Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Άννα Διαμαντοπούλου: ΛΥΚΕΙΟ: Τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα με διπλάσιες ώρες διδασκαλίας – λίγα μαθήματα επιλογής – εσωτερικές εξετάσεις στο σχολείο

 

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Άννα Διαμαντοπούλου:

Από του χρόνου η Α’ Λυκείου θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην Α’  Λυκείου, θα φοιτήσουν σε μια Β΄ και  Γ΄ Λυκείου τελείως διαφορετική, με πολύ λίγα μαθήματα.  Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο. Ο βαθμός θα συνδέεται με τα πανεπιστήμια, που θα ορίζουν  τα μαθήματα -που απαιτούνται για την εισαγωγή- και τη στάθμιση της βαθμολογίας. Αυτό όμως σημαίνει αλλαγή και στα Πανεπιστήμια. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που συζητάμε για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας.

Τα παιδιά στο Λύκειο θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το διαδίκτυο.  θα μπορεί,  από φέτος, ένα παιδί που θέλει να δώσει Μαθηματικά να μπαίνει στο κομπιούτερ του, να βλέπει όλη τη διδασκαλία, να βλέπει καθηγητή να διδάσκει, να γίνονται ερωτήσεις.  Αλλάζουν τα πάντα. Είναι ουσιαστική βοήθεια φέτος για τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ Λυκείου,  είναι από τα πράγματα που οραματιστήκαμε με τον Πρωθυπουργό από την πρώτη στιγμή.

Στόχος για τη Β’ και Γ΄ Λυκείου είναι ο μαθητής να μην χρειάζεται ούτε φροντιστήριο, ούτε βοήθεια. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το σύστημα πρέπει και εμείς να αλλάξουμε ως νοοτροπία.

πηγή: ALFAVITA.GR