Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δημοσίευμα των Νέων για τις επόμενες κινήσεις της ΟΛΜΕ

ΟΛΜΕ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ «ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ» ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Απεργιακός «πυρετός» στην εκπαίδευση

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Κλιμακώνεται η ένταση στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, πολλά μέλη της οποίας επιμένουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μάλιστα μέσα στις πανελλαδικές.

Μετά την επόμενη κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ θα γίνουν πάλι συνελεύσεις των καθηγητών Η απόρριψη -έστω και οριακή- της εισήγησης της ΟΛΜΕ για παύση των απεργιακών δράσεων τις ημέρες των εξετάσεων, προχθές Σάββατο, από τη γενική συνέλευση της Ολομέλειας των προέδρων των τοπικών οργανώσεων, δείχνει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στον κλάδο, ο οποίος, την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξαναδοκιμάσει τα ανακλαστικά του με νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ.

Αν και η πρόταση της Ομοσπονδίας υπερψηφίστηκε από το 58,5% (47 υπέρ, 26 κατά, 4 λευκά) των προέδρων της γενικής συνέλευσης, δεν «πέρασε», καθώς χρειαζόταν η πλειοψηφία των 2/3 των μελών, δηλαδή το 63,3%. Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι υπήρξαν μέλη που δεν αρκέστηκαν στην απόρριψη της εισήγησης για παύση τις ημέρες των εξετάσεων και παράλληλα συμμετοχή σε δύο 24ωρες ή μια 48ωρη τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό (που έτσι κι αλλιώς αναμένεται τον επόμενο μήνα). Πρόεδροι από έξι ΕΛΜΕ (όπως των Σάμου, Θήρας, Κυκλάδων, Ικαρίας) προχώρησαν σε αντιπρόταση για απεργία τις ημέρες των πανελλαδικών. Στις νέες γενικές συνελεύσεις των καθηγητών, που θα γίνουν μετά τη νέα κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα καταγραφούν οι τελικές διαθέσεις αλλά και αντοχές του κλάδου, λίγες μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των πανελλαδικών, την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Πάντως, το ενδεχόμενο κήρυξης απεργιών αυτή την περίοδο δεν είναι ακόμα ισχυρό, καθώς οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ λαμβάνονται στη βάση των δράσεων της ΑΔΕΔΥ, η οποία μετά την επόμενη εβδομάδα δεν έχει δείξει πρόθεση για περαιτέρω κινητοποίηση. Από την άλλη, το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό δεν προβλέπεται να ψηφιστεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας μήνας. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και την πιθανότητα της ανατροπής των δεδομένων. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν μία από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται καίρια από τα οικονομικά μέτρα ενώ δέχονται επιπλέον περιορισμούς από τις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας στα κλαδικά εργασιακά ζητήματα (προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, μείωση αποσπάσεων - μεταθέσεων, αυστηροποίηση στις σχετικές προϋποθέσεις κ.ά.).

Ολες οι βαθμίδες, εξαρχής, αντέδρασαν έντονα. Με την ΟΛΜΕ πρωτοστατούσα -που ξεκίνησε από τον χειμώνα με 24ωρες- οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν «όχι» και προειδοποίησαν για δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Από τον Μάρτιο, σε συντονισμό με τους δασκάλους (ΔΟΕ), προχώρησαν σε κλιμάκωση ενώ τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, το μέτωπο έγινε ενιαίο και συμπεριέλαβε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (μετά την αιφνιδιαστική ρύθμιση που απελευθερώνει τις απολύσεις), και οι πανεπιστημιακοί έδρασαν ακαριαία ενώ οι ωρομίσθιοι - αναπληρωτές πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας που απειλούνται περισσότερο απ' όλους, έδωσαν το δικό τους στίγμα με τις εισβολές τους έναντι της υπουργού Παιδείας (ΕΡΤ κ.α.). Τέλος, οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ προσφεύγουν στα δικαστήρια.