Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Τι είπε για σχολικούς συμβούλους ο υπουργός


Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων τα προτεινόμενα πρόσωπα από τον Υπουργό Παιδείας για τις θέσεις των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Συμβουλίων Επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στην τοποθέτησή του, που παρουσιάζεται ακολούθως αναλυτικά,  αναφέρθηκε στην ορθότητα των επιλογών για τη στελέχωση νευραλγικών θέσεων για την Παιδεία, επιλογών που συνδυάζουν αξιοκρατικά κριτήρια.
Για σχολικούς συμβούλους
Ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε και στο θεσμό των σχολικών συμβούλων, δηλώνοντας ότι "είμαστε σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού του ρόλου και της φυσιογνωμίας του θεσμού των σχολικών συμβουλίων. Είναι μια διαδικασία, που θα γίνει δημοσία σε διάλογο και με την Πανελλήνια Ένωση των Σχολικών Συμβούλων και με τους προτεινόμενους αυτή τη στιγμή για τις θέσεις του συμβούλιο επιλογής, καθώς, επίσης, και με τα πανεπιστημιακά τμήματα της παιδαγωγικής. Είναι μια διαδικασία, η οποία είναι αναγκαία. Η κριτική που δεν αφορά πρόσωπα και δεν είναι το κύριο αυτό κι αν αφορά κάποια πρόσωπα σχολικών συμβούλων, αφορά την εμπειρία, που έχουμε από τη συνολική λειτουργία του θεσμού αυτού".
Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρξει επίσπευση για τη θητεία των σχολικών συμβούλων. "Έχει λήξει η θητεία των σημερινών σχολικών συμβούλων. Δεν προτρέξαμε, να βγάλουμε νέους σχολικούς συμβούλους. Έχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 31/8/2016, δηλαδή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, για την επιλογή των νέων σχολικών συμβούλων και ακούμε προτάσεις. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχουμε αντίληψη, να κατεδαφίσουμε, χωρίς να υπάρχει μια συζήτηση, σχετικά με το τι θέλουμε, να οικοδομήσουμε. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν βιαζόμαστε και δεν κάνουμε επιλογές με κριτήρια, που δεν έχουν, να κάνουν με την ουσία των προτεινόμενων θεσμών και θέσεων. Δηλαδή, δεν ακολουθούμε την πεπατημένη της κομματικοποίησης" τόνισε ο Νίκος Φίλης.