Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Μετά το ΠΑΣΧΑ τα νομοσχέδια για την παιδεία

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις για τις επικείμενες αλλαγές, η ηγεσία του ΥΠΕΠ-Θ κάλεσε σε σύσκεψη το περασμένο Σάββατο στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σχετίζονται με το χώρο της εκπαίδευσης (νομαρχιακές επιτροπές, συνδικαλιστές, γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση κτλ.).
Εκεί η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέλυσε το όραμά της για το νέο σχολείο και ζήτησε τη συναίνεση όλων για την υλοποίησή του.
Προανήγγειλε ότι στο νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα, θα προβλέπεται ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα διορίζονται μόνο μέσω εξετάσεων ΑΣΕΠ και εφόσον κατέχουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας.
Σήμερα μόνον το 32% προσλαμβάνεται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι υπόλοιποι μέσα από άλλες διαδικασίες, π.χ. πολύτεκνοι, προϋπηρεσία.
Για να δικαιολογήσει τη μείωση των προσλήψεων κατά 50%, υποστήριξε ότι ως χώρα έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό διορισμών στην Ευρώπη, αφού ένας εκπαιδευτικός αντιστοιχεί σε εννέα μαθητές, ενώ στην υπόλοιπη ήπειρο η αναλογία είναι 1 προς 18 μαθητές.
Παράλληλα η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε την τραγική κατάσταση του συστήματος των μετακινήσεων (μεταθέσεις, αποσπάσεις) των εκπαιδευτικών.
Έκανε λόγο για ρουσφέτια -χιλιάδες εκπαιδευτικοί έπαιρναν τα μόρια των παραμεθόριων περιοχών, ενώ ήταν αποσπασμένοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- για νομούς όπου ορισμένες ειδικότητες διδακτικού προσωπικού ήταν υπεράριθμες, ενώ στους διπλανούς υπήρχαν κενά.

Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αναδημοσίευση από alfavita.gr