Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

“Η Λογιστική υπέρβαση των στόχων έγινε υστέρηση”

staikoyras Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τον πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

« Για άλλη μια φορά, οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες.

Η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα, έγινε υστέρηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ταμειακή βάση, η μείωση του ελλείμματος από 42% στο 1ο εξάμηνο του 2010, έγινε 32% το 1ο επτάμηνο.

Ειδικότερα, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% το 1ο επτάμηνο του 2010, έναντι αύξησης 6,7% το 1ο εξάμηνο (και στόχο για ετήσια αύξηση 13,7%).

Τον Ιούλιο, όπως και τον Ιούνιο, τα έσοδα μειώθηκαν . Μάλιστα, τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά, περίπου 7%, επιβεβαιώνοντας ότι η φορολογική καταιγίδα της Κυβέρνησης είναι καταστροφική για τα δημόσια έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυτές αυξήθηκαν και ήταν, τον Ιούλιο, κατά 8,5% υψηλότερες από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Βιομηχανία και οικοδομή είναι σε ελεύθερη πτώση (-4,5% και -22% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) ενώ τα ‘’λουκέτα’’ πολλαπλασιάζονται (περίπου 15% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ).

Το καθαρό αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων είναι σχεδόν 2 δισ. ευρώ το 1ο επτάμηνο του 2010 χαμηλότερο από πέρυσι (ή -34%) αποδεικνύοντας την απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Συνέπεια των παραπάνω είναι τον Ιούλιο του 2010 το έλλειμμα να διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι τον Ιούλιο. Δηλαδή να αυξηθεί κατά περίπου 70%.

Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας.

Τυχαίο; Δεν νομίζω ».