Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το σχέδιο για την απαλλαγή από το μνημόνιο


Δεσμεύσεις για το πώς θα κυβερνήσει ανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη δευτερολογία του στο κλείσιμο του 8ου τακτικού συνεδρίου: Παρουσίασε στρατηγική απαλλαγής της χώρας από το μνημόνιο, υποσχέθηκε πως θα αποκαταστήσει άμεσα -ανεξαρτήτως των δεσμεύσεων του μνημονίου- τους χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ και πως θα καταργήσει το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ειδικότερα ότι στόχος του είναι να απαλλαγεί η χώρα από τις δεσμεύσεις του μνημονίου στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, αφού δεν γίνεται να το καταργήσει μονομερώς.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία πριν από εννέα χρόνια ήταν επίσης στη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από όπου δεσμεύθηκε να τη βγάλει το 2003 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και -παρόλο που πολλοί τον ειρωνεύτηκαν- κέρδισε τις εκλογές και πράγματι τα κατάφερε.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν αντιδικεί με το ΔΝΤ και χαρακτήρισε ανόητους όσους είχαν το θράσος να πουν ότι η Ν.Δ. κερδοσκοπεί πάνω στην καταστροφή της χώρας. Φωτογράφισε ειδικότερα την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, λέγοντας ότι όταν υπογράφηκε το μνημόνιο που δημιουργεί βαθιά ύφεση και πυροδοτεί πρωτοφανή ανεργία, η Ν.Δ. διαχώρισε τη θέση της από την καταστροφή, κι όσοι προσυπέγραψαν την καταστροφή, έχουν το θράσος να την κατηγορούν κι από πάνω.

Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε μείωση των φόρων, για να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει όσο δένει τα χέρια της Ελλάδας το Μνημόνιο, όπως δεν μπορεί να ενισχυθεί ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση όσο υπάρχουν οι περιορισμοί του ΔΝΤ.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική σταθερότητα όταν κόβουμε τις συντάξεις των 700 ευρώ. Δεν είναι… «σπάταλοι» όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας» σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα φροντίσει για την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, το γρηγορότερο δυνατό, ακόμα και «κόβοντας απ’ αλλού», αν χρειαστεί.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός δεσμεύτηκε επίσης για την κατάργηση του «ασύλου της παρανομίας» και του μεταναστευτικού νομοσχεδίου, καθώς και για την παράλληλη ανάδειξη του μεταναστευτικού σε κορυφαίο ζήτημα των ελληνοτουρκικών. «Αν θέλει η Τουρκία να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει να μάθει να σέβεται τους κανόνες δικαίου και τις υποχρεώσεις της. Και στο Αιγαίο και στην Κύπρο» πρόσθεσε.

Η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε παράλληλα και πιο έντονο πολιτικο-ιδεολογικό χαρακτήρα, καθώς έδωσε έμφαση στην αμφίπλευρη και πολυεπίπεδη διεύρυνση της Ν.Δ., η οποία όμως δεν μετακινείται δεξιά-αριστερά για να προσελκύσει ψηφοφόρους, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία και την κερδίζει με τις ιδέες της και τις ξεκάθαρες θέσεις της. Και όρισε ως στόχο της Ν.Δ., την οποία χαρακτήρισε κεντροδεξιό κόμμα, το χτίσιμο ενός πλειοψηφικού ρεύματος, βάζοντας τέλος στη συζήτηση για περιχαράκωση.

«Η πολιτική μας δεν είναι μια… ομπρέλα θαλάσσης, που τη μετακινούμε στην ακρογιαλιά, πότε λίγο αριστερότερα για να ‘‘πιάσουμε’’ κάποιους που μας έφυγαν προς το ΠΑΣΟΚ και πότε λίγο δεξιότερα για να πιάσουμε κάποιους άλλους. Η πολιτική μας ανοίγει για να καλύψει όλους, προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μετακινούμε την πολιτική μας. Τη διευρύνουμε!» τόνισε χαρακτηριστικά.