Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Διόγκωση προβλημάτων στην εκπαίδευση

Έξι μήνες  νέας διακυβέρνησης και τα προβλήματα όχι απλά παραμένουν στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά έχουν διογκωθεί με πρωτοφανή τρόπο, σε σημείο που απειλούν πλέον την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από το ξεκίνημά τους ακόμη.
Εμπαιγμός και ευτελισμός είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς και κυρίως τους αναπληρωτές, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης (κατά το 1/5 και πλέον) σε όλη την επικράτεια, ζώντας με την απόλυτη έννοια ως νομάδες, με τις συνεχείς εσωτερικές μεταναστεύσεις τους, αφού “οργώνουν” την επαρχία περιπλανώμενοι χρόνια τώρα σε καθεστώς ομηρίας, από το ένα χωριό στο άλλο, από το ένα δυσπρόσιτο σχολείο στο άλλο. Και όλα αυτά, χωρίς να αναγνωρίζεται η πλήρης προϋπηρεσία τους για το διάστημα που εργάστηκαν, μεταξύ 2010-2014!!!

Θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί την οικονομική κρίση, ίσως, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όμως δεν άπτονται της οικονομικής κατάστασης της χώρας, όλα τα ζητήματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί προς επίλυση. Πολλά ζητήματα, είναι θέματα επιλογών, αποτελούν θέματα πολιτικής, χωρίς το παραμικρό οικονομικό κόστος, και που ο καθένας θα περίμενε να τακτοποιηθούν από μια ευαισθητοποιημένη (κατά τα άλλα…) Αριστερή διακυβέρνηση.
Αντί αυτού όμως, ερχόμαστε να διαπιστώσουμε την αναλγησία μιας κυβέρνησης καθώς και την ανικανότητα διοίκησης του Υπουργείου και την έλλειψη πολιτικής βούλησης ως προς την επιτέλεση της βασικότερης υποχρέωσής του: την οργάνωση των βασικών λειτουργικών θεμάτων.
Για να γίνω σαφής και να μην θεωρηθώ εμπαθής, σας εκθέτω ενδεικτικά την κατάσταση ως έχει, 40 περίπου ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για την ερχόμενη σχολική χρονιά:
1) Δεν υπάρχουν στη διάθεσή μας τα κενά στον ακριβή αριθμό τους, ανά περιοχή, διότι ακόμη (!!!) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις των μόνιμων εκπαιδευτικών.
2) Οι μόνιμοι διορισμοί (ο εμπαιγμός ξεκινούσε με την υπόσχεση των 7.000 περίπου διορισμών-μονιμοποιήσεων) παραπέμπονται στις καλένδες, χωρίς καμία πλέον αναφορά σ’ αυτούς.
3) Τα εκπαιδευτικά κενά υπολογίζονται γύρω στις 25.000 σε Π.Ε. και Δ.Ε. Σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Μπαλτά έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για 10.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ (του οποίου η χρηματοδότηση βρίσκεται ακόμη στον αέρα). Πρόσφατα ζητήθηκαν από τον κ. Σταθάκη 5.000 πιστώσεις επιπλέον. Άρα μιλάμε για 15.000 πιστώσεις στο σύνολό τους και μάλιστα χωρίς να είναι εξασφαλισμένες. Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο κάνει ήδη αναφορές σε σενάρια για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, για την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα κ.ά. Την επιλογή του εύκολου δρόμου και των έτοιμων «λύσεων του ποδαριού» που ετοιμάζει το Υπουργείο, θα κληθεί να πληρώσει εξ ολοκλήρου ο εκπαιδευτικός. 4) Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες («ενδεικτικοί») που σε καμία («πρώτη φορά..» επίσης…) περίπτωση δεν έχουν νομική ισχύ αν κάποιος θελήσει να τους προσβάλει και να ασκήσει ένσταση επ’ αυτών!!! (…τριτοκοσμικού τύπου τρόπος οργάνωσης και διοίκησης στην εκπαίδευση…).
Σύμφωνα με διευκρινήσεις (ΠΡΟΣΟΧΗ) του αιρετού του ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη:
1.Οι πίνακες αφορούν όλους όσοι έκαναν αίτηση την περσινή χρονιά. Αυτό σημαίνει πως όταν υποβληθούν οι φετινές αιτήσεις οι πίνακες θα τροποποιηθούν αφού κάποιοι μπορεί να μην υποβάλλουν αίτηση ή κάποιοι που δεν υπέβαλαν πέρυσι να υποβάλλουν φέτος.
2.Οι πίνακες αυτοί δεν έχουν καμιά νομική ισχύ και είναι πέρα για πέρα υποβοηθητικοί για τη συμπλήρωση της δήλωσης και γι αυτό σε αυτούς δεν γίνονται ενστάσεις.
3.Στους ενδεικτικούς πίνακες θα συμπεριληφθεί η προϋπηρεσία 2012-15 και όχι 2010-12, σύμφωνα με τον Ν4283/14.
Κάπως έτσι κινούμαστε λοιπόν, στην προετοιμασία της επερχόμενης, σε 40 περίπου ημέρες, σχολικής χρονιάς και τα συμπεράσματα για την ασυνέπεια εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς και την καταστροφική και αδιέξοδη ανικανότητα διοίκησης (οργάνωσης και συντονισμού) λήψης και εφαρμογής των κατάλληλων πολιτικών επιλογών, τίθενται υπό τη κρίση σας… …πρώτη φορά…
Κώστας Πετκόπουλος
Αναπληρωτής Δάσκαλος
http://oneiropagida2012.blogspot.gr/