Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

το στοίχημα της Διαμαντοπούλου


Φόβους για κύμα φυγής δασκάλων και καθηγητών από τη δημόσια εκπαίδευση, ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, εκφράζουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τους, ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα υποβάλουν φέτος αίτηση για συνταξιοδότηση αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, φθάνοντας τις 10.000 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι πέρυσι 6.000 δάσκαλοι και καθηγητές άνοιξαν την πόρτα της «εξόδου», ενώ έως και το 2006 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 3.000-3.500 ετησίως.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση μετά τη λήξη του σχολικού έτους και συγκεκριμένα τέλος Ιουνίου έως 10 Αυγούστου. 

Σενάριο

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για το «σενάριο» της μαζικής φυγής δασκάλων και καθηγητών, προγραμματίζοντας την κάλυψη των κενών με εκπαιδευτικούς που βρίσκονται αποσπασμένοι σε γραφεία και οργανισμούς ή πλεονάζουν σε σχολεία του εξωτερικού. «Θα φέρω τον κόσμο πάνω - κάτω μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί στα σχολεία» διαβεβαίωσε η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξη στο Mega. Και πρόσθεσε: «Θα έρθουν άνθρωποι από το εξωτερικό οι οποίοι δεν έπρεπε να είναι εκεί.
Προεκλογικά, αυξήθηκαν αδικαιολόγητα κατά 20% οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχουμε 9.000 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε υπηρεσίες από τους οποίους το 50% -περίπου 4.000- θα επιστρέψει στα σχολεία». Τα ευρήματα εσωτερικής έρευνας του υπουργείου είναι ενδεικτικά: μόνο στην κεντρική υπηρεσία έχουν αποσπασθεί 1.013 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 300 τοποθετήθηκαν με διαδικασίες «εξπρές» με απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου. Πέρυσι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν σε σχολεία του εξωτερικού αυξήθηκε αδικαιολόγητα σε 2.400 από 1.965 που ήταν το 2008 και 1.650 που ήταν το 2004. 

«Στοίχημα»

Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τον Σεπτέμβριο και κάλεσε τις ομοσπονδίες να συστρατευθούν σε αυτή την προσπάθεια. Διέψευσε δε, τους ισχυρισμούς περί συγχωνεύσεων σχολείων και αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 30, κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση» που αποσκοπεί στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. 

Τα κενά και πώς θα καλυφθούν
 
6.000 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έφυγαν πέρυσι με σύνταξη
10.000 εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης
150.000 εκπαιδευτικοί υπηρετούν συνολικά σε δημοτικά και γυμνάσια , λύκεια, επομένως, θα αποχωρήσει περί το 7%
9.000 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι και θα επιστρέψουν στα θρανία οι 4.500
20% αυξήθηκε πέρυσι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που πήγε σε σχολεία του εξωτερικού.
Αυτοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE