Κυριακή 27 Ιουνίου 2010


Με τη φράση «γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο», κατά τη δευτερολογία του στο Συνέδριο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς σηματοδότησε την έναρξη των αλλαγών που θα επιχειρήσει σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση για το μνημόνιο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από αυτό, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός για την Ντόρα Μπακογιάννη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Με το συνέδριό μας γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε κεφάλαιο, αποκαταστήσαμε τις ιδέες μας στην προμετωπίδα του κόμματος εκεί που τους ταιριάζει και όχι στο σεντούκι, προχωρούμε στην οργάνωση ενός σύγχρονου κόμματος όχι σε χαλαρή ένωση από φέουδα και βιλαέτια, φέρνουμε νέο κόσμο χωρίς να περιφρονούμε τους παλιούς αγωνιστές, είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ. Προβλήματα ενότητας έχει το ΠΑΣΟΚ κόμμα γεμάτο ρωγμές που δημιούργησαν οι αποφάσεις του. Μας λογάριαζαν τελειωμένους και τώρα μας βρίσκουν μπροστά τους».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκύψει τον χαρακτήρα του κόμματος και την αμφίπλευρη διεύρυνση εξηγώντας: «Η πολιτική μας δεν είναι ομπρέλα θαλάσσης που την μετακινούμε στην παραλία πότε αριστερότερα και πότε δεξιότερα για να αγγίξουμε πότε εκείνους που φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ και πότε κάποιους άλλους. Δεν μετακινούμε την πολιτική μας την διευρύνουμε, η πολιτική μας χωρά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Από αύριο βγαίνουμε από το καβούκι μας και μπαίνουμε στην μεγάλη μάχη, μιλάμε με τον λαό, όχι με ξύλινη γλώσσα και πλαστικά συνθήματα αλλά με επιχειρήματα. Δεν είναι εχθροί μας όσοι δεν ψήφισαν τη ΝΔ, πάμε να τους ακούσουμε. Δεν πάμε να πείσουμε μόνο τους κεντρώους, τους δεξιούς ή τους αριστερούς πάμε να μιλήσουμε με όσους θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό».

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι στρατηγική της ΝΔ είναι η απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο για την οικονομία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας υπογράφοντας το μνημόνιο που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και καταστροφής».

«Όσο είμαστε δεσμευμένοι στο μνημόνιο η χώρα θα υποβάλλεται σε τεράστιες θυσίες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τις δεσμεύσεις του μνημονίου αν στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιήσει την περιουσία της και στα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα» σημείωσε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τις κατηγορίες του και για «τα δεκανίκια του ΠΑΣΟΚ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο πόλεμος που μας κάνουν και τα δεκανίκια που επιστρατεύουν δείχνει τον φόβο τους για τη ΝΔ. Εκείνοι που υπέγραψαν το μνημόνιο λένε ότι δεν γινόταν τίποτε άλλο, γιατί όμως δεν έπαιρναν μέτρα ηπιότερα και αποτελεσματικότερα νωρίτερα και πριν παραδόσουν τα κλειδιά της διακυβέρνησης της χώρας;»

Φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Αυτοί που προσχώρησαν σε αυτή την πολιτική ως εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λένε ότι ήταν τάχα ψήφος ευθύνης. Και τώρα λένε ότι δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Μόνο που τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το εργασιακό προβλέπονταν στο μνημόνιο. Δεν ήξεραν τι ψήφιζαν; Η πολιτική δεν είναι καιροσκοπικοί θεατρινισμοί, φλύαρες δηλώσεις στα κανάλια, πλατιά χαμόγελα. Ευθύνη είναι να παίρνεις ρίσκα, για το καλό του τόπου, όχι να πηγαίνεις με τους πολλούς και να στρίβεις στα δύσκολα».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «όργιο καιροσκοπισμού και φτηνιάρικης πολιτικής» και ζήτησε να «μην μας σπαράσσουν την καρδιά, κλαψουρίζοντας». Προανήγγειλε, δε, ότι στις 7 Ιουλίου θα ανακοινώσει τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την οικονομική κρίση.
www.in.gr