Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Και μετά τους πίνακες τι γίνεται; του Χρήστου Κυργιάκη

Μόλις χθες-23 Ιουλίου 2007- ανακοινώθηκαν, επιτέλους, οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών,διορισμών,30μηνου,24μηνου με ΑΣΕΠ,κλπ.

Ωραία, και τώρα τι γίνεται;

Καταρχήν, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για ποιο λόγο άργησε τόσο πολύ η ανακοίνωση των παραπάνω πινάκων. Προέκυψε κάποιο νομικό, ή άλλο, πρόβλημα το οποίο δεν θα έπρεπε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να το γνωρίζουν;

Προσπερνώντας τα παραπάνω πρέπει να σταθούμε σε κάποια άλλα ζητήματα:

Πότε θα βγει η εγκύκλιος για τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να υπάρχει χρόνος οι ενδιαφερόμενοι να προγραμματίσουν όσο γίνεται καλύτερα τις επόμενες κινήσεις τους; Ήδη η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί αφού τα πάντα σχετικά με τους διορισμούς βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Πόσους εκπαιδευτικούς θα προσλάβει από κάθε κλάδο και ειδικότητα κατά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο»;Θα διοριστούν όλοι όσοι ανήκουν στις κατηγορίες που περίμεναν διορισμό (ΑΣΕΠ,40%,24μηνο,30μηνο,πολύτεκνοι, απολυμένοι ιδιωτικών σχολείων) ή θα αρχίσουν τα ψαλιδίσματα όπως ακούγεται και διαδίδεται;

Το μεγαλύτερο όμως ζήτημα είναι το ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών έχουν ήδη ξεπεράσει τις 12000 και μέχρι τις 10 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μπορεί να φτάσουν και τις 15000,όταν ο αντίστοιχος αριθμός τις προηγούμενες χρονιές ήταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, γύρω στις 4000 με 5000.

Τα κενά αυτά θα εμφανιστούν μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Πρόκειται όμως για γνωστά και απολύτως μετρήσιμα κενά. Θα καλυφτούν όλα αυτά τα κενά πριν αρχίσει η σχολική χρονιά ή θα τρέχουν μέσα στον Οκτώβριο να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα;

Το υπουργείο με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μπορεί να προσλάβει ακριβώς τόσους μόνιμους εκπαιδευτικούς όσοι είναι και οι εκπαιδευτικοί που θα συνταξιοδοτηθούν. Δηλαδή, όχι μόνο μπορεί αλλά και επιβάλλεται να προσλάβει πολλές χιλιάδες επιπλέον μόνιμους εκπαιδευτικούς εκτός των 3000 περίπου που έχει εξαγγείλει για φέτος.

Θα το πράξει όμως ή ακόμη και απέναντι σ’αυτό το αντιδραστικό Σύμφωνο Σταθερότητας που η ίδια η κυβέρνηση ασπάζεται και επικαλείται κάθε τόσο, θα φανεί για μία ακόμη φορά αφερέγγυα;

Το ζήτημα της κατακόρυφης αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, μετά και τις άγριες ανατροπές στην ασφάλιση των εργαζομένων, μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα ρυθμισμένη να εκραγεί το φθινόπωρο. Αν δεν προχωρήσει άμεσα σε γενναία αύξηση του αριθμού των προσλήψεων που να καλύπτει οπωσδήποτε την αναλογία 1 προς 1 για τους εξερχόμενους και νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς τότε πολλά σχολεία δεν θα μπορέσουν καν να λειτουργήσουν ή θα λειτουργήσουν με πολλές ώρες να χάνονται.

Το προηγούμενο συμπέρασμα όχι μόνο δεν προκύπτει αυθαίρετα αλλά εμπεριέχει σχεδόν τη βεβαιότητα ότι θα συμβεί αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τις προηγούμενες χρονιές,ενώ οι διορισμοί μονίμων ήταν διπλάσιοι από όσους έχουν εξαγγείλει για φέτος και ενώ οι συνάδελφοι που έβγαιναν στη σύνταξη ήταν γύρω στις 5000,παρόλα αυτά υπήρχαν πολλά κενά τα οποία κάλυπταν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι (ο αριθμός των οποίων θα είναι για φέτος μειωμένος κατά 70%).

Ας αναλογιστούν έστω και τώρα την ευθύνη τους προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση των διορισμών αλλιώς θα είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που θα επικρατήσει το Σεπτέμβρη στα σχολεία και δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί.Εκτός αν το φθινόπωρο μαζί με το άνοιγμα των σχολείων φέρει και εκλογές, οπότε….


Χρήστος Κυργιάκης : φυσικός - αναπληρωτής

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=5971