Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Περικοπές... επιτηρητών - Τριαντάρια τμήματα και στις Πανελλαδικές - Βρείτε μεγάλες αίθουσες!




(στην εικόνα αριστερά, επιτηρητής ελέγχει με ζήλο τριαντάρι τμήμα)




Περικοπές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης φέρνει η οικονομική κρίση. Χθες ο υφυπουργός Παιδείας έστειλε επείγον έγγραφο σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, ζητώντας να βάλουν τους υποψηφίους των Πανελλαδικών σε μεγάλες αίθουσες, ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι επιτηρητές. Ταυτόχρονα, η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώρας μπαίνει με έμφαση και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων (σ.σ.: δηλαδή η συρρίκνωση των ΑΕΙ της χώρας).
«Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε κατά την κατανομή των υποψηφίων, που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές, να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα οι μεγαλύτερες αίθουσες κάθε εξεταστικού κέντρου, προκειμένου να απασχοληθεί ο απολύτως απαραίτητος αριθμός επιτηρητών», αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός κ. Πανάρετος, ενώ τονίζει ότι τα ίδια θα ισχύσουν και για τα εξεταστικά κέντρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα εξεταστικά κέντρα έχουν μειωθεί από 1.240 σε 830.

Το συμμάζεμα και των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης προανήγγειλε και η Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πανεπιστήμια.

Οπως είπε η υπουργός, «στη χώρα μας επί αρκετές δεκαετίες υπήρξε μια επιλογή αποκέντρωσης των πανεπιστημίων, η οποία πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της ορθολογικής και επιστημονικής σκέψης και πήρε τα χαρακτηριστικά διασποράς ιδρυμάτων. Σήμερα, λοιπόν, στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώρας μπαίνει με έμφαση και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης και των πανεπιστημίων, η οποία θα βασιστεί σε ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και κριτήρια που έχουν σχέση με τις περιφερειακές δομές της χώρας, κριτήρια τα οποία θα συζητηθούν με όλη την ακαδημαϊκή και όχι μόνο κοινότητα, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε πανεπιστημιακά ιδρύματα ισχυρά»...