Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Η Αλήθεια για το Έλλειμα - Πώς το ΠΑΣΟΚ το ανέβασε σχεδόν 5 μονάδες μέσα σε τρεις μήνες


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Ανακοινώθηκαν σήμερα, από την EUROSTAT τα στοιχεία για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, στις χώρες της Ευρωζώνης για το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το έλλειμμα της Ελλάδος, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, εκτιμάται σε 13,6% του ΑΕΠ, μια ποσοστιαία μονάδα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση και πάλι της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
Σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αναφέρει ότι αυτή η ανακοίνωση της EUROSTAT δεν αλλάζει το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2010, κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πρόσφατα, σε όλα τα δελτία ειδήσεων, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, συνάδερφων σας, αναφορικά με το ενδεχόμενο αύξησης κατά μία ποσοστιαία μονάδα της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα, απαντούσε πως δεν μιλάμε για τέτοιου είδους αλλαγές. Και όμως έγιναν! Παράλληλα συνέχιζε, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του 2010 για έλλειμμα 8,7% παραμένει ακέραιος και δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Συνεπώς, ας αποφασίσει η κυβέρνηση ποιος είναι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το 2010. Στόχος για 4 μονάδες το 2010 ή στόχος για 8,7% το 2010; Και τα δύο, πλέον, δεν γίνονται. Οι δύο στόχοι πλέον δεν είναι ποσοτικά ίσοι. Αν ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, το 2010, τότε δεν μπορεί να επιτευχθεί ο μακροχρόνιος στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% το 2012. Εκτός και αν ληφθούν και άλλα επώδυνα μέτρα. Ποιο είναι το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος;
Ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του, στην Επιτροπή για τον Προϋπολογισμό του 2010, είπε πως- σύμφωνα με τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία η νέα κυβέρνηση κατάθεσε τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- το έτος θα κλείσει με 12,7% έλλειμμα.
Ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το πόρισμα σχετικά με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων- Επιτροπή την οποία συνέστησε το ίδιο το Υπουργείο- τόνιζε πως “πρώτο μέλημα ήταν η καταγραφή της κατάστασης. Είπαμε στους πολίτες το πραγματικό μέγεθος”.
Ο Πρωθυπουργός σε άρθρο του, σε αμερικάνικη εφημερίδα, στις 9/3/2010, υπογράμμιζε ότι προκάτοχοί του έκρυβαν το πραγματικό μέγεθος. Παράλληλα, η ίδια η ανεξάρτητη Επιτροπή υπογράμμιζε, αναφορικά με το επίπεδο του ελλείμματος του 2009, ότι εάν υπάρξουν αποκλίσεις, εκτιμάται ότι αυτές θα είναι πολύ μικρές. Και τελικά ήταν μία ποσοστιαία μονάδα. Συνεπώς, σήμερα αποδεικνύεται το πραγματικό μέγεθος του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Θέλω να μου πείτε το όνομα αυτού του ψεύτη, που είπε στον κ. Σαμαρά ότι το ΠΑΣΟΚ φουσκώνει το έλλειμμα και το πάει στο 12%, ενώ το έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο και σήμερα εσείς κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ ότι το παρουσίασε μικρότερο απ΄ ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Πρέπει να έχει όνομα αυτός που ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς δεν ήτανε στο Οικονομικό Υπουργείο της Κυβέρνησης. Άρα πρέπει να είναι ένας από τους τρεις, ή ο πρώην πρωθυπουργός Καραμανλής ή ο πρώην Υπουργός Παπαθανασίου ή ο πρώην Υπουργός Αλογοσκούφης.
Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ : Λοιπόν, όπως είπα στην αρχή της τοποθέτησής μου, σήμερα ανακοινώθηκαν από την EUROSTAT τα στοιχεία για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στις χώρες της Ευρωζώνης για το 2009. Σ΄ αυτές τις εκτιμήσεις θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει μεταβολή σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά σας λέω ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις για την Ιρλανδία ήταν για 12,5% του ΑΕΠ και είναι 14,3% του ΑΕΠ. Και ενδεικτικά σας λέω ότι για την Πορτογαλία, πριν από 3 μήνες, ήταν για 8% του ΑΕΠ και είναι 9,4% του ΑΕΠ. Άρα μεταβολές είχαμε και σε άλλες χώρες.
Δεύτερη παρατήρηση: Μιλούσαμε και μιλάμε για εκτιμήσεις.
Τρίτη παρατήρηση: Αυτό που είπαμε και έχουμε επαναλάβει πολλές φορές είναι ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι μονοψήφιο, θα μπορούσε να είναι στο 9%, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε σε λογιστικές πρακτικές, σε λογιστικές ακροβασίες, επιζήμιες για τη χώρα. Και δεν το λέμε μόνο εμείς. Αν διαβάσετε συνέντευξη του κ. Παπαντωνίου, τον Ιανουάριο, θα διαπιστώσετε ότι λέει ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να ήτανε 3 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο το 2009 εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε έγκαιρως επανδρώσει τον κρατικό μηχανισμό. Και μην ξεχνάτε ότι, το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είχαμε υστέρηση εσόδων της τάξεως των 2 δις ευρώ. Άρα το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για τα 2/3 της συνολικής υστέρησης των εσόδων του 2009.
Μια επίσης παρατήρηση, στη μελέτη της EUROSTAT που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010, όταν έγινε η πρώτη μεταβολή και η εκτίμηση για την πρώτη μεταβολή του ελλείμματος, αναφέρει χαρακτηριστικά- είναι στη σελίδα 3 συγκεκριμένα-ότι ευθύνεται η Οικονομική κρίση, όπως και οι λογιστικές επιλογές της κυβέρνησης.
Άλλο ένα σημείο: Χθες, ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οριστικά αποτελέσματα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Αποδεικνύεται ότι το μείγμα των μέτρων είναι αναποτελεσματικό. Ο συνδυασμός της αύξησης της φορολογίας, με την περιοριστική εισοδηματική πολιτική, ροκανίζει τα εισοδήματα, οδηγεί σε βαθιά, σε παρατεταμένη ύφεση, στεγνώνει την Αγορά, παραλύει την ψυχολογία της κοινωνίας και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις. Το μείγμα των μέτρων όμως, αποδεικνύεται ότι είναι και ελλιπές. Απουσιάζουν οι αναπτυξιακές ανάσες, τα μέτρα τόνωσης της Αγοράς. Χωρίς αυτές- και αποδεικνύεται από την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού- ένα μεγάλο μέρος από τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, δεν πιάνει τόπο. Απόδειξη αυτού, είναι το γεγονός ότι, ενώ έχουμε απανωτές αυξήσεις των συντελεστών στην έμμεση φορολογία, τα έσοδα από το ΦΠΑ μειώθηκαν κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2010. Έτσι, συνολικά τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι στα καθαρά έσοδα, έχουμε μια αύξηση κατά 9, 7 ποσοστιαίες μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2010, όταν ο στόχος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ήταν για 11,7% μονάδες. Αν αφαιρέσουμε δε, την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, ύψους 732 εκατ. ευρώ και την επιστροφή των φόρων, τότε η αύξηση των εσόδων το πρώτο τρίμηνο του 2010, ήταν 0% όταν ο αντίστοιχος στόχος ήταν για 10%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, ποιο ήταν το έλλειμμα που παρέδωσε από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;
ΧΡ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Η εκτίμηση του ελλείμματος για το τέλος του 2009, θα ήταν για 9%, εάν η κυβέρνηση έπαιρνε τα μέτρα τα οποία εμείς είχαμε ήδη προγραμματίσει- ημιυπαίθριους χώρους, ξυστό λαχείο- και αν η πορεία των εσόδων ήταν αντίστοιχη αυτής των πρώτων 9 μηνών.