Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Μυτιλήνη

 668816
……  Εδώ στην Περιφέρεια, υπάρχει ακόμα η άλλη Ελλάδα, που περιμένει να βρει διέξοδο από την κρίση, όχι με την ισοπέδωση των πάντων, αλλά από την άνθιση του τόπου και του λαού.
Όχι στη συντριβή της κοινωνίας, αλλά στην ανόρθωσή της, στην ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, στην εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της. Στην άνθιση της Δημοκρατίας, όχι στην υπονόμευσή της.
Από δω από την Περιφέρεια, ξεσηκώνεται μια βοή, που συνοψίζεται σε πέντε λέξεις:
-- Δώστε την Ελλάδα μας πίσω!
Την Ελλάδα που σέβεται την εαυτό της. Όχι την Ελλάδα που εκλιπαρεί για δανεικά.
Την Ελλάδα που σέβεται τον νόμο. Όχι την Ελλάδα που έχει εθιστεί στην παρανομία…
Την Ελλάδα της Ανταγωνιστικότητας, όχι την Ελλάδα της ρεμούλας και της αρπαχτής.
Την Ελλάδα της Υπερηφάνειας, όχι την Ελλάδα της μοιρολατρίας και την ηττοπάθειας.
Την Ελλάδα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Όχι την Ελλάδα της αγραμματοσύνης, που αρνιέται τη Γλώσσα της, ξεχνά την Ιστορία της, επιβραβεύει την αμάθεια, διώχνει τους άξιους, αποθαρρύνει τους ικανούς και αναδεικνύει τους «επιτήδειους».
Γι’ αυτή την Ελλάδα θα σας μιλήσω σήμερα. Την άλλη Ελλάδα. Που την έχουμε όλοι μέσα στην καρδιά μας. Αλλά πολλοί φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτήν. Φοβούνται ότι δεν υπάρχει πια. Φοβούνται ότι την εξόρισαν. Και την εξόντωσαν.
Ε λοιπόν, όχι. Η Ελλάδα αυτή υπάρχει!
Η Ελλάδα αυτή μένει απροσκύνητη, παραμένει όρθια και περιμένει να γυρίσει. Να θερμάνει τις καρδιές μας. Να εμπνεύσει τη δημιουργικότητά μας. Να ενώσει την κοινωνία μας. Να μας βγάλει από την κρίση…
Η λύση στην κρίση είναι αυτή η άλλη Ελλάδα.
Που υπάρχει παντού, μέσα μας και ανάμεσά μας.
Όπου υπάρχουν άξιοι, τίμιοι και δημιουργικοί Έλληνες. Που πιστεύουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Όπου υπάρχουν νέοι Έλληνες, που πασχίζουν και ελπίζουν.
Όπου υπάρχουν άξιοι Έλληνες, που δεν υποκύπτουν στη μισαλλοδοξία, δεν κοιτάνε πίσω, κοιτάνε μόνο μπροστά και παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους.
-- Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που σας μεταφέρω: να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Να φέρουμε την Ελλάδα, την άλλη Ελλάδα, την αληθινή Ελλάδα πίσω.
-- Το δεύτερο μήνυμα που σας μεταφέρω είναι ότι το μπορούμε!
Δεν είναι «μονόδρομος» η συντριβή της κοινωνίας μας. Δεν είναι μονόδρομος οι θυσίες χωρίς τέλος και χωρίς ελπίδα.
Υπάρχει διέξοδος! Υπάρχει δρόμος να ξεπεράσουμε την κρίση. Κι είναι εφικτός. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Και να ξεπεράσουμε το χειρότερο εαυτό μας…
-- Και το τρίτο μήνυμα είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Παντού σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν Έλληνες που δεν γονάτισαν, δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς, που απορρίπτουν τους μονόδρομους και τα αδιέξοδα. Που θέλουν να πάρουν τη χώρα τους στα χέρια τους. Που θέλουν να σταθεί, ξανά, η Ελλάδα στα πόδια της.
Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι εφικτός. Τον μπορούμε.
Και υπάρχουν πολλοί που τον πιστεύουν πια. Και πληθαίνουν κάθε μέρα.
Φίλες και φίλοι,
Θα συνοψίσω αυτά που έχω να σας πω σε δέκα θέσεις:
* Πρώτον, η τωρινή κρίση δεν είναι η αποτυχία μιας διακυβέρνησης, αλλά η κρίση μιας ολόκληρης γενιάς. Η κρίση ενός πολιτικού συστήματος. Κι η κρίση ενός οικονομικού μοντέλου.
-- Δεν βρεθήκαμε με υψηλό χρέος τώρα. Είχαμε βρεθεί με υψηλά χρέη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Κι από τότε καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να τα ελέγξει.
-- Δεν βρεθήκαμε με υψηλά ελλείμματα τώρα. Είχαμε βρεθεί από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Και δεν καταφέραμε να τα περιορίσουμε.
Γι’ αυτά όλα δεν ευθύνεται ένα κόμμα. Ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Ακόμα κι εκείνα που δεν κυβέρνησαν. Που πίεζαν συνεχώς για ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές με δανεικά. Για ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση της ανταγωνιστικότητάς μας.
* Δεύτερον, η τελευταία διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα αυτά. Αλλά δεν τα δημιούργησε. Τα βρήκε!
-- Είναι αλήθεια, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να ελέγξει τα ελλείμματα στις περισσότερες ΔΕΚΟ. Αλλά κατάφερε να πουλήσει την «Ολυμπιακή», που είχε φορτώσει με χρέη την Ελλάδα και με ελλείμματα τους προϋπολογισμούς, πάντα επί ΠΑΣΟΚ. Που κι αυτά καταχρέωσαν τη χώρα.
-- Είναι αλήθεια ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να ελέγξει τα ελλείμματα στη Δημόσια Υγεία. Αλλά κατάφερε να συγχωνεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία από 130 και πλέον σε μόλις 13!
Τότε το ΠΑΣΟΚ διαφωνούσε και χάλαγε τον κόσμο. Τώρα αποδέχεται τη μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας και την πάει παραπέρα. Συγχωνεύει τα 13 ασφαλιστικά ταμεία σε μόλις 3…
Με μια διαφορά, ωστόσο: Ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πείραξε τις συντάξεις. Ενώ το ΠΑΣΟΚ έκοψε τις συντάξεις...
-- Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία δύο χρόνια δεν κατάφερε να περιορίσει το έλλειμμα. Άλλωστε το έλλειμμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο σε όλες τις χώρες. Όμως πήρε μέτρα έγκαιρα. Τα περισσότερα από τα μέτρα αυτά τα ακύρωσε το ΠΑΣΟΚ μόλις ανέλαβε, αρχές Οκτώβρη του 2009. Κι έτσι το έλλειμμα έφτασε σε πρωτοφανή ύψη.
* Τρίτο σημείο: παρά την εκτίναξη του ελλείμματος και του χρέους, η κατάσταση δεν ήταν ακόμα απελπιστική το περασμένο Φθινόπωρο. Τα επιτόκια δανεισμού βρίσκονταν σε υποφερτά επίπεδα όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Ύστερα, όμως, το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα που παρέλαβε, και αρνήθηκε να πάρει μέτρα για την επόμενη χρονιά. Έκανε δηλαδή το αντίθετο απ’ ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έκανε το αντίθετο απ’ ό,τι έκαναν και οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών…
Κι έτσι το έλλειμμα που θα μπορούσε να κλείσει κάτω από 10% για το 2009, έφτασε το 13,6%. Εξ αιτίας του ΠΑΣΟΚ και με ευθύνη του…
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνιόταν επί μήνες να πάρει οποιοδήποτε μέτρο και διέσυρε την Ελληνική Οικονομία στο εξωτερικό! Για πρώτη φορά στην παγκόσμια Ιστορία, εμφανίστηκε κυβέρνηση που παρομοίαζε την Οικονομία της χώρας της με τον… «Τιτανικό»!
Κι έτσι, ένα πρόβλημα ελλείμματος που ήταν κοινό για όλες τις χώρες της Ευρώπης, έγινε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη. Κάπως έτσι, μας παρέδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
* Τέταρτον σημείο: το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα τον περασμένο Μάϊο έδωσε στη χώρα προσωρινή ρευστότητα, αλλά δεν έδωσε διέξοδο από την κρίση. Οι αγορές εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση. Τα spreads των επιτοκίων εξακολουθούν να βρίσκονται υψηλά, κοντά στις 800 μονάδες βάσης. Από τις 133 που παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία…
Προσέξτε: 133 μονάδες τα παρέλαβαν. Και 800 τα έφτασαν! Ακόμα και μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, τα spreads παραμένουν σε απαγορευτικά ύψη. Παρά την βοήθεια της τρόϊκας. Αυτό είναι ατόφιο «κατόρθωμα» του ΠΑΣΟΚ…
* Πέμπτον σημείο: εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ να φωνάζουμε «λεφτά υπάρχουν» και να τάζουμε παροχές σε όλους, όταν ξέρουμε ότι η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής. Εμείς δεν λέμε στον κόσμο ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση χωρίς θυσίες. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ…
Αλλά ούτε δεχόμαστε το αδιέξοδο που μας έβαλε το ΠΑΣΟΚ. Ούτε δεχόμαστε το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Ούτε δεχόμαστε να ρίξουμε στον καιάδα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας: τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, όλους τους δημιουργικούς Έλληνες. Και τα όνειρα της νέας γενιάς…
Γι’ αυτό προβάλαμε το δικό μας Σχέδιο εξόδου από την κρίση. Που δίνει στη χώρα Ελπίδα. Κι αμέσως θα σας εξηγήσω γιατί…
* Έκτο σημείο: σε τι συνίσταται το Σχέδιό μας;
Στηρίζεται στη διαπίστωση, ότι το έλλειμμα του κράτους δεν είναι ένα πράγμα, είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα: Είναι το έλλειμμα που οφείλεται σε παραδοσιακές και χρόνιες δυσλειτουργίες του κράτους – όπως ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, η φοβερή γραφειοκρατία, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αυτό το ονομάζουμε «διαρθρωτικό έλλειμμα»…
Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι του ελλείμματος που οφείλεται στην ύφεση. Όταν η οικονομία δεν πάει καλά, όταν η παραγωγική δραστηριότητα υποχωρεί, όταν πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα και αυξάνεται η ανεργία, τότε τα έσοδα του κράτους μειώνονται. Κι από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για επιδόματα ανεργίας. Τότε το έλλειμμα μεγαλώνει για λόγους άσχετους με τις παραδοσιακές δυσλειτουργίες του κράτους. Μεγαλώνει λόγω ύφεσης! Κι αυτό είναι το λεγόμενο «κυκλικό έλλειμμα».
Το Μνημόνιο επιβάλλει υπερβολικά μέτρα για να χτυπήσει το πρώτο μέρος του ελλείμματος, το «διαρθρωτικό»…
Αλλά δεν ασχολείται καθόλου με το δεύτερο μέρος του ελλείμματος, το «κυκλικό».
Για την ακρίβεια τα μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο μειώνουν το «διαρθρωτικό» αλλά αυξάνουν το «κυκλικό» έλλειμμα. Κι έτσι για να μειώσουμε μέσα σε τέσσερα χρόνια το έλλειμμα κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, υποβάλλουμε τον ελληνικό λαό σε θυσίες που αντιστοιχούν σε 20 μονάδες του ΑΕΠ!
Εμείς εδώ λέμε δύο πράγματα. Δεν χρειάζονται θυσίες παραπάνω από αυτές που έγιναν ήδη. Δεν χρειάζονται περιοριστικά μέτρα παραπάνω απ’ αυτά που πάρθηκαν ήδη. Αυτά όλα αρκούν για να περιορίσουν το διαρθρωτικό έλλειμμα…
Τώρα χρειάζονται μέτρα που αντιμετωπίζουν την ύφεση. Μέτρα τελείως διαφορετικά, που τονώνουν την αγορά κι έχουν μηδενικό κόστος. Δηλαδή μέτρα που περιορίζουν και το κυκλικό έλλειμμα.
Κι έτσι, χωρίς πρόσθετες θυσίες μηδενίζουν το συνολικό έλλειμμα. Αφού ταυτόχρονα χτυπάμε και το διαρθρωτικό και το κυκλικό του σκέλος.
*Έβδομο σημείο: Το Σχέδιό μας προβλέπει όχι μόνο να σταματήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Αλλά και να αποκατασταθούν κάποιες απαράδεκτες αδικίες τους. Όπως για παράδειγμα το κόψιμο των συντάξεων από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Που δεσμευόμαστε να τις αποκαταστήσουμε το ταχύτερο δυνατό. Μερικές τουλάχιστον, από την αρχή. Και συνολικά, το συντομότερο.
Έχουμε μάλιστα προτείνει και κωδικούς του Προϋπολογισμού απ’ όπου μπορούν να περικοπούν αληθινές σπατάλες, για να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Σε πρώτη φάση δεν θα μπορούμε να αποφύγουμε τους όρους του Μνημονίου. Γι’ αυτό και θα χρειαστεί να κόψουμε απ’ αλλού για να επιστρέψουμε συντάξεις στα πιο αδύναμα στρώματα. Και θα το κάνουμε.
Δεν μπορούν να πληρώνουν την κρίση οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν μπορεί να το αντέξει αυτό η κοινωνία μας. Δεν μπορεί να το αντέξει καμία κοινωνία. Και θα το σταματήσουμε...
* Όγδοο, λέμε και κάτι ακόμα: ότι εκτός από το έλλειμμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το χρέος. Ταυτόχρονα με το έλλειμμα. Από τώρα…
Διότι με την πολιτική που επιβάλλει το Μνημόνιο στο τέλος της τετραετίας θα έχει ανέβει πολύ το χρέος. Θα έχει φτάσει στο 150% του ΑΕΠ! Και με τόσο υψηλό χρέος δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Θα είμαστε για πάντα εξαρτημένοι από το Μηχανισμό Στήριξης. Θα είμαστε μια μόνιμα ανάπηρη κοινωνία. Και μια μόνιμα ανήμπορη και εξαρτημένη χώρα…
Για να χτυπήσουμε το χρέος από τώρα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη Περιουσία του Δημοσίου. Που είναι τεράστια. Είναι στην πραγματικότητα ανυπολόγιστη. Και παραμένει ανεκμετάλλευτη. Όχι να πουλήσουμε τα «ασημικά». Όχι να «ξεπουλήσουμε» τη γη μας. Αλλά να αξιοποιήσουμε - δηλαδή να δώσουμε αξία - σε περιουσία του Δημοσίου που τώρα είναι ανενεργή.
Σκεφτείτε: έχουμε τεράστια ακίνητη περιουσία και μας πνίγουν τα χρέη! Μόνο το πολύ γνωστό και χωροθετημένο κομμάτι αυτής της δημόσιας περιουσίας, ξεπερνά σε αντικειμενική αξία το συνολικό χρέος της Ελλάδας! Κι εμείς γονατίζουμε από το βάρος των χρεών, μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ακόμα μεγαλύτερης υπερχρέωσης, αλλά δεν τολμάμε να αξιοποιήσουμε την αργή περιουσία μας, μικρό μέρος της οποίας θα αρκούσε για να μας βγάλει από την κρίση. Και να πυροδοτήσει βιώσιμη και υγιή ανάπτυξη για πολλά χρόνια.
Δεν πρόκειται να «ξεπουλήσουμε». Αλλά μπορούμε να μετατρέψουμε την περιουσία μας που κάθεται, σε Εθνικό Ενεργητικό.
Ένα μικρό μέρος της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να αξιοποιηθεί με μακροχρόνιες μισθώσεις, leasing και ΣΔΙΤ, ώστε να αποφέρει μελλοντικά έσοδα, χωρίς το κράτος να χάσει το έλεγχο.
Κι ένα ακόμα μικρότερο μέρος της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά, ώστε να φέρει στα ταμεία του κράτους άμεση ρευστότητα που θα μειώσει το χρέος. Ή τουλάχιστον θα το συγκρατήσει…
* Ένατο σημείο: Σας περιέγραψα ήδη τα δύο κεντρικά στοιχεία του Σχεδίου μας: Να μειώσουμε ταυτόχρονα το διαρθρωτικό και το κυκλικό μέρος του ελλείμματος. Και να μειώσουμε ταυτόχρονα, το έλλειμμα και το χρέος.
Και τώρα μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις:
-- Με βάση το Μνημόνιο, το έλλειμμα θα έχει μειωθεί, αλλά δεν θα έχει μηδενιστεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
- Με βάση αυτό που προτείναμε εμείς, το έλλειμμα θα έχει μηδενιστεί μέσα σε δύο χρόνια, αν εφαρμόσουμε το Σχέδιο σήμερα.
-- Με βάση το Μνημόνιο, το χρέος θα έχει εκτοξευθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 115% του ΑΕΠ στο 150% του ΑΕΠ. Δηλαδή θα είμαστε σε χειρότερη θέση, παρά τις θυσίες που θα έχουμε υποστεί.
- Με βάση το Σχέδιο που προτείνουμε, το χρέος θα έχει πέσει σημαντικά κάτω από το 100% σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή η Ελλάδα, με πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό της και σημαντικά μειωμένο χρέος, δεν θα είναι πια υπερχρεωμένη. Και δεν θα χρειάζεται πια το Μηχανισμό Στήριξης της τρόϊκας. Άρα θα μπορεί να απαλλαγεί από τους όρους του Μνημονίου. Άρα θα ανακτήσει τον έλεγχο της διακυβέρνησής της και της πολιτικής της.
Όχι για να αρχίσει πάλι να ξοδεύει αλόγιστα και να μοιράζει δανεικά. Αλλά για να υιοθετήσει αληθινά αναπτυξιακές πολιτικές. Κυρίως μειώνοντας τους φόρους…
Γιατί μη γελιέστε: με τέτοιους φόρους όπως οι σημερινοί, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε τις άλλες χώρες μπορούμε να ανταγωνιστούμε που φορολογούν πολύ λιγότερο τους πολίτες τους και τους επενδυτές τους. Ούτε τη φοροδιαφυγή να αποφύγουμε…
Το δεύτερο και πιο αποφασιστικό βήμα για την εξυγίανση της Ελλάδας θα γίνει όταν απαγγιστρωθούμε από το Μνημόνιο και μειώσουμε τη φορολογία. Που τώρα αυξάνεται συνεχώς…
Με το δικό μας Σχέδιο θα απαλλαγούμε από τους όρους του Μνημονίου, σε σύντομο χρόνο. Ακολουθώντας το Μνημόνιο δεν θα απαλλαγούμε, ουσιαστικά, ποτέ…
Θα τηρήσουμε τους όρους του μέχρι να μπορέσουμε να στηριχθούμε στα πόδια μας. Δεν θα αθετήσουμε τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα. Δεν παίζουμε εμείς με την αξιοπιστία της χώρας.
Αλλά από την πρώτη στιγμή ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να απαλλαγούμε σύντομα από τους όρους του Μνημονίου: Να επιτύχουμε άμεσα την Ανάκαμψη. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Κι ύστερα να μπούμε σε βιώσιμη Ανάπτυξη…
Αυτό είναι και η ουσία του Σχεδίου μας. Να βγει η Ελλάδα από την κρίση με Ανάπτυξη. Όχι να βυθίζεται συνεχώς σε οικονομικό μαρασμό. Να σταθεί στα πόδια της και να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Με θυσίες που πιάνουν τόπο. Δεν διαλύουν την Οικονομία της και την Κοινωνία της. Με θυσίες που έχουν ημερομηνία λήξεως, δεν είναι ατέλειωτες. Ούτε μάταιες..
Κι αν ορισμένα από τα επιχειρήματα αυτά σας φαίνονται τεχνικά, δεν είναι! Είναι τα θέματα από τα οποία κρίνεται η ζωή μας. Γι’ αυτό έρχομαι εδώ. Να σας πω την αλήθεια. Ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Μην ακούτε τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που καινούργιο τους ρόλο έχουν, αποκλειστικά και μόνο, να τρομάζουν τον Ελληνικό λαό…….
Φίλες και φίλοι,
Κι αυτό είναι το τελευταίο σημείο που θέλω να επισημάνω. Το πιο πολιτικό:
-- Εμείς, η Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε πρόβλημα. Πήραμε τις αποστάσεις μας από το παρελθόν. Κάναμε πρώτοι κριτική στο παρελθόν. Και πρώτα απ’ όλα στο δικό μας παρελθόν…
Ποτέ κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν έκανε τόσο αυστηρή αυτοκριτική, όσο κάναμε εμείς μετά τον περασμένο Οκτώβρη.
-- Το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς που απορρίψαμε το Μνημόνιο και προτείναμε εναλλακτική λύση. Το έχουν όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο και συνειδητοποιούν σήμερα τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί. Και εισπράττουν την κατακραυγή του κόσμου.
-- Σε δύσκολη θέση δεν είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, που αποφεύγει να τάξει λεφτά για παροχές. Αλλά το ΠΑΣΟΚ που έταζε λεφτά σε όλους. Κι ήλθε στην κυβέρνηση για να κόψει λεφτά απ’ όλους…
-- Σε δύσκολη θέση δεν είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΠΑΣΟΚ που κάθε μέρα διαψεύδεται, κάθε μέρα αυτό-αναιρείται, κάθε μέρα οι υπουργοί του τσακώνονται μεταξύ τους και με διάφορες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες κατά καιρούς είχαν τάξει τα πάντα και τώρα παίρνουν πίσω τα πάντα.
-- Σε δύσκολή θέση είναι πράγματι, το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, μεταξύ άλλων, κατάργησε τα υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας! Που αφορούν τους δύο πιο κρίσιμους σήμερα τομείς της ελληνικής Οικονομίας. Εκεί που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και τις επιπτώσεις τις πληρώνει σήμερα η Ελληνική περιφέρεια. Ιδιαίτερα η νησιωτική περιφέρεια. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν το έχουμε εμείς που θα αναβαθμίσουμε τη σημασία του Τουρισμού και της Ναυτιλίας. Το πρόβλημα το έχει το ΠΑΣΟΚ που τα υποβάθμισε…
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια ούτε Σοσιαλιστικό ούτε Φιλελεύθερο. Δεν στηρίζει ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη ούτε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Επιβάλλει την κοινωνική αδικία και ισοπεδώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έρχεται σε σύγκρουση με ολόκληρη την κοινωνία και με την ίδια την παραδοσιακή κοινωνική του βάση.
Αυτή την στιγμή διάλεξαν διάφορα «εξαπτέρυγα» για να το στηρίξουν. Και βουλιάζουν μαζί του…
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πια να πείσει για την Πολιτική του. Ούτε τους δικούς του βουλευτές καλά-καλά. Το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον, είναι να επιτίθεται με μανία κατά της Νέας Δημοκρατίας! Να εξαπολύει διώξεις εναντίον της. Να τη σύρει σε εξεταστικές. Να ετοιμάζει Ειδικά Δικαστήρια. Να προχωρεί σε πλήρη ποινικοποίηση της Πολιτικής...
Γνωστό αυτό από παλιά: Όποιος δεν μπορεί να πείσει, καταφεύγει στη μισαλλοδοξία!
Όποιος δεν μπορεί να ενώσει το λαό γύρω από την Πολιτική του, διχάζει το λαό, για να την περάσει πιο εύκολα…
Όποιος δεν βρίσκει λύσεις, αναζητά εξιλαστήρια θύματα…
Αλλά εδώ είναι που έκαναν κι άλλο λάθος:
Γιατί εμάς δεν μας αγγίζουν όλα αυτά. Έχουμε ήδη τραβήξει τη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν.
Τους είπαμε, ψάξτε τα όλα! Έτσι κι αλλιώς δεν μας αγγίζει τίποτε…
Αν βρεθούν ευθύνες, να αποδοθούν. Αλλά αν θέλετε να ψάξετε σκάνδαλα, να τα ψάξετε όλα. Κι όχι μόνο όσα αφορούν τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…
Κι αν δεν το κάνετε εσείς, να το ξέρετε θα το κάνουμε εμείς!
Αφού τόσο πολύ σας αρέσουν οι εξεταστικές, δείτε τα πραγματικά σκάνδαλα, τα μεγάλα σκάνδαλα του παρελθόντος, να ξεδιπλώνονται μπροστά σας:
Να μιλήσουμε για τα ομόλογα, ευχαρίστως. Να μιλήσουμε και για το Βατοπέδι, βεβαίως. Αλλά να μιλήσουμε και για το Χρηματιστήριο του 1999. Και για το Κτηματολόγιο. Και για τις υπερτιμολογήσεις των Δημοσίων έργων. Και για υποβρύχια που γέρνουν. Και για τις μίζες των εξοπλιστικών. Και πώς βρέθηκαν πρωτοκλασσάτα στελέχη σας με πανάκριβα ακίνητα. Από περίεργες εταιρίες.
-- Έψαχναν το σκάνδαλο Ζήμενς σε βάρος μας. Και τους προέκυψε η ανάμιξη δύο δικών τους στελεχών. Που υπήρξαν στο παρελθόν «παρακοιμώμενοι» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
-- Έψαχναν το Βατοπέδι σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας. Κι αποκαλύφθηκε ότι εταιρία που είχε συναλλαγές με τη Μονή – συναλλαγές που τώρα τις ψάχνει η Δικαιοσύνη - ήταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ. Κι είχε στενά συμφέροντα και δοσοληψίες με ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Και τελικά τα σχετικά πορίσματα αποδεικνύουν ότι το Δημόσιο δεν έχει υποστεί βλάβη από τις ανταλλαγές που έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας. Αποδεικνύεται ακόμα ότι δεν πρόκειται για ένα πόρισμα, αλλά για τέσσερα που λένε όλα το ίδιο: Ότι το Δημόσιο δεν υπέστη βλάβη. Και το πιο συναρπαστικό: τα πορίσματα αυτά δεν είχαν έλθει στην επιφάνεια ως τώρα.
Τυχαίο; Δεν νομίζω….
Τη Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να χτυπήσουν. Και για δικούς τους ανθρώπους προκύπτουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ενοχής.
-- Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η Νέα Δημοκρατία που προσπαθούν να ενοχοποιήσουν δεν υπάρχει πια…
-- Και τη Νέα Δημοκρατία που υπάρχει σήμερα, τη νέα Νέα Δημοκρατία, δεν μπορούν να την αγγίξουν.
Κι όσο θα σέρνονται μέσα στη λάσπη, η Νέα Δημοκρατία θα δείχνει το διαφορετικό δρόμο για έξοδο από την κρίση.
Απαντάω λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ: Ψάξτε όποιον θέλετε. Ψάξτε ό,τι θέλετε. Ψάξτε όσο θέλετε.
Έτσι κι αλλιώς, χάρη μας κάνετε!
Γιατί όπου βρεθεί αληθινό σκάνδαλο με εμπλοκή Νεοδημοκράτη, μας βοηθάτε να ξεφορτωθούμε βαρίδια της παράταξης. Κι όπου δεν βρείτε τίποτε κι απλώς ταλαιπωρείτε ανθρώπους, μας βοηθάτε να συσπειρώσουμε την παράταξη. Που καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί το κάνετε και που το πάτε. Και δεν μασάει…
Επομένως, δεν απολογούμαι για κανέναν. Θέλω μόνο την αλήθεια. Και προς κάθε κατεύθυνση.
Εμείς, έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Κανέναν ένοχο δεν έχουμε τη διάθεση να καλύψουμε, όπως κάνετε εσείς. Αλλά και κανένα αθώο δεν θα αφήσουμε να τον ταλαιπωρείτε.
-- Απαντάω, λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ: Όσο εσείς θα παλεύετε με σκάνδαλα και εξεταστικές, εμείς θα είμαστε εδώ να θυμίζουμε, ότι τη χώρα στο αδιέξοδο εσείς τη φέρατε.
-- Το Μνημόνιο εσείς το υπογράψατε. Τις δεσμεύσεις που μας βυθίζουν σε φαύλο κύκλο ύφεσης, εσείς τις ψηφίσατε. Εμείς ανοίγουμε το δρόμο για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο…
-- Και σήμερα στο Αιγαίο, επί δικής σας διακυβέρνησης οι παραβιάσεις πολλαπλασιάστηκαν από την πλευρά της Τουρκίας. Είσαστε το Κόμμα που αφήνει να ανατραπούν όλες οι ισορροπίες σε βάρος της χώρας μας. Κι είμαστε το κόμμα που θα τις αποκαταστήσει.
-- Θυμίζω λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ: Είσαστε το Κόμμα που στήριξε το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Κι είμαστε το Κόμμα που αντιτάχθηκε. Και συνέβαλε στην απόρριψή του.
-- Είσαστε το Κόμμα που ενθαρρύνει την τουρκική αδιαλλαξία. Κι είμαστε το κόμμα που ξεκαθαρίζει ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας δεν θα προχωρήσει όσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι όσο συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.
-- Το νόμο που ανοίγει την πόρτα να έλθουν μαζικά μετανάστες από την Ασία και την Αφρική, εσείς τον ψηφίσατε. Εμείς θα τον καταργήσουμε.
-- Τις Κινεζικές επενδύσεις στα ελληνικά λιμάνια, εμείς τις φέραμε. Εσείς προσπαθήσατε να τις αποτρέψετε. Και τώρα παρακαλάτε να έλθουν κι άλλα…
Με δύο λόγια, είστε το Κόμμα που ξεγέλασε το λαό, ήλθε στην εξουσία με ψέματα, διέσυρε τη χώρα, και παρέδωσε τα κλειδιά της διακυβέρνησής της.
-- Εσείς έχετε να λογοδοτήσετε στον Ελληνικό λαό. Εσείς έχετε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες των πράξεών σας, που τώρα μόλις άρχισαν να φαίνονται.
-- Εμείς εκφράζουμε μια ολόκληρη κοινωνία, που ξυπνά σήμερα και ζητά να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της.
Εκπροσωπούμε ένα ολόκληρο λαό που απορρίπτει τους εκβιασμούς και τους «μονόδρομους» και ζητά να σταθεί στα πόδια του.
Μιλάμε στο όνομα μιας χώρας που την καταδικάζετε στη μοιρολατρία κι αρνείται να γονατίσει.
Εμείς δεν φωνάζουμε στο λαό «λεφτά υπάρχουν», όπως εσείς…
Εμείς, αντίθετα, ακούμε τη φωνή του κόσμου, που απαιτεί:
-- Φέρτε την Ελπίδα στην Ελλάδα…
-- Φέρτε την Ελλάδα μας πίσω!
Οι εξεταστικές δεν σώζουν το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί πια να προσφέρει τίποτε άλλο, πέρα από αδιέξοδα στην Οικονομία και εξεταστικές στη Βουλή.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει, προοπτική για την Οικονομία και Ελπίδα για την Ελλάδα.
-- Φέρτε την Ελλάδα μας πίσω, απαιτεί σήμερα ο λαός...
Η Νέα Δημοκρατία το άκουσε και ανταποκρίνεται.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ακούσει.
Και να το άκουγε, δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί.
Και να ανταποκρίνονταν, δεν θα το πίστευε πια κανείς…
Θα τα δείτε όλα αυτά στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν…
Εκεί θα πάρει το ΠΑΣΟΚ την απάντηση που του αξίζει. Όχι μόνο για την αδιέξοδη πολιτική του. Αλλά και για την εξαπάτηση του Ελληνικού λαού πέρσι. Και για την εξαιρετικά διχαστική πρακτική του σήμερα…
Όποιος προσπαθεί να διχάσει το λαό, πολλές φορές τον ενώνει εναντίον του!
Αφήστε το ΠΑΣΟΚ να ασχολείται με τις εξεταστικές που βγάζουν τα δικά του άπλυτα και να σκιαμαχεί με τις δικές του αμαρτίες από το παρελθόν.
Εμείς ασχολούμαστε με το μέλλον της χώρας. Με την Ελλάδα του Αύριο. Με την Ελλάδα της Ελπίδας.
Το ΠΑΣΟΚ σύρει ξανά τις διαχωριστικές γραμμές της μισαλλοδοξίας ανάμεσα στους Έλληνες.
Η Νέα Δημοκρατία σύρει τη μεγάλη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν.
Αφήστε το ΠΑΣΟΚ να βουλιάξει στις εξεταστικές.
Εμείς ασχολούμαστε με την άλλη Ελλάδα, την καλύτερη Ελλάδα που αξίζουμε.
Με την άλλη Ελλάδα, την καλύτερη Ελλάδα που χρωστάμε στα παιδιά μας.
Αφήστε το ΠΑΣΟΚ να βουλιάξει στις εξεταστικές και τη μισαλλοδοξία του.
Εμείς ασχολούμαστε με την άλλη Ελλάδα,
την Ελλάδα της Ελπίδας.
Σας ευχαριστώ πολύ.