Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 

  • Ρεπορτάζ:esos.gr

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς 2010-11 και προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας (ΣΕΠ), Αγωγής Υγείας (ΑΥ), Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Πολιτιστικών Θεμάτων, Comenius και e-Twinning στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Μιχάλης Κοντογιάννης υπέγραψε σήμερα εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται τα εξής:

  • Με την έναρξη του σχολικού έτους οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ενημερώνουν τους Διευθυντές και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τη μεθοδολογία εφαρμογής προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
  • Στη συνέχεια ο Διευθυντής, σε ειδική παιδαγωγική συνεδρίαση, ενημερώνει σχετικά τους εκπαιδευτικούς. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να αναλάβουν την υλοποίηση προγράμματος  συμπληρώνουν τα σχέδια εργασίας. Σημειώνεται ότι έχουν τη δυνατότητα   να συνεργαστούν όχι μόνο με τους μαθητές του τμήματός τους αλλά και με μαθητές άλλων τμημάτων ή κι άλλων σχολείων.
  • Τα συμπληρωμένα σχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων της σχολικής μονάδας ή των σχολικών μονάδων, σε περίπτωση συνεργασίας σχολείων, και στη συνέχεια να υποβληθούν στους αντίστοιχους Υπευθύνους της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  • Τα προγράμματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση υλοποιούνται στο πλαίσιο της ευέλικτης ζώνης ή με διάχυση σε όλα τα μαθήματα ή στο ολοήμερο σχολείο.
  • Για τα Προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση διατίθεται εβδομαδιαίως ένα δίωρο , το οποίο ορίζεται συγκεκριμένα και αναγράφεται στο πρακτικό του Συλλόγου καθηγητών του σχολείου που εγκρίνει το πρόγραμμα και  το πρακτικό αυτό  συνοδεύει το σχέδιο υποβολής προγράμματος.
  • Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να αναλαμβάνει ένα (1) πρόγραμμα και να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) ενώ κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει μέχρι και σε δύο (2) προγράμματα.
  • Στο τέλος της σχολικής χρονιάς μπορεί να διατεθεί ένα διήμερο προκειμένου να γίνει παρουσίαση των προγραμμάτων. Τα σχέδια προγραμμάτων πρέπει να υποβληθούν μέχρι την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010, στην τοπική Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Οι  τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης παρακαλούνται να ανταποκριθούν  στο αίτημα του Ειδικού Γραμματέα και να προωθήσουν άμεσα την εγκύκλιο με αριθμ. πρωτ.  119236/Γ7/24-9-2010 σε όλα τα σχολεία της περιοχής τους, ώστε να λάβουν ενυπόγραφα γνώση όλοι οι εκπαιδευτικοί μέχρι 8 Οκτωβρίου 2010.

http://www.esos.gr/index.php/frontpage/item/9330-sxediasmos-kai-ilopoiisi-programmaton-sxolikon-drastiriotiton-agogis-stadiodromias-agogis-igeias-periballontikis-agogis-politistikon-thematon-comenius-leonardo-da-vinci-kai-etwinning