ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις, που δικαιολογημένα επισήμαναν και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά την πρωτοφανή μέθοδο διαρροών και πληροφοριών, πολλές φορές αλληλοαναιρούμενων, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, επιτέλους, να ενημερώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι επίκειται η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και να δώσει βασικά σημεία του, σύμφωνα με το άρθρο 36, παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής. Φυσικά, για μια ακόμα φορά, φορολογικό νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε.
Σε σχέση με τα βασικά σημεία του αναμενόμενου φορολογικού νομοσχεδίου, θέλουμε να επισημάνουμε:
Πρώτον: Την πολύ μεγάλη καθυστέρησή του, που αποκτά ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες διαστάσεις, με δεδομένο ότι ορισμένες διατάξεις του θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1/1/2010. Και
Δεύτερον: Ότι κινείται σε μία λάθος κατεύθυνση φοροεπιδρομής, σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.
Η κατάργηση, στην ουσία, του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ (δεδομένου ότι συνδέεται με αποδείξεις, ακόμα και για πολύ μικρά, κάτω του ορίου αυτού, εισοδήματα) καθιστά το νομοσχέδιο ακόμα πιο άδικο. Επιπλέον, οι γραφειοκρατικές, οι ανεφάρμοστες, σε κάποιες περιπτώσεις, διαδικασίες του (π.χ. σύστημα συλλογής αποδείξεων, περιουσιολόγιο, διασταύρωση στοιχείων κλπ) δημιουργούν την πεποίθηση ενός αναποτελεσματικού νομοσχεδίου.
Σε λάθος κατεύθυνση είναι και η φορολόγηση, για μια ακόμα φορά, όχι μόνο της μεγάλης, αλλά -με την αναμενόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών- και της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας. Θα επιτείνει, έτσι, ακόμη περισσότερο, την κρίση σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, τον κατασκευαστικό κλάδο. Και αυτό, την ίδια στιγμή που είναι πασιφανής η έλλειψη ουσιαστικών αναπτυξιακών κινήτρων για την Ελληνική Οικονομία.
Αναμένουμε, επιτέλους, την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, για να τοποθετηθούμε αναλυτικά, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και παρρησία, για κάθε σημείο του».