Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Στο Υπουργείο Υγείας άνοιξαν επιτέλους τα συρτάρια και ότι βρίσκουν από την προηγούμενη κυβέρνηση το παρουσιάζουν δικό τους



Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μάριος Σαλμάς, με αφορμή τη δήλωση που έκανε η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κωδικοποίηση των νόσων και διαγνώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το έργο “ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΣΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ - ICD – 10” εκπονήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση από ανάδοχη ένωση εταιρειών υπό την επιστημονική επίβλεψη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2009.
Εν συνεχεία είχε σχεδιαστεί να ακολουθηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή τους στο σύνολο των Μονάδων Υγείας Δημοσίου, αλλά και Ιδιωτικού Τομέα, προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στην Ελληνική επικράτεια.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κυρία Υπουργό ότι μπορεί να αναζητήσει και να βρει έτοιμη και την κωδικοποίηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και την κωδικοποίηση των αντιδραστηρίων.
Την ενημερώνουμε, επίσης, ότι έχει στο Υπουργείο έτοιμο το έργο υιοθέτησης και εφαρμογής των κλινικών πρωτοκόλλων – DRGs , το οποίο, από τον Ιούνιο του 2009, έχει κατατεθεί προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης από το Ε.Π Διοικητική Μεταρύθμιση.
Θα συμπληρώναμε -ενημερωτικά για την κυρία Υπουργό- ότι οι κωδικοποιήσεις οι οποίες αναφέρονται, είναι αναγκαίες και καθοριστικές για την υλοποίηση έργων, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο εθνικός φάκελος υγείας, τα οποία, εάν μπει στον κόπο να αναζητήσει, θα τα βρει και αυτά έτοιμα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η κυρία Υπουργός θα μπορούσε να είχε αποφύγει να εκτεθεί από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, μέσα από το οποίο αποκαλύπτει, πως ούτε μετά από εξίμιση μήνες έχει ενημέρωση για ό,τι παρέλαβε στο Υπουργείο που προϊσταται».