ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου 2010
Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά
Στο Προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης
Αγωνίστριες και Αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας,
Βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Μακεδονίας, στον προμαχώνα και το προπύργιο του Ελληνισμού. Στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων.
Σήμερα ζούμε δύσκολες στιγμές για τη χώρα μας, που περιδινίζεται σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες…
Ζούμε ακόμα κρίσιμες στιγμές για την Παράταξη, που μετά από μια βαριά ήττα, ανασυγκροτείται, τα αλλάζει όλα και αναγεννιέται…
Αυτή είναι η πιο σημαντική ως τώρα Προσυνεδριακή συνάντηση, εν όψει του 8ου Συνεδρίου Θέσεων και Αρχών.
Κι συναντιόμαστε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, όχι τυχαία…
Η Μακεδονία συνδέει τον Ελληνικό χώρο με τον υπόλοιπο κόσμο.
Από δω περνάνε οι μεγάλοι δρόμοι ανάμεσα στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια με τη Μέση Ανατολή. Από δω περνάνε και οι γέφυρες με την Ευρασία.
Χωρίς τη Μακεδονία το Ελληνικό κράτος ήταν ακρωτηριασμένο.
Με τη Μακεδονία ο Ελληνικός χώρος έγινε πανίσχυρος.
Είμαστε χώρα-μεταίχμιο στο πιο κρίσιμο, ίσως, σταυροδρόμι παγκόσμιων ισορροπιών, εξ αιτίας της Μακεδονίας.
Η Μακεδονία μας συνδέει όχι μόνο με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και με την ίδια την Ιστορία μας. Η Μακεδονία είναι η ταυτότητα και η ψυχή της Ελλάδας.
Θεωρώ τιμή μου που από την πλευρά της μητέρας μου οι οικογενειακές μου ρίζες είναι από ’δω. Από τη γη της Μακεδονίας. Που ευτύχησε να αναδείξει τον Εθνάρχη και Ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και τον επί 13 χρονιά αρχηγό και επί πέντε χρόνια Πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή, που βρίσκεται σήμερα μαζί μας.
Όλοι οι Έλληνες είναι υπερήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Και πολύ καλά κάνουν…
Όλη η Ελλάδα είναι σπαρμένη με μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού και με πεδία αιματηρών αγώνων Ελευθερίας.
Όλη η Ελλάδα έχει γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες. Αλλά η Μακεδονία, είναι πηγή έμπνευσης όχι μόνο για τους Μακεδόνες, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Και γι’ αυτό στις δύσκολες στιγμές της, σπεύδουν εδώ Έλληνες από παντού.
Όλοι οι Έλληνες είμαστε κατά βάθος και λίγο Μακεδόνες. Φτάνει αυτό να μη το θυμόμαστε μόνο τις δύσκολες στιγμές…
Το λέω αυτό διότι τον τελευταίο καιρό φαίνεται να «πάγωσε ο χρόνος» εδώ στη Θεσσαλονίκη…
Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάγωσε έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη, ακύρωσε την αναπτυξιακή δυναμική της και δημιούργησε προβλήματα στην κοινωνία.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχασε ευκαιρίες. Αλλά τουλάχιστον τα βασικά έργα είχαν ξεμπλοκάρει. Και τα περισσότερα προχωρούσαν. Τώρα μοιάζουν να έχουν παγώσει τα πάντα.
Και η κοινωνία αναρωτιέται:
-- Αν θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση του θεσμού, για την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και για να αποκτήσει επιτέλους και η Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικό πάρκο…
-- Αν θα προχωρήσει η εξωτερική Περιφερειακή λεωφόρος, που θα δώσει άλλη δυναμική στην οικονομική και κοινωνική ζωή της. Αλλά και στην αναπτυξιακή δραστηριότητα…
-- Αν θα αξιοποιηθεί το τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο που λέγεται Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ώστε να παίξει το ρόλο που η Φύση, η Γεωγραφία και η Ιστορία του έχουν προορίσει.
-- Αν θα προχωρήσουν τα έργα στο Δημαρχείο, στο Μετρό, στον Προαστιακό, ώστε να αποκτήσει η Πόλη τις σύγχρονες υποδομές που της αξίζουν. Και που τόσο έχει ανάγκη…
Όλα αυτά τα ερωτήματα, όλα αυτά τα «αν», δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη. Αφορούν γενικότερα το αν θα ξεμπλοκάρουν τα έργα στην Περιφέρεια. Τουλάχιστον επί Νέας Δημοκρατίας έγιναν έργα στην Περιφέρεια, δόθηκε προτεραιότητα στην Περιφέρεια. Τώρα πάγωσαν τα πάντα. Και μαζί πάγωσε μια νέα σχέση ανάμεσα στο Κέντρο και την Περιφέρεια.
Αυτή εμείς θα την ανανεώσουμε και θα της δώσουμε νέα δυναμική.
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ελλάδα δεν είναι μόνο οι μεγάλες πόλεις και τα γιγαντιαία αστικά συγκροτήματα.
Ελλάδα είναι παντού όπου υπάρχουν Έλληνες με δημιουργική διάθεση και με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Την Ελλάδα θέλουμε να την ξαναχτίσουμε από κάτω προς τα πάνω. Από την περιφέρεια προς το κέντρο. Αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή της, κάθε ικμάδα, κάθε ευκαιρία, κάθε σπίθα από το παροιμιώδες δαιμόνιο του Έλληνα. Που ακμάζει και μεγαλουργεί παντού αλλού. Αλλά πνίγεται και μαραζώνει στην ίδια την πατρίδα του.
Την Ελλάδα θα τη ξανακτίσουμε από το Κέντρο προς την Περιφέρεια. Αυτό τουλάχιστον το προσπάθησαν και το προχώρησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτή την παρακαταθήκη εμείς και θα την υπερασπιστούμε και θα τη συνεχίσουμε και θα της δώσουμε μεγαλύτερη ώθηση και θα την ολοκληρώσουμε.
Αυτή η νέα σχέση Κέντρου-Περιφέρειας κρίνεται εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Που είναι ταυτόχρονα και Κέντρο και Περιφέρεια. Το πιο νευραλγικό κέντρο. Στην καρδιά της πιο νευραλγικής περιφέρειας.
Φίλες και φίλοι,
Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία, αν η Νέα Δημοκρατία άλλαξε στάση στο θέμα της λεγόμενης «συναίνεσης» για την Οικονομία.
Το ξεκαθαρίζω, για μιαν ακόμα φορά:
Στηρίζουμε την Ελλάδα, όχι την Κυβέρνηση.
Είπαμε ότι θα «βάλουμε πλάτη», για να στηρίξουμε την πατρίδα μας και τον Ελληνικό λαό.
Δεν θα κάνουμε εμείς ότι έκανε το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου όταν ήταν στην Αντιπολίτευση. Όταν έλεγε «όχι σε όλα». Ακόμα και σε αυτά με τα οποία ...συμφωνούσε!
Συναίνεση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή».
Εδώ, βασικές κυβερνητικές επιλογές αρνούνται να τις στηρίξουν, ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που έχουν «βγει τα κεραμίδια».
Δεν θα το κάνουμε εμείς.
Τέτοια «συναίνεση» ούτε την υποσχέθηκα ποτέ, ούτε την παραχωρώ.
Άλλωστε, τέτοια συναίνεση έχει ο κ. Παπανδρέου.
Από άλλο κόμμα. Όχι από μας...
* «Βάζω πλάτη», σημαίνει πως στηρίζω κάθε σωστή κυβερνητική απόφαση, έστω και καθυστερημένη.
* «Βάζω πλάτη» σημαίνει πως υποδεικνύω στην κυβέρνηση μέτρα και ενέργειες που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
* «Βάζει πλάτη» σημαίνει ότι δεν υποκινώ, ούτε υποδαυλίζω κοινωνικές εντάσεις και εκρήξεις.
* «Βάζω πλάτη» σημαίνει να μάχομαι στο εξωτερικό για τα συμφέροντα της Ελλάδας και για τη στήριξη της Οικονομίας μας.
Να ενισχύω, όσο μπορώ τη φωνή της Πατρίδας μας.
Κι αυτό ακριβώς κάνω...
Εγώ έβαλα πλάτη.
Και θα συνεχίσω.
Αυτό έκανα πριν λίγες μέρες στο Σύνοδο των Υπουργών Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Αυτό θα κάνω στις 25 του μηνός, στη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ευρω-ζώνης.
Όμως δεν πρόκειται να κλείσω τα μάτια όταν βλέπω τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης.
Δεν βοηθάω την Οικονομία έτσι...
Τους ζητώ επίμονα να πάρουν μέτρα-ανάσες, μέτρα τόνωσης. Ώστε να ορθοποδήσει η Οικονομία, για να αντέξει τις αυξημένες ανάγκες.
Ώστε να μην κλατάρει η αγορά.
Ώστε να μη χαθεί μέσα στα χρέη και στη μαυρίλα της αρνητικής ψυχολογίας ο μικρομεσαίος.
Ώστε, έστω και τραυματισμένοι, να περάσουμε τον κάβο...
-- Όλοι γνωρίζουμε πλέον, ότι τα υψηλά spreads δεν εμφανίστηκαν επί των δικών μας ημερών, εμφανίστηκαν επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι πρόβλημα δανεισμού δεν είχε η Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας, απέκτησε επί ΠΑΣΟΚ.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι ψυχολογία «Τιτανικού» δεν επικράτησε επί των δικών μας ημερών, επικράτησε επί ΠΑΣΟΚ. Και με αποκλειστική ευθύνη του.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι μέτρα για την περικοπή του ελλείμματος δεν δίστασε να πάρει η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ τα ανέστειλε, ύστερα καθυστέρησε επί μήνες κι ύστερα πήρε πολύ χειρότερα, πολύ σκληρότερα και πολύ λιγότερο αποτελεσματικά πλέον.
-- Όλοι γνωρίζουμε ότι παροχές σε όλους δεν έταζε η Νέα Δημοκρατία μόλις πριν λίγους μήνες Ούτε κραύγαζε η Νέα Δημοκρατία το αλησμόνητο εκείνο «λεφτά υπάρχουν». Αυτά όλα είναι κατορθώματα του ΠΑΣΟΚ.
-- Όλοι γνωρίζουν ότι με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν φλέρταρε ποτέ η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει τώρα επιμόνως...
-- Όλοι γνωρίζουν ότι με επιτόκιο 6,3% δεν δανείστηκε η Ελλάδα επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό συνέβη επί ΠΑΣΟΚ.
Φίλες και φίλοι,
Ήλθαμε εδώ για να συζητήσουμε το πιο κρίσιμο κεφάλαιο της Ανασυγκρότησής μας: το νέο οργανωτικό μοντέλο του Κόμματός μας.
Πριν σας πώς ο,τιδήποτε, επιτρέψτε μου να σας διαβάσω μικρό απόσπασμα μιας επιστολής που έλαβα από ένα μέλος μας:
«Η εποχή των κλειστών κλαμπ τελειώνει εδώ. Ο παραγοντισμός το ίδιο» γράφει ο φίλος μας.
Και συνεχίζει: «Δεν ανέχομαι να βλέπω Τοπικές και ΝΟΔΕ, όπου τοπικοί μεγαλο-παράγοντες στήνουν το παιγνίδι, αναδεικνύοντας προσωπικούς κομματάρχες για την εξυπηρέτηση των προσωπικών συμφερόντων τους.
Δεν ανέχομαι να παρακολουθώ τους πραγματικούς αγωνιστές που τυγχάνουν να είναι μέλη των τοπικών, να χρησιμεύουν μόνο ως εκλογικοί αντιπρόσωποι, ως εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τον κόσμο, θα μοιράσουν το προεκλογικό υλικό, θα ακούσουν τα παράπονα του κόσμου, σαν να είναι αυτοί οι ένοχοι. Θα καλύψουν με προσωπικά τους έξοδα τον αγώνα και δε θα βρεθεί κανείς από την κεντρική οργάνωση να τους καλέσει και να ακούσει την άποψή τους, που εν τοιαύτη περιπτώσει είναι άποψη της βάσης»
Τι άλλο να πούμε μετά από αυτή την συγκλονιστική εξομολόγηση-καταγγελία ενός απλού Νεοδημοκράτη από τη βάση μας; Τα είπε όλα.
Σε αυτήν ακριβώς την αγωνία του πρέπει να απαντήσουμε.
Δεν θα σας μιλήσω, λοιπόν, για «μερεμέτια». Θα σας μιλήσω για επαναστατικές τομές. Δεν θα σοβατίσουμε τις «ρωγμές». Θα ξαναχτίσουμε το οικοδόμημα από τα θεμέλια.
Θα βάλουμε νέες βάσεις για το μέλλον…
Τελειώσαμε με τα βιλαέτια μέσα στο Κόμμα.
Τελειώσαμε με τις βαρονίες.
Τώρα τελειώνουμε και με όλες τις υπόλοιπες ιστορικές παθογένειες.
Και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία της Μεγάλης, της πολύ μεγάλης σύγχρονης Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, που απευθύνεται σε όλη την Κοινωνία. Αλλά απευθύνεται με τις ιδέες της, όχι φορώντας μάσκες ή ερωτοτροπώντας με αντίπαλες ιδεολογίες. Που απευθύνεται και κερδίζει την κοινωνία με σύγχρονους τρόπους, όχι με παρωχημένες δομές και με ξεπερασμένες μορφές οργάνωσης.
Όλα τα Ευρωπαϊκά Κεντροδεξιά κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά.
Αλλά απορρίπτουν τη χαλαρότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους, απορρίπτουν τις «στρογγυλοποιήσεις» και τον ξύλινο λόγο, απορρίπτουν τον διαχειριστικό κυβερνητισμό.
Όταν χρειάζεται αποτολμούν τομές και συγκρούσεις, δεν τις αποφεύγουν.
Και κερδίζουν την κοινωνία με το μέρος τους.
Απορρίπτουν τη λογική του «ώριμου φρούτου». Γιατί η παθητική αντιπολίτευση διαλύει την παράταξή μας. Όπως και η ανεύθυνη αντιπολίτευση. Όπως και ο λαϊκισμός…
Αυτά απορρίπτουν όλα τα άλλα Κεντροδεξιά Κόμματα στην Ευρώπη. Κι επιτυγχάνουν. Αυτά απορρίπτουμε πλέον κι εμείς.
Και προχωρούμε σε αληθινή Επανάσταση. Για την ακρίβεια σε μια σειρά από ριζοσπαστικές τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σας παρουσιάζω αμέσως. Και τα οποία θα συζητήσουμε.
* Πρώτη Επανάσταση: η αρχή από κάτω προς τα πάνω.
Μέχρι τώρα το παραδοσιακό κομματικό σχήμα στηνόταν και λειτουργούσε αντίστροφα: από πάνω προς τα κάτω. Αυτό δεν ταιριάζει προς τις αρχές μας. Που είναι αυτοφυείς στην κοινωνία. Τις νιώθει ο λαός. Τις συμμερίζεται η κοινωνία. Και θέλει να τις δει να εκπροσωπούνται στην διακυβέρνησή του.
Έτσι το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού δεν έχει ανάγκη ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που προσπαθεί να «ελέγξει» την κοινωνία. Αντίθετα, χρειάζεται ένα μοντέλο που λειτουργεί «από κάτω προς τα πάνω»…
Ένα μοντέλο που παράγει πολιτική στη βάση, που αναδεικνύει την πρωτοβουλία της βάσης και συντονίζει τις παρεμβάσεις της στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα, όμως, η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας. Πρέπει να κερδίζει μάχες, να τολμά ρήξεις, να συγκρούεται, να νικά, να κυβερνά αποτελεσματικά. Έτσι ενώ η διοίκησή της είναι από την κορυφή προς τη βάση, η λειτουργία του θα είναι από τη βάση προς την κορυφή. Μ’ άλλα λόγια, θα συνδυάζει και τα δύο μοντέλα, θα τα ενσωματώνει και θα τα ισορροπεί.
Αυτός ο συνδυασμός έχει γίνει στα περισσότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Και πέτυχε παντού. Θα γίνει και θα επιτύχει και στην Ελλάδα!
Πρώτη μεγάλη Επανάσταση, λοιπόν, ότι παύουμε να λειτουργούμε ως γραφειοκρατικός μηχανισμός και θεμελιώνουμε ένα συνδυασμό παραδοσιακής διοίκησης με τη λειτουργία από την βάση προς την κορυφή.
* Δεύτερη Επανάσταση: Η βάση συμμετέχει πλέον άμεσα στην εκλογή τριών θεμελιακών οργάνων:
Στην εκλογή Προέδρου του Κόμματος. Στην εκλογή Προέδρου της Νεολαίας. Και στην εκλογή Προέδρου των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των ΝΟΔΕ.
Εκλογή Προέδρου του Κόμματος από τη βάση είχαμε ήδη στις 29 Νοεμβρίου, αφού μεσολάβησε αλλαγή καταστατικού.
Εκλογή Προέδρου της Νεολαίας, της ΟΝΝΕΔ από τη βάση έχουμε προγραμματίσει για τη 18η Απριλίου, αφού μεσολάβησε κι εδώ αλλαγή Καταστατικού.
Σήμερα σας προτείνω να έχουμε και εκλογή των Διοικήσεων των ΝΟΔΕ από τη βάση, στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές, αφού βέβαια αλλάξουμε τον τωρινό Κανονισμό Περιφερειακής Οργάνωσης.
* Τρίτη μεταρρυθμιστική τομή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης, ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ, θα πρέπει να ενσωματωθούν νέα πρωτοεκλεγόμενα μέλη, τουλάχιστον κατά 20%. Έτσι θα δίνονται ευκαιρίες σε καινούργια μέλη να δείξουν τις ικανότητές τους και να σπάσουν τις αγκυλώσεις του κομματικού μηχανισμού.
* Τέταρτη ριζική αλλαγή: Σε κάθε διοίκηση Τοπικής και Νομαρχιακής Οργάνωσης θα συμμετέχουν κατά 20% μέλη ηλικίας κάτω των 35 ετών. Έτσι θα πάψουμε να χάνουμε πολύτιμο δυναμικό στελεχών της ΟΝΝΕΔ, τα οποία φεύγουν από τη νεολαία, είναι δοκιμασμένα και άξια, έχουν πείρα, ταλέντο και όρεξη, αλλά δεν αξιοποιούνται στις κομματικές οργανώσεις. Αυτό θα αλλάξει…
* Πέμπτη μεταρρύθμιση: Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι τομείς δουλειάς για τις Τοπικές και Περιφερειακές Οργανώσεις. Που θα αφορούν άμεσα τις σχέσεις του Κόμματος με την Κοινωνία και θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καιρών για ένα σύγχρονο κόμμα: Τομείς Κοινωνικών Κινημάτων, Εθελοντισμού, Καταναλωτικών Οργανώσεων και Διαδικτύου. Και βεβαίως, σε κάθε ΝΟΔΕ γραμματεία σχέσεων Κόμματος-Κοινωνίας.
Ένα κόμμα που απευθύνεται στην Κοινωνία δεν μπορεί να απουσιάζει από τους χώρους όπου η κοινωνία παίρνει πρωτοβουλίες, οργανώνεται και δρα.
Με τις τομές αυτές σπάμε τα κυκλώματα, σπάμε τα στεγανά, ξεπερνάμε τη ρουτίνα της γραφειοκρατίας και τις στρεβλώσεις του κομματικού μηχανισμού.
Αλλά δεν σταματάμε εδώ…
* Έκτον: Στο Συνέδριο, συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τη βάση, καθώς και οι αιρετοί (βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες), οι ευρωβουλευτές, καθώς και οι εκλεγμένοι με ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού εκπροσωπούν μεγάλες πληθυσμιακά κοινωνικές και επαγγελματικές κατηγορίες.
Θα πρέπει να συζητήσουμε κατά πόσον οι ex officio συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τους άμεσα εκλεγόμενους από τη βάση, όπως συμβαίνει σήμερα.
Ακόμα οι εκλογές στο Συνέδριο για την «Κεντρική Επιτροπή» πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται από ένα ενιαίο Πίνακα κι όχι από διαφορετικές επί μέρους λίστες, όπως γίνεται σήμερα. Το θεωρώ αρχή αξιοσύνης, γιατί ο καθένας γνωρίζει ποιος αξίζει να βρίσκεται στο ανώτατο Πολιτικό όργανο του Κόμματος. Οι άξιοι, απ’ όπου κι αν προέρχονται, είναι άξιοι και πρέπει να εκλέγονται.
* Έβδομη αλλαγή, συμβολική ίσως, αλλά και πολύ ουσιαστική ταυτόχρονα: Αλλάζει η ονομασία των οργάνων μας: Το Τακτικό Συνέδριο θα γίνεται ανά διετία πλέον και θα ονομάζεται στο εξής Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, για να τονίζει την εθνική ταυτότητα του κράτους και της κοινωνίας μας. Η Κεντρική Επιτροπή θα ονομάζεται Πολιτική Επιτροπή. Και το Πολιτικό Συμβούλιο θα ονομάζεται Εκτελεστική Γραμματεία.
Εγκαταλείπουμε μια φρασεολογία σοβιετικού τύπου, που παραπέμπει σε γραφειοκρατικές και συγκεντρωτικές αντιλήψεις. Οι οποίες είχαν ανάγκη να τονίζουν τον Κεντρικό Έλεγχο και το αποκλειστικό δικαίωμα άσκησης Πολιτικής μόνο στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας.
Η αλλαγή ονομασίας υποδηλώνει άλλη αντίληψη για την Πολιτική: πιο φιλελεύθερη, πιο δημοκρατική πιο κοινωνικά συμμετοχική.
* Όγδοη μεταρρυθμιστική τομή: Στο Συνέδριο μας, που θα ονομάζεται «Εθνικό Συνέδριο» πλέον και θα παραμένει το ανώτατο όργανο, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 30% μέλη γυναίκες (όπως ήδη συμβαίνει) και τουλάχιστον 25% μέλη κάτω των 35 ετών. Έτσι οι γυναίκες και οι νέοι δεν θα υπο-εκπροσωπούνται.
Γιατί ένα κόμμα που δεν αναδεικνύει γυναίκες και νέους ανθρώπους δεν έχει σχέση με την κοινωνία, ούτε έχει μέλλον.
* Ένατη αλλαγή: Ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από τη βάση, όπως ήδη έγινε πέρσι το Νοέμβριο. Ο ίδιος εφαρμόζει πρώτος την αρχή της λογοδοσίας σε κάθε Συνέδριο.
Βεβαίως υπάρχουν διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται το σχετικό αίτημα από το 1/3 του Συνεδρίου, όπως συμβαίνει τώρα, ή από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως επίσης συμβαίνει και τώρα, είτε από τα 2/3 των μελών της «Κεντρικής Επιτροπής», που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση αν κινηθεί αμφισβήτηση Προέδρου προκηρύσσονται εκλογές από τη βάση του Κόμματος.
* Δέκατη μεταρρύθμιση: Η παλαιά Κεντρική Επιτροπή, που θα ονομάζεται στο εξής «Πολιτική Επιτροπή», θα είναι σχετικά ολιγομελής. Θα έχει πολύ λιγότερα από τα 500 και πλέον μέλη που έχει σήμερα. Ο μικρότερος αριθμός συμβάλλει στην λειτουργικότητα του οργάνου και στην ουσιαστική πολιτική εκπροσώπηση. Ως γνωστόν, τα «πλαδαρά» κομματικά όργανα αποδεικνύονται δυσκίνητα ή ανύπαρκτα. Ενώ τα ολιγομελέστερα θα γίνουν και ισχυρότερα.
Επίσης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής δεν θα μπορεί να θέτει υποψηφιότητα για βουλευτής όσο είναι Γραμματέας. Θα μπορεί ωστόσο να συμπεριληφθεί στη λίστα των βουλευτών Επικρατείας. Αυτό το «ασυμβίβαστο» καταργεί τις τριβές και την καχυποψία ανάμεσα σε εκλεγμένα στελέχη. Κι επιτρέπει στο Γραμματέα να αφιερωθεί στα καθήκοντά του.
Η Πολιτική Επιτροπή θα συνέρχεται τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή και εκτάκτως με απόφαση του Προέδρου του Κόμματος.
Θα αναδεικνύει επίσης αιρετό Συμβούλιο Δεοντολογίας του Κόμματος, όπου κάθε ζήτημα συμπεριφοράς στελέχους θα κρίνεται άμεσα και δίκαια.
* Ενδέκατη μεταρρυθμιστική τομή: Το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο, που θα ονομάζεται πλέον «Εκτελεστική Γραμματεία» θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον Πρόεδρο του Κόμματος. Απ’ αυτά τα 7 θα είναι εκλεγμένα από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, επιλογής και ευθύνης του Προέδρου.
Έτσι δημιουργείται γύρω από τον Πρόεδρο ένα σφιχτό Επιτελείο θα συμπληρώνεται από άλλα τρία νέα όργανα:
-- Μια ομάδα Εμπειρογνωμόνων,
-- Μια ομάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού,
-- Και μια Επιτροπή Αξιολόγησης, με κύρια αποστολή την ανάπτυξη και αξιοποίηση Εθνικού Μητρώου Στελεχών και τη συνεχή αξιολόγηση των δομών και των δράσεων του κόμματος.
- Από την ομάδα εμπειρογνωμόνων, που θα αποτελείται από προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό, θα υπάρξουν επεξεργασίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και της δημόσιας διοίκησης. Δεν θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα.
Δεν θα αιφνιδιαζόμαστε από τις εξελίξεις, είτε βρισκόμαστε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Και δεν θα αυτοσχεδιάζουμε...
- Με την Ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού, θα μετατρέπουμε τη εξειδικευμένη γνώση σε χάραξη μακροχρόνιας στρατηγικής, για την κοινωνία και το κόμμα. Στόχος μας δεν είναι απλώς να κερδίζουμε τις εκλογές. Αλλά να αλλάξουμε τη χώρα. Μόνο ένα κόμμα που έχει μακροχρόνια στρατηγική, μπορεί να αλλάξει τη χώρα.
- Με την Επιτροπή αξιολόγησης θα γνωρίζουμε κάθε στιγμή πόσο το κόμμα μας ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πολιτικής του, και αν όχι. που «πονάει» και πως μπορούν να βελτιωθούν τα αδύνατα σημεία του.
Δεν μπορούμε να θέτουμε στόχους, αν δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι οργανωμένες δυνάμεις μας αλλά και η ετοιμότητά τους.
- Τέλος, το Εθνικό Μητρώο Στελεχών, θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει πλήρης αξιοκρατία, ώστε να καταγράφεται η διαχρονική προσφορά κάθε αγωνιστή στην Παράταξη. Θα προσδώσει ακόμα διαφάνεια στην αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών. Γιατί ξέρω ποιες δίκαιες πικρίες έχουν πολλοί από σας.
Έτσι ολοκληρώνεται ένα πλήρες επιτελείο γύρω από τον Πρόεδρο. Με άμεσες εκτελεστικές αρμοδιότητες, θεωρητική στήριξη, μακροχρόνιο σχεδιασμό, οργανωτική παρακολούθηση και στελεχιακή ανάδειξη.
Κι όλο αυτά μαζί αποτελούν μια μεγάλη λειτουργική καινοτομία, γιατί θεσμοθετείται πρότυπο Σύγχρονης Διακυβέρνησης. Ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί ως Αντιπολίτευση και να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί ως Κυβέρνηση.
Κι όπου θα υπηρετούνται τρεις ακόμα αρχές:
- ο καταμερισμός έργου, ώστε να μην είμαστε ένας υδροκέφαλος οργανισμός,
- η συμπληρωματικότητα, ώστε να είμαστε ένας λειτουργικός οργανισμός
- και η διαφάνεια, ώστε να είμαστε ένας αξιοκρατικός οργανισμός.
Διότι όλες αυτές οι λειτουργίες θα είναι θεσμοθετημένες και δημόσια γνωστές. Οπότε τέρμα και τα «προσωπικά κυκλώματα»...
* Δωδέκατη αλλαγή: Οι τοπικές οργανώσεις θα είναι πραγματική κυψέλη παραγωγής πολιτικής, κοινωνικών πρωτοβουλιών και πρωτοποριακής παρέμβασης. Ασφαλώς και ανάδειξης στελεχών.
Θα συγκροτούνται σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας ή Περιφέρειας, ανάλογα με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας.
Κατά κάποιο τρόπο επιστρέψαμε από εκεί που ξεκινήσαμε: Από την έμφαση που δίνεται στη βάση, στην ανάδειξη της Πολιτικής από τη βάση και στην ενεργό συμμετοχή της βάσης στην Κοινωνία και την Πολιτική.
Για να το πω σχηματικά: Στο παραδοσιακό οργανωτικό σχήμα, που σήμερα ξεπερνάμε, το κόμμα συγκροτείται στην κορυφή κι από πάνω του εκτείνονται παρακλάδια προς τα «κάτω», προς την κοινωνία.
Στο νέο δικό μας μοντέλο, δοκιμασμένο και επιτυχημένο σε όλο τον κόσμο από κόμματα της Κεντροδεξιάς, το κόμμα συγκροτείται παντού στην κοινωνία και πάνω του στέκεται, ως επιστέγασμα, η ηγετική του δομή.
Στο δικό μας μοντέλο, η ηγεσία αναδεικνύεται από τη βάση και ακουμπά στη βάση.
Ενώ στο παραδοσιακό μοντέλο, οι οργανώσεις βάσης «κρέμονται» από την ηγετική δομή.
Ταυτόχρονα στο δικό μας μοντέλο ο Πρόεδρος είναι απερίσπαστος να δώσει τις μάχες του, να κάνει τις ρήξεις του, να φέρει τα πάνω-κάτω. Δεν είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί ως «ισορροπιστής» ανάμεσα σε φατρίες, κυκλώματα και κομματικά βιλαέτια. Ούτε να προσαρμόζεται στη χαλαρότητα του κυβερνητισμού. Είναι εξοπλισμένος να δρα ως ηγέτης, όχι ως απλός «διαχειριστής» ή «διεκπεραιωτής».
* Τέλος, υπάρχει και μια ακόμα Επανάσταση, την οποία δεν την φέρνουμε εμείς. Την καλωσορίζουμε εμείς: Η ηλεκτρονική δημοκρατία!
Το νέο οργανωτικό μοντέλο μας γίνεται απόλυτα συμβατό με την δικτυακή μορφή της ηλεκτρονικής δημοκρατίας. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τη χρήση του διαδικτύου για να πολλαπλασιάσουμε τους αποδέκτες του μηνύματός μας και να διευκολύνουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Αφορά και τη διασύνδεσή μας με κοινωνικά κινήματα και χώρους έξω από τα συμβατικά όρια του κόμματος.
Χώρους με τους οποίους μπορούμε να έχουμε διάλογο, να παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες τους, να κερδίζουμε από το δυναμισμό τους, να παρακάμπτουμε τα κομματικά στεγανά και τις διαχωριστικές γραμμές, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.
Για να τους καταλάβουμε καλύτερα και για να μας καταλάβουν καλύτερα.
Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς ένα συναρπαστικό μέσο. Είναι ένας ολόκληρος χώρος, στον οποίο αναπτύσσεται μια ολόκληρη «κοινωνία». Πραγματική και «εικονική» ταυτόχρονα. Και με πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, αλλά και στις τάσεις του κόσμου ολόκληρου.
Το κόμμα μας πρέπει να δώσει υψίστη προτεραιότητα στο διαδίκτυο και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής δημοκρατίας.
Όχι απλώς ως μέσο πολιτικής δουλειάς. Αλλά ως μια ολόκληρη κοινωνία που αναπτύσσεται δίπλα και παράλληλα με τη δική μας και την επηρεάζει άμεσα και καθοριστικά.
Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Για να επιτύχουμε στους πολιτικούς μας αγώνες, για να επανέλθουμε στην εξουσία και για να αλλάξουμε την Ελλάδα, χρειαζόμαστε πάνω από όλα Ενότητα. Ενότητα συν-αντίληψης, αλλά και Ψυχική ενότητα.
-- Το κόμμα μας δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία, αν στο εσωτερικό του εμφανιστεί ως μωσαϊκό ομάδων και κέντρων επιρροής.
-- Το κόμμα μας δεν μπορεί να κάνει τομές και ρήξεις, δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, αν εμφανιστεί κατακερματισμένο σε «φέουδα» και «ομάδες επιρροής».
Δεν θέλουμε κόμμα «των μεν και των δε». Δεν θέλουμε κόμμα των λεπτών ισορροπιών. Θέλουμε κόμμα των μεγάλων ανατροπών.
Δεν θέλουμε κόμμα της συνεχούς εσωστρέφειας. Θέλουμε κόμμα κοινωνικής πρωτοβουλίας και πολιτικής παρέμβασης.
Δεν θέλουμε κόμμα των μικρών μπαλωμάτων. Θέλουμε κόμμα των μεγάλων συνθέσεων.
Δεν θέλουμε το κόμμα που θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας. Θέλουμε το κόμμα που θα πραγματοποιήσει τα πιο φιλόδοξα όνειρά μας.
Δεν θέλουμε απλώς να κερδίσουμε ξανά τη διακυβέρνηση και να βαλτώσουμε μαζί της. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και για να αλλάξουμε την Ελλάδα αύριο, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι. Από σήμερα…
Να τα αλλάξουμε όλα. Να κρατήσουμε τις ιδέες μας. Αλλά να τις κρατήσουμε όχι για να τις κρύβουμε. Όχι για να σκύβουμε το κεφάλι όταν μας επιτίθενται. Να τις κάνουμε σημαία για να κερδίσουμε με το μέρος μας την κοινωνία.
Οι ιδέες μας κερδίζουν έδαφος παντού στον κόσμο. Η παράδοσή μας εμπνέει υπερηφάνεια. Η ιστορία μας είναι ταυτισμένη με τις καλύτερες στιγμές αυτού του τόπου.
Είναι ώρα να κερδίσουμε την κοινωνία για να την αλλάξουμε.
Κι είναι ώρα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι για να κερδίσουμε την κοινωνία.
Αυτό σας καλώ να κάνουμε στο 8ο Συνέδριο Θέσεων και αρχών:
Να αλλάξουμε πρώτα εμείς, για να αλλάξουμε την Ελλάδα!
Να σηκωθούμε εμείς, για να σηκώσουμε και την Ελλάδα.
Να κάνουμε όλοι μαζί, αυτό που ο καθένας από μας μου ζητάει όταν με βλέπει:
-- Πρόεδρε, άλλαξέ τα όλα:
Ε λοιπόν, να τα αλλάξουμε όλα...
Για το καλό της Παράταξης.
Για το καλό της Πατρίδας!