Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

 

clip_image002 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΔΑΚΕ-ΔΤ)

ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 38, 10437 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.:2105285302 FAX:2105285316 E-mail:dake-d@nd.gr

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ – ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Ήδη συμπληρώνονται πλέον τρία χρόνια από τότε που εμφανίστηκε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τα αίτια που την προκάλεσαν παραμένουν ακέραια και ισχυρά όσο και οι πολιτικές εξουσίες που τα δημιούργησαν και συνεχίζουν να τα υποστηρίζουν.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος αλλά και των μεγάλων βιομηχανιών που μέσα σ’ αυτή την κρίση σημείωσαν τεράστια κέρδη τόσο το 2009 όσο και με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα το 2010, ενώ η ανεργία και η φτώχεια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις κόκκινες γραμμές.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τα μέτρα λιτότητας που παίρνουν σε βάρος των λαών και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού, στοχεύουν στη μείωση των ελλειμμάτων, που περιέργως τα προκάλεσε η ίδια η χρηματοοικονομική κρίση.

Έτσι με αυτή τη δικαιολογία που ακόμη δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτή, επιδιώκεται η εφαρμογή της ανάπτυξης ενός κοινωνικού εγχειρήματος που αποβλέπει σε συνεχή και σκληρή αναδιανομή του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω!!! Συγχρόνως δε υποσκάπτονται τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους για να μην μπει πουθενά φραγμός στη μεγάλη κερδοσκοπία που με ανεξέλεγκτο και φρενήρη ρυθμό διογκώθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ενώ το φαινόμενο ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, στο μεγαλύτερο βαθμό φαίνεται ότι τα θύματα αυτής της απάτης, διότι περί απάτης πρόκειται, ήταν οι Ευρωπαίοι επενδυτές κατ’ αρχήν και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα προβλήματα εμφάνισαν ταχύτατα μεγάλο μέγεθος και μεγάλο αριθμό. Η άποψη ότι οι Έλληνες απολάμβαναν ένα υπερβολικά γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας, διαψεύδεται από τα δεδομένα.(συγκεκριμένα στην Ελλάδα διετίθετο για τις κατά κεφαλήν δράσεις κοινωνικής προστασίας κατά την περίοδο 1998-2007 κατά μ.ο. 3550 ευρώ. Πολύ λιγότερα από ότι στην Ισπανία. Στη δε Γερμανία και τη Γαλλία τα ποσά είναι υπερδιπλάσια, ενώ ο μ.ο. στην ευρωζώνη είναι 6251,78 ευρώ. Ακόμη και η οικονομία της Ιρλανδίας, μια κατ΄ εξοχήν νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική διαθέτει πολύ περισσότερα για την κοινωνική προστασία των πολιτών της, απ΄ ότι στην πατρίδα μας). Ακόμη δε περισσότερο οι Έλληνες βρίσκονται στα πιο χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με αυτά των άλλων Ευρωπαίων. Ενώ ο μ.ο. στην Ευρωζώνη είναι 27.600 € το έτος (στη Γερμανία 29.400 ευρώ) ο μ.ο. στους Έλληνες είναι 21.100 ευρώ ετησίως (σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ). Όμως αυτό το μέγεθος δεν είναι πραγματικό, διότι εντάσσονται εδώ υψηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν κατά πολύ τα 5000 ευρώ μηνιαίως) καθώς και τα υψηλά επιδόματα του δημοσίου που ξεπερνούν (μόνο τα επιδόματα) ακόμη και τα 3.400 ευρώ το μήνα. Eπιπλέον σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και όλοι αυτοί που χρησιμοποιούνται ως επικεφαλής ή ως διοικήσεις διαφόρων οργανισμών και διαφόρων εταιρειών του δημοσίου. Αυτοί όπως είναι γνωστό αμείβονται με δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως ή εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως. Το αληθινό μέγεθος, όπως αποκαλύφθηκε πλέον από την απογραφή του ετήσιου μέσου όρου των αποδοχών για τους Έλληνες εργαζόμενους δεν ξεπερνάει τα 14.000 ευρώ. Είναι επίσης σημαντικό να επαναλάβουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί σε χρεοκοπία τόσο την ίδια όσο και την οικονομία της χώρας η οποία μέρα με την ημέρα οδηγείται όλο και περισσότερο σε κατάρρευση.

Έτσι:

α) Eκατοντάδες μικροεπιχειρήσεις – ζούσαν από αυτές εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι – κατεβάζουν κάθε εβδομάδα ρολά με οριστικό το κλείσιμο τους.

β) Aνεργία ήδη βρίσκεται σε ραγδαία μεγέθυνση και κατά χιλιάδες προστίθενται στο σώμα των ανέργων νέοι άνεργοι (ιδιαίτερα η ανεργία στη νεολαία ξεπέρασε ακόμη και το 30%).

γ) H πορεία του ΑΕΠ είναι σε συνεχή μείωση. Είναι χαρακτηριστική η σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης όπου εκεί έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%, ενώ στη χώρα μας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010 είχαμε –0,8% και στο β’ τρίμηνο έφτασε το –1,5%.

δ) H Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. της οποίας η οικονομία είναι σε ύφεση. Ήδη η ύφεση βρίσκεται στο 2,9 και η πορεία της δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 5 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.

ε) Eίμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη και το δεύτερο – μετά τη Ρουμανία - στην Ε.Ε. των 27. Ήδη τρέχει με 5,5% και φαίνεται ότι με την αύξηση των σιτηρών και τη νέα αύξηση του Φ.Π.Α., στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, από 11% στο 23% (ιδιαίτερα αυτή η περίπτωση) θα εκτινάξει τον πληθωρισμό, μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και σε διψήφιο μέγεθος.

στ) Kαι ενώ οι μισθοί μειώθηκαν, οι συντάξεις το ίδιο, οι δαπάνες για την πρόνοια, την υγεία, την παιδεία, τα δημόσια έργα στην κυριολεξία «πετσοκόπηκαν» δήθεν για να αντιμετωπιστεί το δημόσιο χρέος, αυτό το αφιλότιμο παραδόξως από το 110% του ΑΕΠ που ήταν μέχρι από μερικούς μήνες είναι ήδη, σε ταχύτατη ανοδική πορεία και όπως εκτιμάται, μέχρι το 2013, παρά το στύψιμο στην εσωτερική οικονομία, πρόκειται να ξεπεράσει ακόμη και το 150% του ΑΕΠ.

ζ) Προκειμένου να εισπράξουν και την τρίτη δόση του δανείου (των 110 δις ευρώ) είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους στην τρόικα να εξοικονομήσουν 26,4 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2010 από την οικονομία της χώρας, (φορολόγηση ακινήτων -νομίμων και μη-, φόρος ακίνητης περιουσίας, πράσινα τέλη κυκλοφορίας, αύξηση Φ.Π.Α. κ.λ.π.) όμως όπως διαπιστώνεται το μέγεθος είναι πολύ μεγάλο για να συγκεντρωθεί. Προκειμένου αφενός στα σίγουρα και αφετέρου εύκολα να συγκεντρώσουν γρήγορα το ποσό που τους χρειάζεται, ήδη στοχεύουν νέες περικοπές στους μισθούς -ίσως και τις συντάξεις- με τη δικαιολογία της εξισορρόπησης των αμοιβών των υπαλλήλων, μέσα από ένα νέο μισθολόγιο και την προς τα κάτω εξομοίωση δια της περικοπής σχεδόν όλων των επιδομάτων. (Ακόμη και το οικογενειακό έχει μπει στο στόχαστρο και είναι υπό αίρεση. Σχεδιάζουν να χορηγείται από εδώ και πέρα ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια του κάθε εργαζόμενου). Είναι επίσης ξεκάθαρο πλέον ότι και πάλι τα μεσαία και κάτω οικονομικά στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας θα οδηγηθούν σε νέα αιματηρά μέτρα. Οι λεγόμενοι έχοντες και κατέχοντες όχι μόνο δεν έχουν καμία συμμετοχή, αλλά και προκλητικά γυρίζουν την πλάτη. Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής είπε από τις 2500 επιστολές που έστειλε σε όλους τους έχοντες, προκειμένου να ενισχύσουν το λογαριασμό που άνοιξε η Βουλή για τη βοήθεια της Ελληνικής οικονομίας, δεν πήρε ούτε μια απάντηση!!! (ανταποκρίθηκε μόνον ένας ελληνοαμερικανός που κατέθεσε 500.000 ευρώ).

Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση της οικονομίας και της πολιτικής της χώρας. ΤΡΑΓΙΚΗ.

Φαίνεται όμως ότι με την πρωτόγνωρα χρεοκοπημένη αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα (εντολοδόχος δυστυχώς της τρόικας – εκεί κατάντησε τη χώρα η σημερινή κυβέρνηση), η μόνη ελπίδα για τη χώρα είμαστε όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι, ο απλός λαός της πατρίδας μας που αναλαμβάνει το βάρος του ξεσηκωμού και της αντίστασης, για την ανατροπή όλης αυτής της καταστροφικής για και το λαό μας πολιτικής.

Η συνάντηση της Θεσσαλονίκης πρέπει με όλων μας την παρουσία να είναι το ξεκίνημα του ξεσηκωμού.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ