Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η Νέα Δημοκρατία για την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μέτρο της απόσυρσης παλαιών οχημάτων που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση Καραμανλή

 

kiriakos Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να κατανοήσει τα σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την απόσυρση παλαιών οχημάτων, είναι θετικό το γεγονός ότι υιοθετεί πλέον την πρότασή μας και έχει αρχίσει να εξετάζει την επαναφορά του μέτρου. Η Ελλάδα έχει έναν από τους πλέον γερασμένους και ρυπογόνους στόλους οχημάτων στην Ευρώπη με περίπου 1,3 εκατ. αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών. Η αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους τους με νέα, «καθαρότερα» οχήματα είναι το μοναδικό άμεσα εφαρμόσιμο μέτρο για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την προστασία του αστικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Εκτός, όμως, από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, η εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης έχει και αναπτυξιακή διάσταση, καθώς θα τονώσει την αγορά του αυτοκινήτου, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει υποστεί πρωτοφανή καθίζηση της τάξης του 70% με συνέπεια χιλιάδες “λουκέτα” και απολύσεις. Σε πείσμα, επίσης, όσων υποστηρίζουν ότι η απόσυρση είναι ένα μέτρο το οποίο θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, θέλω να επισημάνω ότι, εφόσον κινηθεί η αγορά, τα έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό από την είσπραξη του ΦΠΑ και των τελών ταξινόμησης θα είναι περισσότερα από το όποιο κόστος των κινήτρων που θα δοθούν για απόσυρση. Είναι, κατά συνέπεια, προφανές ότι η απόσυρση θα έχει θετικό πρόσημο για το περιβάλλον, την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά.

Εάν όμως είναι στις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης η εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής αυτοκινήτου φιλικής προς το περιβάλλον, οφείλει επίσης:

1ον: Να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας με κριτήριο τις εκπομπές ρύπων και όχι τον κυβισμό τους, και,

2ον: Να επιτρέψει την κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων ΙΧ οχημάτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Με πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, μπορούμε και το περιβάλλον να προστατέψουμε και την αγορά αυτοκινήτου να επανεκκινήσουμε με όφελος, τελικά, και για τα δημόσια οικονομικά.

Η Νέα Δημοκρατία έχει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει, θα συνεχίσει να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις και αναμένουμε από την πλευρά της κυβέρνησης να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες».