Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ρόδος: Μελεκούνι τεραστίων διαστάσεων ετοιμάζεται για τις 26/9

 

Με έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της παρασκευής τεράστιου Μελεκουνιού για την καταγραφή του στο βιβλίου GUINNESS και η γιορτή παράδοσης με τον ροδίτικο γάμο, παραδοσιακούς χορούς και μουσική στην Ημέρα Τουρισμού, Κυριακή 26/09/10.

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μέσω της ΔΕΤΑΠ και ο Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού, για να τιμήσουν την Ημέρα Τουρισμού προετοιμάζουν μια μοναδική εκδήλωση την Κυριακή  26 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30 πίσω από τη Νομαρχία. Η γιορτή απευθύνεται σε όλους τους τουρίστες και επισκέπτες του τόπου καθώς και τους ντόπιους και  τους προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία Ροδίτικης παράδοσης. 

Το τεράστιο Μελεκούνι, κατ’ εξοχήν παραδοσιακό γλύκισμα και κέρασμα του γάμου, του νησιού μας από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα κλέψει την παράσταση αφού θα παρασκευαστεί επί τόπου και θα καταγραφεί στα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες. Οι πρόθυμοι «μελεκουνάδες» που θα εργαστούν είναι: Σοφία Μόσχου, Μιχάλης Λόγγος, Ειρήνη Μαργαρίτη,  και η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου. Φυσικά μετά την παρασκευή, καταμέτρηση και έλεγχο του έργου, το τεράστιο μελεκούνι θα απολαύσουν οι επισκέπτες και θα γευθούν το ροδίτικο θυμαρίσιο μέλι, το καβουρδισμένο σουσάμι και τα αμύγδαλα καθώς και τα αρώματα των εσπεριδοειδών και μπαχαρικών που θα απελευθερωθούν στο στόμα. 

Στόχος του εγχειρήματος είναι να τιμήσουμε με την ευκαιρία της Ημέρας Τουρισμού τους ξένους επισκέπτες που θα βρίσκονται στο νησί και να τους παρουσιάσουμε αυθεντικά στοιχεία παράδοσης μέσα από βιωματικές εμπειρίες. 

Στην εκδήλωση κυρίαρχο ρόλο θα έχει ο ροδίτικος παραδοσιακός γάμος με τα έθιμά του από τον σύλλογο Σορωνής Αμπερνάλλι, οι παραδοσιακοί χοροί του γάμου από το Λύκειο Ελληνίδων και η μουσική από το σχήμα του κ.Αναστασιάδη.

Την μεγάλη διοργάνωση στηρίζουν:

Ο Δήμος Ροδίων, το τυπογραφείο κου Χατζηκαλημέρη, το «Αμπερνάλλι», Το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου –« Εργάνη Αθηνά», το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, η ΑΣΤΕΡ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, το Σώμα Ελλήνων προσκόπων – περιφέρεια Δωδεακανήσου, η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου, η Magnus Magister-Εμμ.Παπαδημητρίου Α.Ε., το νερό Νύμφη, η digital dreams Louizidis, το μουσικό συγκρότημα κ.Αναστασιάδη, ηχητικά Vagelis, Music Spot, κ.Μιχάλης Λογγος και η Praxis Plus. 

Για την καταγραφή στο ρεκόρ Γκίνες, Μάρτυρες είναι: ο κ. Μιχάλης Ζεμπιλάς, Αστυκτηνίατρος Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και η κα Ράνια Κοσιώρη, Υποπρόξενος Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο ενώ επιθεωρητής είναι ο κ. Νίκος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσων. (PP)

Πληροφορίες: Κολιάδη Μελίνα, koliadi@detap.grΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Τ. 22410 – 44284, Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου – ΔΕΤΑΠ, www.detap.gr

Μελεκούνι

Το παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου

Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό γλύκισμα και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου ,φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στο τρόπο κατασκευής του Τρώγοντας ένα μελεκούνι, κανείς, νιώθει ωραία, ευχάριστα, κάνει ένα δώρο στον εαυτό του προσφέροντας του, τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του μελιού και του σησαμιού και χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

Παράδοση

Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους  μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία. 

Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα  . Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο  των αρχαίων Ελλήνων. Γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία και ήρθε  μετά από χιλιάδες  χρόνια  η επιστήμη  να το αποδείξει.

Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από 2 συνθετικά  μελε και κούνι  από το μέλι κα το κουνί (κούνα, κούνες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο.  Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος.

Μελεκούνι, τονωτικό σνακ με υψηλή διατροφική αξία

Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου ¨snack¨(με ίσες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α., έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα  στον άνθρωπο.

Ο θησαυρός της Ρόδου μας δίνει ενέργεια και υγεία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. 

Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα  συστατικά του το αναποφλοίωτο σησάμι και το μέλι.

 

http://www.newskosmos.com/index.php?option=com_content&view=article&id=21862:-------269&catid=31:2009-11-28-16-14-18&Itemid=55