Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: “Στον αγώνα μας δεν χωράνε λαθρεπιβάτες” – Ομιλία στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

 

«Στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, σας θέλω όλους δίπλα μου, δεν περισσεύει κανείς», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στην ΚΟ της ΝΔ και έστειλε σαφές μήνυμα στους «επίφοβους για αποχώρηση» βουλευτές ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν χωράνε ούτε λυπόψυχοι, ούτε λαθρεπιβάτες».

Αναφερόμενος στην ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «όσοι κάνουν νέο κόμμα για να ανταποκριθούν υποτίθεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας δείχνουν πως δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει γύρω τους».

«Εμείς δεν θα πέσουμε στη στημένη παγίδα της εσωστρέφειας», διεμήνυσε με νόημα για να συμπληρώσει: «Η πατρίδα έχει τόσα προβλήματα και είναι αυτή που μας υπαγορεύει να μην ασχολούμαστε με τα μικρά και μη σημαντικά...».

Αυτή την περίοδο, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, δεν αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας ως κόμμα, χτίζουμε και την απήχησή μας ως παράταξη. Έκανε επίσης λόγο για «συμμαχία προθύμων» που στηρίζουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Αν μας ζητούν τη συνενοχή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα δεν θα τους τη δώσουμε, αν θέλουν συναίνεση σε μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα μας ας ψάξουν αλλού συνενόχους, κάποιοι σπεύδουν να προσφέρουν δεκανίκια και κάποιοι άλλοι να ενταχθούν στη συμμαχία των προθύμων», είπε χαρακτηριστικά.

«Τεκμηριωμένο το "όχι" στο μνημόνιο»

Θέλοντας να απορρίψει τα πυρά που δέχεται τόσο από τη Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και από τους αποχωρήσαντες βουλευτές για το γεγονός ότι καταψήφισε το μνημόνιο και δεν προσφέρει συναίνεση στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Δεν είπαμε απλά "όχι" στο μνημόνιο, εξηγήσαμε το "όχι", διακινδυνεύσαμε ακόμα και προβλέψεις για την εξέλιξη του μνημονίου και επαληθευτήκαμε στην κριτική μας πολύ συντομότερα από ό,τι περιμέναμε».

«Στο DNA του ΠΑΣΟΚ ο λαϊκισμός»

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τους έως σήμερα χειρισμούς του. «Ο λαϊκισμός είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ, η αλήθεια είναι το δικό μας πλεονέκτημα», υπογράμμισε και πρόσθεσε στον ίδιο τόνο: «Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από εκείνους που εφηύραν το λαϊκισμό, από αυτούς που έχουν αναγάγει την εξαπάτηση του λαού σε σύγχρονη επιστήμη. Εμείς ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε δεν έχουμε ανάγκη το ψέμα γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Είμαστε το μόνο κόμμα που τολμά να κάνει αυτοκριτική και η αλήθεια είναι πως υπάρχει άλλη διέξοδος, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους».

Ρεαλιστικός ο άλλος δρόμος που προτείνουμε

«Φροντίσαμε σχεδόν αμέσως να παρουσιάσουμε έναν άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση. Βάλαμε πλάτη στα δύσκολα όταν η κυβέρνηση αρνιόταν να πάρει μέτρα και έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Ψηφισαμε τα μισά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση σε ένα χρόνο ενώ το ΠΑΣΟΚ σε πέντε χρόνια ψήφισε μόλις επτά.

»Προτείναμε διέξοδο από την κρίση όχι με ασφυξία, αλλά με ανάπτυξη. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της κυβέρνησης επειδή βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και η ύφεση χτυπάει όλη την κοινωνία, διαλύει τη μεσαία τάξη τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ο άλλος δρόμος που προτείνουμε είναι ρεαλιστικός. Δεν προτείνουμε ποτέ κάτι που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε στην ομιλία του αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ είπε όχι στο μνημόνιο, εξήγησε ο κ. Σαμαράς γιατί το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν χτυπά τη σπατάλη και η πολιτική της βάζει τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των θυσιών.

Δεύτερον, η πολιτική της κυβέρνησης δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή. Χρειάζονται, τόνισε, μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, πιο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού και απλούστερο φορολογικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν αφήνοντας πίσω τους ανέργους, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν η μείωση των συντάξεων ήταν η πιο άδικη απόφαση, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ήταν η πιο μοιραία.

Τρίτον, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε πως παρά τα μέτρα, η κυβέρνηση δεν έλεγξε το χρέος. Το μεγαλύτερο χρέος παράγει μεγαλύτερα μελλοντικά ελλείμματα και ήδη, επεσήμανε, πολλοί στο εξωτερικό δεν πείθονται παρά τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο λόγος, πρόσθεσε, που τα spreads δεν υποχώρησαν. Επαληθευτήκαμε και μας δικαίωσαν οι αγορές και οι αναλυτές. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποπληρώσουμε τα δάνεια στη διετία 2013-15, υποστήριξε, τονίζοντας πως το πρόβλημα αποπληρωμής θα αυτοδιαιωνίζεται. «Αυτό που έλεγε μόνο η ΝΔ το λένε σήμερα όλοι οι άλλοι, διαπιστώσεις που κάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση και σήμερα μόνο εμφανίζονται υπουργοί να διαπραγματεύονται για τον τομέα τους.

«Μας είχαν για ξοφλημένους, μας βλέπουν όρθιους»

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η «ΝΔ επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο», συμπληρώνοντας πως «ποτέ άλλοτε κόμμα της αντιπολίτευσης μετά από τέτοια ήττα(σε εθνικές εκλογές) δεν κατάφερε τόσο μεγάλη μείωση της διαφοράς μέσα σε έναν χρόνο».

«Από κάθε άποψη τα αποτελέσματα ήταν η πιο δυναμική επάνοδός μας στο πολιτικό προσκήνιο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μας είχαν για ξοφλημένους και μας βλέπουν όρθιους, μπροστά τους».

«Το μήνυμα ήταν σαφέστατο, η ΝΔ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει δυσκολότερες αποφάσεις χωρίς το μαξιλαράκι της άνετης διαφοράς».

Επιπλέον, συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «διάτρητο» το σχέδιο του προϋπολογισμού και τόνισε: «Τα σπασμένα της πολιτικής του κ. Παπανδρέου δεν θα τα φορτώσουν σε χιλιάδες οικογένειες με εκατοντάδες απολύσεις, δεν θα γίνουμε συνένοχοι».

Εξάλλου, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, δόθηκε ο λόγος και στους βουλευτές (20 βουλευτές είχαν ζητήσει το λόγο μέχρι και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης).

«Είναι αδιανόητο να ακούγεται αν ο Κώστας Καραμανλής στηρίζει τη ΝΔ, το κόμμα που τον ανέδειξε και ο ίδιος το οδήγησε δύο φορές στην εξουσία», τόνισε η κ. Ελίζα Βόζενμπεργκ, ενώ συμπλήρωσε ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για εκρηκτικό κλίμα στη συνεδρίαση.

Υπογράμμισε δε ότι όποιος ήθελε να φύγει ήταν δικαίωμά του, αλλά είχε υποχρέωση να το κάνει πριν την ΚΟ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε ότι «μας ενώνει η αγάπη γι'αυτή την παράταξη και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να την πληγώνει, να συκοφαντεί, να υπονομεύει το μέλλον».

Από την πλευρά του ο κ. Πάνος Καμμένος μίλησε για ανένδοτο αγώνα απέναντι σε κατοχή της πατρίδος. Έκανε δε λόγο για ιδιόμορφη κατοχή που επέβαλε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι είναι αντισυνταγματική η ψήφιση του μνημονίου με λιγότερες από 180 ψήφους.

Σημειώνεται πάντως ότι οι τοποθετήσεις των βουλευτών γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε και ο Κώστας Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να έχει ζητήσει να πάρει το λόγο.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1902532