Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Τι είπε για την αξιολόγηση ο υπουργός παιδείας


Για την αξιολόγηση ο Νίκος Φίλης ανέφερε   ότι "δεν έχουμε καταλήξει στον τρόπο που θα γίνει η κατά την άποψη του Υπουργείου αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, είτε των σχολικών μονάδων, καταρχήν, είτε από κει και πέρα, όποια άλλη διαδικασία επιλέγει. Συνεπώς, δεν προτρέχουμε ούτε στο θέμα αυτό για το οποίο ερωτηθήκαμε".

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι  ένα αίσθημα ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς επικρατεί από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά. "Η εκπαίδευση δεινοπάθησε από τους σχεδιασμούς μιας κατ' ευφημισμόν αξιολόγησης, η οποία απέβλεπε στην τιμωρία των εκπαιδευτικών και όχι στην ενίσχυσή τους, στην στερέωσή τους, στο δύσκολο έτσι κι αλλιώς και σε ιδιαίτερα δύσκολες επιπλέον συνθήκες, εκπαιδευτικό έργο που επιτελούν. Σας το λέω από εμπειρία, από συζήτηση με εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων, από τον Γενάρη και μετά του ’15, υπάρχει, έχει πνεύσει ένας άνεμος ελευθερίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς".

Έμφαση έδωσε ο Υπουργός στη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, τη λειτουργία της σχολικής μονάδας στην βάση της συλλογικότητας,  τονίζοντας ότι "γιατί για εμάς ο σύλλογος των καθηγητών δεν είναι ένα διοικητικό όργανο, είναι κάτι περισσότερο. Είναι αυτός που με συλλογικό τρόπο και με προσωπική ευθύνη των συμμετεχόντων θα μπορεί να εμπνεύσει μια αποτελεσματική, σύγχρονη και δημοκρατική λειτουργία συνολικά του σχολείου, αυτό που ακούστηκε νωρίτερα ότι η εκπαίδευση είναι σχέσεις, βεβαίως, είναι σχέσεις σε πολλά επίπεδα εντός και εκτός του σχολείου, αλλά η σχέση αυτή, οι σχέσεις αυτές, είναι λογικό να αποδίδουν ενόσω δομούνται πάνω σε ένα πνεύμα δημοκρατίας και τολμώ να πω, και ελευθερίας στο σχολείο".