Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δεν Είμαστε Μόνοι στον Αγώνα - Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Δωδεκανήσου




Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές ανεπίσημες συζητήσεις ανάμεσα στους συναδέλφους καθηγητές, με θέμα τις προσεχείς κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ: Στην ουσία το ερώτημα είναι ένα: Αν η υπουργός δεν κάνει πίσω, τότε εμείς θα πρέπει να πάμε ή να μην πάμε σε απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις;
Και ενώ η καρδιά μας ματώνει στην αδικία και μας υποδεικνύει το δρόμο του αγώνα, ο φόβος που βαφτίστηκε λογική μας στυλώνει τα πόδια.
«Μα δεν μπορούμε να παίζουμε με το μέλλον των παιδιών», «μα δεν πρόκειται να μας στηρίξει κανείς, το παιχνίδι είναι στημένο», «μα όλοι έχουν βολευτεί και δεν πρόκειται να ξεβολευτούν παρά μόνο όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι». Τέτοιες φράσεις ακούγονται καθημερινά στα γραφεία των καθηγητών.
Όσο για μας τους συνδικαλιστές, βλέποντας τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, το Δημήτρη τον Πεππέ, να υφίσταται όλο αυτό το διάστημα ανελέητους φραστικούς προπηλακισμούς από «καταξιωμένους» δημοσιογράφους στα τηλεοπτικά παράθυρα, φτάσαμε να αναρωτηθούμε μήπως τελικά το παιχνίδι είναι όντως στημένο.    
Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Τετάρτη 21 Απριλίου 2010, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι το σχέδιο νόμου της κ. Διαμαντοπούλου είναι τόσο πρόχειρο που θα πρέπει να επιστραφεί στο συντάκτη του, ώστε να συμπληρωθεί και να μπορέσει να τεθεί υπό σοβαρή διαβούλευση από Σεπτέμβρη και μετά. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στηρίζει κάθε μορφή κινητοποίησης των εκπαιδευτικών και θεωρεί υπεύθυνους για το κοινωνικό κόστος τους ιθύνοντες του Υπουργείου. Χαρακτηρίζει, δε, το χρόνο κατάθεσης του σχεδίου νόμου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ως μία απόπειρα εκβιασμού των εκπαιδευτικών.
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ο αγώνας μας δεν είναι ούτε τόσο περιθωριακός, ούτε τόσο ακραίος και κοινωνικά ανάλγητος, όσο κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα εξουσίας και όχι κάποιο εξτρεμιστικό γκρουπούσκουλο που απειλεί να τινάξει την κοινωνία στον αέρα. Είναι μια παράταξη που απεχθάνεται τις περιττές συγκρούσεις, απεχθάνεται όμως και τις βίαιες, κακοσχεδιασμένες αλλαγές, σαν αυτή που μαγείρεψε και ετοιμάζεται να σερβίρει το Υπουργείο Παιδείας. Στις τάξεις της περιλαμβάνει και πλήθος γονέων που τα παιδιά τους θα διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν έχει κανένα λόγο να δυσαρεστήσει όλη την κοινωνία για να υποταχθεί σε ένα στενό συντεχνιακό συμφέρον, εκτός αν εκτιμά ότι τα αιτήματα του κλάδου μας θα βρουν ευρύτερη απήχηση στην καταπληγωμένη από τα σκληρά οικονομικά μέτρα ελληνική κοινωνία. 
Ο αγώνας των καθηγητών είναι αγώνας αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να τσαλαπατήσουν το κύρος του δημόσιου εκπαιδευτικού. Αντίθετα, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον αγώνα μας για να αναδείξουμε τη βούλησή μας για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου μας, για την αναβάθμιση της εθνικής μας Παιδείας.

ΌΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κώστας Πράπας                                                                                       Νίκος Καντιμοίρης