για τη βελτίωση του θερμο-δυναμικού αποθέματος των κατοικιών.
-> Αξιοποίηση των υπολοίπων 13 από τα 15 δισ. του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
-> Άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου - πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ - εν ανάγκη και με κρατικά ομόλογα.
Με τη λήψη των συγκεκριμένων αυτών μέτρων αυξάνεται η συνολική ζήτηση και δημιουργείται ρευστότητα της τάξης των 25 δισ. στην αγορά. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μόνιμη μείωση του ελλείμματος κατά 4 έως 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη γύρω στο 1%. Έτσι, αναβαθμίζουμε την αξιοπιστία και την πιστοληπτική μας ικανότητα. Επιτυγχάνουμε την μείωση των spreads στα επιτόκια δανεισμού.
Το παραπάνω αναπτυξιακό μίγμα δίνει τις αναγκαίες «ανάσες» ανάπτυξης στην οικονομία μας, επιτυγχάνοντας την πολυπόθητη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αποφεύγοντας την ύφεση και μειώνοντας τα ελλείμματα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
άνοιγμα στην κοινωνία