Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά Στη Συνδιάσκεψη της Ρόδου για τον Τουρισμό

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του πρόεδρου και αυριανού πρωθυπουργού της χώρας, εδώ στη Ρόδο. Για όσους δεν είχαν τη δική μας τύχη να την ακούσουν από κοντά

Αγωνιστές και Αγωνίστριες της Νέας Δημοκρατίας,
Η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές.
Πολύ κρίσιμες…
Είχα προγραμματίσει να σας μιλήσω σήμερα αποκλειστικά για τον Τουρισμό και τις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές του.
Αλλά η κρισιμότητα των στιγμών μου επέβαλε να αλλάξω το πρόγραμμα.
Η χώρα, λοιπόν, βρίσκεται σε σοβαρή κρίση.
Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του δανεισμού.
Είναι και το τέλος ενός πολιτικού συστήματος που στηρίχθηκε στο λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα, στην αναδιανομή δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με το κράτος και την κοινωνία.
Το οικονομικό σύστημα αναδιανομής δανεικών σε βάρος των παιδιών μας τέλειωσε.
Το πολιτικό σύστημα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού τέλειωσε.
Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» του 1989, ως το «υπάρχουν λεφτά» του 2009, η Ελλάδα χρεώθηκε και έφτασε ως το χείλος της αβύσσου.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι το πρόβλημα, δεν είναι η λύση του.
Όπως δεν έχει αντιληφθεί γιατί τα spreads των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν και σκαρφαλώνουν, κάνουν νέα ιστορικά υψηλά κάθε μέρα, παρά το μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης που δημιουργήθηκε, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν και παρά την προσφυγή της Ελλάδας σ’ αυτόν…
-- Διότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση, που παρομοιάζει την Οικονομία της χώρας με τον «Τιτανικό» κι ύστερα βγαίνει να δανειστεί.
-- Δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που αυξάνει η ίδια το έλλειμμα που παρέλαβε το 2009, καταργώντας εισπράξεις και προσθέτοντας δαπάνες και που ύστερα βγαίνει και… καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση!
-- Δεν εμπιστεύεται πια ένα Κόμμα, που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση απέρριψε τα πολύ ηπιότερα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, μόλις βγήκε τα κατάργησε, ύστερα αρνήθηκε να πάρει μέτρα, ύστερα ενέπλεξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα δεν ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και στο μεταξύ, ό,τι μέτρα κι αν έπαιρνε, δεν υποχωρούσαν τα spreads , γιατί είχε χαθεί η εμπιστοσύνη…
* Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, ίδιο με αυτό που είχαν όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρώπης…
* Και μέσα σε λίγους μήνες, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού, μοναδική στην Ευρώπη.
-- Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να απαντήσει γιατί πρόβλημα δανεισμού δεν έχει η Ιταλία με χρέος μεγαλύτερο από το Ελληνικό, γιατί τέτοιο πρόβλημα δανεισμού δεν έχει η Ιρλανδία με έλλειμμα πλέον μεγαλύτερο από το Ελληνικό, γιατί μόλις πέρσι η Ελλάδα δανειζόταν με μέσο επιτόκιο 4,6%, ενώ φέτος το ΠΑΣΟΚ δανείστηκε με πάνω από 6% και σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά στο χείλος της αβύσσου…
-- Ο κ. Παπανδρέου δεν κατάλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται για εναλλακτικό μηχανισμό δανεισμού, όπου προσφεύγουν οι χώρες όταν τα επιτόκια της αγοράς τους φαίνονται «πολύ υψηλά»…
Είναι ένα οργανισμός που επιβάλλει σκληρούς όρους, για μεγάλο χρονικό διάστημα.
-- Επίσης, δεν κατάλαβε ότι ο λόγος για τον οποίο αρνηθήκαμε την προσφυγή στο ΔΝΤ - όπως την αρνήθηκε και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού - είναι ότι ο έλεγχος του ΔΝΤ θα βάλει τη χώρα σε «φαύλο κύκλο» βαθύτερης ύφεσης, που θα προκαλέσει μεγαλύτερα ελλείμματα, που θα απαιτήσει ακόμα σκληρότερα μέτρα και που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και σε ακόμα μεγαλύτερα ελλείμματα.
Απ’ αυτόν το φαύλο κύκλο προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την Ελληνική Οικονομία. Κι απ’ αυτόν το «φαύλο κύκλο» εμείς θα τη βγάλουμε.
Το πρόβλημά μας, λοιπόν, δεν είναι ο κ. Παπανδρέου.
Αυτός ήδη πληρώνει τα σφάλματά του, αλλά και τις ιστορικές αμαρτίες του κόμματός του.
Το βασικό μας πρόβλημα είναι να μην αφήσουμε το φαύλο κύκλο της ύφεσης να μας παρασύρει στη απόλυτη κατάρρευση.
Να βγούμε από το φαύλο κύκλο.
-- Γι’ αυτό και προτείναμε έγκαιρα μέτρα τόνωσης της Οικονομίας μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους.
Προτείναμε μέτρα αντισταθμιστικά, μέτρα συμπληρωματικά της μείωσης του ελλείμματος. Για να αντέξει η Οικονομία το πικρό «φάρμακο»…
-- Προτείναμε, ακόμα, μέτρα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του κράτους. Μόνο η Περιουσία της ΚΕΔ, της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, χωροθετημένη και απόλυτα αξιοποιήσιμη, υπολογίζεται σε αντικειμενική αξία γύρω στα 300 δισεκατομμύρια! Και με πραγματική αξία πολύ υψηλότερη.
Μιλάμε για μέγεθος που ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο του χρέους μας. Και όμως αποδίδει ελάχιστα.
Δηλαδή η Ελλάδα έχει 300 δισεκατομμύρια χρέος, οι τόκοι του οποίου τη γονατίζουν πλέον, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει αξιοποιήσιμη περιουσία ίσου ποσού από την οποία δεν εισπράττει τίποτε!
Δίνουμε, λοιπόν, ελπίδα!
Η Ελλάδα είναι μια υπερχρεωμένη χώρα. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια πλούσια χώρα. Είναι – κι αυτό είναι το παράδοξο – μια πλούσια υπερχρεωμένη χώρα!
Μικρό μόνο μέρος από την περιουσία της αν αξιοποιήσει, αρκεί για να βγει από τη δύσκολη θέση, να βγει από την κρίση, να βγει από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να μπει σε περίοδο υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Βέβαια αυτό μπορεί να είναι μεσο-μακροχρόνια προοπτική.
Αλλά υπό έκτακτες συνθήκες μπορεί να φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα πιο μεσοπρόθεσμα. Νωρίτερα απ’ ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Και πάντως για να γίνει όσο το δυνατό νωρίτερα, πρέπει να ξεκινήσει τώρα.
Φίλες και φίλοι,
Στόχος δικός μας, αλλά και ελπίδα του Ελληνικού λαού, είναι να βγούμε από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιαν ώρα αρχύτερα. Και μέχρι τότε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης. Να περιορίσουμε όσο μπορούμε τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας.
* Από οικονομική άποψη, προτεραιότητά μας είναι να σπάσουμε το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης όσο γίνεται πιο γρήγορα.
* Από πολιτική άποψη προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τη κοινωνική συνοχή.
Να περιορίσουμε την έξαρση της ανεργίας και την διάβρωση της μεσαίας τάξης.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας. Και θα τους επιτύχουμε με τη βοήθειά σας.
Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να επιδεινώσει την κατάσταση της κοινωνίας και της οικονομίας.
-- Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή συγκυρία για να περάσει νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, χωρίς τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν παντού αλλού. Διάλεξε να το κάνει τη στιγμή που κορυφώνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση. Κι αυτό τινάζει στον αέρα την κοινωνική συνοχή.
-- Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να περάσει τη διοικητική μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη». Που πέραν των άλλων προβλημάτων απαιτεί 4 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει, και η κυβέρνηση λόγω της κρίσης δεν έχει τα χρήματα αυτά. Κάνει διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα!
Δεν αλλάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απλώς προσπαθεί να την ελέγξει...
-- Διάλεξε τη χειρότερη δυνατή στιγμή για να καλέσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος θα έλθει στην Ελλάδα επικεφαλής του… μισού υπουργικού Συμβουλίου του! Τι ακριβώς θα συζητήσει μαζί του τέτοιες ώρες; Το έχει σκεφτεί; Έχει αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τι στιγμές ζει η χώρα;
Ο διάλογος ανάμεσα σε δύο γείτονες, δεν γίνεται ποτέ από θέση αδυναμίας. Αλλά η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θέση αδυναμίας…
Φίλες και φίλοι,
Παρ’ όλα τα απίστευτα σφάλματά του και παρά την έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών προς τη σημερινή κυβέρνηση, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί.
Τα τραύματα της Οικονομίας μπορούν σχετικά εύκολα να επουλωθούν γιατί η χώρα διαθέτει πολλαπλά αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και ο Τουρισμός είναι ένα μόνο απ’ αυτά…
Αλλά τα τραύματα στην κοινωνική συνοχή είναι πολύ δυσκολότερο να επουλωθούν.
Γι’ αυτό και μέγιστο μέλημά μας είναι να σταθεί ο λαός όρθιος, να σταθεί η χώρα στα πόδια της και να ξεπεράσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι μέρα με την ημέρα η κατάσταση γίνεται πιο κρίσιμη.
Χθες ήλθε και η υποβάθμιση της χώρας μας από ένα Διεθνή Οίκο Αξιολόγησης. Διάβασα προσεκτικά την έκθεσή τους. Δεν θα την κρίνω. Δεν θα χρησιμοποιήσω τους πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν πηγές της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να χαρακτηρίσουν τις πρακτικές αυτών των Οίκων. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου.
Θα σας πω, όμως, ότι είναι απαράδεκτο ένας ιδιωτικός Οίκος να τορπιλίζει τις προσπάθειες μιας ολόκληρης χώρας. Και είναι αδιανόητο για την παγκόσμια αλλά κυρίως για την Ευρωπαϊκή κοινότητα να παρακολουθεί αμήχανη τέτοιες δραστηριότητες που θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια την υπόσταση των θεσμικών μηχανισμών της.
Όταν επισκέφθηκα τις Βρυξέλλες την 25η Μαρτίου, ζήτησα από του ηγέτες των συγγενών με τη Ν.Δ. ευρωπαϊκών κομμάτων να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος Ευρωπαϊκός Οίκος αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συμφώνησαν με την ιδέα πολλοί συνομιλητές μου. Αλλά το κακό δεν σταμάτησε. Κι είχαμε τη νέα υποβάθμιση προχθές.
Στην οποία συνέβαλε το γεγονός ότι οι εταίροι μας κωλυσιεργούν να μας απαντήσουν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και μερικοί μάλιστα θέτουν νέους σκληρότερους όρους.
Όταν αναγγέλθηκε η ίδρυση αυτού του μηχανισμού, στις 25 Μαρτίου, είχα προειδοποιήσει ότι δεν χρειάζονταν πανηγυρισμοί. Κι είχα εξηγήσει γιατί. Σήμερα οι τότε επιφυλάξεις μου δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.
Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών βούλιαξε. Αλλά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Και όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μην βουλιάξει η Ελλάδα!
Σύντομα θα σταθεί στα πόδια της και θα βρει το βηματισμό της.
Σήμερα, βέβαια, ακραίες φημολογίες για τη δήθεν αναδιάρθρωση του χρέους μας αναστάτωσαν τις Αγορές. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή κάθε συνετού αναλυτή της σημερινής καταστάσεως και να πω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει καν επιλογή.
Και ότι ως εκ τούτου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει τέτοιες ανεύθυνες φήμες να δημιουργούν ψυχολογία πανικού.
Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα – και πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε και να το πιστέψουμε – είμαστε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες με μεγάλους αναξιοποίητους πόρους, με μεγάλη περιουσία, με μεγάλα αναξιοποίητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Όμως θέλω, εδώ από τη Ρόδο, να σας πως ότι δεν ήρθα μόνον για να σας μιλήσω, ήρθα και για να ακούσω.
Προβληματισμούς και παράπονα. Κυρίως όμως τις προτάσεις και τις ιδέες σας για τον τουρισμό και την ανάπτυξη.
Γιατί κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εσάς τα προβλήματά σας.
Γνωρίζω ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τα προβλήματα είναι πολλά. Και θέλω να σας ακούσω. Ώστε να βρούμε λύση!
Και θέλω να ακούσω για την ΕΤΑ!
Που δεν έχει κάνει ούτε σύμβαση για τον καθαρισμό των παραλιών.
Θέλω να ακούσω για το ΦΠΑ και το σπατόσημο, για το πρόβλημα με το λιμάνι και το Νοσοκομείο, θέλω να σας ακούσω για τις ιαματικές πηγές.
Αλλά και για τον Καλλικράτη. Ποιες, δηλαδή, αρμοδιότητες θα δώσει στους καινούργιους Δήμους για να παράγει ο καθένας τον δικό του πλούτο, μέσα από τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Είχα τη χαρά να συναντηθώ προηγουμένως με όλους τους Δημάρχους του νησιού. Κανείς δεν έχει ερωτηθεί και δεν ξέρει τι σχεδιασμό θα μπορεί να κάνει στο Δήμο του και τι δικαιώματα υλοποίησης θα έχει.
Πάντως είναι σίγουρα αφύσικο και περίεργο, ένας Δήμος να είναι ολόκληρη η Ρόδος, και από ένα Δήμο να αποτελούν πολύ μικρότερα νησιά όπως το Καστελόριζο.
Η ανάπτυξη της Ρόδου, της ναυαρχίδας του Ελληνικού τουρισμού, απαιτεί να υπάρξει διοίκηση στο νησί. Όπως και ο κάθε νέος Δήμος απαιτεί να γνωρίζει τι δικαίωμα θα έχει στο σχεδιασμό και των πόρων και των δαπανών του και τι δικαιώματα θα έχει στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του.
Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει τον Καλλικράτη. Θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων Δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες.
Και τώρα θα σας πω δύο λόγια, πολύ λιγότερα απ’ ό,τι είχα προγραμματίσει για ένα απ’ αυτά. Ίσως το σημαντικότερο: Τον Τουρισμό…
Φίλες και φίλοι,
Ο Τουρισμός δεν είναι απλά, από μόνος του, μια μεγάλη πηγή εσόδων και ανάπτυξης για την Ελλάδα.
-- Είναι ταυτόχρονα και «ατμομηχανή» της Οικονομίας, γιατί έχει πολλαπλές συνέργειες με άλλους κλάδους όπου η Ελλάδα διαθέτει ακαταμάχητα – και ανεκμετάλλευτα – ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά. Τομείς όπως ο Πολιτισμός, αλλά και η Πρωτογενής παραγωγή και οι Εξαγωγές, όλοι έρχονται και δένουν με τον Τουρισμό. Άλλωστε, ό καλύτερος τρόπος για να κατακτήσουν τα ποιοτικά ελληνικά προϊόντα ξένες αγορές, είναι να τα γνωρίσουν και να τα αγαπήσουν τα εκατομμύρια των ξένων που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο…
-- Είναι ταυτόχρονα και μοχλός για μια ευρύτερη στροφή του Ελληνικού Τουρισμού στην Ποιότητα. Και στην ανταγωνιστικότητα. Γιατί ανταγωνιστικότητα δεν σημαίνει μόνο μείωση του κόστους. Σημαίνει πριν απ’ όλα και άνοδο της ποιότητας και στόχευση σε ειδικά κοινά.
Αυτή τη μεγάλη στροφή που οφείλουμε να κάνουμε στην Ελλάδα – τη στροφή στην Ποιότητα παντού – στην παραγωγή, στην Παιδεία, στην υπηρεσίες του Δημοσίου, στις ίδιες της κοινωνικές σχέσεις και στην πολιτική ζωή – πρέπει να τη σηματοδοτήσουμε και στη βιτρίνα της χώρας μας προς τα έξω: στο Τουριστικό μας προϊόν.
Όταν μιλάμε για Τουριστική Πολιτική πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό αυτές τις δύο έννοιες:
Τις «συνέργειες» με άλλους κλάδους, και τη «στροφή στην Ποιότητα».
Στροφή στην Ποιότητα σημαίνει πάνω απ’ όλα ότι στόχος μας είναι να κερδίσουμε την αγορά υψηλών τουριστικών εισοδημάτων. Κι αυτό σημαίνει τρία πράγματα: Εξειδίκευση σε θεματικό Τουρισμό και τις αντίστοιχες υποδομές. Συνεδριακό Τουρισμό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Ενάλιο Τουρισμό, Πολιτιστικό-Μορφωτικό Τουρισμό, Αθλητικό Τουρισμό, Αρχιπελαγικό Τουρισμό.
Θα μιλήσω έξω από τα δόντια:
Δεν θέλουμε χαμηλού επιπέδου επισκέπτες. Που αφήνουν λίγα ή τίποτε, μολύνουν το περιβάλλον, βγάζουν «κακό όνομα» για τον τόπο, και διώχνουν πολύ περισσότερους και πολύ πιο ευκατάστατους δυνητικούς επισκέπτες.
Θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε το καλύτερο τουριστικό προϊόν στον κόσμο! Θέλουμε η επίσκεψη στη χώρα μας να είναι πολύτιμη εμπειρία ζωής για ανθρώπους απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε διεθνώς το όνομα του καλύτερου τουριστικού προορισμού. Για την ακρίβεια να δημιουργήσουμε τη φήμη μοναδικού και απαράμιλλου τουρισμού, για όλα τα μέλη της οικογένειας: όπου συνδυάζεται η χαλάρωση και το κολύμπι, με μορφωτικές επισκέψεις, νυχτερινή ζωή, θαλάσσια σπορ, μοναδικές γαστριμαργικές εμπειρίες και δυναμικές εμπορικές ζώνες για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια.
Αλλά για να τα επιτύχουμε όλα αυτά, χρειάζονται επενδύσεις. Δημόσιες επενδύσεις, όπως μαρίνες, αφαλατωτές, αναβάθμιση μουσείων και αρχαιολογικών τόπων, αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις: Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θαλάσσια πάρκα, κέντρα θαλάσσιων σπορ, διοργανώσεις θαλάσσιων αγώνων, υψηλής ποιότητας φεστιβάλ ή πολιτιστικές διοργανώσεις που συνδυάζουν την μόρφωση με την ψυχαγωγία.
Χρειάζονται ακόμα και συνδυασμοί ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, οι λεγόμενες ΣΔΙΤ, οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα: Όπου το δημόσιο βάζει τη γη και οι ιδιώτες βάζουν το κεφάλαιο. Και προκύπτει αμοιβαία επωφελής συνεργασία πάνω σε μια ολόκληρη ανεκτίμητη περιουσία που είναι σήμερα αναξιοποίητη, ή αξιοποιείται ελάχιστα, ή απαξιώνεται ταχύτατα…
Θέλουμε, ακόμα, σε κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, σε κάθε μεγάλο τουριστικό κέντρο, να μπορεί ο ξένος επισκέπτης να βρει τα καλύτερα ποιοτικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα - το καλύτερο λάδι, το καλύτερο μέλι, το καλύτερα προϊόντα μαστίχας, την καλύτερη ποικιλία τυριών, κρασιών και αλλαντικών, τα καλύτερα προϊόντα λαϊκής τέχνης, τα καλύτερα και τα πιο αντιπροσωπευτικά ποιοτικά αντίγραφα των πολιτιστικών μας θησαυρών.
Θέλουμε κάθε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα και κάθε μεγάλο τουριστικό κέντρο να λειτουργεί ως έκθεση των καλύτερων και πιο αντιπροσωπευτικών ελληνικών ποιοτικών προϊόντων.
Ώστε, φεύγοντας από τη χώρα, ο επισκέπτης να μην πάρει μόνο μαζί του, στην πατρίδα του, αναμνήσεις από μια αξέχαστη εμπειρία ζωής. Αλλά και τη συνήθεια να καταναλώνει ελληνικά προϊόντα, που θα τα αναζητήσει στη χώρα του.
Ο Τουρισμός προσφέρει σήμερα το 18%-20% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος μας και το 16% της απασχόλησης. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής φύσης, της Ελληνικής θέσης και της Ελληνικής Ιστορίας, μπορεί αυτά τα νούμερα, πολύ σύντομα, να πολλαπλασιαστούν. Ως ποσοστά κι ως απόλυτα μεγέθη…
Αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν ένα επίπεδο δημόσιας και ιδιωτικής οργάνωσης που όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά πήγε και πολλά βήματα πίσω το τελευταίο διάστημα.
Η κυβέρνηση κατάργησε το υπουργείο Τουρισμού. Όπως κατάργησε και το υπουργείο Ναυτιλίας...
Σήμερα κινδυνεύουν πάλι να μείνουν τα νησιά της «άγονης γραμμής» απομονωμένα, χωρίς πρόσβαση, χωρίς νερό καν.
Αλήθεια, τι θα πει «άγονη γραμμή», σήμερα;
Μιλάμε, στις περισσότερες περιπτώσεις, για μικρούς επίγειους παραδείσους, που με κατάλληλες και σχετικά μικρού κόστους υποδομές, θα μπορούσαν να είναι αληθινοί «μαγνήτες» προσέλκυσης επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο.
Κι εμείς, ενώ θα έπρεπε να μιλάμε για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, όπως έχει για παράδειγμα η Κύπρος που έχει το ίδιο κλίμα εδώ με τη Ρόδο, μιλάμε δυστυχώς ακόμα για «άγονες γραμμές».
Και το σωτήριο έτος 2010, απειλούμε να τα αποκόψουμε ξανά από τον έξω κόσμο.
Φίλες και φίλοι,
* Έχουμε υποστηρίξει την ανάγκη να αξιοποιηθεί παραγωγικά η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ο Τουρισμός μας δίνει ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα: Φανταστείτε σε δημόσιες γαίες, παραθαλάσσιες ή ορεινές να δημιουργηθούν συγκροτήματα κατοικιών, μέσα σε αυστηρά πλαίσια χωροταξικών, οικιστικών και οικολογικών προδιαγραφών. Αυτά δεν θα ανταγωνίζονται τις τουριστικές μονάδες γιατί θα απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες κοινού, κατοίκους εξωτερικού, ομογενείς ή συνταξιούχους, οι οποίοι μπορούν να έρχονται και σε περιόδους πέρα από την κορύφωση, την «αιχμή», της τουριστικής περιόδου. Και μάλιστα να συμπαρασύρουν και επισκέπτες, φίλους και συγγενείς, που θα καταλύουν στα ξενοδοχεία.
Η κατασκευή τέτοιων συγκροτημάτων σε κάθε νησί θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουριστικό ρεύμα της περιοχής και θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Δεν απαιτεί χρήματα από την πλευρά του Δημοσίου. Απλά αυστηρή εφαρμογή του χωροταξικών προδιαγραφών, για να μην επαναληφθεί το κακό προηγούμενο της Ισπανίας που έκανε το σφάλμα να μετατρέψει τις παραλίες της σε τσιμεντουπόλεις. Αλλά θα δώσει ισχυρές υποδομές, μεγάλες συνέργειες, ποιοτική αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών και μεγάλη εισροή εισοδήματος.
* Ακόμα, η στρατηγική αναβάθμισης του ελληνικού Τουριστικού προϊόντος σε παγκόσμια ανταγωνιστικά επίπεδα, μπορεί να μετατρέψει τον έλληνα εργαζόμενο στον Τουρισμό όχι απλώς σε «γκαρσόνι», ή ιδιοκτήτη «ενοικιαζόμενων δωματίων»…
Αλλά σε σύγχρονο επιχειρηματία που είναι ταυτόχρονα υπερήφανος για τον τόπο του και την κληρονομιά του, που «μυεί» κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους επισκέπτες στις ομορφιές τις ελληνικής φύσης και στις αξίες της ελληνικής κληρονομιάς.
Οι αναπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί σε όλο τον κόσμο, στελεχώνονται από ανθρώπους - επιχειρηματίες και εργαζόμενους - που αγαπάνε αυτό που κάνουν. Νιώθουν υπερήφανοι γι’ αυτό. Το ακτινοβολούν και το μεταδίδουν στους επισκέπτες του. Αυτή την αγάπη για τον τόπο και την κληρονομιά του, αυτή την ακτινοβολία και τον επαγγελματισμό θέλουμε να τη δούμε σε όλη την τουριστική Ελλάδα.
Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν όλους τους άλλους. Γιατί αυτό που κουβαλάνε, αυτό που παρουσιάζουν, ξεπερνά ο,τιδήποτε μπορεί να γνωρίσει ένας επισκέπτης οπουδήποτε αλλού.
* Τέλος δεν πιστεύουμε στον Τουρισμό-μονοκαλλιέργεια. Δεν θέλουμε νησιά που το μόνο που κάνουν είναι να πουλούν τουριστικά προϊόντα. Οι καλύτεροι τουριστικοί προορισμοί στον κόσμο παρουσιάζουν ταυτόχρονα και μεγάλη ποικιλία τοπικής Πρωτογενούς παραγωγής, όπως παράγουν και Πολιτισμό.
Το Αιγαίο είναι μια από τις παγκόσμιες κοιτίδες του Πολιτισμού. Είναι η πρώτη Κοιτίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Και σίγουρα μπορεί να καταπλήξει τους επισκέπτες με τα προϊόντα του και με την Πολιτιστική παραγωγή του, όπως και με τις ακτές και τις θάλασσες και με τις άλλες φυσικές ομορφιές του.
Έτσι η τουριστική Ανάπτυξη της Ελλάδας μπορεί να συνδυαστεί με την Πολιτιστική αναβάθμιση, αλλά και με την αναζωογόννηση της Αγροτικής Οικονομίας. Ώστε το Τουριστικό Προϊόν να είναι πολύ-πρόσωπο. Ώστε να αφήνει την περισσότερη προστιθέμενη αξία στον τόπο. Κι ώστε η τοπική οικονομία να μην εξαρτάται μόνο από μία ασχολία.
Ο Τουρισμός μπορεί να γίνει ο μοχλός που θα αναβαθμίσει κι όλες τις άλλες πτυχές της οικονομικής ζωής. Δεν θα την αφανίσει. Θα εμπλουτίσει την κοινωνική ζωή των νησιών. Δεν θα τα μετατρέψει σε εποχιακά θέρετρα…
Πραγματικός πλούτος σημαίνει ποικιλία πηγών εισοδήματος.
Και πραγματική κοινωνική ζωή και πολιτισμός σημαίνει πολυμορφία ασχολιών και δραστηριοτήτων. Σε ισορροπία μεταξύ τους και με το Περιβάλλον.
Φίλες και φίλοι,
Σας περιέγραψα τις βασικές γραμμές μια σύγχρονης αναπτυξιακής στρατηγικής για τον Τουρισμό.
Δεν «ανακαλύψαμε τον τροχό». Μαζέψαμε τις καλύτερες εμπειρίες από τα πιο επιτυχημένα τουριστικά υποδείγματα παντού στον κόσμο. Και μαζέψαμε και τις κακές εμπειρίες, ως παραδείγματα προς αποφυγήν.
Η Ελλάδα δεν ξεκινάει από το μηδέν. Έχει ήδη αρχίσει μια ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος της. Η κρίση που περνάμε σήμερα και που ίσως επιδεινωθεί σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, δεν είναι απαραίτητο να επηρεάσει τον Τουρισμό. Εδώ μπορεί η ανάκαμψη να ξεκινήσει πολύ γρηγορότερα. Διότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ξεκινήσει στον υπόλοιπο κόσμο.
Βέβαια, εδώ έχουμε απέναντί μας την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους ΠΑΣΟΚ: Το οποίο όταν βρισκόταν στην Αντιπολίτευση ζητούσε μείωση στο ΦΠΑ των τουριστικών υπηρεσιών, ενώ ως κυβέρνηση το αύξησε! Τη χειρότερη δυνατή στιγμή…
Κι αυτό δημιούργησε μεγάλη επιβάρυνση των ελληνικών τουριστικών μονάδων, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν συμφωνήσει τις φετινές τιμές με τους τουριστικούς πράκτορες πριν από την ανακοίνωση αύξησης του ΦΠΑ, που τώρα πρέπει ολόκληρη να την απορροφήσουν οι ίδιοι.
Ας είναι, όμως…
Είπαμε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις.
Είπαμε ότι στόχος της Πολιτικής μας είναι να βγούμε από την κρίση και να βγούμε από την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιαν ώρα αρχύτερα.
Κι ένας από τους πρώτους τρόπους για να το επιτύχουμε αυτό είναι να δώσουμε τη μάχη για τη συνεχή αναβάθμιση του Τουριστικού μας προϊόντος από σήμερα.
Φίλες και φίλοι,
Το μήνυμά μου παντού στην Ελλάδα είναι Ελπίδα. Αυτό έχει ανάγκη ο λαός μας σε δύσκολες στιγμές. Αυτό το μήνυμα μόνο η νέα Νέα Δημοκρατία μπορεί να φέρει.
* Πρώτον, διότι προέκυψε η ίδια και ο νέος της Αρχηγός από μια κινηματική διαδικασία. Όπου 800 χιλιάδες Έλληνες πολίτες πήραν μέρος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, αλλά και κάθε προγνωστικό, και ανέτρεψαν κατεστημένες νοοτροπίες μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία.
Νίκησαν την ηττοπάθεια κι έδωσαν ώθηση και προοπτική.
Σήμερα, παρά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία έχει τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη που είχε ποτέ κόμμα στην Ελλάδα.
* Δεύτερον, διότι η εντολή αυτών που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου ήταν να τα αλλάξουμε όλα και να προχωρήσουμε. Να σαρώσουμε το χθες. Κι ό,τι μας πίκρανε από το χθες. Κι ό,τι μας ντρόπιασε από το χθες. Κι ό,τι μας κρατάει πίσω, ό,τι μας κρατάει δεμένους με το χθες.
Και σε αυτή την εντολή εγώ θα υπακούσω.
Μας έδωσαν εντολή να σηκώσουμε ψηλά τις ιδέες μας και τις αξίες μας, τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Αυτό ξεκινήσαμε και κάνουμε σε αυτήν πορεία προς το Συνέδριο.
Ώστε, να ξανακάνουμε αυτή την παράταξη όχι μόνο δύναμη επανόδου στην εξουσία, αλλά και Ελπίδα για όλους τους Έλληνες.
* Τρίτον, διότι από την ώρα που αρχίσαμε την αναγέννηση της παράταξής μας, δείξαμε ότι είμαστε κόμμα υπευθυνότητας, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που είναι κόμμα λαϊκισμού. Και κόμμα αποφασιστικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφού υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, έφερε την χώρα στο χείλος της αβύσσου.
Αυτό το μίγμα υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, είναι αυτό ακριβώς που προσφέρει στήριγμα και Ελπίδα σε ένα λαό που δοκιμάζεται.
* Τέταρτον, πέρα από όλα αυτά, η νέα Νέα Δημοκρατία διαθέτει ξεκάθαρο Σχέδιο για την Οικονομία. Υπέβαλε έγκαιρα τις προτάσεις της. Πίεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει μέτρα και υπέδειξε και κάποια μέτρα. Ζήτησε συμπληρωματικά μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, για να μην κλατάρει η αγορά, για να είναι αποτελεσματική η μείωση του ελλείμματος. Προειδοποίησε έγκαιρα για το φαύλο κύκλο όλο και βαθύτερης ύφεσης, που θα οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα, που θα απαιτεί όλο και σκληρότερα μέτρα, που θα οδηγεί σε όλο και βαθύτερη ύφεση. Αυτόν το φαύλο κύκλο μοιάζουν να φοβούνται πλέον και οι ξένες αγορές. Που εκτινάσσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, παρά το μηχανισμό στήριξης που δημιούργησε η Ευρώπη και την προσφυγή της Ελλάδας σε αυτόν.
Αυτό το φαύλο κύκλο εμείς έχουμε Σχέδιο για να τον σπάσουμε.
* Πέμπτον, η νέα Νέα Δημοκρατία διαθέτει και όραμα για την Ελλάδα, για μια βιώσιμη Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και με στροφή στην ποιότητα παντού. Αυτό το μήνυμα περνάει από Συνδιάσκεψη σε Συνδιάσκεψη, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις της, ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις της με το παρελθόν, και δημιουργώντας νέα Σχέση Εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό.
-- Όταν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και λαϊκίζει αφόρητα, και πολεμάει με τα φαντάσματα του παρελθόντος, η νέα Νέα Δημοκρατία χαράζει το μέλλον.
-- Όταν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να σπέρνει τη μισαλλοδοξία και να διχάζει, η νέα Νέα Δημοκρατία ενώνει.
-- Όταν το ΠΑΣΟΚ σπέρνει το φόβο, η νέα Νέα Δημοκρατία δημιουργεί Ελπίδα και προοπτική.
Η Ελλάδα πέρασε πολλά κι έμεινε όρθια.
Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές και άντεξε.
Όρθια θα μείνει κι αυτή τη φορά. Κι από την κρίση θα βγει καλύτερη, δυνατότερη, μαθημένη από τα σφάλματά της κι αποφασισμένη να μην τα επαναλάβει.
Καλώ αυτή τη στιγμή όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφωνίες, να μείνουν όρθιοι, να μείνουν ενωμένοι. Να πιστέψουν στον εαυτό τους. Να πιστέψουν στις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου τους.
Να πιστέψουν σε αυτό που αποτελεί μάθημα από κάθε σελίδα της Ιστορίας μας: Ότι έχουμε πολλούς λόγους να τσακωνόμαστε, να γκρινιάζουμε, να διαφωνούμε. Αλλά έχουμε ένα μόνο λόγο να παραμένουμε μονιασμένοι: Ότι μπροστά στον κίνδυνο πάντα μονιασμένοι τα καταφέρνουμε. Πάντα μονιασμένοι νικάμε.
Θα μείνουμε μονιασμένοι κι αυτή τη φορά.
Θα βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας.
Θα βρούμε το δρόμο μας.
Θα ξεπεράσουμε την κρίση.
Και θα νικήσουμε.
Τελικά θα νικήσουμε.
Και σαν Ελλάδα.
Και σαν νέα Νέα Δημοκρατία.
Εμείς θα φέρουμε Ελπίδα στην Ελλάδα
Εμείς θα δώσουμε πνοή στην Περιφέρεια.
Εμείς θα σηκώσουμε όρθια την Πατρίδα
Και θα την κάνουμε καλύτερη, ισχυρότερη, πιο δίκαιη.
Μαζί να νικήσουμε.