Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΠΟΧΕΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ή ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ;

του Νίκου Καντιμοίρη, γραμματέα της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Δωδ/σου, kandimiris@gmail.com

Η κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες τις τελευταίες ημέρες είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ξαφνικά και περιέργως μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Καθημερινά οι έλληνες πολίτες βομβαρδίζονται από ειδήσεις που έχουν να κάνουν με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και το τι μέτρα θα πρέπει να παρθούν για να σωθεί η χώρα από την κατάρρευση. Μέχρι το Οκτώβριο τα spreads ήταν κάτω από 200 μονάδες βάσης. Μετά τι λάθη έγιναν; Γιατί δηλαδή αφού η οικονομία ήταν σε μαύρα χάλια πριν τον Οκτώβριο οι γνωστοί – άγνωστοι κερδοσκόποι δεν υπονόμευαν την ελληνική οικονομία;
Τα μέτρα της κυβέρνησης πλήττουν κυρίως τους μικρομεσαίους. Και πάλι περιέργως δεν ακούσαμε κάτι σχετικά με κάποιους φόρους σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε τράπεζες. Το χρήμα στις μέρες μας δεν το κατέχουν οι μικρομεσαίοι σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Όμως η αύξηση των ορίων ηλικίας και η μείωση των επιδομάτων κατά 10% δεν αφορούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η άδικη αύξηση των έμμεσων φόρων δεν αγγίζει το πορτοφόλι των οικονομικά δυνατών αλλά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους.
«Λεφτά υπάρχουν, τα λεφτά δεν είναι το πρόβλημα» άκουγε ο ελληνικός λαός. Δεν το πίστεψε. Απόδειξη είναι πως σε απόλυτους αριθμούς το κυβερνών κόμμα έμεινε στάσιμο στις τελευταίες εκλογές σε σχέση με αυτές του 2004 που βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Μπορεί η ΝΔ να υπέστη μια βαριά ήττα αλλά είναι στο χέρι της νέας ηγεσίας, να ανακτήσει και πάλι την αξιοπιστία της ως κόμμα και να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν.
Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη κιόλας στιγμή φάνηκε πως θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Μειώνονται οι μισθοί που ούτως ή άλλως είναι της πείνας. Δραματικά μειώνονται οι προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών ενώ τα σχολεία χωρίς αυτούς θα έχουν τρομερές ελλείψεις. Θα γεμίσουν τα σχολεία ωρομίσθιους συναδέλφους των 300 Ευρώ που θα τα εισπράττουν κάθε τρίμηνο και αν. Μα υπόσχονταν πως αυτόν το θεσμό θα τον καταργήσουν. Τι σημασία έχει τι υπόσχεσαι όταν είσαι στην αντιπολίτευση… Επίσης η ανασφάλεια κυριαρχεί σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης αφού ο τρόπος πρόσληψης παραμένει άγνωστος μέσα στους θολούς διαδρόμους της διαβούλευσης και η «περιφερειοποίηση» χτυπά την πόρτα όλων των εκπαιδευτικών μόνιμων και όχι. Όσο για το 1 δις επιπλέον που θα πήγαινε στην παιδεία παραμένει μια υπόσχεση. Επίσης παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες δημοσιεύματα σχετικά με τους παχυλούς… μισθούς των εκπαιδευτικών που δεν είναι αληθή.
Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο πρέπει να είναι απέναντι από αυτές τις άδικες πολιτικές. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ που είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως θλίβεται. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και όλοι θα κριθούμε με βάση τις θέσεις μας και τη στάση μας.
Τελικά λεφτά δεν υπάρχουν. Ο τέως πρωθυπουργός μιλούσε για πάγωμα μισθών και δε μας άρεσε. Καλώς δε μας άρεσε. Ας πάρουμε τώρα μια μείωση από αυτούς που μιλούσαν για αύξηση. Δεν υπάρχουν λεφτά για τους οικονομικά αδύνατους. Για τους λίγους υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να κερδίσει ξανά την αξιοπιστία της. Να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να τα βάλει με αυτούς που κατέχουν αφού η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολλά περισσότερα από ότι νομίζουν αυτοί που κυβερνούν ή θέλουν να κυβερνήσουν και όποιος εκφράσει καλύτερα τις αγωνίες τους σήμερα, αυτός θα κυβερνήσει αύριο. Η συναίνεση δεν είναι καλός σύμβουλος.