Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης: Πράσινη… «Αξιοκρατία», χωρίς όρια!!!

 

 

flying-horse1green Η διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι μια ακόμη περίπτωση που αποδεικνύει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο κι αν χρησιμοποιεί τη ρητορική της διαφάνειας και της αξιοκρατίας είναι το γνωστό ΠΑ.ΣΟ.Κ. της αδιαφάνειας και της κομματοκρατίας.

Πρώτον, διέκοψε τη θητεία μόνο των Δ/ντών Εκπαίδευσης και όχι όλων των στελεχών (Σχολικών Συμβούλων, Προϊσταμένων Γραφείων, Δ/ντών Σχολείων )που έχουν επιλεγεί όλοι με τον ίδιο νόμο.( 3467/06 ). Φαίνεται πως, με τον ίδιο νόμο, οι επιλογές των Δ/ντών Εκπ/σης ήσαν αναξιοκρατικές και των άλλων στελεχών …αξιοκρατικές!!!

Δεύτερον, κατάργησε το διαγωνισμό για την επιλογή στελεχών στο όνομα βέβαια της …αξιοκρατίας. Σημειωτέον, ότι ήταν η πρώτη επιλογή μετά από επιτυχή συμμετοχή σε διαγωνισμό υπό το ΑΣΕΠ και δεν υπήρξε καμιά καταγγελία ή διαμαρτυρία για τη διαδικασία.

Τρίτον, μετά την ανακοίνωση των μετρήσιμων κριτηρίων δόθηκε προθεσμία υποβολής ενστάσεων το αποτέλεσμα των οποίων ανακοινώθηκε… μόνο σε κάθε ενιστάμενο κατά τη διαδικασία της συνέντευξης!!! Η… «διαφάνεια» πάνω απ’ όλα είπαμε.
Δεν κρίθηκε, φαίνεται, απαραίτητο, να γνωρίζουν όλοι οι συνυποψήφιοι το σύνολο των μονάδων των μετρήσιμων κριτηρίων των άλλων και αν, όντως, δικαιούνται παραπάνω μονάδες. Το Συμβούλιο επιλογής είναι ακέραιο, αδέκαστο και αλάνθαστο.
Έτσι, μετά τη συνέντευξη, την οποία οι ίδιοι καταδίκαζαν ως αναξιόπιστη διαδικασία («γαλάζια συνέντευξη» την αποκαλούσαν), προέκυψαν....ανακατατάξεις μεταξύ των υποψηφίων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όπως ο τρίτος βρέθηκε πρώτος, ο δέκατος ανέβηκε στην έκτη θέση και πρώτη στο νομό Ηλείας και ο δέκατος έκτος εκτοξεύτηκε στη δεύτερη θέση και δεύτερη στο νομό!!!
Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο που φανερώνει την αντίληψη περί αξιοκρατίας και διαφάνειας των κυβερνώντων είναι η δεύτερη ανασυγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μέσα σε τέσσερις μήνες. Αλήθεια, ποια άλλη σκοπιμότητα εξυπηρετείται εκτός της άλωσης και κομματικοποίησης των Συμβουλίων; Και όλα αυτά γίνονται βάσει του νόμου 3848/2010 που έχει το βαρύγδουπο τίτλο «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού-καθιέρωση κανόνων αξιολόγησης και αξιοκρατίας στην εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».
Πέρα όμως από αυτές τις μεθοδεύσεις (διακοπή θητείας κατ’ επιλογή, αδιαφάνεια, ευτελισμός Υπηρεσιακών Συμβουλίων), ο χρόνος που γίνονται όλα αυτά δείχνει ότι μπροστά στο κομματικό συμφέρον δεν υπολογίζουν τίποτα. Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ξεκινούσαν κανονικά οι διαδικασίες για την κατάρτιση πινάκων επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Επέλεξαν όμως να ξεκινήσουν τέσσερις μήνες νωρίτερα και λόγω του επείγοντος της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς να τελειώσουν γρήγορα-γρήγορα.

Μάλλον, φοβούνται ότι γενικότερες εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες και να μην προλάβουν να αλώσουν το κράτος…
ΠΗΓΗ: pyrgos-news.gr και ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ