Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτή Επιτροπή «υποχρεωτικά μετακινούμενων» εκπαιδευτικών: Έχουμε δικαιώματα – θα τα υπερασπιστούμε

Αγαπητοί συν/λφοι 

Όπως γνωρίζετε, η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ύστερα από την εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής κ. Κουμέντου (με αρ. πρωτ. Φ45.1 και Φ.46.2/ 955646,2ΦΦ,46,2 της 2/9/2010)  προχώρησε σε αυθαίρετες και μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις μετακινήσεις γιατί:

1. Σήμερα αφορούν 33 συναδέλφους, αλλά ανοίγουν την κερκόπορτα για την πλήρη ελαστικοποίηση των δικαιωμάτων μας. Ωράριο, οργανικότητα όλα τίθενται σε ραγδαία αμφισβήτηση. Σήμερα και δοκιμαστικά για μας, αύριο για όλο τον κλάδο. Σήμερα οι υποχρεωτικές μετακινήσεις, αύριο οι υποχρεωτικές υπερωρίες. Σήμερα πιθανά ωράριο δευτεροβάθμιας, του χρόνου όλοι στις 25 ώρες! Το θέμα δεν είναι προσωπικό, δεν αφορά την μία ειδικότητα απέναντι στην άλλη, μας αφορά όλους, είτε είμαστε στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, είτε όχι.

2. Είναι αντιπαιδαγωγικές, καθώς δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαιτερότητες των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά μάλλον δεν αντιμετωπιζόμαστε ως εκπαιδευτικοί, αλλά ως μπαλώματα για τρύπες.

3. Είναι παράτυπες και παράλογες για μια σειρά λόγους.

- Πρώτον γιατί σύμφωνα με την παρ. 5, του άρθρου 54 του Ν. 1566/1985 που είναι σε ισχύ, οι διαθέσεις των εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία αφορούν εκπαιδευτικούς «που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας στα σχολεία της ίδιας κατεύθυνσης». Για να διαπιστωθεί, όμως, συγκεκριμένα και ονομαστικά, η αδυναμία συμπλήρωσης ωραρίου σε σχολεία της ίδιας κατεύθυνσης, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθετήσεων του Σεπτεμβρίου!

- Δεύτερον, γιατί η προσβλητική μέθοδος «αρχίζω και παίρνω από το τέλος», με βάση την φθίνουσα των μορίων είναι λανθασμένη και παράλογη, καθώς ο καθένας γνωρίζει ότι η τελική κατάταξη διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις τοποθετήσεων, αφού συμπεριληφθούν και τα 4 μόρια εντοπιότητας ή συνυπηρέτησης! Πχ στον πίνακα των ΠΕ19 είναι φανερό ότι με 4 μόρια ένας συνάδελφος που έχει σειρά κατάταξης 45, μπορεί να «ανέβει» στο 15!!!

- Τρίτον, γιατί πχ για τους καθηγητές πληροφορικής δεν έχει αρμοδιότητα το πυσδε ή ο διευθυντής εκπαίδευσης να τους μετακινήσει στην πρωτοβάθμια, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 18 του Φ353/1/324/105657/Δ1/08-10-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΦΕΚ 1340 τ. Β΄, όσον αφορά τον διευθυντή δευτεροβάθμιας αναθέτει ρητά και κατηγορηματικά την αρμοδιότητα να «5. Διαθέτουν εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αντίστροφα για τη διδασκαλία μαθημάτων Ξένων Γλωσσών, Μουσικής, Καλλιτεχνικών και Φυσικής Αγωγής...»

4. Οι απαντήσεις του Δ/ντη δευτεροβάθμιας ως τα σήμερα ποικίλουν. Τη μια παρουσιάζεται ως προστάτης των συναδέλφων και ότι όλα αυτά γίνονται γιατί τον πιέζουν «από πάνω». Όμως αυτό δεν εξηγεί γιατί σε μια σειρά περιοχές που υπήρξαν αντιδράσεις, όπως στο ΠΥΣΔΕ Γ’ Αθήνας, προχώρησαν την Παρασκευή, 10-9-2010, στην εκ νέου τοποθέτηση και στην ανακοινοποίηση τοποθετήσεων σε λειτουργικά κενά ΠΕ06-ΠΕ11-ΠΕ16-ΠΕ19_20. Την άλλη ότι είναι ο «προστάτης της κοινωνίας», η οποία θέλει να λειτουργήσουν τα ολοήμερα (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) και ότι «δεν πειράζει αν αδικηθούν και 5-10 συνάδελφοι». Δεν ρωτάει όμως αν η κοινωνία επιθυμεί τα παιδιά της στοιβαγμένα σε 27άρια και σε 28άρια τμήματα, αν επιθυμεί καθηγητές-αλεξιπτωτιστές να διδάσκουν παιδιά των 7 και 8 ετών, αν επιθυμεί εκπαιδευτικούς με αξιοπρέπεια και σοβαρό εργασιακό περιβάλλον ή αν επιθυμεί εξευτελισμένους εκπαιδευτικούς – μπαλώματα!

5. Τέλος, το δίλημμα του διευθυντή «ακόμα και να δηλώσετε στα κενά θα περισσέψετε τελικά και θα σας στείλουν μετά σε άλλες περιφέρειες» είναι πλαστό και τρομοκρατικό. Ας μην περικόπτονται τα τμήματα στην τεχνική εκπαίδευση, ας σπάνε στα 2 τα τμήματα άνω των 25 μαθητών, ας φτιαχτούν αίθουσες εκεί που δεν υπάρχουν, ας σταματήσουν οι ρουσφετολογικές μεταθέσεις και δεν περισσεύουν εκπαιδευτικοί. Ειδικά μετά το μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων.

Ζητάμε:

1. Ανάκληση της απόφασης για υποχρεωτική μετακίνηση στην πρωτοβάθμια. Να συμμετέχουμε όλοι οι εκπαιδευτικοί στη διαδικασίες τοποθετήσεων του Σεπτεμβρίου με βάση τα λειτουργικά κενά. Να σταματήσει κάθε διαδικασία που αποκλείει συναδέλφους από τους πίνακες.

2. Περισσότερα τμήματα, μικρότερα τμήματα, καλύτερο μάθημα. Όχι κενά με 26άρια και 28άρια τμήματα. Να λυθεί το κτιριακό, όπου υπάρχει.

- Καλούμε όλους τους συναδέλφους μαζί μας

- Καλούμε τους αιρετούς να μην συμμετάσχουν σε τοποθετήσεις-παρωδία!

- Δεν αποδεχόμαστε καμία περιστολή σε κανένα εργασιακό δικαίωμά μας.

Αν δεν σταματήσει η διοίκηση αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές, θα προχωρήσουμε στην διεκδίκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας, με κάθε μέσο!

Ανοιχτή Επιτροπή «υποχρεωτικά μετακινούμενων» εκπαιδευτικών

Προχωράμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση δευτεροβάθμιας την Παρασκευή 17/09/2010 στις 09.30

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9690