Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!

Μιλώντας χθες στο  FLASH 96, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Τομέα Οικονομίας της ΝΔ, Ν. Μυταράκης είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

whole Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι που εκφράσαμε στις 7 Ιουλίου όταν παρουσιάσαμε την στρατηγική της Ν.Δ. το πρόγραμμα για την οικονομία. Ο μεγάλος μας φόβος είναι ότι, ενώ το μνημόνιο, σωστά επιβάλει δημοσιονομική πειθαρχία, και προσπαθεί να κλείσει την μόνιμη παθογένεια, της Ελληνικής Οικονομίας, αυτό που λέμε διαρθρωτικό έλλειμμα, παίρνει μέτρα πολύ γρήγορα, πολύ μεγαλύτερα από την έκταση του διαρθρωτικό ελλείμματος με αποτέλεσμα να δημιουργεί κυκλικό έλλειμμα.
Ο φόβος, λοιπόν, είναι ότι το πρόγραμμα δημιουργεί  – μια τρύπα στο νερό – δημιουργεί μεγαλύτερο κυκλικό έλλειμμα απ’ αυτό που θα έπρεπε να έχει η ελληνική οικονομία, προσπαθώντας ν’ αντιμετωπίσει το διαρθρωτικό. Και  τα στοιχεία που έρχονται σιγά – σιγά, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους μας. Η αλήθεια είναι ότι εγώ θα προτιμούσα να είχαμε άδικο και η ελληνική οικονομία να μην έμπαινε σε μεγάλη ύφεση, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται, μάλλον, έχουμε δίκαιο σ’ αυτό. Και το γεγονός ότι ανεβαίνει ο πληθωρισμός δείχνει σε κάποιο βαθμό, ότι δεν έχει διαβαστεί σωστά η ελληνική οικονομία, όταν σχεδιάστηκε το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο εξωτερικό σε μεγάλο βαθμό. Η κυβέρνηση δέχθηκε τις αρχές που επέβαλε το πρόγραμμα, αλλά αυτό το πρόγραμμα δεν έχει καταλάβει ότι τα προβλήματα της Ελλάδος είναι περισσότερο διαρθρωτικά, είναι προβλήματα, ανταγωνισμού, είναι προβλήματα ελλείψεως επενδύσεων. Αυτά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα αντιμετωπισθεί.
Όλη η έμφαση, μέχρι στιγμής, έχει δοθεί στο ταμειακό, κι όλα τα άλλα έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Και εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά μας, η σκληρή πραγματικότητα ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά, μ’ αποτέλεσμα ενώ προσπαθεί η Τρόικα να δημιουργήσει αποπληθωρισμό, και κατά κάποιο τρόπο αυτό θα ήταν θετικό για τα λαϊκά εισοδήματα, γιατί από τη μία σου μειώνουνε μεν το μισθό αλλά σου μειώνουνε και τα έξοδα, εμφανίζεται η παθογένεια…
Έχουμε αυτή τη στιγμή το χειρότερο απ’ όλα τα σενάρια, και υπάρχουν ακόμα μέτρα μπροστά μας, όπως η μετακύλιση προϊόντων από το φθηνό Φ.Π.Α στο ακριβό Φ.Π.Α. τα οποία θ’ αυξήσουν ακόμα περισσότερο, τον πληθωρισμό το 2011, τα οποία, βέβαια, θα δημιουργήσουν προβλήματα πολύ μεγάλα στην οικονομία και ανεργία.
http://www.antinews.gr/?p=56945