Εκτεταμένη έρευνα για παράνομα φροντιστήρια
Κοινό μυστικό των ανθρώπων της Εκπαίδευσης αποτελεί η διενέργεια φροντιστηρίων από καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης κατά παράβαση του νόμου 1566/85 και της φορολογικής νομοθεσίας.
Άλλωστε είναι μεγάλο το ποσοστό μαθητών που αναγκάστηκαν να ζητήσουν... ιδιαίτερη βοήθεια από καθηγητή Δημοσίου.
Το όλο θέμα όμως αποκτά ιδιαίτερη αξία αν συνυπολογίσει κανείς ότι τριμελής ομάδα συνεργατών του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στη Ρόδο με πλήρες συνεργείο εργαλείων υποκλοπής συνομιλιών και εικόνας και κατέγραψαν συμφωνία με μαθηματικό που δραστηριοποιείται στ' Αφάντου...
Ο μαθηματικός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπεσε στην παγίδα να δεχτεί να παραδώσει φροντιστήρια με συνεργάτη της εκπομπής ο οποίος του συστήθηκε ως υποψήφιος φοιτητής ενώ τόσο οι μεταξύ τους συνομιλίες όσο και σχετικές συναντήσεις έχουν καταγραφεί σε κρυφή κάμερα.
Το θέμα προσέλαβε μάλιστα διαστάσεις στη μικροκοινωνία του Αφάντου καθώς ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός είναι συγγενής με άλλο καθηγητή σε καίρια θέση στην ιεραρχία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί.
Το συνεργείο ενημέρωσε σχετικά και τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ Γ. Παπαδομαρκάκη ο οποίος αφού επεσήμανε ότι δεν έχει επίσημη καταγγελία και στοιχεία για να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία ζήτησε να του προσκομιστούν αποδείξεις προκειμένου να ενεργήσει τα δέοντα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το όλο θέμα αναμένεται, εκτός απροόπτου να προβληθεί αύριο από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοσιογραφική έρευνα στηρίζεται και σε καταγγελία που έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων Ελλάδος (ΟΕΦΕ) προ διετίας.
Όπως έχει γράψει η «δ» ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα ζητώντας από τους περιφερειακούς Εισαγγελείς Πλημμελειοδικών να διαπιστώσουν εάν κατά παράβαση του νόμου καθηγητές δημοσίων λυκείων παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές της β' και της γ' λυκείου.
Η έρευνα διατάχθηκε έπειτα από αναφορά που έκανε ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ Γιώργος Χατζητέγας και επεκτάθηκε και στη Ρόδο.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην παραγγελία του σημείωσε ότι, εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, δεν σημαίνει μόνο ότι οι καθηγητές με τις εκτός των σχολείων δραστηριότητές τους δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους, αλλά και ότι η παράνομη δραστηριότητά τους έχει ως συνέπεια μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Στις καταγγελίες που έκανε ο κ. Χατζητέγας και στο έγγραφο με τίτλο "Η Μαύρη Βίβλος των φροντιστών", που παρέδωσε στον εισαγγελέα, δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.
Το 2000 ωστόσο η ΟΕΦΕ κατέθεσε στο ΥΠΕΠ-Θ 500 ονόματα εκπαιδευτικών. Από τότε έγιναν εκατοντάδες ΕΔΕ αναφορικά με το θέμα, όμως η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο. Από τις λίστες των "επίορκων" ουδείς διανοήθηκε να υποβάλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Μόνο ένας από τη Ρόδο έστειλε επιστολή στην ΟΕΦΕ, για να διαμαρτυρηθεί ότι η λίστα ήταν ελλιπής και δεν περιελάμβανε τα ηχηρά ονόματα, ενώ συμπεριέλαβε τον ίδιο, ο οποίος λίγα μόνο ιδιαίτερα κάνει...
Εν πάση περιπτώσει σε εκτέλεση της παραγγελίας του πρώτου τη τάξει Εισαγγελέα της χώρας διενεργήθηκε αυτοπρόσωπη προκαταρκτική εξέταση από την οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για κίνηση ποινικής δίωξης κατά συγκεκριμένων προσώπων αν και προέκυψαν υπόνοιες τελέσεως των ως άνω αδικημάτων από δύο καθηγητές του 1ου και του 3ου Λυκείου Ρόδου.
Μαθητής συγκεκριμένα κατέθεσε ότι κατά το σχολικό έτος 2006-2007 παρακολουθούσε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθηματικό στον οποίο κατέβαλλε 150 ευρώ τον μήνα. Ο ισχυρισμός του ωστόσο αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από μάρτυρα που επικαλέστηκε.
Από την ίδια προκαταρκτική έρευνα προέκυψαν υπόνοιες και για έναν βιολόγο πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί για τη λήψη κατάθεσης μαθήτρια η οποία φέρεται να παρακολουθούσε ιδιαίτερα έναντι αμοιβής.
Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου με αίτημα τη συνέχιση της έρευνας με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Λίγο καιρό αργότερα σημειώθηκε και νέα παρέμβαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου μετά από νέα επώνυμη καταγγελία της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος σε βάρος 4 καθηγητών σχολείων της Ρόδου που φέρονται να παραδίδουν παρανόμως ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές των λυκείων στα οποία διδάσκουν.
Οι καθηγητές, όπως ισχυρίζονται οι φροντιστές, εφευρίσκουν διάφορα τεχνάσματα για να μην εντοπιστούν, όπως για παράδειγμα λένε στους μαθητές να έχουν μαζί τους κάποιο... μουσικό όργανο, ένα βιβλίο επαγγελματικού προσανατολισμού ή θεατρικό κείμενο, ώστε σε περίπτωση «εφόδου» να υποστηρίξουν ότι τους βοηθούν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή να βρουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει.
Η εκπαιδευτική παραοικονομία έχει δημιουργήσει ασφυκτικές καταστάσεις στα φροντιστήρια που λειτουργούν νόμιμα καθώς η πελατεία τους μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Δωδεκανήσου κ Χρ. Μπάρδος είχε αποστείλει εξάλλου πέρσι τον Οκτώβριο επιστολή - αναφορά προς τον πρόεδρο του ΕΒΕΔ καταγγέλλοντας αδράνεια της δημόσιας διοίκησης και των αρμοδίων να πατάξουν το φαινόμενο των παράνομων φροντιστηρίων.
"Εδώ και αρκετά χρόνια ο κλάδος μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των παράνομων ιδιαιτέρων (η έκφραση είναι λάθος, αφού το τμήμα απαρτίζεται από 4-5 μαθητές). Με επιστολές του προεδρείου μας στα ΜΜΕ και στους υπεύθυνους ελεγκτικούς μηχανισμούς αναφέραμε το πρόβλημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ. Ζητάμε τη συμπαράσταση σας για να προστατεύσουμε τα μέλη του σωματείου μας καθώς και τους μαθητές μας από τη ρατσιστική συμπεριφορά των επίορκων καθηγητών.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν κάνει σημαία τους κατά την προεκλογική περίοδο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Θα συνεχίσουν να αγνοούν τα επίσημα στοιχεία της Γ.Σ.Ε.Ε. σε βάρος των φορολογούμενων μελών του σωματείου μας; Ελπίζω αυτή τη φορά να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα στη νόμιμη φροντιστηριακή εκπαίδευση και στην εκπαιδευτική παραοικονομία των καθηγητών του δημόσιου σχολείου, τη μόνη και πραγματική "παραπαιδεία", στην οποία ουδέποτε έχουν αναφερθεί" τόνιζε στην επιστολή του ο κ. Μπάρδος.
Εν πάση περιπτώσει στη νέα καταγγελία του νύν προέδρου του Ο.Ε.Φ.Ε. κ Μ. Αμοιραδάκη επισυνάπτονται ανυπόγραφες καταγγελίες σε βάρος 4 καθηγητών που καταγγέλλονται ότι παραδίδουν παρανόμως ιδιαίτερα. Ζητείται η παρέμβαση της Εισαγγελίας για τη διαπίστωση τυχόν παράβασης του άρθρου 13 παρ. 9 και του άρθρου 14 παρ. 20 του Ν. 1566/85.
Η πρώτη καταγγελία προέρχεται από ανώνυμο ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο γιος του μαθητής σε λύκειο της πόλεως της Ρόδου προσεγγίστηκε από το μαθηματικό του και το βιολόγο του για να συμμετάσχει σε τμήμα παράνομου φροντιστηρίου.
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι η άρνηση του παιδιού οδήγησε σε έναν ανελέητο ψυχολογικό πόλεμο από τους καταγγελλόμενους καθηγητές.
Η δεύτερη καταγγελία αφορά έναν μαθηματικό και ένα φυσικό οι οποίοι διδάσκουν σε σχολικό συγκρότημα δήμου της δυτικής πλευράς του νησιού. Ο ανώνυμος καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι οι δύο καθηγητές εκβιάζουν τους μαθητές με τη βαθμολογία και τις εξετάσεις υποστηρίζοντας ότι αναγκάζεται να καταβάλλει χρήματα από το υστέρημά του στους καταγγελλόμενους καθηγητές.
http://www.dimokratiki.gr/article.asp?articleID=6873&catID=18&pubID=1