Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Χοντρό δούλεμα και με τους ημιϋπαίθριους

Προεκλογικά λοιδώρησαν σε απίστευτο βαθμό την ρύθμιση Σουφλιά για τους ημιϋπαίθριους. Οργανωμένα έβγαιναν σε όλα τα μεγάλα κανάλια εκπρόσωποι φορέων για να καταγγείλουν την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης. Θυμηθείτε τους λαλίστατους εκπροσώπους, δικηγόρων συμβολαιογράφων και κυρίως του ΤΕΕ. Τώρα επανέρχονται και βαφτίζουν τον σκοπό του μέτρου "πράσινο" για να ξεπεράσουν τα κατά φαντασία συνταγματικά προβλήματα. Οι πρώην λαλίστατοι εκπρόσωποι των φορέων τηρούν αιδήμονα σιγή. Βλέπετε τώρα τα κάνει η δική τους κυβέρνηση.
Ουσιαστική παρέμβαση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε: «Χρειάστηκαν έξι ολόκληροι μήνες για την κυβέρνηση, προκειμένου τελικά να επιστρέψει, ουσιαστικά, στη ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους που άλλαξαν χρήση. Οι σημερινές ανακοινώσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής δεν συνιστούν, ούτε "τακτοποίηση", ούτε "νομιμοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά ένα άλλο εισπρακτικό μέτρο, που βαφτίζεται "περιβαλλοντικό"».
«Οι πολίτες καλούνται, και πάλι, να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, με αποδέκτη - αυτή τη φορά - ένα 'Πράσινο Ταμείο', για το οποίο το ΥΠΕΚΑ δεν έχει διευκρινίσει ακόμα το μηχανισμό λειτουργίας του. Ο μανδύας του "Πράσινου Ταμείου", πάντως, δεν αρκεί για να καλύψει τα κενά και τις αοριστίες της ρύθμισης: το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει, ακόμα, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο των πόλεων και δεν έχει ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς που θα διέπει τους ημιυπαίθριους μετά την καταβολή του "προστίμου διατήρησής" τους (εάν, για παράδειγμα, θα μπορούν να μεταβιβάζονται)» προσθέτει.
«Κυρίως, όμως, δεν έχει εξασφαλίσει τα κίνητρα που θα πείσουν τους πολίτες να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, ειδικά σε περίοδο οικονομικών δυσκολιών, ενώ δεν προσδιορίζει ούτε τον αρμόδιο φορέα αλλά ούτε και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι στους παραβάτες. Κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της ρύθμισης, τόσο από περιβαλλοντικής, όσο και από εισπρακτικής πλευράς είναι εξαιρετικά αμφίβολη.»
Θέλω, τέλος, να τονίσω ότι από το πρόγραμμα αναπλάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα στην Αθήνα που, επίσης, παρουσιάστηκε, απουσιάζει ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, γεγονός που προκαλεί εύλογες απορίες και πολλά ερωτηματικά στα οποία το ΥΠΕΚΑ οφείλει να απαντήσει» καταλήγει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

του Φίλιππου Παπανικολάου, http://filpap.blogspot.com/