Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

3η συνάντηση του προγράμματος Comenius στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου

 

tn_Comenius_Rhodes_Lindos

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της 3η Συνάντησης του προγράμματος Comenius με τίτλο “Europe Animation Action” στη Ρόδο στο οποίο συμμετέχει το Μουσικό Σχολείο Ρόδου. Από τις 6 ως τις 14 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το νησί μας καθηγητές και μαθητές από 8 Ευρωπαϊκά σχολεία (δύο Βελγικά – Γαλλόφωνο και Φλαμανδικό-, Πορτογαλικό, Ισπανικό, Ιταλικό, Ρουμάνικο, Τσέχικο και Κροατικό).

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από αντίστοιχες οικογένειες μαθητών του Μουσικού σχολείου και μοιράστηκαν την κουλτούρα τους μαζί τους, ενώ έγιναν και οι ίδιοι κοινωνοί του δικού μας πολιτισμού.
Στα πλαίσια της εβδομάδας συνάντησης έγιναν συναντήσεις στο σχολείο με επίδειξη του εκπαιδευτικού προγράμματος που χαρακτηρίζει τα Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα, αλλά και πρόβες των σχολείων για μια κοινή θεατρική παράσταση που θα ανεβεί τον ερχόμενο Μάιο στο Βέλγιο με μια πράξη από κάθε σχολείο και θα αποτελέσει το κύριο προϊόν του project. Σημειώνεται ότι τις πρόβες για τη θεατρική παράσταση που αφορά το σχολείο μας επιμελείται η καθηγήτρια θεάτρου του σχολείου Κατερίνα Τάτση. Παράλληλα, έγιναν ξεναγήσεις στο Παλάτι των Ιπποτών, στο αρχαιολογικό μουσείο, στη Λίνδο και στις Πηγές Καλλιθέας με την εθελοντική ξενάγηση του αρχαιολόγου Βασίλη Καραμπάτσου και του πρώην φιλολόγου καθηγητή του Μουσικού σχολείου Βαρσάμη Βαρσαμίδη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των παραπάνω μνημείων μέσα από τις κατατοπιστικότατες αναφορές τους. Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο Δημαρχείο του Δήμου Ροδίων με καλωσόρισμα του Δημάρχου και μοίρασμα δώρων στους επισκέπτες.
Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 7.30 το βράδυ, στην επιβλητική αίθουσα του Καταλύματος της Ισπανίας, στη Μεσαιωνική Πόλη, τα Μουσικά Σύνολα του Σχολείου έδωσαν συναυλία για τους προσκεκλημένους των ξένων σχολείων.
Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με το Σύνολο Εγχόρδων (υπεύθυνος Γιάννης Μαλλιόπουλος) που έπαιξε και δυο κομμάτια πάνω σε παραδοσιακά τραγούδια του Αιγαίου, γραμμένα από τον Μιχάλη Βεκιάρη. Τα μουσικά κομμάτια αυτά θα ακούγονται στην παράσταση του θεατρικού έργου που ετοιμάζεται αποτελώντας την αρχή, το τέλος, αλλά και τις ενδιάμεσες συνδέσεις στις πράξεις των σχολείων που θα συμμετέχουν. Τη μουσική για την ελληνική πράξη έχει αναλάβει ο Νίκος Χασάπης και θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Βέλγιο στη θεατρική παράσταση με το σύνολο των κρουστών του σχολείου. Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν η Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής (υπεύθυνος Μιχάλης Καλαεντζής) με τον Πέτρο Τσιμπερόπουλο στο πιάνο και το Σύνολο Ροκ (υπεύθυνοι Εμίλ Πολυμένωφ και Νίκος Χασάπης).
Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στην παραδοσιακή μας μουσική. Εμφανίστηκαν το σύνολο του Ηλία Αναστασιάδη, η Παραδοσιακή Χορωδία (υπεύθυνοι Ματίνα Μάστορα και Διονυσία Παππούλη) και την παραδοσιακή ορχήστρα του σχολείου (υπεύθυνος Γιώργος Παραγιός) το οποίο συνόδεψε χορευτές της Ομάδας Ενηλίκων του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου «Το Αμπερνάλλι».
Πολύτιμη ήταν η συμβολή των καθηγητών Εμίλ Πολυμένωφ και Παναγιώτη Λουκά Μπέλλου στην οργάνωση και τεχνική υποστήριξη της πολύ επιτυχημένης συναυλίας. Όλοι οι εκπρόσωποι των ξένων σχολείων εξέφραζαν στο τέλος συγκινημένοι τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτήν και δήλωσαν ότι «η δουλειά που πραγματοποιείται στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου είναι επαγγελματική».
Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου ενθουσιάστηκαν με τη διαπολιτισμική επαφή που είχαν με τους Ευρωπαίους μαθητές και πολλοί από αυτούς έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στο ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί στο Βέλγιο με δικά τους έξοδα, προκειμένου να συναντηθούν και πάλι. Παράλληλα συνεχίζουν ηλεκτρονική επικοινωνία μαζί τους.
Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η επιτυχία της 3η Συνάντησης Comenius με τίτλο “Europe Animation Action” οφείλεται στην αδιάκοπη προσπάθεια της συντονίστριας του προγράμματος για το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, Αγάθης Βαρσαμίδου, αλλά και της παιδαγωγικής ομάδας που αποτελείται από τους καθηγητές του σχολείου: Μιχάλη Βεκιάρη, Κατερίνα Τάτση, Νίκο Χασάπη, Γιάννη Αναγνώστου, Χριστίνα Πολίτη, Μάνθα Μήτρου και Κωνσταντίνα Μιχαλακοπούλου, καθώς και της αμέριστης συμπαράστασης της διευθύντριας του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, Θεοδώρας Τσιμπούρη. Σας επισυνάπτουμε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις.

Εκ του Μουσικού Σχολείου Ρόδου